09-08-2012
|
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Oruç Hakkında Soru Ve Cevaplar-Oruç Hakkında Merak Edilen Sorular-Oruç Hakkında Cevap
Soru : Oruçlu iken kulaktan iltihap akması orucu bozar mı?
Cevap : Bozmaz Oruçta genelde çıkan şeyler orucu bozmaz, mesela kan aldırmak orucu bozmaz Ama isteyerek ağız dolusu kusulursa orucu bozulur
Oruçta genelde içeri giren şeyler bozar Mesela enjeksiyonla kan verilenlerin orucu bozulur
Soru : Oruçlu iken dişleri macunlu macunsuz fırçalamak orucu bozar mı?
Cevap : Macunsuz fırçalamakta mahzur yoktur Macunlu fırçalamakla da oruç bozulmaz fakat mekruh olur Macun yutulursa oruç bozulur, kaza gerekir
Soru : Buruna ilaç sürmek orucu bozar mı?
Cevap
Katı ilaç bozmaz, sıvı ilaç bozar
Soru : Dudağımda uçuk vardı ve ben de patlamasın diye krem sürmüştüm Maalesef akşama doğru uçuk patladı Orucum bozuldu mu?
Cevap : Bozulmadı
Soru : İftar için yiyecek bir şeyler hazırlarken parmağımı kestim Birkaç damla aktı Orucum bozuldu mu?
Cevap : Hayır kan çıkmakla, kan aldırmakla oruç bozulmuş olmaz
Soru : Dirseğimde çıkan iltihaplanmadan dolayı dirseğimin üstünden ve altından birer cm uzunluğunda kestiler ve iltihabın akması için bir hortum sokup uçlarını dışarı çıkardılar Dün yapılan muayenede bir merhemi üsten sıkıp alt uçtan dışarı akıttılar Niyetli olduğumdan dolayı şüpheye düştüm acaba orucum bozuldu mu?
Cevap : Orucunuz bozulmadı
Soru : Yanlış dolgudan dolayı diş etim hep kanıyor Sahurdan sonra yatıyorum, sabah tekrar kalktığımda ağzımın içi kan dolu oluyor Kanın birçoğu boğazımdan geçmiş oluyor Bazen uyku halinde değilken de fark ediyorum kan geldiğini  Tükürürsem abdest bozulacak Tükürmesem yani yutsam oruç bozulacak? Haliyle illa ki yutmuşumdur kan Benim oruçlar bozulmuş mu?
Cevap : Kan yutmak orucu bozar Oruçların Hanefi�ye göre bozuluyor Onun için Hanbeli mezhebini taklit etmelisiniz Orucu bozan şeyler, insanın elinde olmazsa, Hanbeli�de orucu bozmuyor
Soru : Ayak tırnağımda yara var ve bu yaradan gün içerisinde sarı su cerahat ve bazen de kan geliyor ve tırnak arasında birikiyor, bunlar tekrar içeri girer mi yani bu durum orucu bozar mı?
Cevap : Orucu bozmaz
Soru : Biz iki kardeşiz, annem bize hamileyken oruçlarını tutamamış O zamanki Ramazan imsakiyelerini saklayıp daha sonra (yıllar sonra) o imsakiyelere bakarak sırayla tutmuş Niyet ederken bunlara göre niyet etmiş Bunları tekrar tutması gerekiyor mu?
Cevap : Çok iyi olmuş Tekrar tutması gerekmez Fakat imsakiye saklamasa da ilk kazaya kalan diyerek de tutabilirdi Namazları da öyle kaza etmek gerekir İlk kılınan kılınınca ondan sonraki ilk olur
Soru : Hastanede test için kan verirken enjektörü sokmadan önce deriye alkol sürüyorlar ve çıkarttıktan sonra iğne deliğinin üzerine alkollü pamuk koyuyorlar Bunun oruca bir zararı var mıdır?
Cevap : Hayır oruca zararı olmaz
Soru : Deriyi çizerek yapılan çiçek aşısı orucu bozar mı?
Cevap : Bozmaz Tentürdiyot gibidir
Soru : Burna katı merhem sürmek orucu bozar mı?
