Yalnız Mesajı Göster

Osmanlıca Sözlük (H Harfi)-Osmanlıca Sözlük (H Harfi) İle İlgili Kelimeler...

Eski 09-10-2012   #24
Prof. Dr. Sinsi

Osmanlıca Sözlük (H Harfi)-Osmanlıca Sözlük (H Harfi) İle İlgili Kelimeler...

RE: Osmanlıca Sözlük (H Harfi) HATM Kırmak, ufalamak
HATM Hâlis, saf * Sağlamlaştırma, muhkemleştirme * Hüküm ve kazâ icabettirme
HATM Hitâma erdirmek, bitirmek Kur'an-ı Kerim'i veya herhangi bir şeyi sonuna kadar okuyup bitirmek * Mühürleme Mühürlenme
HATM İnsan veya hayvan burnu * Kuş gagası
HATME Baştan aşağı (bütün Kur'ân-ı Kerimi) okuyup bitirmek * Bir arada muayyen bir şeyi okuyup bitirmek
HATME-İ ENFÂS Nefesleri tükenmek Ölmek
HATME-İ HÂCEGÂN f Nakşi tarikatı mensublarının fikri ve nazarı mâsivadan tecerrüd ederek, topluca muayyen dua ve zikirlerini sonuna kadar okumaları
HATME-İ MAHSUSA Hususi hatme Kur'andan veya hadisten alınan muayyen duaları okuyup bitirmek
HATN (HITN) Beraberlik, misil, denk olma, eşitlik
HATN Damat * Sünnet etme
HATNE Kaynana
HATR Devenin kuyruğunu kâh yukarı kaldırıp ve kâh aşağı vurması
HATR Ahdini bozmak, sözünde durmamak
HATR Atâ etmek, hediye vermek * Sağlamlaştırmak
HATRA Nehirlerde işleyen vapurların iskandil direği
HATRE Bir kere emmek
HATREBE (Hatribe) Dar gelirli olmak * Maaş sıkıntısı * Gevezelik etmek
HATREME Sütlü bulamaç
HATREŞE Çekirgenin bir şeyi yerken çıkardığı ses
HATRİB Daima beyhude ve mânasız konuşan
HATT Sınır Çizgi Hudud * Yazı El yazısı * Nâme Mektup * Gençlerde yeni çıkan bıyık veya sakal * Çizgi gibi uzanan belirsiz hafif yol * Deniz yalısı * Gemilerin hareketteki istikameti * Parmağın onikide biri olan bir ölçü * Ferman, buyruk Padişah emri * Geo: Sadece uzunluğu olan
HATT-I BÂLÂ f Tepelerin en yüksek noktalarından geçtiği itibar edilen çizgi Zirvelerden geçen hat
HATT-I BUTLAN İptal etmek gayesiyle bir kaydın veya künyenin üzerine çekilen çizgi
HATT-I DEST f El yazısı
HATT-I FÂSIL Ayırıcı çizgi, fasledici çizgi
HATT-I HAREKET Davranış Davranma tarzı Hareket tarzı
HATT-I HÜMAYUN f Padişanın el yazısı Padişahın emri
HATT-I İCTİMA-İ MİYÂH Suların toplandığı hat Dere, çay, nehir
HATT-I İSTİVÂ f Dünyanın kuzey ve güney kutuplarına aynı uzaklıkta olduğu ve dünyayı iki müsavi parçaya böldüğü farzedilen dâire çizgisi * Ekvator * Mevlevi semahânesinde, şeyhin oturduğu post ile meydan kapısı ortasında farzolunan çizgi
HATT-I MEVHUM Hayalî çizgi
HATT-I MİSMARÎ Çivi yazısı
HATT-I MUVÂSALA f Erişme ve vâsıl olma yolu Birbirine kavuşup buluşma ve birleşme yeri Birbirine münasebet kurabilme yolu
HATT-I MÜDÂFAA Savunma hattı, müdafaa hattı
HATT-I MÜNHANÎ f Eğri çizgi Eğilen hat
HATT-I MÜNKESİR Geo: Kırık çizgi
HATT-I MÜSTAKİM f Doğru çizgi * Doğru yol Doğruluk üzere olan şey
HATT-I NISF-ÜN NEHAR Meridyen Ekvatora dik olarak geçtiği farzedilen dairelerin her biri
HATT-I ŞAKUL Çekül doğrultusu Yer çekimi istikametinde, dünyanın merkezine doğru
HATT-I ŞEHRİYARÎ Tar: Padişahın yazısı manâsına gelen bir kelimedir Eskiden padişahlar "hatt-ı hümayun" "hatt-ı şerif" adı verilen emirleri kendi el yazılarıyla yazdıkları gibi, başkalarına yazdırdıklarının başına da imzalarını koyarlardı İşte bu türlü vesikalardaki padişahların el yazılarına "hatt-ı şehriyarî" denilirdi
HATT-I UFKÎ f Düz hat Ufki hat
HATT-I VÂSIT Geo: Kenarortay Üçgenin köşelerinin her birini karşı kenarın orta noktasına birleştiren doğru parçaları
