Konu
:
Karbonhidratlar - Karbonhidratlara Genel Bakış
Yalnız Mesajı Göster
Karbonhidratlar - Karbonhidratlara Genel Bakış
09-09-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Karbonhidratlar - Karbonhidratlara Genel Bakış
Karbonhidratlar - Karbonhidratlara Genel Bakış
Karbonhidratlar - Karbonhidratlara Genel Bakış
Giriş
Canlı sistemlerin temel maddelerinden birisi karbonhidratlardır
Çoğunluğu suda çözünen ve şekerler olarak adlandırılan karbonhidratlar, yediğimiz besinin önemli bir kısmını oluşturur
İnsan *****izmasının çalışmasını sağlayan enerjinin büyük bir kısmını sağlar
Bunlar bitki hücre duvarının ve ağaç gövdelerinin yapısal bileşenleridir
Karbonhidrat kelimesi karbonun hidratlarından türetilmiştir
Bir karbonhidratı, polihidroksi aldehit veya polihidroksi keton olarak tanımlamak daha iyidir
Karbonhidratların sınıflandırılmasındaki temel, latincede şekerin karşılığı olan saccharum dan gelen sakkarit kelimesidir
Bir monosakkarit, daha küçük karbonhidratlara parçalanamayan basit bir hidrokarbondur
Örneğin Glikoz (C6H12O6) bir monosakkarittir
Bir disakkarit, hidrolizde aynı veya farklı iki monosakkarit verir
Örneğin, sofra şekeri olan sukroz, hidrolizinde bir molekül glikoz ve bir molekül fruktoz veren disakkarittir
C12H22O11 + H2O à C6H12O6 + C6H12O6
Bir oligosakkarit hidroliz edildiğinde 3-10 monosakkarit birimine parçalanır
Polisakkaritler 10 dan fazla monosakkarite hidrolizlenirler
Seluloz ve nişastanın her ikisi de hidroliz edildiklerinde binlerce glikoz molekülüne parçalanırlar
Bazı karbonhidrat bileşikleri aşağıda verilmiştir
02
Şekerlerin İndirgenme ve Yükseltgenmesi
Tollens reaktifini, Fehling ve Benedit çözeltilerini indirgeyen şekerlere indirgen şekerler denir
Aldoz veya ketoz, tüm mono sakkaritler indirgen şekerler olarak bilinirler
Örneğin: Glikoz kuvvetli indirgen özelliğe sahip bir madde olup ilk basamakta glukonik aside yükseltgenir
Sakkaroz (sukroz) indirgen özelliği olmayan bir şekerdir
Çünkü aldehit yapısı yoktur
02
01
Fehling Çözeltisinin İndirgenmesi
Bir deney tübüne eşit hacim Fehling A (5 ml) ve Fehling B (5 ml) konarak karıştırılır
2 ml glukoz çözeltisi ilave edilerek karışım çalkalanır ve ısıtılır
Yeşilimsi bir çökelek oluşur ve bu çökelek derhal açık kırmızı renge döner
Burada glikoz bir aldehit grubu taşıdığı için Cu+2 yi Cu+1 e indirger
Kendisi glukonik aside yükseltgenir
Ortamdaki sodyum hidroksit ile de sodyum glukonat oluşturur
02
02
Tollens Çözeltisinin İndirgenmesi
Bir deney tüpüne % 2
5 lik AgNO3 çözeltisinden 5 ml konur
Bunun üzerine çökelek (Ag2O) oluşuncaya kadar seyreltik amonyak çözeltisi ilave edilirken aynı zamanda da çalkalanır
Daha sonra oluşan çökelek çözünene kadar seyreltik amonyak çözeltisi ilave etmeye devam edilir
Karışıma 2 ml glukoz çözeltisi ilave edilir
Tüp iyice çalkalandıktan sonra bir su banyosunda ısıtılır
Isıtma devam ederken tüpün çeperlerinde gümüş aynası oluşur
Glikozun aldehit kısmı glukonik aside yükseltgenir ve gümüş oksitte metalik gümüşe indirgenir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul