Prof. Dr. Sinsi
|
Tatlı Tarifi Hazırlanışı Yapımı Malzemesi
SADABAD LOKMASI
Malzeme:
1,5 su bardağı su,
2 su bardağı un,
3 çorba kaşığı margarin,
3 adet yumurta,
1 tutam tuz,
1 tutam şeker,
1 çay bardağı iri dövülmüş ceviz veya fındık,
2,5 su bardağı su,
2,5 su bardağı şeker,
2 dilim limon,
Tarif:
Öncelikle şurubu hazırlamak için 2,5 bardak şeker ile 2,5 bardak suyu kaynatın Ocaktan almaya yakın limon dilimlerini şerbetin içine atın Birkaç taşım daha kaynatıp ocaktan alın ve soğumaya bırakın Genişçe bir tencereye 1,5 bardak suyu ve margarini koyun Margarin eridiğinde karıştırarak unu, şekeri ve tuzu ekleyin Hamur koyulaştığında tencereyi ateşten alın Hamur ılıdıktan sonra üzerine yumurtaları teker teker kırarak, iyice yoğurun Yumurtalar hamurla bütünleşip özlü bir hamur elde ettiğinizde, hamurdan misket büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın Hamurları, kızgın sıvı yağda tavayı arada bir sallayarak kızartın Çıkan lokmaları, soğuttuğunuz şerbetin içine atın Şerbetini emen tatlıların üzerine ceviz veya fındık dökerek servis yapın
REVANİ
Malzeme:
6 adet yumurta,
3 çay bardağı un,
3 çay bardağı irmik,
5 çay bardağı şeker,
3 çay bardağı su,
1 adet limon,
Tarif:
Bir kap içinde yumurtalar bir kaşık şekerle birlikte çırpılır Elde edilen karışıma un ve irmik ilave edilir İyice karıştırıldıktan sonra yağlanmış tepsiye dökülür Orta ısıdaki fırında pişirilir 3 bardak su, şeker ilave edilerek kaynatılır, ocaktan indirmeye yakın limon sıkılarak şurup hazırlanır Fırından çıkarılan revaninin üzerine sıcak şurup dökülür
MÜŞEBBEK TATLISI
Malzeme:
450 gr su,
350 gr un,
15 gr maya,
kızartma için sıvıyağ,
1 lt su,
2 kg toz şeker,
yarım limon,
Tarif:
Bir tencerede 1 litre su ile şeker kaynamaya bırakılır Kanşım kaynamaya başlayınca içine 10 damla limon suyu damlatılır Şurup kıvamını aldıktan sonra ocaktan alınıp soğumaya bırakılır
Un, maya, su ve hazırlanan şurubun 15 gr'ı karıştırılır Hamur boza kıvamına gelinceye kadar güzelce karıştırılır, 10-15 dakika dinlenmeye bırakılır
Bir tavaya sıvıyağ koyulur Yağ el yakmayacak ısıya gelince hamur ucunda iri yıldız duy bulunan sıkma torbasına doldurulup yağın içine sıkılır Hamurun kızarması için ısı biraz daha yükseltilir Pişirilen tatlı hamuru soğuduktan sonra yine soğutulmuş şurubun içinde 5 dakika bekletilir, şuruptan çıkartılır Daha sonra isteğe bağlı olarak ince çekilmiş toz fıstık serpilerek servis yapılır
KREM ŞANTİ
Malzeme:
4 su bardağı krema,
8 çorba kaşığı pudra şekeri,
Tarif:
Kremayı buzdolabında soğutun Ancak soğutma işlemini asla buzlukta yapmayın Soğumuş kremayı ve şekeri soğutulmuş bir kaba koyu telle kremayı iyice çırpın Krema koyulaşıp, sertleşince çırpmayı durdurun Kıvamını anlamak için çırpma telinden veya bir kaşıktan çok yavaş olarak akması gerekir Daha sonra meyve salataları veya pastalarla birlikte servis yapabilirsiniz
KREM KARAMEL
Malzeme:
Önceden hazırlanmış karamel,
2 su bardağı süt,
3 yumurta,
2 yumurta sarısı,
4 çorba kaşığı tozşeker,
Tarif:
Karameli hazırlayıp, krem karamel kalıplarının dibine dökün Sütü bir tencerede bir taşım kaynatın Tencereyi ocaktan alın Bir kenarda ılınmaya bırakın Bu arada bir kapta 3 yumurta ve 2 yumurta sarısını ve şekeri telle çırpın Ilık sütü çırpmaya devam ederek bu karışıma yedirin
