|
Prof. Dr. Sinsi
|
Allah
Soru: Sağ ne demek? Sol ne demek? Sağımızı, solumuzu şaşırdık;helali, haramı birbirine karıştırdık!
Cevap : Sağ demek; iyiniyet,sağduyu,akıl,hakikat, merhamet,Adalet, Şükür, iman,ilim,Hak, mutedil vs gibi müsbet olan tüm şeyleri ihtiva eden bir şey demektir Sol demek ise; kötüniyet, mantıksızlık, cerbeze, canavarlık, zülüm,isyan, küfür,batıl ve hurafe,ifrat,tefrit vs gibi menfi olan tüm şeyleri ihtiva eden bir şey demektir Sağın sonu selamet olup cennete çıkar Solun sonu korku olup cehenneme çıkar
Hey kardeş;Kuran-ı Kerim de açıklanan sağ ve sol tanımı ile senin bildiğin siyasi manadaki sağ ve sol arasında dağlar kadar fark vardır Senin sağ zannetiği sol; sol zannetiğin sağ olabilir, dikkat et Hem senin inandığın fikirlerde güzel olsa;batıl ve yanlış olmasa gerektir
Hey kardeş;haram heryerde haram;helal heryerde helaldir Siz Allah”ın helal saydığı birşeyi haram kılamassınız Neyin helal; neyin haram olduğunu;mübah,mekruh,müstehap vs gibi şeyleri;istisnai ve özel durumları; bir İslam İlmihal kitabından öğrenebilirsiniz
Soru:Çok borcum ve günahım var;haciz memuru kapımı çaldığında ne yapmalıyım? Azrail kapımı çaldığında ne yapmalıyım?Nasıl kısa zamanda köşeyi dönebilirim? Dostumu, düşmanımı tarif edebilirmisin?
Cevap:Hey borçlu ve çaresiz kardeş; korkma haciz memuru senin canını alacak değildir Hem haczedilemeyecek mallara da dokunamayacaktır Hem hacizden kurtulmak için; boşanmakta çare değildir Çare; mal ayrılığı rejimini kabul etmek bunun için yazılı akit yapmak Alınan malların faturalarını da saklamak gerektir Sakın yanlış anlama; gerçekten bir borç var ise;borcun aslını ödemek gerektir
Hey alacaklı kardeş; niçin borçluya mehil vermiyor veya o borcu bağışlamıyorsun Bilirmisinki bu senin için daha hayırlıdır Hem o borcuna sadık borçlu kesinlikle eli açıldığında sana veya mirascına ödeyecektir Hem faiz haramdır bilesin!
Hey borçlu kardeş; ahirette ya sevaplarını vereceksin veya alacaklının günahlarını yükleneceksin
Evet evet; ne demiş Yunus Emre; bir garip ölmüş diyeler;on gün sonra duyalar,soğuk su ile yuyalar;böyle garip bencileyin
Evet evet;ne demiş Mevlana;hamdım, piştim, yandım demiş Ne olursan ol;yine gel demiş Yani; son nefese kadar kimin ne olacağını Allah bilir demek istemiş
Evet evet;asıl haciz memuru olan;Azrail son nefesinde ve kapını çaldığında; hoş geldin dersin Sakın ondan mehil istemeyesin Korkup ödünü de patlatmayasın Sakın karşı da gelmeyesin Yıkanıp, kefenlenip, toprağa, mezara girdiğinde; gelen melekler sana Rabbin kim diyecek Allah dersin Peygamberin kim diyecek Hz Muhammed Mustafa (Aleyhisselam) dersin Kitabın diyecek; Kuran-ı Kerim dersin Senden ilk namaz sorulacak Kıldım dersin Buraya ne getirdin diyecek Sadece bu beyaz kefeni getirdim dersin Hayatını nerelerde ve nasıl harcadın diyecek Allah yolunda dersin Hiç haram lokma yedin mi diyecek Yok dersin Hiç büyük günahları işledin mi diyecek Yok dersin Atan kim diyecek Hz Adem Peygamber dersin Yaşadığın vakit ne kadar idi diyecek Sanki bir an gibiydi rüya gibi geçti gitti dersin Günahsız mısın diyecek Hayır dersin Kusursuz musun diyecek Hayır dersin Burada; şan,şöhret,ün, soy, sop, iltimas, kayırma,rütbe geçmez diyecek Sende; “Aman Ya Rabbi, Aman Ya Rabbi, Aman Ya Rabbi” dersin
Evet evet; Hz İsrafil”in birinci sura üfürmesi ile Kıyamet kopacak ve sonra;Allah, Ahir isminin muktezası olarak;Ruhlar dahil, tüm mevcudatını bir an için;yokluğa gönderecek ve ”bugün mülkün sahibi kim” diyecek Hiç kimseden ve hiçbir şeyden hiç ses çıkmayacak Kendi sorusuna yine kendi cevap verecek;”bugün mülk Vahid ve Kahhar olan Allah”ındır” diyecek
Kışın suyu çekilen, yaprağını döken ve iskelete dönen ağaç misali; ilkbaharda tekrar o ağacın damarlarına su ve hayat vererek ve o ağacı canlandıran Allah; ikinci sura üfürmesi için Hz İsrafili yeniden yaratacak ve kurumuş, toprak olmuş mezardaki iskeletlerin kuyruk sokumunda hiç yok olmayan ve yok edilemeyen “o zerreden” tekrar insanı diriltecek Aynen küçücük bir tohumdan koca bir çınar ağacını yarattığı gibi;seni yeniden daha güzel bir biçimde yaratacaktır Seni mikroskop ile ancak görülebilecek bir nütfeden yaratan; tekrardan bir zerreden yaratmaya da Müktedirdir
Evet evet;nasılki kış mevsiminde beyaz kar kefenini giyen ölü tabiat; ilkbahar da o kefeni yırtar Renkgarenk çeşit çeşit desenli kıyafetini giyer Nasıl ki; kıştan sonra bahar gelir Aynen ölümden sonrada; dirilme ve yeniden Haşr vardır Evet evet; ölüme ve yaşlanmaya halen tıp kesin bir çare bulamamıştır Ölümsüzlük iksiri olan ve ab-ı hayatı içen Hz Hızır ve Hz İlyas gibi o hayat suyunu arayıp bulmak gerektir
Hem bir; Dünya ve İslam tarihi kitabı dahi okumalısın Hem herkesin mürşid olamayacağını da bilmelisin Hem hayatta en hakiki mürşid de ilimdir bilesin
Yani ilim sahibi olmayan mürşid olamaz Hakiki mürşid;hem dünyevi, hem de uhrevi işlerde yol gösteren kişidir Evet evet; herkezin bir işi olmalıdır Evet evet;bu diyarda çalışmadan yiyen avare,tenbel, miskin kişilere değil; çalışan, kazanan, üreten, dağıtan; yıkıcı değil yapıcı olan;istihdam sağlayan,fabrika kuran,yatırım yapan akıllı, zengin, güçlü ve çalışkan kişilere ihtiyaç vardır
Zaman tarikat zamanı değil hakikat zamanıdır Sakın yanlış anlama ehl-i tarik kardeş;biz tarikatler yoktur demiyoruz Ahirzamanda Tarikatı kaldırabilecek kişiler pek azdır;belki kırkta birkaç kişidir diyoruz Bir zaman; Gavs-ı Azam Şah-ı Gaylani“ye çocuğunu terbiye etmesi için veren bir anne, bakmış ki; çocuğu kuru ekmek; Gavs ise;tavuk yiyor!Anne isyan etmiş Gavs yediği tavuğun kemiklerine; „Allah“ın izni ile eski haline gel“ demiş Tavuk Allah“ın izni ile dirilmiş Gavs; o merhametli anneye;“seninde çocuğun bu mertebeye geldiğinde tavuk yiyecek üzülme“ demiş ve o anneyi tesselli etmiş Hey kardeş; sen kim, Gavs kim? Sakın yanlış anlama; varsa bir kerametin göster görelim Yoksa kendini evliya zanneden saflara veya kendine evliya süsü veren sahtekarlara, dolandırıcılara ve sahirlere de dikkat etmelisin Hem sihir ile kerameti de birbirine karıştırmayasın!
Hey fil kardeş;fazla kibirlenme,hem cüssenede fazla güvenme Bilmeden ezdiğin ve küçümsediğin o küçücük karıncaların eline;öldüğün zaman, düşeceğini ve cesedini lime lime edeceklerini ve intikamlarını; eninde sonunda senden alacaklarını da unutma!
Hey çocuk; rüyanda ak sakallı nurani bir dedenin sana piyango bilet numaralarını veya at yarışı tüyolarılarını vermesini mi yoksa beklersin! Niçin çalışıp alnının teri ile helal yoldan zengin olmazsın Hey çocuk; senin gibi kısa yoldan zengin olma heyalleri kuran, haram yola sapanlar hapistedir bilesin
Hey kardeş; sen Allah”ın vaaz ettiği ve koyduğu tabiiyyat kanunlarını değiştiremessin Haydi gücün var ise; güneşin batıdan doğması için kendini yırt parçala Gücün yok ise;konuşma Hey kardeş; sel,fırtına,deprem gibi afetlere karşı önlemini aldın mı?Hem önlemini almıyorsun; afetten sonrada Allah”a hem kafa tutuyor,hem de isyan ediyorsun!Hem üzülme; bu gibi afetlerde vefat eden masumlar cennettedir bilesin
Hey kardeş sen kendini herkesten üstün zannetmeyesin Herkesi kendinden üstün bilesin Hem üstünlüğünüde hissettirmeyesin Hem çok gizli zengin vardır bilesin Sadakanı ve zekatını; senden istemeye utanan ve istemeyen gizli fakirlere öncelikle vermelisin
Ya Gafur;”nerede bu Allah,bu nasıl Allah,batsın bu dünya,bitsin bu rüya, ben ne yaptım kader sana,Adaletin bu mu dünya,Şikayetim var Yaradana gibi isyan, sitem ve kızgınlıklarımızı Af eyle; El Aman,El Aman;Ya Hannan; Ya Mennan,Ya Malikül mülkü Zülcelali vel İkram
Ey masumlar,biçareler, mahsunlar,garipler,fakirler ve hakkı gasp edilenler: sakın zalim zenginliği ve izzetiyle;masum ise fakirliği ve zilletiyle bu dünyadan göçüp gitti diye üzülmeyiniz ve Allah”a isyan etmeyiniz Velev ki; Hakkınızı bazı nedenlerden dolayı bu dünyada tam alamasanız bile; sizlerin hakkınız zayi edilmeyecek,bir mahkeme-i kübrada, eninde sonunda; Hakim,Hakem,Adil olan Allah; sizin hakkınızı zalimden alıp size geri verecektir Ya zalimin sevapları size verilecek veya sizin günahlarınız zalime yüklenecektir
Cennette huzur ve güven ve zenginlik içinde; bir daha ölmemek üzere, ebedi yaşayacak; her istediğinizi yapacak,her dilediğiniz melekler tarafından yerine getirilecek Ruyetullah”a mahzar olup,cenneti unutup, kendinizden geçeceksiniz Yunus Emre”nin dediği gibi;”cennet cennet dedikleri birkaç gılman ile birkaç huri İsteyene ver onları;bana Seni gerek Seni ”
Güç ve kuvvet yalnız Allah”tandır Bunu; felçli hastalar, ayağı uyuşan , eline ayağına aniden kramp giren veya rüyada üzerine karabasan çöken kişiler daha iyi bilirler Ey Aziz insan; “yürüyor musun? yoksa; yürütülüyor musun?yiyor musun;yoksa yediriliyor musun” dikkat et!
Hey “ benim öncelikle akla değil, paraya ihtiyacım var” diyen kardeş Doğru dersin Hem aç ayı oynamaz bilesin Evet evet;insanlara önce iş,aş verip;karnı tok, sırtını pek ettikten sonra, Allah”tan,Kitaptan bahsetmek; daha doğru olsa gerektir Mesela;önce kundaktaki çocuğun altını temizliyeceksin, sonra emzireceksin,sonra seveceksin Yoksa o çocuk haklı olarak ağlar durur bilesin! Hey kardeş; bu bir temsildir Sakın yanlış anlamayasın
Hey çocuk; doğarken ağlarsın,yaşarken ağlarsın;ölürken ağlatırsın Sen bu dünyaya ağlamak ve ağlatmak için değil; sevmek ve sevilmek için geldin bilesin Tüm meşru tatları tatmak ve muhabbetullah ile kendinden geçmek ve o ulvi zevki almak için geldin bilesin Sakın yanlış anlama;harama da yanaşma
Hey kardeş;yoksa kuş tüyü yatağında Allah”ı mı arıyorsun! Hem tok yatıyorsun; ama komşunun hali nedir bilmiyorsun Sakın yanlış anlama biz aç yat demiyoruz Komşunda senin gibi tok yatsın diyoruz Yani;komşun aç ise; tok yatma diyoruz
Dikkat et;bu komşu Allah”a; inanıyor da olabilir,inanmıyor da olabilir Yani inanmıyor dahi olsa; daima komşuyu gözetmek gerektir Umulur ki o komşu bir gün Hidayete erer Hey devlet baba;sende komşu devletleri koruyup gözetesin!
Evet evet;dostunu düşmanını bilmelisin Evvela şeytan ve onun dostları senin düşmanındır Mesela; sizi vatanınızdan sürmek ve dininizi ortadan kaldırmak isteyenler ile bunlara destek olanlar ve Allah düşmanları sizin dostunuz olamazlar
Mesela; kafir veya munafık birisi, sizin Hak olan dininiz ile uğraşmıyor ve küfrünüde yaymıyor ise onlar ile birlikte yaşayabilirsiniz Ama o kafir veya munafık sizin dininiz ile uğraşıyor ve sizin sinsi sinsi kuyunuzu kazıyor veya aşikar kötülüğünüze çalışıyor ise; onlarla dost olmamak ve uyanık olmak gerektir
Evet evet;kanunlarınız ve düzeniniz Adil olmalıdır Adalet ise;ancak Allahın emir ve yasaklarına uymak ile tecelli eder Yani kanun ve nizamınızı,İlahi adalete göre tanzim ve tahvil etmez iseniz;aksi takdirde; zülüm ve kargaşa Hakim olur,bilesiniz
Hey kardeş; şeytana meydan okumak ve ondan korkmamak gerektir Allah”a meydan okumak ise; akıl karı olmasa gerektir
Hey kardeş; bu dünya, Allah”a meydan okunacak bir diyar değildir! Her can;ölümü tadacaktır Nasıl olsa Ahirette ölüm ve son da yoktur Hem Allah”ın acelesi de yoktur Bir gün,bin yıl;belki ebedi cehennem ateşinde veya soğuğunda yanmak kolay olmasa gerektir Dikkat et kardeş;soğuklukta belli bir dereceye düşünce yakar Hem bu bir fizik kaidesidir
Hey Allah”a meydan okuduğunu zanneden aptal; sen kim meydan okumak kim Seni cehennemden kurtaracak kim Sen kim; Allah kim Hem Allah;hem Daim;hem Muntakim
Soru:Bir konuda ihtilaf var ise nasıl çözülür?
