Prof. Dr. Sinsi
|
Sebze Yemekleri Tarifi Hazırlanışı Yapılışı Malzemesi Tarifi Hazırlanışı Yapılışı Mal
Etli Taze Fasulye (6Kişilik)
Sebze Yemekleri Tarifi Hazırlanışı Yapılışı Malzemesi Tarifi Hazırlanışı Yapılışı Mal
İçindekiler Ölçü Miktar
Taze fasulye - - 1 kg
Domates 2 orta boy 250 gram
Soğan 2 orta boy 150 gram
Kuşbaşi et - - 250 gram
Margarin 3 yemek kaşığı 30 gram
Salça 1 yemek kaşığı 10 gram
Tuz 2 tatlı kaşığı 12 gram
Su (sicak) 2 su bardağı 400 gram
Sebzeleri yıka, fasulyeyi ayıkla Soğanı soy, yıka, ince ince doğra Tencereye soğan, et ve yağı koy, kapağı kapat, kısık ateşte kendi suyu ile yaklaşık 30 dakika pişir Salça, tuz ve suyu ekle, karıştır Fasulyeleri, büyüklüğüne göre iki veya üçe böl, kaynayan karışıma kat 35-40 dakika pişir Domatesleri, dörde bölüp tencereye ekle, sebzeler yumuşayıncaya değin 10-15 dakika daha pişir
Hünkar Beğendi (6Kişilik)
İçindekiler Ölçü Miktar
Soğan 2 büyük boy 250 gram
Kuşbaşı koyun eti - 750 gram
Domates 2 orta boy 250 gram
Tuz 2 ½ tatlı kaşığı 15 gram
Kara biber ¾ tatlı kaşığı 15 gram
Su (sıcak) 1 su bardağı 200 gram
Patlıcan 6 orta boy 1 kg
Margarin 5 yemek kaşığı 30 gram
Un 5 yemek kaşığı 30 gram
Süt (sıcak) 2 ½ su bardağı 500 gram
Kaşar peyniri (rendelenmiş) 1 su bardağı 80 gram
Sebzeleri yıka Soğanı soy, yıka, ince ince doğra, etle birlikte tencereye koy, kapağı kapat, kısık ateşte, kendi suyu ile 40-45 dakika pişir Domatesi, yarım santimetreküp irilikte doğra, 1 ½ tatlı kaşığı tuz, kara biber ve suyu etli karışıma ekle, karıştır, yumuşayana değin pişirmeye devam et Patlıcanları kurula, ocakta çevirerek közle, kabuklarını soy, saplarını kes, ince ince kıy Teflon bir tencereye yağ ve unu koy, hafif sararıncaya değin 1-2 dakika kavur Patlıcanı ve kalan tuzu kat Sütü tencereye azar azar eklerken, püreyi sürekli karıştır, 7-8 dakika pişir, peyniri koy, bir kez daha karıştırıp ocağı kapat Servis tabağına al, ortasını hafifçe çukurlaştırıp eti koy ve et suyunu gezdir
Kabak Musakka (6Kişilik)
İçindekiler Ölçü Miktar
Soğan 2 küçük boy 100 gram
Kıyma 1 1/2 su bardağı 250 gram
Margarin 1 yemek kaşığı 10 gram
Yeşil kabak 6 orta boy 1 kg
Maydanoz 3-4 dal 10 gram
Dereotu 3-4 dal 10 gram
Domates 2 orta boy 250 gram
Tuz 2 tatlı kaşığı 12 gram
Kara biber 1/4 tatlı kaşığı 0 5 gram
Su (sicak) 1 su bardağı 200 gram
Sebzeleri yıka Soğanı soy, yıka, ince ince doğra Tencereye soğan, kıyma ve yağı koy, kapağı kapat, kısık ateşte ara sıra karıştırarak, bıraktığı suyu çekene değin 8-10 dakika pişir Kabağın saplarını kes, maydanoz ve dereotunu ayıkla Domatesi yarım santimetreküp irilikte kuşbaşı, kabakları 1-1 5 santimetre kalınlıkta, daire şeklinde doğra Domatesi, kıymalı karışıma ekle, tuz ve kara biberi koy, 5 dakika kadar pişir Kabakları yayvan bir tencereye diz, üzerine kıymalı karışımı yay Suyu tencerenin kenarından yavaş yavaş dök, yumuşayıncaya değin yaklaşık 1 saat pişir Maydanoz ve dereotunu ince ince kıyıp yemeğin üzerine serp
Karnıbahar Musakka (6Kişilik)
İçindekiler Ölçü Miktar
Karnıbahar 1 büyük boy 1250 gram
Soğan 1 orta boy 75 gram
Kıyma 1 1/2 su bardağı 250 gram
Margarin 3 yemek kaşığı 30 gram
Salça 2 yemek kaşığı 20 gram
Tuz 2 tatlı kaşığı 12 gram
Kara biber 1/4 tatlı kaşığı 0 5 gram
Su (sicak) 1 su bardağı 200 gram
Karnabaharı yıka Soğanı soy, yıka, ince ince doğra Tencereye, soğan, kıyma ve yağı koy, kapağı kapat, kısık ateşte ara sıra karıştırarak bıraktığı suyu çekene değin, 8-10 dakika pişir Salça, tuz, karabiber ve suyu kat, karıştır, 2-3 dakika kaynat Karnabaharı orta kısmından keserek parçala, yayvan bir tencereye yerleştir Kıymalı karışımı, karnabaharların üzerine dök, yumuşayıncaya değin yaklaşık 30 dakika pişir
Kış Türlüsü (6Kişilik)
İçindekiler Ölçü Miktar
