Konu
:
Mantarların Günlük Yaşamımızdaki Önemi Nedir?
Yalnız Mesajı Göster
Mantarların Günlük Yaşamımızdaki Önemi Nedir?
09-11-2012
#
2
Prof. Dr. Sinsi
Mantarların Günlük Yaşamımızdaki Önemi Nedir?
İlk önceleri sadece doğada tabii olarak yetişen mantarların toplanıp yenmesi daha sonra yerini suni ortamlarda yetiştirilen kültür mantarlarına bırakmıştır
Günümüzde doğadan toplanıp yenen mantar miktarı giderek azalmaktadır
Tad ve aroma bakımından zengin olan doğa mantarları karşısında kültür mantarlarının üstünlüğü her şeyden evvel zehirsiz olmalarındandır
Ayrıca kültür mantarları doğa mantarlarından daha temizdir
İstendiği an istenen miktarda bulunabilir
Dünyada nüfusun giderek artması hayvansal ürünlerdeki protein açığının bir türlü kapatılamaması insanları değişik arayışlar içine sokmuştur
Uzay çağında kitlesel yoğunluğu olan besin maddelerinden çok az miktarda alınması ile insan beslenmesine katkıda bulunacak yiyeceklerin aranmasına başlanmıştır
Kısıtlı olanaklar içinde bir uzay gemisi ve istasyonunda bir tabletle günlük beslenmenin 'giderilmesine çalışılmaktadır
Besin miktarının hacmen küçültülmesi r ok uzun süreli yolculuklarda depolama ve taşıma açısından oldukça önemlidir
Bir gezegenden diğerine koşarken besin maddelerinin kısıtlı üretim alanlarında günlük çoğaltılmasını sağlamak ancak özel üretim olanakları yaratılması ve besin değeri her yönden yüksek bitkisel ve hayvansal ürünlerin bulunması ile mümkündür
Bu yüzden yosunlar ve mantarlar bu konuda ilk ele alınıp üzerinde çalışma yapılan bitkilerdir
Fazla yer kaplayan şapka kısmının üretiminden vazgeçersek çok küçük kaplarda mantar misellerinin rahatlıkla üretilmesi ve misellerin içerdiği protein kadar diğer hayati önem kazandıran vitaminleri mineralleri enzimleri antibiyotikleri ve hormonları bir arada bulundurması ve insan beslenmesinde sakıncasız kullanılması mantarın önemini bir kat daha arttırmaktadır
Bugün için yukarıda belirtilen düşünce bazı insanlara fazla iyimser ve ilginç gelmeyebilir
Bu bakımdan geleceğin parıltısını bir tarafa bırakırsak yaşadığımız dünyada da mantar geçmişte ve günümüzde insanlığın besin kaynağı olmuştur
Mantar besin içeriği oldukça ilginçtir
100 gr taze mantarda % 75-90 su bulunmakta kuru madde miktarı % 10-25 arasında değişmektedir
Bu değişim farklı mantar tür ve çeşitlerine göre olacağı gibi bir çeşitin yetişme dönemlerine klimatik değişimlere ve mantarın büyüklüğüne göre de farklılık gösterebilmektedir (Cetvel 3
1)
Nitekim sadece Agaricus'u ele aldığımızda araştırıcılara göre su oranı % 874 ile % 91 arasında oynarken kuru madde oranı % 126 ile % 9 arasında kalmaktadır
Kuru madde içinde mantarda en önemli öğe proteindir
Protein insan beslenmesinin vazgeçilmez besin unsurudur
Bununla beraber protein beslenmede dikkatsizce yer aldığında insan sağlığında sorunları da beraberinde getirir
Günümüz koşulları stres sinir damar kalp hastalıklarını kamçılamaktadır
Yoğun iş temposu içinde çabuk yemek (fast-food) fazla miktarda hayvansal gıdanın alınmasına sebep olmakta buna ilave masa başında uzun süreli oturma ve hareketsiz kalma alınan besin maddelerinin yakılmadan vücutta depolanmasına sebep olmaktadır
Ayrıca yemek dışı günlük ev toplantıları çeşitli kokteyl ve ziyafetlerdeki yiyeceklerden alınan total yağ doymuş ve doymamış yağ asitleri bunun yanında koleslrolü alkolü şekeri fazla bulunan besin maddeleri kandaki lipidlerin artmasını hızlandırır
