Fan Kontrol
Lehimlendikten sonraki görüntüsü
Devrede bulunan bir diğer direnç ise 100 K ohm değerinde Bu direncin bir bacağı potansiyometrenin 3 bacağına, diğeri ise toprağa bağlanacak Bir önceki aşamada olduğu gibi uygun delikleri belirledikten sonra direncin bacaklarını bükün, deliklerden geçirin ve lehimleyin Direncin bir bacağını potansiyometrenin 1 bacağına doğru bükün ve lehimleyin
Diğer bacağını ise bu aşamada boşta bırakıyoruz
100 K ohm' luk direncin yerleşimi
Montaj sonrası
Farklı bir açıdan malzemelerin yerleşimi
Diyotumuz, fanın devreye ters bağlanması durumunda ters gerilimden korumak amacıyla devrede kullanılıyor Diyotun çizgi ile işaretlenmiş tarafta bulunan katot bacağı BD240 transistörünün 2 bacağına, diğer bacağı yani anot toprağa bağlanacak Bunu sağlayabilmek için diyotun bacaklarını, diyot dik pozisyonda duracak şekilde büktüm 100 K ohm değerindeki direncin montajını yaparken, direncin toprağa bağlanacak olan bacağını lehimleyip, boşta bırakmıştık Şimdi diyotu bu bacağın hemen yanındaki deliklerden birine geçirerek lehimleyeceğiz Diyotu deliklerden geçirip bir anot bacağını yani toprağa bağlanacak olan bacağını lehimledikten sonra 100 K ohm değerindeki direncin toprağa bağlanacak olan bacağı ile birleştiriyoruz Aşağıdaki resimlerden durumu daha iyi kavrayabileceğinizi sanıyorum
Böylece toprak ortak bir noktada toplanmış olacak Diyotun katot bacağını ise kısa bir kablo ile BD240� ın bacağına uzatmayı tercih ettim
Toprak kablolarının görüntüsü
Toprak kablolarının lehimleri
Hazırladığımız renkli kablolara sıra geldi Bu kablolardan birini BD240� ın 3 bacağına yakın bir delikten geçirip bu bacağa temas edecek biçimde lehimliyoruz Ardından benzer işlemi diğer kablo için tekrarlıyoruz: diyotun katot bacağına yakın bir delik bulup, bu bacağa temas edecek biçimde lehimleyin
Güç kaynağına ve fana giden pozitif gerilim kabloları
Lehim yüzeyinin görüntüsü
Artık devremizi bilgisayarımıza takabiliriz Bunun için daha önce molex veya floppy güç konnektörlerini kullanabileceğinizi belirtmiştim BD240� ın 3 bacağına eklediğimiz kabloyu bu konnektörlerden birinin sarı renkli kablosuna arkadan veya önden geçirin ve bantla hem yalıtın hem de sabitleyin Bir toprak kablosu alıp (iki kablodan herhangi birini kullanabilirsiniz), bunu da aynı konnektör üzerinde yer alan siyah kablolardan birine yukarıdaki gibi sabitleyin
Kasa fanlarını besleyecek olan gerilimi taşıyan kablolar genelde siyah ve kırmızı renkte olmaktadır Bu kablolardan kırmızı renkte olanı devrede diyotun katot bacağına lehimlediğimiz kablo ile birleşecek Siyah olanı ise tahmin edebileceğiniz üzere devrede geriye kalan toprak kablosu ile birleşecek
Floppy güç konnektörüne yapılan bağlantı
Fan kablosunun devreden çıkan kabloyla olan bağlantısı
Kabloları sağlam bir biçimde elektrik bandı ile sabitlemeyi ve izole etmeyi unutmayın
Devremiz bu şekilde kullanılmaya hazır durumda Gerekli kablo bağlantılarını yaptıktan sonra kullanılmayan kasa üzerindeki cd rom veya disket kapağına monte ederek kullanmaya başlayabiliriz
Alıntıdır
|