Konu
:
Demirhindi Şerbeti İçecekler & Kokteyller
Yalnız Mesajı Göster
Demirhindi Şerbeti İçecekler & Kokteyller
09-09-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Demirhindi Şerbeti İçecekler & Kokteyller
Demirhindi Şerbeti
Demirhindi Şerbeti İçecekler & Kokteyller
Kullanılan Malzemeler
150 (Demirhindi)
Bal Ya da Şeker
karanfil (istediğe bağlı)
tarçın (isteğe bağlı)
Zençefil(isteğe bağlı)
Yapım Şekli
Osmanlı saraylarında da özellikle yazın devamlı tüketilen enfes şerbet çeşitlerinden sadece biri
*Aktardan alacağınız demirhindiyi Bir tulbente koyun
(Çay konulan paket kağıtlarada konabilir
)bir tencereye kaynar suyun ortasına koyun kaynatın
Kaynamış olan demirhindiyi süzerek elde edilen sıvıyı başka bir kaba alın
*Kaba alınan demirhindi suyuna yaklaşık tatlı oluşuna göre istediğiniz kadar bal (ya da yarım kg-ya da 1kg
toz şekeri)katarak 1-2 dakika kadar daha kaynatın
Kaynadıktan sonra tencereyi ateşten alarak bir miktar soğumaya bırakın
Yeteri miktarda soğuduktan sonra tekrar bir bezden süzün
Elde edeceğiniz şerbeti şişelere doldurarak buzdolabına koyarak soğuk olarak servis yapabilirsiniz
İçinde hiçbir katkı maddesi yok, doğal olarak yapacağınız şerbetin faydalı olacağına inanıyorum
Not: Osmanlı zamanında yapılan şerbetin ana maddesi köklerden oluşmaktadır
Tarçın, zencefil, karanfil dahil ismini sayamadığımız 41 çeşit kökten oluşmaktadır
(İsterseniz bu köklerin tamamını bir paket halinde Mısır Çarşısı'ndan satın alabilirsiniz
) Şerbetin tatlandırılması için(Kars Kağızman yöresinden ) kara kovan balı kullanılmaktadır
Kökler iyice kaynatıldıktan sonra süzülür
Süzülen şerbete bal ilave edilir ve bir süre daha kaynatıldıktan sonra soğuk olarak servis yapılır
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul