09-09-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Bilgisayar Hakında 180 Soru Ve Cevabı
89) Geçenlerde bilgisayara bir program yükledim, ah yüklemez olaydım Programı beğenmedim, sildim ancak program arkasında izler bıraktı Artık JPEG ve BMP türü dosyalarım klasör içerisinde abuk subuk simgelerle görüntüleniyor Bu simgeleri değiştirmenin, eli yüzü düzgün hale getirmenin bir yolu yordamı varsa bana anlatabilir misiniz?
Bir dosya türünü simgeleyen simgeleri istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz Herhangi bir klasör penceresi açın GÖRÜNÜM menüsünden KLASÖR SEÇENEKLERİ (FOLDER OPTIONS) komutunu çalıştırın Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun DOSYA TÜRLERİ (FILE TYPES) bölümüne gelin Buradaki listede dosyanızın türünü bulun Örneğin JPEG dosyalarının simgelerini değiştirmek için bu listede "JPEG GÖRÜNTÜSÜ" seçeneğini arayacaksınız Bulduktan sonra üzerine tıklayın ve seçili duruma getirin DÜZENLE (EDIT) düğmesine basın
Şimdi açılacak olan diyalog kutusu içerisinde SİMGE DEĞİŞTİR (CHANGE ICON) düğmesine basın Ekrana gelecek olan diyalog kutusu içerisindeki simgelerden birini seçebilir veya GÖZAT düğmesine basarak diğer simge dosyaları içerisinde bir yolculuğa
90) DOS ORTAMINDA F KLAVYE TANITMAK
Merhaba, DOS ortamında klavyemi F olarak nasıl tanıtacağımı bildirirseniz sevinirim Şimdiden yapacağınız yardımlar için teşekkür eder saygılarımı sunarım
Yapacağınız şey basit Windows 98'i çalıştırın BAŞLAT menüsünden ÇALIŞTIR komutunu çalıştırın Ekrana gelecek olan diyalog kutusu içerisinde SYSEDIT yazıp ENTER tuşuna basın Sistem dosyaları düzenleyebileceğiniz bir şekilde ekrana gelecektir Bu ekranda AUTOEXEC BAT dosyasına geçin ve KEYB ile başlayan satırda id:179 yazan satırı id:440 olacak şekilde değiştirin Bu satır aşağıdaki gibi görülmelidir:
keyb tr,,C:WINDOWSCOMMANDkeybrd2
sys /id:440
Örnek için aşağıdaki resme bakabilirsiniz Bu ayarı yaptıktan sonra SYSEDIT programını kapatın, sistem dosyalarını kayıt etmek isteyip istemediğiniz sorulduğunda EVET düğmesine basın Bilgisayarı kapatıp açın, artık DOS ortamında F klavye kullanabilirsiniz
91) ARAÇ ÇUBUĞUNDA ADINIZI GÖRÜNTÜLEMEK
Eğer Windows 98 kullanıyor ve ekranın altındaki BAŞLAT menü çubuğunda örnek resimde de görüldüğü gibi adınızı ve soyadınızı görüntülemek, dolayısı ile de bilgisayarınızın gerçek sahibinin kim olduğunu üzerine basa basa göstermek istiyorsanız aşağıdaki adımları takip etmeniz yeterlidir
1 Bilgisayarım simgesine çift tıklayın Buradan C: sabit diskinin üzerine çift tıklayın ve C:WINDOWSApplication DataMicrosoftInternet Explorer dizinini açın
2 Bu dizinin içerisinde Quick Launch adında bir dizin göreceksiniz, bu dizinin adını kendi adınızla değiştirin
3 Klasörü kapatın
4 Araç çubuğunda küçük simgelerin olduğu bölüme gelin, burada boş bir alana (noş alan elde etmek içni bu bölümü biraz genişletmeniz gerekebilir) fare imlecini getirin ve sağ fare düğmesine basın
5 Açılacak olan menüden BAŞLIĞI GÖSTER komutunu çalıştırın
Artık araç çubuğunda BAŞLAT düğmesinin yanında adınızın görüntülenmekte olduğuna şahit olacaksınız
91) MİKSER AYARLARINA HIZLI ULAŞIM
ipucu şöyle; Bilgisayarımıza ses kaydederken kaydı hangi aygıttan (line in, mikrofon, CD player, vs vs) yapacağımızı seçmemiz gerekiyor Bu aygıtların bulunduğu pencereye ulaşmak içinse bir çok pencerelerden geçmemiz gerekir Ben de artık bunu her seferinde yapmaktan bıktığım için bir kısa yolu olmalı diye düşündüm
Olayı şöyle çözüyoruz Masa üstünde boş bir yere sağ tuşla tıklıyoruz Yeni bir kısayol yaratıyoruz "Komut satırı" yazısının altındaki pencereye şunu yazıyoruz:
c:windowssndvol32 exe /r
İleri tuşuna basıyoruz Kısayolumuza bir ad veriyoruz ve tamam Artık kısayolumuzun üstüne tıkladığımızda kayıt aygıtları penceresi karşımızda
92) Windows 98 Türkçe kullanıyorum BAŞLAT MENÜSÜNE ÖZEL EKLEMELER başlıklı yazınızda uzun zamandır aradığım bilgiyi buldum, ancak benim en çok istediğim EKLENECEK ÖĞE: bilgisayarım veya sabit diskim Sabit disklerime BAŞLAT düğmesinden ulaşabilmek için yazılacak kod nedir?
Benzer bir uygulama Bilgisayarım için yok, ancak BAŞLAT menüsünden sabit disklerinize ayrı ayrı kısayollar atayabilirsiniz BAŞLAT menüsünün üzerine gelin ve sağ fare düğmesine basın Açılacak olan menüden OPEN komutunu çalıştırın BŞALAT menüsünün içeriği klasör görünümünde açılacaktır Şimdi FILE menüsünden NEW * SHORTCUT yazın Ekrana gelecek olan diyalog kutusunda COMMAND LINE bölümüne C: yazıp ENTER tuşuna basın Kısayola bir isim istendiğinde "DISK C" gibi bir şeyler yazın ENTER tuşuna basın Artık BAŞLAT menüsünü açtığınızda "DISK C" gibi bir kısayol göreceksiniz Çalıştırıp diskin içeriğine ulaşabilirsiniz Aynı yöntemi D: ve diğer sürücüler için de uygulayabilirsiniz
|
|
|