Yalnız Mesajı Göster

Oruç Hakkında Soru Ve Cevaplar-Oruç Hakkında Merak Edilen Sorular-Oruç Hakkında Cevap

Eski 09-08-2012   #9
Prof. Dr. Sinsi

Oruç Hakkında Soru Ve Cevaplar-Oruç Hakkında Merak Edilen Sorular-Oruç Hakkında Cevap

Soru : Nezle olduğum için burnumun içine gelen akıntıyı geri çekip yuttum, orucum bozuldu mu?
Cevap : Bozulmadı

Soru : Ağzıma balgam geliyor, yutuyorum, oruç bozuluyor mu?

Cevap : Balgamı yutmakla oruç bozulmaz

Soru : İmsak vakti çok yemek yiyorum İmsak çıktıktan sonra yemek kaynarken ağzıma geliyor, yutuyorum Orucum bozuluyor mu?

Cevap : Bozulmaz Hatta ağzınıza gelen kusmuğun geri gitmesi de orucu bozmaz

Soru : Oruçlu iken burna çekilen su ağzımızdan çıksa oruç bozulur mu?

Cevap : Bozulur Buruna ilaç çekmek gibi su da çekip genze ulaşırsa oruç bozulur, kaza gerekir

Soru : Tükürüğümüz, dudağımızdan aşağı doğru sarksa, onu yalayıp yutsak oruç bozulur mu?

Cevap : Tükürüp tükürüğümüzü yalarsak oruç bozulur, kaza gerekir Bahsettiğiniz şekilde olursa oruç bozulmamış olur Sanki bir kısmı daha ağzımızda oluyor

Soru : Erkeklerin idrar damlası gelmesin diye idrar yoluna koydukları pamuk orucu bozar mı?

Cevap : Orucu bozmaz Maliki’de de pamuk koymak bozmaz Şafii’de pamuk koymak orucu bozar ama, Şafii’yi namazda taklit eden Hanefi’nin orucu yine bozulmuş olmaz

Soru : Banyo yapınca, banyoda oluşan buharı teneffüs etmek oruca zarar verir mi?

Cevap : Normal su buharı zarar vermez

Soru : Ramazanda bir insan yatsıdan sonra hanımıyla beraber olsa daha sonra geç vakitte uyuyup biraz sonra guslederiz deseler uyandıklarında da güneş doğmuş olsa kefaret mi gerekir?

Cevap : Kaza da gerekmez Yani oruçları bozulmuş olmaz İhtilam olanın da orucu bozulmuş olmaz Fakat namaz kılmak için ilk fırsatta yıkanmak gerekir [Daha önceden tedbir alıp cünüp olarak sabahlamamalı]

Soru : Göz damlası orucu bozar mı? Lens ıslakken göze takılırsa oruç bozulur mu?

Cevap : İkisi de bozmaz

Soru : Ramazanda sahurda yatmadan önce dişlerimizi fırçalıyoruz Ağzımızı yıkamamıza rağmen tadı ağzımızda hissediliyor, bu durum orucu bozar mı?

Cevap : Hayır bozmaz

Soru : Hanefi mezhebine göre "tükürdüğümüz zaman tükürükte tükürükten az miktarda kan olursa" abdest bozulur mu, yutunca oruç bozulur mu?

Cevap : Kan tükürükten az ise dışarı çıkmakla abdest bozulmaz, yutulunca da oruç bozulmaz

Soru : Sigara tiryakisiyim, sigara içmezsem oruç tutmam çok zor Sigara yakıları var Bunları koluma koysam, deri nikotini emiyormuş Orucum bozulur mu?

Cevap : Sağlam deriye konan hiç bir yakı, ilaç, krem orucu bozmaz Emilmesinin önemi yok

Soru : Oruçluyken kulaktan iltihap akması orucu bozar mı?

Cevap : Bozmaz

Soru : Kan aldırınca oruç bozulur mu?

Cevap : Bozulmaz

Soru : Oruçlu iken kulağa pamuklu çubuk sokmakta mahzur var mı?
Cevap : Şafii’de bozar, Hanefi’de bozmaz

Soru : Buruna ilaç sürmek orucu bozar mı?

Cevap : Katı ilaç bozmaz, sıvı ilaç bozar

Soru : Jöle, krem, deodorant orucu bozar mı?

Cevap : Hiç birisi bozmaz

Soru : Oksijen gazı tüpü ile suni hava verilince oruç bozulur mu?

Cevap : Teneffüs ettiğimiz hava orucu bozmaz Tüple verilen oksijen de temiz hava demektir, oksijeni bol hava demektir İçinde ilaç olsa bozar

Soru : Hanımını öpenin orucu bozulur mu?

Cevap : Öpmekle orucu bozulmaz Öperken cünüp olursa bozulur Cünüp olma ihtimali varsa, hanımını öpmesi mekruh olur Orucu bozacak derece çok öperse haram işlemiş olur Çünkü orucu mazeretsiz bozmak haramdır

Soru : Yıkanırken kulağa sabunlu su kaçsa, oruç bozulur mu?

Cevap : Bozulmaz

Soru : Denize girmek orucu bozar mı?
Cevap : Denize girdiği için değil, su girecek deliklerden içine su kaçtığı için oruç bozulur Eğer su girmezse oruç bozulmaz

Soru : Bacağına ameliyatla protez takılan bir hastanın Ramazan ayı içerisinde göründüğü kadarı ile bir ağrısı ve sızısı olmadığı takdirde namaz kılıp oruç tutmasına engel teşkil eder mi?

Cevap : Teşkil etmez Ayakta kılamazsa oturarak kılar

Soru : Sabah yatarken susadığımı hissettim ve saatime baktım saati 0510 geçiyor olarak gördüm Dikkatli olarak baktığıma eminim Suyumu içtim ve gayri ihtiyari saate bir baktım ki saat 0610 çok üzüldüm İmsak 5,30’du Orucum bozuldu mu?

Cevap : Evet bozuldu Sizin kastınız olmadığı için sadece kaza gerekir

Soru : Astım hastası, mecburiyet halinde ilaç kullanınca oruç bozulur mu?

Cevap : Evet bozulur Sadece kaza gerekir

Soru : Ventolin, Salbutol gibi ağıza püskürtülen astım ilaçları orucu bozar mı?

Cevap : Bahsettiğiniz ilaçları kullanınca oruç bozulur Çünkü içinde ilaç vardır Ama oksijen gazı bozmaz

Soru : Astım tabletinin gazını teneffüs etmek orucu bozar mı?

Cevap : Sigara dumanı gibi orucu bozar

Soru : Evi haşere için ilaçladım Bu ilacı teneffüs orucu bozar mı?

Cevap : Az olursa bozmaz

Soru : Kadın hastalıklarında bir çubukla hap ve fitil veriliyor Guslü gerektirir mi, orucu bozar mı?

Cevap : Genelde zevk alınmadığı için guslü gerektirmez Gündüz kullanılırsa oruç bozulur, kaza gerekir Pamuk bile konsa, pamuk tamamen içeri girerse oruç bozulur Yaş parmak girse de oruç bozulur

Soru : Gündüz taharette basuru yıkayıp içeri sokuyorum Orucum bozuluyor mu?
Cevap : Dışarıdan içeri su veya herhangi bir şey girerse oruç bozulur Eğer taharetlendikten sonra, bir havlu ile kurulanırsa basurun içeri girmesi orucu bozmaz

Alıntı Yaparak Cevapla