Cevap:Evvela; Allah”ın orijinal kitabı olan Kuran-ı Kerim”e müracaat ediniz; yoksa peygambere ve sünnetlerine müracaat ediniz; yoksa bilginlere ve yazdıkları eserlere ve içtihatlarına müracaat ediniz; yoksa kendi aklınıza müracaat ediniz Sıralamaya da dikkat ediniz Kesinlikle, şeytana ve nefsinize müracaat etmeyiniz
Kuran-ı Kerimin dışındaki hiçbir şeyi kabul etmeyiz deyip; Peygamberin sünnetini inkar etmek de yanlıştır
Mesela; namaz emredilmiştir Ama nasıl kılınacağı Kuran-ı Kerim”de belirtilmemiştir Bunu Hz Peygamber tarif etmiştir
Mesela; bir talebenin nasıl olsa kitap var öğretmene ne gerek var demesi yanlıştır Evet evet; önce alfabeyi ve okuma yazmayı öğreten bir öğretmene yani muallime ihtiyaç vardır
İlim adamlarının,alimlerin fikirlerine ve eserlerine ihtiyaç yoktur demek de yanlış olur Kendi aklınızı kullanmamak da hiç akıl karı değildir İş ehline verilmelidir Hasta olduğunuz zaman, hastahaneye ve doktora; okuma yazma öğrenmek için, okula ve muallime; para kazanmak için fabrikaya ve ustaya ihtiyaç vardır
***Elbette ki;Allah”ın kitabı;bir tıp veya cebir kitabı değildir Fakat hiç tıptan ve cebirden bahsetmiyor da değildir Peygamber;tıp doktoru değildir,ama tedavi ettiği hastalarda olmamış değildir Hiçbir peygamber; ben her şeyi bilirim demez Allah bildirmedikçe hiç kimse bir şey bilemez ***
Fakat bir peygamber herhangi bir kişide değildir Sen bir zerre isen;o bir güneştir Sakın; çoban,kral,işçi, marangoz vs olması seni asla yanıltmasın
Mesela;Ululazm bir peygamber olan Hz İsa”nın;ölüleri diriltmesi, doğuştan görmeyenlerin gözlerini açması,felçli hastaları ayağa kaldırması mucizesine; daha tıp ilmi yetişememiştir Sakın yanlış anlama; yetişemez demiyoruz, haydi sizde Ululazm peygamberlerin mucizelerine yetişebilirseniz,yetişin diyoruz, yeni bilgilere, keşiflere koşun, daima maddeten ve manen; ilerleyiniz ve yükselin diyoruz
Evet evet; Adalet mülkün temelidir İlahi kanun ve nizama uymak ve tatbik etmek gerektir Hem Kuran-ı Kerim; sadece mezarlıklarda okunsun veya duvarda asılsın diye de indirilmemiştir
Ey insan; alaküllihal öleceksin Eyvah demeden, Allah de Öldükten sonra; keşke şu dünyaya tekrar gönderilseydim de; şunu da yapsaydım demeden o şeyi yap
Hey kendini mehdi zanneden kardeş;Risale-i Nur gibi farklı bir tefsiri okur isen;mehdinin kim ve ne olduğunu öğrenebilirsin Sakın dili ağır diye okumayı bırakmayasın
*Soru:Kıyamet ne zaman kopacak ve niçin kopmuyor? Dabbet-ül arz, Yecüc ve Mecüc nedir?
Cevap:Kıyamet sen öldüğün vakit kopacak Eğer bu soru ile; kainatın kıyametini kastetmiştim diyorsan; elbetteki bir gün onunda kıyameti kopacak Hem “ben öldükten sonra isterse Tufan olsun bana ne” diyen sen değilmisin Hem kendi ecelin ile birlikte kıyametin vakt-i zamanını bilmek; hayatı sana zehir eder Ecelin gizli kalmasının bir hikmeti de bu olsa gerektir
Hey işsiz ve çaresiz arkadaş; Kıyametin kopmasını istersin ama;zengin olunca hiç kopmasın dersin Hey Allah ile dalga geçtiğini zanneden veya kıyameti koparmadığı için Allah”a kızan ve “Allah kıyameti koparmıyor ise biz koparmasını biliriz diyen” ahmak; sen kıyametin ne olduğunu bilir misin? Hem sen niçin; zalime ve yaptıkları zulümlerine kızmıyorsun
Yoksa ‚bu Allah”ta iş yok; ben olsa idim hemen zalimi yok eder ve zulümlere de engel olurdum’ mu diyorsun! Yoksa haddi hesabı olmayan güç ve kudret sahibi olduğu söylenen ama zülümlere hiç ses çıkarmayan işe yaramaz bir Allah”ı ben ne yapayım mı diyorsun!
Yoksa sen cenennemin süs olsun diye mi yaratıldığını zannediyorsun Hem senin elini kolunu bağlayan mı var niçin zulümlere razı oluyorsun Niçin kanunlarını zalimden yana yapıyorsun Niçin Allah”ın kanunlarını red ediyorsun! Zalime ses çıkarmıyor; ama Allah”tan hesap soruyorsun Yoksa sen kendini Allah”mı zannediyorsun! Hem sen Allah”ın kim ve ne olduğunu biliyor musun?
Hey şeytan; ne bu telaş ve korku; yoksa kıyametin yaklaştığını mı hissettin! Yoksa Ademoğlunun tüm nükleer ,kimyasal ve biyolojik füzeleri fırlatacağından mı korkuyorsun! Yoksa bir kara deliğin dünyamızı yutabileceğini mi düşünüyorsun! Yoksa teleskoplar ile yıldızlara bakıp; bir kuyruklu yıldızın; yaşlı dünyamıza çarpacağını ve dünyanın dönüş yönünü tersine çevirdiği için; güneşin batıdan doğacağının ve kıyametin kopacağının hesabını mı yapıyorsun! Yoksa yerin altındaki mağma ateş tabakası yeryüzüne çıkıp seni yakacak mı! Yoksa; Kuran-ı Kerim”den kıyametin tarihini mi öğrendin!
Hey şeytan;Ademoğlundan kork ve titre Hem telaş ve korkun da boşuna değil! Hem ebedi; cehennemden kurtulma ihtimalinde yoktur Hem sen acınacak ve af edilecek birşeyde değilsin
Kainatın yaşı; yaklaşık 15 milyar yıldır Kıyametin gerçek vakti zamanını Allah”tan başkası bilemez Allah bildirmedikçe hiç kimse hiçbirşey bilemez Kesin olan ise; mutlaka bir vakit kıyametin kopacağıdır
***Farzedelim ki; insanlar akıllarını başlarına alırlar ise,hicri takvime göre 1545”de; şu kainatında kıyameti kopacak Şu anda yaşlı dünyamızda misafir olan altı milyar kusur insanın; ekseriyeti o vakit kabirlerinde olacaklardır Kıyamete yetişenler bizzat,daha önce vefat etmiş ruhlar ise; kabirlerinden o dehşetli anı herkes bir manada görecek ve yaşayacaktır ***
Dikkat ediniz;şayet insanlar akıllarını başlarına almaz iseler;heran kıyamet kopadabilir Hem gaybı ancak;Allah bilir Hem yaş ve kuru herşey Levh-i Mahfuzda yazılıdır Hem Levh-i mahfuzu değiştirmek de Allahın elindedir
Dabbet-ül arz; aıds gibi,insanların azgınlıkları neticesinde toplu ölümlere sebeb olacak bir müsibet; belki biyolojik bir savaşta kullanılacak etkili bir virus; belki cesetleri yiyen kurtcuklar gibi birşey olsa gerektir Hey hain deccal; dünyayı yakmak marifet değildir Dünyayı ve ahireti imar ve ihya etmek marifettir
Yecüc ve Mecüc ise;insanlık aleminin ve medeniyetin mahvına çalışan ve dünyada fesat, kaos,anarşi ve savaş çıkaran; insi,gizli ve sinsi bir guruptur Bu gurup çekirge sürüsü gibi;vakti geldiğinde dünyanın muhtelif yerlerinde tarih sahnesine çıkarlar ve dünyayı zirüzeber ederler
BİR İHTAR;
***Hey kardeş;böyle olmasa gerektirden maksat;böyle değildir demek olmadığı gibi,böyledir demekte değildir ***
*Soru: Ruh nedir,nefis nedir? Ben;kimim ve neyim? Ölümün hakikatı nedir?
Cevap:İnsan;ruh ve bedenin,madde ve mananın arkadaşlığı Şoförü olan bir araba, kaptanı olan bir gemi, efendisi olan bir saray misalidir Ruh insanın aslıdır,kendisidir Mahiyeti; göz,kulak, kalb,sır, akıl, irade, sorumluluk sahibi, ölümsüz,nurani,hayat ve şuur sahibi; bir kanun-u emridir Mesela; Yerçekimi kanunu gibi Ama yerçekimi kanununun yukarda belirtilen vasıfları yoktur
Ruh”un; dünyadaki işleri yapabilmesi için; evi,sarayı,bineği mahiyetinde olan bedene ihtiyacı vardır Ruh; beden sarayının efendisidir Ruh ne bedenin içindedir nede dışındadır Aynen bir aynada görünen güneş misalidir Yani Güneş aynanın içinde değildir Ama güneşin misali yani görüntüsü aynanın dışında da değildir
Ruh;bir lambadaki elektrik gibidir Elektrik gidince nasıl lamba sönüyor ise;ruh da bedenden ayrılınca beden sönmekte Nur gitmektedir Nur hassas terazi ile tartılmaz ve tartılamaz
Evet evet; rüya ile amel de edilmez ve edilemez Fakat sadık rüyalar olmazda değildir Belki yarın olacak bir olayı bir gün önceden rüyada da görebilirsin Hem herkes rüyayı da tabir edemez
Ruh;bir gemideki dümenci kaptan gibidir Gemiyi idare etmektedir; ama gemideki motorun içinde olan olaylardan haberi yoktur Tıpkı midemizde olan kimyasal,biyolojik olaylardan haberimiz olmadığı gibi Fakat ruh; bedenin bir yerinde bir arıza olsa hemen etkilenmektedir Hem ruh”un kullandığı o geminin asıl sahibi de Allah”tır
Ruh”un görevi sadece kaptanlıktır Hem bedendeki hücrelerin büyük bir kısmı her altı ayda bir yenilendiği ve değiştiği halde; ruh değişmemektedir Aynen çocukluk, gençlik ve yaşlılıkta suretimizin değiştiği ve fakat bizim değişmediğimiz gibi Yani sen yine sensin Ruh; Vahid, basit ve Baki olduğundan bozulmaz, parçalanmaz, yok olmaz
Nefs ise; bu sarayın bekçisidir,hizmetçisidir Bedendeki kuvve-i şehvet ve gadabiyet merkezidir Mesela;kandaki alyuvarların vücuda gelen besinleri alması, akyuvarlar ise zararlı mikropları öldürmesi gibi;beden sarayın bekçisi olan nefsin vazifesi de; bedeni korumak ve bedenin levazımatını tedarik etmek ve efendisi olan Ruh”a hizmet etmektir
Bedene helal rızk vermek; içki ve uyuşturucu gibi haram ve sigara gibi zararlı maddeler almamak gerektir Nefsi; kullanmak,korumak, dizginlemek, terbiye etmek gerektir Yoksa bineğiniz olan nefsi öldürmek hem akıl karı değildir Hemde intihar demek olur ki, kesinlikle yasaktır Nefsin dizginleri,daima ruhun elinde olmalı, gerektiğinde çekmeli, gerektiğinde gevşetmeli,ama hiçbir zaman dizgini bırakmamalıdır
