Prof. Dr. Sinsi
|
Tavuk Yemekleri Tarifi Hazırlanışı Yapımı Malzemesi
Saray Usulü Piliç (6 kişilik)
Tavuk Yemekleri Tarifi Hazırlanışı Yapımı Malzemesi
İçindekiler Ölçü Miktar
Tavuk 1 adet 1250 gram
Su 2 2/3 su bardağı 530 gram
Tuz 3 1/3 tatlı kaşığı 20 gram
Pirinç 1 1/3 su bardağı 240 gram
Margarin 3 yemek kaşığı 30 gram
Tavuk ciğeri 1 adet 45 gram
Çamfıstığı 3 yemek kaşığı 30 gram
Kuşüzümü 3 yemek kaşığı 30 gram
Kara biber 1/2 tatlı kaşığı 1 gram
Salça 1 yemek kaşığı 10 gram
Sarmısak 1 diş 3 gram
Tavuğu yıka, 2 su bardağı tatlı kaşığı tuz ile, kısık ateşte, yaklaşık 35 dakika pişir, göğüsten boyuna doğru keserek göğüs ve sırt kemiklerini, butları da iç kısımlarından keserek bacak kemiklerini çıkar Böylece tavuğun etli kısımlarının şeklini bozmadan kemiklerini ayır Pirinci yıka, süz Tencereye margarini koy ve erit, ciğeri 1 santimetreküp irilikte doğrayıp, fıstıkla birlikte yağa ekle, ara sıra karıştırarak fıstıklar sararıncaya değin, yaklaşık 2-3 dakika kavur, pirinci kat, birkaç kez çevir Tavuk suyuna sıcak su ekleyerek ölçüyü 2 2/3 su bardağına tamamla Su ve kalan tuzu pirince ekle, karıştır, kuşüzümü serp, önce orta sonra kısık ateşte, suyunu çekene değin, 15-20 dakika pişir, kara biberi serp, üzerine peçete koyup 20 dakika dinlendir Tavuğu pilavın bir kısmı ile doldur, fırın tepsisine ters çevir Salçayı, 2 yemek kaşığı su ile ez Sarımsağı soy, yıka, ez, salçaya ekle, karıştırıp tavuğun yüzeyine sür Önceden ısıtılmış, orta sıcaklıktaki fırında üzere kızıncaya kadar, yaklaşık 20 dakika pişir Servis tabağına al, etrafına kalan pilavı yerleştir
Sebzeli Piliç Güveci (6 kişilik)
İçindekiler Ölçü Miktar
Tavuk 1 adet 1250 gram
Soğan 1 orta boy 75 gram
Taze fasulye 1 su bardağı 150 gram
Taze bamya 1 su bardağı 75 gram
Yeşil kabak 1 küçük boy 100 gram
Yeşil biber 2 adet 30 gram
Domates 3 küçük boy 300 gram
Su (sıcak) 1 su bardağı 200 gram
Tuz 3 tatlı kaşığı 18 gram
Kara biber 1/2 tatlı kaşığı 1 gram
Tavuğu yıka parçala Soğanı soy, yıka, iri iri doğra Diğer sebzeleri yıka, fasulye ve yeşil biberi 1 santimetre kalınlıkta, patlıcan ve kabağı 1 5 santimetreküp irilikte doğra Domatesi 1 santimetre kalınlıkta halka şeklinde dilimle Domates dışında, diğer sebzeleri güvece yerleştir, üzerine tavuk parçalarını koy, domates dilimlerini diz, su, tuz ve kara biberi ekle, kebabı kapalı olarak, orta sıcaklıktaki fırında, yaklaşık 1 saat pişir
Tavuk Şiş Kebap (6 kişilik)
İçindekiler Ölçü Miktar
Tavuk 1 adet 1 5 kg
Soğan 3 orta boy 200 gram
Süt 1/2 su bardağı 100 gram
Zeytinyağı 1/4 su bardağı 50 gram
Tuz 2 tatlı kaşığı 12 gram
Kara biber 1/2 tatlı kaşığı 1 gram
Kekik 1 tatlı kaşığı 1 5 gram
Arpacık soğanı 15 adet 150 gram
Domates 3 küçük boy 300 gram
Yeşil biber 6 orta boy 100 gram
Tavuğu yıka, süz, kemiklerini, etlerini parçalamadan ayır 2,5- 3 santimetreküp irilikte doğra Soğanı soy, yıka, rendele, suyunu süz Soğan suyunu, süt, zeytinyağı, tuz, kara biber ve kekikle karıştır Etleri bu karışımın içinde, buzdolabında 24 saat beklet Arpacık soğanlarını soy, yıka Domates ve biberleri yıka Biberlerin saplarını ayır, enine üç parçaya kes Domatesleri yarım ay şeklinde altışar dilime kes Şişlere sırasıyla tavuk eti ve sebzeleri geçir Kömür ateşi üzerinde veya elektrikli ızgarada çevirerek her yüzünü 3-4 dakika pişir
Tavuk Yahni (6 kişilik)
İçindekiler Ölçü Miktar
Domates 3 orta boy 375 gram
Patates 3 orta boy 330 gram
Soğan 2 orta boy 120 gram
Tavuk 1 adet 1250 gram
Su (sıcak) 2 1/2 su bardağı 500 gram
Tuz 2 tatlı kaşığı 12 gram
Kara biber 1 tatlı kaşığı 1 gram
Domates ve patatesi yıka Patatesi soy Domatesi rendele Patatesi 1 5 santimetreküp irilikte, kuşbaşı doğra Soğanı soy, yıka, ince ince kıy Tavuğu yıka, parçala, su, tuz, kara biber ve sebzelerle birlikte tencereye koy, kısık ateşte yaklaşık 35 dakika pişir
Tavuk Köftesi (6 kişilik)
İçindekiler Ölçü Miktar
Tavuk 2 adet 1 kg
Su 1/2 su bardağı 100 gram
Ekmek (bayat) 5 orta dilim 150 gram
Soğan 1 orta boy 75 gram
Maydanoz 1/2 demet 30 gram
Yumurta 2 adet 100 gram
Tuz 1 1/2 tatlı kaşığı 9 gram
Yenibahar 1/2 tatlı kaşığı 1 gram
Kara biber 1/2 tatlı kaşığı 1 gram
Hindistan cevizi (baharat) 1/8 tatlı kaşığı 0 5 gram
Galeta unu - - 30 gram
Sıvı yağ 3 yemek kaşığı 30 gram
Tavuğu yıka, 1/2 su bardağı su ile kısık ateşte yaklaşık 25 dakika pişir, kemiklerini ayır Etini ince ince kıy Ekmeğin kenarlarını çıkart, içini ıslat, iyice sık Soğanı soy, yıka, maydanozu yıka, ayıkla, her ikisini de ince ince doğra Et, ekmek, soğan, maydanoz, I yumurta, tuz ve baharatı karıştır ve 5 dakika yoğur Yumurta büyüklüğünde parçalara ayır, oval şekil ver, yassılt Önce galeta ununa, sonra çırpılmış yumurtaya, tekrar galeta ununa bula Teflon tavaya yağı koy, ısıt Köfteleri iki tarafı pembe renkte kızart
Çerkez Tavuğu (6 kişilik)
İçindekiler Ölçü Miktar
Tavuk 1 adet 1250 gram
Su 3 su bardağı 600 gram
Tuz 2 tatlı kaşığı 12 gram
Sarmısak 8 diş 24 gram
Ekmek (Bayat) 5 ince dilim 100 gram
Ceviz içi (dövülmemiş) 3 su bardağı 300 gram
Kara biber 1 tatlı kaşığı 2 gram
Sıvı yağ 2 yemek kaşığı 20 gram
Kırmızı biber ½ tatlı kaşığı 1 gram
Tavuğu yıka, 3 su bardağı su ve tuz ile, kısık ateşte, yaklaşık 35 dakika pişir, kemiklerini ayır, etini lifleri boyunca dit, servis tabağına düzgünce yay Sarmısağı soy, yıka, ekmek içi ve cevizle blenderden geçir, 3 su bardağı tavuk suyunu ve kara biberi ekle, karıştır Tavuk etinin üzerini bu karışımla kapat Yağı ısıt, kırmızı biberi koy, bir iki kez karıştır, ocaktan alıp cevizli tavuğun üzerine gezdir
|