Soğan 1 büyük boy 100 gram
Kuşbaşi et - - 250 gram
Margarin 3 yemek kaşığı 30 gram
Salça 1 1/2 yemek kaşığı 15 gram
Tuz 2 tatlı kaşığı 12 gram
Kara biber 1/2 tatlı kaşığı 2 gram
Su (sicak) 3 1/2 su bardağı 700 gram
Pırasa 2 büyük boy 250 gram
Havuç 3 orta boy 250 gram
Patates 5 orta boy 500 gram
Kereviz 1 küçük boy 250 gram
Sebzeleri yıka Soğanı soy, yıka, ince ince doğra Et, soğan ve yağı tencereye koy Kısık ateşte, kendi suyu ile 40-45 dakika pişir Salça, tuz, kara biber ve suyu ekle, karıştır Pırasayı ayıkla, havucu kazı, patatesi ve kerevizi soy, hepsini 1 5-2 santimetreküp irilikte kuşbaşı doğra, kaynayan karışıma ekle, karıştır, sebzeler yumuşayıncaya değin, 30-35 dakika pişir
Zeytinyağlı Kereviz (6Kişilik)
İçindekiler Ölçü Miktar
Kereviz 4 küçük boy 1 kg
Havuç 2 orta boy 200 gram
Soğan 2 orta boy 120 gram
Patetes 2 orta boy 250 gram
Tuz 2 tatlı kaşığı 12 gram
Şeker 2 tatlı kaşığı 8 gram
Zeytinyaği 8 yemek kaşığı 80 gram
Limon suyu 2 yemek kaşığı 20 gram
Su (sıcak) 1 su bardağı 200 gram
Maydanoz 3-4 dal 10 gram
Sebzeleri yıka Kerevizin ortasını havucun girebileceği büyüklükte oy, havucu kazı, bu oyuğa sok, içindeki havuç dahil, kerevizi, 1 santimetre kalınlıkta daireler şeklinde kes, yayvan bir tencereye yerleştir Soğanı soy, yıka, ince ince doğra Patatesi soy, 2 santimetreküp irilikte kuşbaşı doğra, kerevizlerin aralarına yerleştir Tuz, şeker, yağ, limon suyu ve suyu koy, sebzeler yumuşayıncaya değin 40-45 dakika kadar pişir Servis tabağına al ve soğut, üzerine maydanoz yaprakları serpiştir
İmam Bayıldı (6Kişilik)
İçindekiler Ölçü Miktar
Patlıcan 6 orta boy 1 kg
Zeytinyağı (kızarırken çektiği) 8 yemek kaşığı 80 gram
Soğan 3 büyük boy 375 gram
Domates 4 orta boy 460 gram
Maydanoz 1 demet 60 gram
Sarmısak 10 diş 30 gram
Şeker 1 tatlı kaşığı 4 gram
Tuz 2 tatlı kaşığı 12 gram
Su (sıcak) 3/4 su bardağı 150 gram
Patlıcanları yıka, saplarını kes, aralıklı soy Teflon tavada yağı ısıt, patlıcanları koy, kapağı kapat, kısık ateşte, ara sıra döndürerek 15 dakika yumuşat Kapağı olan bir tepsiye aralıklı diz, uç kısımlarını ayırmadan ortadan boyuna keserek aç Soğanı soy, yıka, yarım daire şeklinde ince ince doğra, patlıcanın yumuşatıldığı tavaya koy, 2 dakika öldür Domatesin birini ayır, diğerlerinin kabuğunu soy, 1 santimetreküp irilikte kuşbaşı doğra Soğanlı karışıma ekle, karıştır Maydanozu yıka, ayıkla, ince ince doğra Sarmısağı soy, ince ince kıy Karışıma maydanoz; samısak, şeker ve tuzu kat karıştır Patlıcanları bu içle doldur Kalan domatesleri yarım santim kalınlıkta halka şeklinde doğra, patlıcanların üzerine yerleştir Tepsinin kenarından suyu koy, kapağı kapat, 30-35 dakika kadar pişir
Güveç (6Kişilik)
İçindekiler Ölçü Miktar
Patates 3 orta boy 250 gram
Soğan 2 orta boy 120 gram
Domates 3 orta boy 450 gram
Yeşil biber 4 orta boy 60 gram
Taze fasulye 2 ½ su bardağı 250 gram
Patlıcan 1 küçük boy 150 gram
Yeşil kabak 1 orta boy 200 gram
Kuşbaşı koyuneti - 500 gram
Taze bamya 1 su bardağı 75 gram
Sarmısak 10 diş 30 gram
Maydanoz ¼ demet 15 gram
Kara biber 1/2 tatlı kaşığı 1 gram
Tuz ½ tatlı kaşığı 15 gram
Su (sıcak) 1 su bardağı 200 gram
Sebzeleri yıka Patates ve soğanı soy Domatesin ikisini, patates ve soğanı, dörder parçaya böl Biberlerin sap ve çekirdeklerini ayır Patlıcanların saplarını kes Biber, fasulye, patlıcan ve kabağı 2 santimetre uzunlukta doğra Eti güvecin dibine yay Üzerine doğranmış sebzeleri ve bamyayı yerleştir Sarmısağı soy, yıka, sebzelerin aralarına serp Kalan domatesi yarım santimatere kalınlıkta, halka şeklinde doğra, karışımın üzerine yay Maydanoz yapraklarını, kara biber ve tuzu serpiştir, suyu koy, üzerini yağ geçirmez kağıtla kapat Önceden ısıtılmış orta sıcaklıktaki fırında 90 dakika pişir
|