HATT-I ZERENDUD Altunla yazılmış celi yazılar
HATT Bir şeyi yukarıdan aşağıya indirmek * Ucuzlatmak * Cilâ vurmak * Bırakmak
HATT Yolmak * Çekmek
HATTA Harf-i atıftır, gaye bildirir Ve (fazla olarak, kadar, bile, dahi, hem de) mânalarına gelir
HATTAB Oduncu Odun satan
HATTAF Kırlangıç kuşu * Kapıp kaçıran, kapıp aşıran
HATTAN Sünnetçi
HATTAR (Hatur) Gaddar * Hud'akâr Hilekâr
HATTAR Süngü vuran
HATTAT Çok güzel yazı yazan san'atkâr
HATT-AVER Sakalları yeni çıkmaya başlayan genç
HATTİYYE (C: Hatyât) Canı, kıymeti yüce olmak * Küçük ok
HATT-ŞİNAS f Yazı uzmanı, yazıdan anlayan
HATUN (C: Havâtın) Kadın Hanım * Tar: Yüksek şahsiyetli kadınlara veya hakan eşlerine verilen ünvan
HÂTUN-U KIYAMET Hz Peygamberimizin (ASM) kızı Hz Fatıma'ya mecaz yoluyla söylenen bir tabirdir
HATUT Yeri tırnağıyla kazıyıp çizgiler çizen vahşi sığır
HATUT Tez yürüyüşlü yedek atı
HATV Adım adım yürümek, adım atmak
HATV Saçak bükmek
HATV Rengin değişmesi* Engel olmak, menetmek * İplik bükmek
HATVE (Hutve) Adım Bir adım atışta iki ayak arasındaki mesafe Bir adım atmak
HATVE-İ TEKARRÜB Yaklaşma adımı
HATVE-ENDAZ f Adım atan
HATVE-ENDAZÎ f Adım atıcılık
HATVE-ŞÜMAR f Adım sayan * Çekinerek ve ihtiyatla yürüyen
HAV Çuha ve buna benzer kumaşların ters yüzlerinde bulunan tüy * Şeftâli gibi bazı meyvelerin üzerlerinde bulunan ince tüy
HAVA (Hevâ) Hava Dünyayı çeviren atmosfer Cevv Yer ile gök arası * Hafif yel * Bir binanın üzerine kat çıkma hakkı * Bir yerin hâli ve sıhhat bakımından durumu * Müzikte ezgili ses, sadâ
HAVA-İ NESİMÎ Sabahki hava Temiz hava
HAVA' Hâli olmak, boş olmak * Düşmek, sâkıt olmak
HAVABAT (Bak: Havbâvât)
HAVACİB Hicablar, perdeler, örtüler
HAVADİS (Hâdise C) Yeni hâdiseler, yeni sözler * Alâka ile karşılanan haberler
HAVAFİ Kuş kanadında ebâhir yeleklerinden sonra olan dört kısacık yelekler
HAVAFİR (Hâfir C) Kazanlar, yeri kazıcılar * Hayvan, dâbbe tırnakları
HAVAGAZI t Isı veya ışık temin etmek maksadıyla yakılarak kullanılan bir gaz
HAVAÎ (C: Havâiyât) Havaya âit ve müteallik Hava ile alâkalı * Heves ve nefis hesabına olan, boşuna veya çirkin Günahlı iş Nefsâni hâl ve hareketler
HAVAİC (Havâyic) İhtiyaçlar Hâcetler Gerekli ve lüzumlu şeyler
HAVAİC-İ ASLİYE Fık: Mesken ile, eve lüzumlu eşyadan ve kışlık, yazlık elbise ile lüzumlu silâhtan, âletten, kitaptan ve binek (hayvan) ile hizmetçi ve bir aylık - sahih görülen diğer bir kavle göre; bir senelik - nafakaya mahsus erzaktan ibârettir
HAVAİC-İ ZARURİYYE Zaruri ihtiyaçlar Giderilmesi lüzumlu olan ihtiyaçlar
HAVAİYYAT Havâi şeyler ve sözler
HAVAK (HAVKA') Geniş yer, vâsi
HAVAKÎN (Hâkan C) Hükümdarlar, hakanlar, padişahlar, başbuğlar
HAVALE Bir işi veya bir şeyi başka birine bırakma Ismarlama * Görmeyi önleyen duvar gibi perde * Tıb: Küçük çocuklarda veya gebe kadınlarda bazan meydana gelen, baygınlık veren bir hastalık * Postadan gelen emanet kâğıdı
HAVALE-İ MUACCELE Huk: Havale konusunun, behemehal ödenmesi lâzım geldiği şekilde yapılan havale
HAVALE-İ MÜBHEME Huk: Havale konusunun, ta'cil veya te'cili beyan olunmadan yapılan havale
HAVALE-İ MÜECCELE Huk: Havale edilen şeyin vadesi geldiğinde ödenmesi şeklinde yapılan havale
HAVALENAME f Posta gibi vasıtalarla para göndermek üzere yazılan havale mektubu

Alıntı Yaparak Cevapla