Yalnız Mesajı Göster

Oruç Hakkında Soru Ve Cevaplar-Oruç Hakkında Merak Edilen Sorular-Oruç Hakkında Cevap

Eski 09-08-2012   #4
Prof. Dr. Sinsi

Oruç Hakkında Soru Ve Cevaplar-Oruç Hakkında Merak Edilen Sorular-Oruç Hakkında Cevap

Soru : Kalb hastasıyım Bazen çok ağrıyınca hap alıyorum Ramazanda oruçlu iken ağrı tuttuğunda ilaç alırsam, kefaret gerekir mi? Kalb hastasının göğsüne sürdüğü ilaç, orucu bozar mı?

Cevap : Zaruret olduğu için yalnız kaza gerekir Sağlam deriye sürülen ilaç, içeriye gitse de orucu bozmaz Dil altına konulup emilen bozar

Soru : Diş çektirmek orucu bozar mı?

Cevap : Diş çektirmek orucu bozmaz Eğer diş çektirilirken iğne vurulursa, oruç bozulur Dişten çıkan kanı yutmakla da oruç bozulur Ramazan orucunu tutarken iğne vurduranın veya dişinden çıkan kanı yutanın orucu bozulur, gününe gün kaza gerekir, kefaret gerekmez

Soru : Ramazan ayı, niçin bazen 29, bazen 30 gün oluyor?

Cevap : Ramazan-ı şerif kameri aylardandır Kameri aylar 29 veya 30 gün olur Kur�an-ı kerimde, Ramazan ayında oruç tutmanın farz olduğu bildirilmektedir (Bekara 183-185) Ramazan ayı otuz çekerse 30, yirmidokuz çekerse 29 gün oruç tutmak farzdır Bütün farz ibadetler Allah�ın emridir

Soru : Şabanın son günü, Ramazan ise farz olur, değilse nafile olur diyerek oruç tutmak uygun mu?

Cevap : Bu niyetle tutmak mekruh olur Böyle niyet etmeden, Şabanın son günü nafile oruç tutmak mekruh olmaz Bir hadis-i şerifte de buyuruluyor ki:
(Ramazanı bir-iki gün önce oruç tutmakla karşılamayınız! Devamlı oruç tutan, bu orucu tutabilir) [Müslim]
Ramazan orucunu karşılamak gerektiğini sanıp veya Ramazan diye Şabanın son günü oruç tutmak mekruhtur Hıristiyanlara benzememek için, Şabanın son günü oruç tutmanın mekruh olduğunu bildiren âlimler de vardır

Soru : Oruç tutmayan işçiye, Ramazanda yemek verilir mi?

Cevap : Yemek verilmez, yemek parası verilebilir

Soru : Yazın kazaya kalmış oruçları, kışın kaza etmek caiz mi?

Cevap : Caizdir

Soru : Hacda şükür kurbanı yerine ceza olarak oruç tutmak caiz mi?

Cevap : Caiz olmaz Ancak israfı önlemek için caizdir

Soru : İmsaktan sonra kazaya niyet edenin orucu nafile mi olur?

Cevap : Evet

Soru : Seferdeki kimseye, evine gelince tutmadığı oruçları kaza etmek farz mı?

Cevap : Evet

Soru : Ramazanın son günü, bugün bayram diyenlere aldanıp, orucunu bozana, kaza mı lazım olur?

Cevap : Kaza lazım olur

Soru : Kaza ve kefaret orucunun yılını bilmeyen ne yapar?

Cevap : Evvel kazaya kalmış olan diye niyet eder

Soru : Ölüm hastası oruçlu kimseye zemzem vermek lazım mı?

Cevap : Oruçlu ölmesi evladır

Soru : Erzurumlu, yazın orucu, Adana�da tutsa, daha sevap mı?

Cevap : Hayır Sıkıntı kendiliğinden gelirse sevap olur

Soru : (Başkası yerine oruç tutulmaz) hadisi hangi kitapta var?

Cevap : Tahtavi haşiyesinin 238 sayfasında var

Soru : Kaza orucunu davette bozmak caiz mi?

Cevap : Hayır

Soru : Söylentilere inanıp, Ramazan diye, Şabanın 29unda oruca niyet ettim Doğrusunu öğrenince bozdum Kaza gerekir mi?

Cevap : Gerekmez

Soru : Diş dolgusu sebebiyle gusülsüz oruç tuttum (Oruç tuttuğum yıllardaki gusülleri Şafii�ye veya Maliki�ye göre aldım) demek gerekir mi?

Cevap : Evet, hem tevbe gerekir, hem de böyle niyet etmeli!

Soru : Teyzemin böbreğinde taş olduğu için doktor devamlı su içmesi gerektiğini söylemiş Eğer fidye vermesi gerekiyorsa ne kadar ve ne vermeli? Bu fidyeyi bana vermesi uygun olur mu?

Cevap : Oruç tutamayacak kadar hasta ise 30 günlük ramazan için 53 kg un verir Yahut değerini altın olarak verir Siz fakirseniz size de verebilir

Soru : Bir kimse akşam namazından önce uyusa veya bayılsa öbür gün öğleyin uyansa hemen oruca niyet edebilir mi?

Cevap : Niyet edemez Öğleden bir saat önce uyansa idi edebilirdi

Soru : Kalb rahatsızlığım var Normalde oruç tutabiliyorum Kalb krizinden endişe ediyorum Fidye verip, oruç tutmasam olur mu?

Cevap : Oruç tutabilenin fidye vermesi caiz olmaz Kalb hastalığında, göğüs üzerine nitroderm ihtiva eden bir ilaç [TTN] konur Bu deriden içeriye emilir Sağlam deriden içeri girdiği için orucu bozmaz Kriz gelirse ağızdan alınan ilaçlar alınarak oruç bozulur Yani tutabildiğiniz kadar oruç tutmalısınız

Soru : Ramazanda rahatsızlık sebebiyle tutamadığım 10 günlük orucu kaza ederken, peşpeşe mi tutmam gerekir?

Cevap : Peşpeşe tutmanız gerekmez, fırsat buldukça tutarsınız

Soru : Hamile ya da çocuk emziren bir kadın oruç tutabilir mi? Tutmadığı günler kazaya mı kalır yoksa her gün için fidye vermek mi gerekir?

Cevap : Hamile iken de çocuk emzirirken de oruç tutabilir, eğer tutarsa sağlığına zarar verecekse, çocuğa zarar olacaksa o zaman tutmaz, sonra kaza eder Fidye vermekle kurtulamaz

Soru : Düzenli olarak iğne kullanması gereken hasta, tutamadığı bu Ramazan oruçlarını nasıl ödemesi gerekir?

Cevap
Bir aylık 53 kg un verir, yahut değeri kadar altın Hasta zengin değilse bunu da vermez, dua eder

Soru : Ailemden uzakta başka şehirde talebeyim Annem telefonda, sahura kalkabiliyor musun dedi, evet kalkıyorum dedim halbuki kalkamadığım çok oldu Aç olarak oruç tuttuğumu bilip üzülmesin diye böyle söyledim bu yalan caiz olur mu?

Cevap : Burada yalan caizdir

Alıntı Yaparak Cevapla