Kanda artan lipidler kan damarlarının iç cidarında yoğunlaşarak damar daralmasına kanın damarlar içinde rahat akmamasına bu yüzden kalbin hızlı çalışmasına yani kalp çarpmasınatansiyonun yükselmesine kalp etrafındaki damarların tıkanmasına kalbin beslenmesinin zayıflamasına ve bütün bunların sonunda kalp krizine neden olur
Hatta zamanında önlem alınmazsa ölüme yol açar
Kandaki kollestrolün % 1 oranında düşürülmesiyle kalp krizine olayı % 2 oranında ödenebilmektedir (ANONYMUS 1984)
SÜRÜCÜOĞLU ve HASİPEK (1991) yaptıkları araştırmalarda deney hayvanlarını kullanarak hayvansal protein ile mantar proteininin karşılaştırmasını yapmıştır
Özel hazırlanan hayvansal et diyeti % 234 protein % 143 yağ % 44
5 karbonhidrat
% 116 su
% 884 kuru madde; buna karşın mantar diyeti % 248 protein
% 135 yağ % 455 karbonhidrat % 9
8 su ve % !K)2 kuru madde içermektedir
Üç ayrı dönem et yiyen hayvanların serumlarında Lipid miktarı (4016-4660-5735 mg/lOOml) Trigliserid miktarı (744-1053-101
4 mg/lOOml) Kolestrol miktarı (813-833-936 mg/lOOml) olmuş buna karşın mantar diyeti yiyenlerde Lipid miktarı (284
1-323
3-3568 mg/lOOml) Trigliserid miktarı (494-483-653 mg/l00ml) Kolestrol miktarı (515-59
5-78
3 mg/l00ml) olarak belirlenmiştir
Et yiyen hayvanlarda her yönüyle bir artış meydana gelmiştir
Bu durum insanlara uygulandığında aynı oranda protein yağ ve karbonhidrat içeren etli ve mantarlı diyet yiyenlerde çeşitli hastalık etmenlerinin ortaya çıkma yüzdesi hayvansal diyet uygulayanlarda oldukça fazladır
Buna karşın mantar yiyenlerde ufak bir olasılık dahi söz konusu değildir
İşte bu yüzden beslenmede mantarın özel bir yeri vardır
Bu yer insanın yaşının artmasıyla daha da fazla önem kazanır
40 yaşın üzerindeki insanların hayvansal protein yerine günlük ihtiyaç duydukları ve alınması zorunlu proteini mantarla karşılamaları gerekir
Acaba hayvansal proteini mantardan alınan proteinle karşılayabilirmiyiz mantarın içindeki protein miktarı amacımıza yeterlimidir? Cetvel 3
2 'de hayvansal besinler yanında çeşitli bitkisel besinler ve mantarda bulunan değer verilmiştir
Bu değerlere baktığımızda hayvansal besin maddelerinde bulunan protein miktarını oldukça yüksek buluruz
Buna karşın vücuda alınan hayvansal proteinin ancak % 30-50'si tam sindirilir
Sindirilmeyen kısım düşüldüğünde kalan protein mantarda bulunan proteinin eş değerine yaklaşır
Mantarda % 3-8 arasında protein vardır
Vücuda alınan proteinin % 70-80 'ni sindirilir
Mantardaki yağ ve karbonhidrat miktarının düşük olması çok fazla yenmesi halinde bile vücuda fazla kalori aldırmaz
Yani şişmanlatma etkisi yok denecek kadar azdır
Masa başında oturan fazla hareket etmeyen ve aldığı kiloları ortadan kaldırmak için perhiz yapan ve bunda da bir türlü başarı sağlayamayan besinleri yakamayan bu yüzden devamlı şişmanlıktan yakınan insanlara çevremizde sık rastlarız
Şişmanlığın ve istediği gibi yemek yiyememenin getirdiği stresi atmak ve onlara şişmanlamadan bol yemek yeme olanağını mantar getirir
Fazla yemek yemekten meydana gelen mide genişlemesi insanlarda devamlı bir şeyler yeme isteğini ortaya çıkartır
Mantarla yapılacak diyetlerde bu isteğe çözüm bulunur
Başlangıçta istendiği kadar mantar yenebilir
Bu durum kişide bir rahatlama meydana getirir
İlerleyen diyet rejminde yavaş yavaş öğün miktarı kısılarak midenin normal büyüklüğü alması ve açlık duygusunun ortadan kaldırılması sağlanır
Böylece diğer diyetlerde pek sağlanamayan başarı mantarla elde edilmiş olunur
Şişman insanların en büyük dostu ve yardımcısı mantardır
Mantarda bir çok değişik aminoasitlere rastlanır
KANNAİYON ve RAMASAMY (1980)'e göre bunlar Arginine Isoleucine Lysine Valine Leucine Threonine Histidine Phenylalanine Methionine ve Tryptophan'dır
Mantarın birleşiminde bulunan mineral maddeler ise kalsiyum fosfor potasyum demir bakır klor sodyum çinko mangan ve bordur
En fazla ise potasyum bulunur
Daha sonra fosfor klor ve kalsiyum gelir
Mantarın komple bir besin maddesi olduğunu söylemiştik
Nitekim içinde bulunan vitaminler oldukça etkili seviyededir
Cetvel 3
3 'de mantarın içeriğinde bulunan vitaminler verilmiştir
Mantarın B vitamin kompleksleri bakımından zengin
olduğu görülür
Bu yüz'den mantar sinir sisteminin rahat çalışma'smı sağlar ve vücûtta bir gevşeme meydana getirir
C vitamini de yeterli düzeydedir
Mantarda D vitamini de bulunmaktadır
D vitamini bitkisel gıdalarda pek bulunmaz daha çok hayvansal gıdalarda görülür
Kemik ve kan gelişmesini sağlar
Noksanlığında adele kasılması ve ağrıları başlar
AĞAOĞLU İLBAY ve GÜLER (1992)'e göre Shii-take (Lentinus edodes) mantarında yüksek düzeyde ergosterol maddesi bulunmakta ve bu madde güneş ışığında veya suni ışıkta D vitaminine dönüşmektedir
STEİNECK (1982) yazdığı eserinde SCHUPHAN'a göre D vitamini miktarı Morchella'da % 125 mg Cantharellus'ta % 83 mg ve Boletus'ta % 83 mg'dır
Cetvel 3
3
Mantarda Bulunan Vitaminler (100 g/mg)
Folik asit yetersizliğinden meydana gelen makrositik anemi tedavisinde mantar iyi bir diyettir
Kansızlığı büyük ölçüde ortadan kaldırır
Kandaki şekeri ayarlayıcı özelliği vardır
Şeker hastalarının aranan yemeğidir
Ayrıca karaciğer ve böbrek rahatsızlığı olanlara tavsiye edilmektedir
İçinde ürik asit yok denecek kadar az olmasından gut hastalığı olan insanlarda öncelikli protein kaynağıdır
Bir diyet konusu da Fenil anilin'dir
Mide rahatsızlığı olan kişilerde mantar sindiriminin güç oluşu intestinal trehalazumun yokluğunda trehalosenin hidrolize olmasından kaynaklanmaktadır (MELİKOĞLU ve ark
1976)
Son yıllarda normal beslenmenin dışında mantardan yapılan diğer bazı mamul ürünler piyasada görülmektedir
Japonya'da benzin istasyonlarında yorgun otobüs kamyon ve taksi sürücüleri Shii-Take mantarından yapılan Shii-ta-cola içerek yorgunluklarını atarlar
Bu colanın tadı oldukça yabancı olmakla birlikte serinletici ve dinlendirici bir etkisi vardır
Taiwan'da barlarda Tremella fuciformis mantarından elde edilen şekerli su içine kiraz ve ananas parçacıkları karıştırılarak sıcak servis yapılan bir içecek verilir
Son yıllarda da ülkemizde mantardan reçel ve tatlı yapılmağa başlanmıştır
Bütün ülkelerde mantar beslenmenin her öğününde çeşitli kullanım biçimleri ile yer almağa başlamıştır
Bu yüzden tükotimi hızla artmakta ve insan başına yıllık mantar tüketimi oldukça yükselmektedir
Bu miktar Belçikada 1-15 kg ingiltere'de 1-2 kg
Danimarka'da 05-1 kg dır
Orta derecede tüketim yapan ülkeler Hollanda 512 g Almanya 487 g İtalya 470 g ve İrlanda 350 g dır (DALCAIRE 1979)
Ülkemizde ise kişi başına düşen mantar miktarı çok düşük ve ancak miligram seviyesindedir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul