| 
			
 
Prof. Dr. Sinsi
 
		
	
		
	
	 | 
	
	
	
	
		
		
			
			
				 
				Boya Sanayiinde Kullanılan Boyar Maddeler
			 
			 
			
		
		
		
		
            Boya Sanayiinde Kullanılan Boyar Maddeler 
 Boya Sanayiinde Kullanılan Boyar Maddeler  
E100 (ii): Turmerik : (Curcuma long), önemli bir baharat çeşidi ve boya  maddesi olup yaklaşık 2000 yıldan beri kullanılmaktadır  Güney ve  güney-doğu Asya’ya özgü bir baharattır ve birçok yemeğin özellikle köri  yemeğinin, yapımında kullanılmaktadır  Köri yemeğinde sarı renk  oluşmasının sebebi, turmerikten kaynaklanmaktadır  Sarı renk  pigmentleri, bitkinin kökünün öğütülmesiyle elde edilir  
Renk pigmenti genellikle kurkuminden oluşur ve gıdalarda  E-numarası(E100i) kodu ile boya maddesi olarak kullanılır  Ham turmerik  tozunun kodu E100(ii)’dir  
E100 (i): Kurkuminoğal renk pancardan ve Yellowroot’un gövdesinden  (Curcuma longa ve Curcuma domestic) izole edilir  Turmerik ham ekstrakt  iken kurkumin saf bileşiktir  Köri tozundaki sarı rengi verir  
E101 (i): Riboflavinoğal renk süt, yumurta, karaciğer ve sebzeler gibi  birçok gıda da mevcuttur  Ticari olarak mayalardan hazırlanır böylece  sentetik olarak üretilir  Gıdalarda kullanılan konsantrasyonlarda  bilinen yan etkisi yoktur  
E102: Tartrazin : Tartrazine bir azo boyasıdır  Salisilâtlara (aspirin,  dut, meyveler) intoleransı olan insanlar hariç saf tartrazinin bilinen  yan etkisi yoktur; bu sorundan dolayı, tartrazin intolerans  semptonlarına dahi neden olur  Benzoatlarla kombinasyonları (E210-215)  sonucunda tartrazin, çocuklarda ADHD sendromu (hiperaktivite)  vakalarının büyük bir yüzdesini oluşturur  Tartrazinin tüketimini  takiben astım benzeri belirtiler gözlenmiştir   
E104: Kinolin sarısı : Sarı gıda renklendiricisi   Suda çok çözünür  Kaynağı sentetik olmayan azo boyası  
E107: Sarı 2G : Azo boyası olduğundan beri , E107 alerjilere,  hiperaktiviteye ve astıma yol açar  Kullanımı sınırlandırılmıştır ve bu  renklendirici yakın gelecekte yasaklanabilir  
E110: Sunset yellow FCF : Azo boyası olduğundan beri, insanlarda  salisilatlar intolerans oluşturmaktadır  Buna ek olarak, histamini  serbest bırakır ve astım belirtilerini yoğunlaştırır  Benzoatlarla  kombinasyonlar halinde, çoçuklarda hiperaktiviteye dahi yol açabilir  
E120: Karmin, Karminik asit, Kosinal : Doğal kırmızı gıda  renklendiricisi, etli bitkilerin farklı türlerinde yaşayan Dactylopius  coccus böceklerden ekstrakte edilir  E120 (i) saf renklendiriciyken E120  (ii) ham ekstraktır  Gıdalarda kullanılan konsantrasyonlarında yan  etkisi yoktur  Bazı durumlarda hiperaktiviteyi arttırdığı rapor  edilmiştir  En çok bilinen alerji kozmetikler kullanıldığında olan  alerjidir  
E122: Azorubin : Azo boyası olduğundan beri, insanlarda salisilatlar  intolerans oluşturmaktadır  Buna ek olarak, histamini serbest bırakır ve  astım belirtilerini yoğunlaştırır  Benzoatlarla kombinasyonlar halinde,  çoçuklarda hiperaktiviteye dahi yol açabilir  
E123: Amarant : Azo boyası olduğundan beri, insanlarda salisilatlar  intolerans oluşturmaktadır  Buna ek olarak, histamini serbest bırakır ve  astım belirtilerini yoğunlaştırır  Benzoatlarla kombinasyonlar halinde,  çoçuklarda hiperaktiviteye dahi yol açabilir  Sıçanlarda tümör ve  yabani kadife çiçeği arasında bağlantı olduğu tespit edilmiştir , fakat  insanlarda denenmemiştir  Bununla birlikte, kullanımı bazı testlerle  sınırlandırılmıştır ve ADI’li 0 5 mg/kg’ indirilmiştir  
E124: Ponso 4R : Azo boyası olduğundan beri, insanlarda salisilatlar  intolerans oluşturmaktadır  Buna ek olarak, histamini serbest bırakır ve  astım belirtilerini yoğunlaştırır  Benzoatlarla kombinasyonlar halinde,  çoçuklarda hiperaktiviteye dahi yol açabilir  
E127: Eritrosin : Gıdalarda kullanılan konsantrasyonlarında bazı yan  etkileri vardır  Birkaç olayda hiperaktiviteyi yükselttiği rapor  edilmiştir, mutajenlerle bağlantılı olma olasılığı vardır  Eritrosin  güneş ışığına duyarlılığı ile insanlarda ışığa duyarlılığın yükselmesine  neden olur  Eritrosinin yüksek konsantrasyonları iyot metabolizmasıyla  zarar verir  
E128: Kırmızı 2G : Azo boyası olduğundan beri, insanlarda salisilatlara  karşı intolerans oluşturmaktadır  Buna ek olarak, histamini serbest  bırakır ve astım belirtilerini yoğunlaştırır  Benzoatlarla  kombinasyonlar halinde, çoçuklarda hiperaktiviteye dahi yol açabilir   Bununla birlikte , Kırmızı 2G anemiyi beraberinde getirebilir ve  mutajenik olabilir  Sonuç olarak, kullanımı çok sınırlıdır ve ADI’li  düşüktür  
E129: Alura Kırmızısı : Azo boyası olduğundan beri, insanlarda  salisilatlar intolerans oluşturmaktadır  Buna ek olarak, histamini  serbest bırakır ve astım belirtilerini yoğunlaştırır  Benzoatlarla  kombinasyonlar halinde, çoçuklarda hiperaktiviteye dahi yol açabilir   Karışımlardaki bileşiklerin bazıları mutajenik olabilir; bu nedenle  kullanımı birkaç ürünle sınırlıdır  Parçalanma ürünlerinden biri yüksek  konsantrasyonlarda bulunduğu zaman hayvanlarda mesane kanserine sebep  olur  
E131: Patent Mavi V : Gıdalarda kullanılan konsantrasyonlarında nadiren  yan etkileri görülür  Seyrek olarak alerjik reaksiyonlar tanımlanmıştır,  bunlar renklendiricinin (vücut) proteinlere bağlanması yüzündendir   Histaminin serbest bırakılmasından sorumludur 
E140: Klorofil : Yeşil, suda çözünen gıda renklendiricisi  Bilinen yan  etkisi yoktur  Bütün bitkilerde ve alglerde mevcut olan doğal yeşil  renk  Ticari olarak ısırgan, çim ve yoncadan ekstrakte edilir  
E141: Klorofil Bakır Kompleksleri : Bilinen yan etkisi yoktur  E141  ısıltıldığı zaman bakır serbest kalır; bununla beraber, bakırın bu  bileşik içindeki bakır konsantrasyonu toksik seviyelere ulaşmaz  
E142: Parlak yeşil BS : Bilinen birkaç yan etkisi vardır  Bazı durumlarda alerji ve anemi rapor edilmiştir  
E150 Karamel: Kahverenginden siyaha renklendiriciler  Suda çözünür ve  spesifiktir, bazen acı tadı vardır  E150c ve E150d için vücut ağırlığı  üzerinden 200 mg/kg iken E150a ve/veya E150b için ADI yoktur E150c ve  E150d’nın kullanılmasıyla yan etkileri belirlenmiştir, fazla miktarlarda  yenilmesinden sonra bağırsaklarda problemler meydana gelebilir   Karışımlarının kompleks çeşitleri yüzünden toksikoloji testlerinde hala  incelenmektedir  
E151: Parlak siyah BN : Azo boyası olduğundan beri, insanlarda  salisilatlar intolerans oluşturmaktadır  Buna ek olarak, histamini  serbest bırakır, ve astım semptomlarını yoğunlaştırır  Benzoatlarla  kombinasyonlar halinde, çoçuklarda hiperaktiviteye dahi yol açabilir   Bağırsaklarda, bakteriler tarafından zararlı bileşenlere  dönüştürülebilir, bu nedenle ADI’li çok düşük ve kullanımı sınırlıdır  
E153: Bitkisel karbon : Doğal element, sebzelerin yanması ile üretilir  Kullanılan konsantrasyonlarda bilinen yan etkisi yoktur  
E154 Kahverengi FK : Azo boyası olduğundan beri, insanlarda salisilatlar  intolerans oluşturmaktadır  Buna ek olarak, histamini serbest bırakır,  ve astım belirtilerini yoğunlaştırır  Benzoatlarla kombinasyonlar  halinde, çoçuklarda hiperaktiviteye dahi yol açabilir  Karışımlardaki  bileşiklerin bazıları mutajenik olabilir; bu nedenle kullanımı birkaç  ürünle sınırlıdır  
E160a: Karotenler : Gıdalarda kullanılan konsantrasyonlarda bilinen yan  etkisi yoktur yüksek konsantrasyonları deride sararmayla sonuçlanır   Karoten A vitamini kaynağı olduğundan (2 kısım karoten 1 kısım vitamin  A’ya eşittir), yüksek konsantrasyonları vitamin A toksititesi  belirtilerine yol açar  Doğal renk çeşitli bitkilerden izole edilir;  bununla birlikte, ticari olarak havuçtan elde edilir  E160a (i) sentetik  olarak üretilir  Karotenler, kimyasal olarak benzer seriler içeren  izomerlerden oluşur  Gerçek yapısı bitki türleri arasında farklılık  gösterir  Suda çözünen, ekstraksiyonda kullanılan çözücüye bağlı olarak  sarıdan turuncuya kadar renkleri bulunan gıda renklendiricisidir  
E160b: Annatto, Biksin, Norbiksin : Annatto allerjilere ve egzamaya  neden olabilir  Karışımın içerisindeki maddelerden hangisinin yan etkiye  neden olduğu her zaman bilinememektedir 
E160e: ß-Apo-8′-karotenal : Gıdalarda kullanılan konsantrasyonlarda  bilinen yan etkisi yoktur  Yüksek konsantrasyonları deri renginin  sararmasıyla sonuçlanabilir  A vitamini kaynağı olarak E160e, yüksek  konsantrasyonlarında vitamin A toksikasyonu belirtilerine neden  olabilir Yalnız yağda çözülebilen, koyu kırmısı gıda boyasıdır  
E161a Flavoksantin : Sarı gıda boyası  Suda bir miktar çözülür  Yan  etkisi bilinmemektedir  Nadiren kullanılır  Yalnız şekerlemede  kullanılır  
E161b Lutein: Nadiren kullanılır  Yalnız çorbalarda ve alkollü içeceklerde kullanılır  Yan etkisi bilinmemektedir  
E161c Kriptoksantin : Yan etkisi bilinmemektedir  Bir miktar vitamin A  aktivitesine sahiptir  Nadiren kullanılır  Yalnız şekerlemede  kullanılır  
E161g Kantaksantin : Geniş ölçüde kullanılır , aynı zamanda bronzlaşma  hapında da kullanılır  Bitkilerde ve kuşlarda bulunan doğal  renklendiricidir  Ticari olarak mantarlardan veya filamingo tüyünden  hazırlanır  Bununla beraber, temelde karotenden sentetik olarak  üretilir  Gıdalarda kullanıldığında yan etkisi görülmemiştir  Bronzlaşma  hapında kullanıldığında göz problemleri yaygın yan etkisidir  
E163 Antosiyan(in)ler : Antosiyaninler ve antosyanidinler doğal  renklendiricilerin geniş bir grubudur  Bu renklendirici meyvelerde,  çiçeklerde, dutlarda, antosiyaninler ve antosyanidinlerin  kombinasyonlarını içerir  Antosiyaninler her zaman karbonhidrat molekülü  içerir, bunun yanında antosyanidinler de bu moleküllerden çok az  bulunur  Bireysel bileşenler farklı türlerden ekstrakte edilir   E163(i)-(iii) karışımdır  Geniş ölçüde kullanılır , fakat nadiren renk  kararsızdır  Sıcaklık, ışık ve pH rengi etkileyebilir  Yan etkisi  bilinmemektedir  
E170 Kalsiyum karbonat : Yan etkisi bilinmemektedir  Doğal metal  Geniş ölçüde kullanılır  
E171 Titanyum dioksit : Yüzey kaplamak için beyaz renk; üründe  katmanları ayırmak için kullanılır; diş macununda beyazlatıcı olarak  kullanılır  Yan etkisi bilinmemektedir  
E172 Demir oksitler : Yan etkisi bilinmemektedir  Doğal mineraller,  fakat ticari olarak demir tozundan yapılır  Sadece yüzey kaplamak için  kullanılır  
181 Tanenler : İçecekler ve şekerlemelerde kullanılır  Katkı maddesi  olarak (çok sınırlı kullanılır) yan etkisi bilinmemektedir  Yüksek  konsantrasyonları mide problemlerine yada arterlerde daralmaya neden  olabilir  Sarı-beyaz renkte, fakat temel olarak lezzet için kullanılır;  örneğin, tereyağı yada fındık lezzetinde  
 
         
		
	
		
		
		
        
		
		
		
		
		
	
	
	 |