Yalnız Mesajı Göster

Pc Bilgisayar Hakkında Herşey-Bilgisayar Bileşenleri Parçaları Sökün Takın Tamir Edin

Eski 09-09-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Pc Bilgisayar Hakkında Herşey-Bilgisayar Bileşenleri Parçaları Sökün Takın Tamir Edin

Bilgisayar Teknisyenliği Sanatı

PC Nasıl Çalışır ?
PC (Kişisel Bilgisayar) teknisyenliği becerisine hakim olmak tipik bir bilgisardaki birçok parça hakkındaki birçok detayı öğrenmenizi gerektirmektedir En temel kişisel bilgisayarlar yüzlerce ayrık donanım bileşenini içerse de, herbirinin kendi karakteristiği, şekli, boyutları, renkleri, bağlantıları ve benzeri şeyleri vardır

Bu bölümde tipik bir PC'ye giriş yapacak, bilgisayarların nasıl çalıştığına dair genel bir bakış sunulacaktır Devamında ise size parçaların nasıl göründüğü, nasıl çalıştığı ve nasıl bağlandığı hakkında kabataslak bir bilgi verecek, daha sonraki bölümlerde ise bilgisayarın tüm yapısını parçalara ayıracaksınız ve sizin için gerekli olan bilgisayar yükleme (install), yapılandırma, koruma ve onarmanın detaylarına gireceğiz
Bir uzman olsanız dahi, bu bölümü atlamayın! Bu bölüm, CompTIA+ dokümantasyonlarının tamamında kullanılacak birçok terimi göstermektedir Bunların birçoğunu belki biliyorsunuzdur; fakat bir kısmını da bilmiyor olabilirsiniz Bu nedenle lütfen bu bölüme zaman ayırın ve bu bölümü okuyun
Daha önce çalışan güzel bir bilgisayarı kesinlikle görmüşsünüzdür Karşısında oturan kullanıcının hareketlerine göre değiştirerek çeşitli görüntüler gösteren güzel ve parlak bir monitör, birşeyler yazılan klavye, tıklanan bir fare veya çevrilen bir joystick Ekranın yanında duran küçük hoparlörden cılız bir ses ve masanın altında bir pırpır eden bir kutu PC bir bilgisayardır: İşinizi yapmanızı sağlayan, dokümanlarınızı üreten, oyun oynatan, çek defterinizi dengeleyen ve interten son spor skorlarınızı kontrol edebileceyiniz bir makinedir

Her ne kadar bilgisayar bir makine olsa da, bilgisayara verdiğiniz komutları anlayan ve yapan "programlama"dır Programlama komutları, sadece bilgisayar donanımının anladığı birler ve sıfırlardan ibarettir

Bir bilgisayarda şaşırtıcı olayları meydana getiren, güçlü matematiksel fonksiyonları gerçekleştiren, veriyi aktaran, farenin hareketini sağlayan ve ekrana güzel ikonları koyan "komutlar"dı r
Yani bilgisayar, donanım ile programlamayı insanların ihtiyaçlarına göre yaratan karmaşık bir etkileşimden ibarettir
Daha önce mors kodunu duymuş muydunuz? Mors kodu anlamsız olan noktalar ve tirelerden başka birşey değildir, fakat eğer nokta ve tireleri(doğru sırayla) Mors kodu anlayan birine gönderirseniz ona şaka bile yapabilirsiniz Programlamayı bilgisayar için Mors kodu gibi düşünebilirsiniz Siz sıfırları ve birleri anlamayabilirsiniz ancak bilgisayarınız kesinlikle anlar

Ancak programlamada birlerden sıfırlardan fazlası vardır Bilgisayardaki tüm veriler (web sayfaları, dokümanlarınız, e-postanız da) sıfırlar ve birler şeklinde saklanmıştır Bilgisayar bu birler ve sıfırları insanın anlayabileceği şekle nasıl dönüştüreceğini bilmektedir
Programlama iki şekilde karşımıza çıkar İlki uygulamalardır İşi alır ve yapar Kelime işleme programları, web tarayıcıları (browser) ve e-posta programlarının hepsi birer uygulamadır Fakat uygulamaların onları destekleyecek bir ana programa ihtiyaçları vardır Bunların, sizin uygulamaları başlatıp sonlandırabileceğiniz, veriyi
kopyalayıp/taşıyıp/silebileceğiniz, donanımla konuşan ve birçok diğer işi gerçekleştiren bir programa ihtiyacı vardır Bu programa İşletim Sistemi (Operating System-OS) denir Bugünün en popüler işletim sistemi Microsoft Windows'dur Ancak farklı işletim sistemleri de vardır Bunlar; Apple Macintosh OS X ve popüler (ve ücretsiz) Linux'lardır
Donanım, işletim sistemi ve program terimleri gibi geniş konseptsel seviyesi olan "bilgisayar" kavramını bilmek müşterilerinize birşeyleri anlatmanızda size yardımcı olacaktır Fakat daha iyi teknik bilgi, size daha çok temel idrak ve yazılım ile donanım arasındaki kompleks etkileşimi anlama imkanı sunacaktır

Operating system (Window* XP) - İşletim Sistemi

Kısaca, teknisyenlerin senaryonun arkasında yapılanları bilmesi gerekmektedir CompTIA A+ Tech'in perspektifiyle, bilgisayarın fonksiyonları dört bölümde incelenir: giriş, işleme, çıkış ve bellek Hangi parçanın, hangi bölümün parçası olduğunu bilmek bilgisayarla ilgili işlerde sizi sorunların çözümünde temel ve belirleyici bir seviyeye getirecektir

1- GİRİŞ

Bu konuyu en çok karşılaşılan bilgisayar işlerinden birisinden yola çıkarak bakalım; muhasebe işlemleri
Her yıl milyonlarca insan muhasebe yazılımlarını (Logo Tiger bunlardan biri) muhasebesel işlemlerinde yardımcı olması için, bilgisayarlarına yüklüyorlar Logo Tiger'ı başlattıktan sonra yapmanız gereken ilk iş, bilgisayarınıza şirketiniz ile ilgili verileri sağlamalınız olacaktır
Birçok donanım parçası sizin giriş yapmanızı sağlar Bunlardan en sık kullanılanları klavye ve faredir Birçok bilgisayar, siz "Hey sen" dediğinizde (eğer siz Star Trek filminin setinde değilseniz) tepki vermeyecektir Verilerinizi klavyeden yazarak kullanmanız gerekmektedir İşletim sistemi burada işlevinizi gerçekleştirecek temel servisleri karşılamaktadır İşletim sistemi olmasa siz tüm gün boyunca klavyeden birşey girsenizde birşey olmayacaktır; yazdıklarınızı ne yazılımınız anlayacaktır, ne de donanım

2 İşleme
Sonraki işlem olarak bilgisayar verilerinizi işler Logo Tiger'da bilgileri uygun kutucuklara yerleştirir ve daha sonra sizin için hesap yapar İşlemler sizin bilgisayarınızda sistem birimi kutucukların içindeki işler ve neredeyse tamamı donanım seviyesinde yapılır, ancak bu donanım fonksiyonları işletim sisteminde belirtilmiş kurallara göre düzenlenir
İşlem kısmı büyüsel bir kısımdır ve neler olduğunu göremezsiniz Bu çalışmanın ilk kısmının amacı büyülü şeyleri ortadan kaldırmaktır; çünkü iyi teknisyenler işlemlerin herbir parçasını anlamalıdırlar Burada şimdi spesifik donanımların içerdiği işlem bölümlerini vermeyeceğiz çünkü parçalar işlem tipine göre değişmektedir
3 Çıkış
Muhasebe verilerinizin yıllık olarak toplanması temelde bilgisayar size sonuçları gösterene kadar kullanışsızdır İşte burada üçüncü adım ortaya çıkıyor Bilgisayar veriyi işlemeyi bitirdikten sonra bilgiyi sizin kontrol
edebileceğiniz bir yerlere koymalı Bu genelde monitör oluyor ve böylece siz ne yazdığınızı görebiliyorsunuz Ayrıca siz yazdırmak istediğinizde veriyi yazıcıya gönderebilmelisiniz Bir donanımsal aygıt, yazdırma işlemini gerçekleştirir ancak işletim sistemi yazdırma işlemini kontrol eder Bu yine, yazılımla donanım arasında temel bir etkileşimdir
4 Bellek

Bilanço dökümünüzü yazıcıdan elde ettiğinizde yaptığınız onca işin bir anda kaybolmasını istemezsiniz Kalıcı kayıtlar tutmanız gerekmektedir Bilgisayarın fonksiyonlarındaki dördüncü adım olan depolama işleminde birçok aygıt kullanılır Bunlardan en çok görünürde olanı harici depolama aygıtlarıdır; disketler ve CD/DVD diskler

Bilgisayar Teknisyenliği Sanatı
Bilgisayar işlemlerindeki dört adımı (giriş, işleme, çıkış, bellek) kullanarak bilgisayarın nasıl çalıştığını anlamak ve buna paralel olarak iyi bir teknisyen olmak; donanım ve yazılımı anlamayı içeren ve bunlar arasındaki etkileşimi çeşitli adımlarda oluşturan gerekliliklerdir

Bu kısımları bilmek zorundasınız, başka bir deyişle bunların birlikte nasıl çalıştığını bilmelisiniz Buna başlamak için en iyi yer gerçek bir bilgisayardır Şimdi tipik bir kişisel bilgisayarın içerdiği bileşenleri birkaç önemli parçayı açarak inceleyelim Umarız karşınızda biraz sökebileceğiniz gerçek bir bilgisayarınız vardır İki bilgisayar tam olarak aynı olmasa da bu bölümün sonunda sizin bilgisayarınız ve bölümdeki bilgisayar arasındaki farkı göreceksiniz
Sonuçta şunu kazanacaksınız; aslında tüm bilgisayarlar (farklı boyut, şekil ve renkte olsalar dahi) aynı temel parçalara sahipler CompTIA+ dokümanyasyonlarının sonuna ulaştığınızda ise, bilgisayar sürecindeki dört adım hakkında daha derin ve daha nüans bir algıya sahip olacaksınız Nasıl büyük sanatçılar bir şaheseri oluştururken temel yeteneklere hakimler ise, sizde bilgisayar teknisyenliği sanatında kendi yolunuzda temellere sahip olacaksınız

Alıntı Yaparak Cevapla