Karışımı ince bir tel süzgeçten geçirerek, dibine karamel konmuş kalıplara dökün 8-10 cm derinliğinde ve yarıya kadar sıcak su dolu bir fırın tepsisine kalıpları dizin Önceden 165 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 30-40 dakika, krema sertleşinceye kadar pişirin
Krem karamel pişince tepsiyi fırından alın Kalıpları sudan çıkarıp, bir kenarda soğumaya bırakın Krema soğuyunca bir bıçağı kalıpların kenarlarında gezdirerek kremayı gevşetin ve alt üst ederek tabaklara çıkartın Krem karameli soğuk olarak, dilerseniz taze meyvelerle süsleyip, servis yapın
KOLAY LOKMA TATLISI
Malzeme:
2 bardak un,
3 adet yumurta,
su,
karbonat,
1 tutam tuz,
1 bardak sıvıyağ,
3 su bardağı şeker,
1 tatlı kaşığı limon suyu,
1,5 su bardağı su,
Tarif:
Şeker ve 1,5 su bardağı suyu bir tencerede kaynamaya bırakın Şurup kıvamını almaya başlayınca limon suyunu ekleyin Bir kaç taşım daha kaynatıp ocaktan alın ve soğumaya bırakın Un, 3 yumurta, tuz, karbonat ve yeteri kadar su ile boza kıvamında bir hamur yapın Hamuru iyice çırpın ve 30 dakika kadar kapağı kapalı olarak bekletin
Tavada ayçiçek yağına, hamuru kaşık kaşık dökerek her iki tarafını iyice kızartın Kızaran hamurun yağını süzerek hazırlanmış şerbetin içine atın Şurubunu çeker çekmez çıkarıp, üstüne ceviz içi ve kaymak koyarak servis yapın
KARAMEL
Malzeme:
2 kahve fincanı tozşeker,
1 çay bardağı su,
Tarif:
Karameli hazırlamak için bir kaba şekeri ve suyun 4 çorba kaşığını koyun Bir taşım kaynattıktan sonra kahverengiye çalan altın sarısı bir karamela elde edinceye kadar pişirin Kalan yaklaşık 3 çorba kaşığı suyu kaynatıp, kaynar halde azar azar karamele yedirerek ilave edin Tahta bir kaşık ya da spatulayla karıştırın Tencereyi ateşten alın Karamel daha sıcakken kalıpların dibine boşaltın
İRMİK HELVASI-II
Malzeme:
250 gr tereyağı,
500 gr irmik,
1 kg tozşeker,
500 gr süt,
1 lt su,
100 gr dolma fıstığı,
500 gr tuzsuz kilis peyniri veya tuzsuz dil peyniri,
Tarif:
Derince bir tencereye su, süt ve şekeri koyup, şeker eriyinceye kadar karıştırarak kaynatın Başka bir tencereye tereyağını koyup dolma fıstıklarını ekleyin Yağın yanmamasına dikkat ederek fıstıklar pembeleşinceye kadar kavurun İrmiği ekleyin İrmik de altın sarısı bir renk alıncaya kadar devamlı karıştırarak kavurmaya devam edin Kavrulan irmiğin üzerine devamlı karıştırarak önceden hazırladığınız sütlü şurubu dökün Dibinin tutmamasına dikkat ederek koyuca bir kıvam alıncaya kadar 20 dakika kadar pişirin Pişen helvanın içine ince ince didilmiş tuzsuz dil peyniri ve kilis peyniri ekleyip karıştırmaya devam edin 5 dakika kadar sonra helva içinden bir miktar alınca süner hale gelecektir Soğuk veya sıcak olarak servis yapabilirsiniz
İRMİK HELVASI-I
Malzeme:
1 5 su bardağı irmik,
125 gr paket margarin,
1 su bardağı şeker,
1 çorba kaşığı çam fıstığı,
1 su bardağı süt,
1 su bardağı su,
Tarif:
Yağı bir tencerede eritip, irmiği ilave edin Hafif ateşte pembeleşene kadar kavrun Fıstıkları ilave edin Birkaç kere daha çevrin Su, süt, şekeri koyup karıştırın Tencerenin kapağını kapatıp hafif ateşte suyunu çektirin 15-20 dakika bekledikten sonra karıştırıp 2 çorba kaşığı şeker serpin Tencerenin kapağını tekrar kapatarak demlendirin
FİYONK TATLISI
Malzeme:
1 5 su bardağı su,
2 su bardağı un,
3 çorba kaşığı margarin,
3 adet yumurta, bir tutam tuz,
1 5 su bardağı sıvıyağ,
2 5 su bardağı şeker,
2 5 su bardağı su,
1/4 limon,
Tarif:
Şurubunu hazırlamak için öncelikle 2,5 bardak su ile 2,5 bardak şekeri kaynatın, ocaktan almaya yakın limon suyunu ilave edin Bir taşım daha kaynatıp ocaktan alın ve soğumaya bırakın Tencereye 1 5 bardak suyu alıp kaynatın İçine margarini ekleyin Margarin eriyene dek kaynatmaya devam edein Margarin eriyince bir tutam tuz ve iki su bardağı unu ilave edip hızla karıştırın Sürekli karıştırarak hamurlaşıp koyu bir kıvama gelmesini sağlayın Kaşık hamurun içinde zor dönmeye başladığında hamuru ateşten alın ve soğutun İçine yumurtaları teker teker kırıp yoğurun Hamuru krema torbasına azar azar doldurup ılık sıvı yağın içine istediğimiz şekilde sıkın Kızaran hamurları yağdan çıkarır çıkarmaz önceden hazırlayıp soğuttuğunuz şerbete atın Şerbeti emen tatlıları hemen sevis tabağına alın
Not: Tatlıları şerbetin içinde fazla bekletmeyin yoksa yumuşayabilir
FISTIK DOLMASI
Malzeme:
500 gr su,
350 gr un,
15 gr margarin,
300 gr Antep fıstığı,
kızartma için sıvıyağ,
4 bardak su,
4 bardak şeker,
limon suyu,
Tarif:
4 bardak su ve 4 bardak şeker ile şurup kaynatın, ocaktan almaya yakın limon suyu ilave edin Şurubu soğumaya bırakın
Tencereye su ve margarini koyup kaynatın Su kaynadığında hızlı hızlı karıştırarak unu ilave edip tahta bir kaşıkla 1-2 dakika karıştırarak pişirin Katı bir hamur elde edin
Hamuru ateşten alın ve bir tezgah üzerinde merdane ile ezin Hamur soğuduktan sonra merdane ile 3-4 mm kalınlığında açın Yaklaşık 4 x 6 cm boyunda parçalar halinde kesin Bu parçaların içlerine bütün antep fıstıkları yerleştirip dolma gibi sarın
Fıstık dolmalarını bir tava içinde sıcak yağda kızartın Tavadan alınan sıcak tatlıları soğuk şurup içine atın Şuruptan çıkardığınız tatlıları süzülene kadar bekletip servis yapın
FIRINDA SÜTLAÇ
Malzeme:
2 kg süt,
1250 gr toz şeker,
1 kahve fincanı kırık pirinç,
½ kahve fincanı pirinç unu,
¼ kahve fincanı nişasta,
1 kahve kaşığı tuz,
Tarif:
Tencereye ayıklanmış pirinçleri koyun, 1 5 bardak su ilave edin ve orta ısılı ateşte, pirinçler suyunu çekip, yumuşak bir hal alıncaya kadar pişirin Ayrı bir kaba, sütü, tuzu koyun Haşladığınız pirinçleri ilave edin ve orta ısılı ateşte, arada bir karıştırarak pişmeye bırakın Bir kasenin içinde nişasta ile pirinç ununu, azar azar 3 5 bardak su katarak karıştırın Sonra bunu, karıştırarak kaynamakta olan süte ilave edin 5-10 dakika daha kaynattıktan, sonra şekeri ilave edin Karıştırarak sütlaç koyu çorba kıvamına gelinceye kadar pişirin Pişen sütlaçları güveçlere veya sıcağa dayanıklı kaplara, taksim edin Biraz ılıdıktan sonra, güveçleri fırın tepsisine dizin Kızdırılmış fırında sütlaçların üstü kızarıp hafif pembe bir renk alıncaya kadar pişirin Fırından çıkarın ve iyice soğuduktan sonra servis yapın
|