Cevap : Bozmaz
Soru : Namazda Şafii�yi taklitte, pamuk fitil orucu bozar mı?
Cevap : Oruçta taklit etmediği için bozmaz
Soru : Şekersiz çiklet çiğnemek orucu bozar mı?
Cevap : Mekruhtur Çiğnememelidir
Soru : Sakız çiğnemek orucu bozar mı?
Cevap
Çiğnenmiş sakızı çiğnemek orucu bozmaz Lastik çiğnemek gibidir ağza bir şey gitmiyor
Soru : Dişler arasındaki yemek kırıntısını yutmak orucu bozar mı?
Cevap
Hayır, bozmaz
Soru : Lavman yaptırmak orucu bozar mı?
Cevap
Evet, bozar
Soru : Hanımı öpünce mezi gelirse oruç bozulur mu?
Cevap
Bozulmaz
Soru : Tıraş kesiğine oruçlu olduğunu unutarak kolonya sürmek orucu bozar mı?
Cevap
Unutulmasa da bozmaz Unutunca yiyip içilse de bozmaz
Soru : Sigara içilen odaya girip, uzun müddet çıkmasak oruç bozulur mu?
Cevap : Lüzumsuz kalıyorsak bozulur, vazifemiz varsa bozulmaz
Soru : Şevval orucunu tutuyorum Bugün abdest alırken (burnuma su çekerken) unutarak ve istemeyerek genzime veya boğazıma sanırım su kaçırdım Orucum bozuldu mu?
Cevap
Unutarak yiyip içince veya bozulup bozulmadığını kesin bilmedikçe oruç bozulmuş olmaz
Soru : Ağız dolusu hastalık sebebiyle kusanın orucu bozulur mu?
Cevap : Bozulmaz
Soru : Hac için hastaneden kan aldılar fakat kan şırıngaya geldi dışarı çıkmadı, sonra tekrar içeri koydular Abdestim bozuldu mu, orucuma bir zarar geldi mi?
Cevap
Hem abdestiniz hem de orucunuz bozuldu Kan çıkmakla abdestiniz, kan içeri girmekle orucunuz bozuldu Şırıngaya çıkmakla dışarı çıkmış oldu Kendi kanınız da olsa vücudunuza kan verildi
Soru : Soğuktan dudak çatladığı için dudak kremi sürmenin abdeste ve oruca bir zararı var mı?
Cevap
Abdeste de oruca da zararı olmaz
Soru : Mideye ucu dışarıda kalan alet sokulursa, oruç bozulur mu?
Cevap : Bozulmaz
Soru : Türkiye Takvimine göre, sahuru yanlışlıkla 10 dakika geciktirdim Orucum sahih oldu mu?
Cevap : Kaza gerekir
Soru : Deri altına tüberküloz testi yapılıyor Orucu bozar mı?
Cevap : Evet
Soru : Kulağı pamukla veya su ile temizlemek, orucu bozar mı?
Cevap : Hanefi�de bozmaz
Soru : Kulaktaki pamuk, delik zardan içeri girse, orucu bozar mı?
Cevap : Hayır
Soru : Gırtlağa çıkan tükürüğü kusarak çıkarmak, orucu bozar mı?
Cevap : Hayır
Soru : Mahalli bir yazar diyor ki:
( Her yıl aynı yazılar yazılıyor ve fitil ve benzeri şeylerin orucu bozup bozmayacağı hususunun oruçla ne ilgisi var, İslamiyet bu mu?)
Cevap
Yazar, İslamiyet�i bilmediği gibi, nelerin orucu bozacağını da bilmiyor İslamiyet her yıl değişmez Bu sene İslam�ın şartı beş denmişse, gelecek sene bu altı olmaz Azalmaz da, çoğalmaz da Bu sene, (hastaya serum vermek orucu bozar) denmişse, gelecek sene (bozmaz) denilemez Aslında değişik yazan varsa, o tenkit edilmelidir! Hep aynı şeyi yazan tenkit edilir mi? Şimdi mahalli yazara Soruyoruz,
|
|
|
|