Prof. Dr. Sinsi
|
Tatlı Tarifi Hazırlanışı Yapımı Malzemesi
ÇİKOLATALI MUS
Malzeme:
200 gr bitter çikolata
2,5 çorba kaşığı margarin,
3 adet yumurta 2 çorba kaşığı toz şeker,
100 gr krema,
2 paket vanilya,
Tarif:
Çikolata ve margarini sıcak su dolu daha büyükçe bir kabın içerisine oturtulan bir kabın içinde eritin Ayrı bir kaba yumurtaların sarılarını aklarından ayırın Yumurta sarıları ve toz şekeri birlikte çırpıp, çikolatalı karışıma ekleyin Kremayı da ilave edip, pürüzsüz olana kadar çırpın Bir kenarda bekletin Yumurta aklarını da beyaz bir köpük olana dek çırpın Vanilyayı ekleyin Bu karışımı da çikolataya ekleyin İyice çırpın 2 saat buzdolabında bekletin Sıkma torbasına doldurup, kup bardaklarına sıkın
BÜLBÜL YUVASI
Malzeme:
Yarım kg un,
3 adet yumurta,
1 çay bardağı süt,
1 çay bardağı sıvıyağ,
1 tutam tuz,
3 çorba kaşığı yoğurt,
1 kase nişasta,
yarım kg ceviz,
1 paket margarin,
7 su bardağı toz şeker,
8 su bardağı su,
yarım limon,
Tarif:
Toz şeker ve suyu bir tencede kaynatın Ocaktan almaya yakın içine yarım limon sıkıp, şerbeti soğumaya bırakın
Başka bir kapta unu, yumurtayı, sütü, sıvıyağı, tuzu, yoğurdu kabın içinde karıştırın Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar iyice yoğurun Daha sonra hamuru 30 parçaya ayırıp, her parçayı elinizde yuvarlayarak beze haline getirin Her bezenin üzerine nişasta serpip elinizden geldiğince ince olacak şekilde yufka açın Açılan yufkaların içine ezilmiş ceviz serpin Oklavayı yufkanın kenarına koyarak yufkayı oklavaya sarın Daha sonra oklavanın üzerinde yufkayı ikiye kesin Kesilen yufkaları oklavadan büzerek sıyırın Büzük şekilde çıkardığınız parçaların uçlarını birleştirin Hazırladığınız bülbül yuvalarını yağlanmış tepsiye dizin 1 paket margarini tavada eritip, bülbül yuvasının üzerinde gezdirin Önceden ısıtılmış fırında kızarıncaya kadar pişirin Tatlıları fırından aldıktan sonra, önceden hazırladığınız soğuk şerbeti, bülbül yuvasının üzerine dökün
BAKLAVA-II
Malzeme:
1/2 kg un,
2 yumurta,
1 çimdik tuz,
1/2 bardak su,
300 gr toz yeşil fıstık veya ceviz,
4 bardak su,
4 bardak şeker, limon suyu,
Tarif:
Baklavanın şurubu için su ve şekeri kaynatın İçine limon suyunu katıp, ocaktan alın Bir yoğurma kabına elenmiş unu alın Ortasını havuz gibi açıp yumurta, tuz ve suyu ekleyerek hamur haline getirin Hamurun üzerini bir bezle örterek 1 saat dinlendirin Yumruk iriliğinde bezelere ayırın Bezeleri oklavayla nişasta serperek açın Tepsinin altına yağ sürün Tepsiye ilk yufkayı döşeyin Üzerine fıstık serpiştirin Bu şekilde baklavayı bitirin Son olarak üzerine kızgın yağ gezdirin Fırına atıp, altı üstü pembeleşene dek pişirin Çıkarınca fazla yağını süzün Üzerine soğuk şerbeti döküp, servis yapın
BAKLAVA-I
Malzeme:
1 kg un,
1,5 bardak su,
3 adet yumurta,
50 gr margarin veya tereyağı,
1 tatlı kaşığı tuz,
nişasta,
1 lt su,
2 kg toz şeker,
yarım limon,
Tarif:
Unun ortasını havuz gibi açın, içine yumurta, su ve tuz katarak iyice yoğurun Elde edilen hamuru el ile yuvarlayıp rulo haline getirin Bıçak ile 12 parçaya bölüp elde yuvarlayarak yumaklar haline getirin Yumakları altına bol nişasta serpilmiş olan bir tepsiye dizin Üzerini ıslak bezle örtüp en az 30 dakika dinlendirin
Hazırlanan yumakları bol nişasta ve merdane yardımıyla mümkün olduğunca ince bir şekilde açın Yeterince inceltilen yufkaların altı tanesini yağlanmış tepsiye her katın arasını yağlayarak yerleştirin Tepsinin kenarlarından sarkan fazlalıkları kesip alın ve tepsinin içindeki hamurun üzerine küçük parçalar halinde yayın
Tepsideki yufkaların üstüne ceviz, fıstık vb içelerden birini yayın Kalan yumakları da açıp aralarını yağlayarak tepsiye yerleştirin Baklavayı istediğiniz şekilde dilimleyip üzerine eritilmiş yağı ilave edin 5-10 dakika dinlendirip 220 °C'lik fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin Baklavanın üzerinde fazla yağ varsa süzün ve daha önceden kaynatılıp soğutulmuş şurubu döküp, soğumaya bırakın
|