Evet evet;Allah, bir vakit nefse sormuş; Ben kimim,sen kimsin? Nefs demiş;ben benim, Sende Sensin Türlü türlü ceza vermiş ama yine nefs;”ben benim,Sende Sensin”demiş Allah;nefsi aç bırakmış Bu sefer nefs;”ben Senin aciz bir kulunum;Sen ise benim Rabbimsin” demiş
Akıl ise; Ruh”un müsteşarı yani akıl hocası,yol gösteren bir deniz feneridir Vicdan ise verilen kararların temyiz merciidir Kuran-ı Kerim ise, manevi bir güneş,hakiki bir mürşid, bitmez ve tükenmez bir bilgi hazinesi,ruhların; gıdası, rehberi,rotası; Allah”ın, şaşmaz ve şaşırtmaz, sönmez ve söndürülemez Kelamı ve Nur”udur
Ruh ise; beden gemisinin kaptanıdır
Mesela bir ülke düşünelim Ruh o ülkenin reis-i cumhuru, akıl veziri ,nefs ise kuvve-i gadabiye olan ordusu ve kuvve-i şeheviyesi olan hazinesidir Bir ülke; hazinesi dolu,ordusu güçlü ve yöneticileri akıllı ise; ilelebed payidar kalabilir
Ruh; katiyyen Baki”dir,yani ölümsüzdür Fakat bu Baki”lik bizatihi değil;Allah, öyle takdir ettiği ve istediği içindir Hem Allah; Ahir olduğu için;kıyamette bir vakit mahlukat yokluğa gidecek isede;Allah mahlukatını; yeniden ama bir daha hiç ölmiyecek bir biçimde tekrardan yaratacak; ölümü ise öldürecektir
Ruh; Kainatın yaratılışı ile birlikte yaratılmış ve fakat dünyaya ve bedene gönderiliş vakitleri farklı farklıdır Ruh; Allah”ın,”Ben sizin Rabbiniz değilmiyim?”hitabına muhatap olmuş ve fakat bu hitabı unutmuştur
Hz Adem Peygamberden öncede; Allah, cinleri yaratmıştır Hem cinler alamine de cinlerden peygamber gönderildiğine dair bazı rivayetler vardır Cinler ile insanların irtibatı hususunda; bazı rivayetler olsa da;cinlerin varlığı hususunda ihtilaf yoktur Hem cinlerinde Cann isminde bir ilk atası olsa gerektir Cinler de doğar,yaşar ve ölürler İnsanlar gibi cüz-i iradeleri ve akılları olup; imtihana tabidirler Hey kardeş;sen şeytanın 200 bin sene namaz kıldığını bilirmisin Dikkat ediniz; Hz Muhammed Mustafa Aleyhisselam,hem ins hemde cinlerin peygamberidir Hem insi,hemde cinni; ümmetinden Müslümanlar vardır
Ey insanlar ve cinler; baki bir aleme gideceksiniz, o halde hazırlıklı olun Ölüm, ruhun bedenden ayrılması; daha önce vefat etmiş olan sevgili anne ve babanızın ve çocuklarınızın ve sevgilinizin ve sevdiklerinizin yanına gitmektir
Mesela ;bir şoför nasıl aracından inince araba hiçbir işe yaramaz ise, ruh”ta beden aracından inince, beden hiçbir işe yaramaz Kabre konan bedendir
***Sen ise; ruh”sun Sen bu beden sarayının Aziz bir Sultanı,bu kainat sarayının; nazenin, nazlı,güzel bir gülüsün ***
Rüyanızda karabasanı görerek korkmanız veya sevdiğiniz birisini görünce sevinmeniz gibi; o sevinci hisseden,manevi kalp gözünüz ile çok şeyleri gören aslında sizsiniz Şayet siz beden; olsa idiniz gözleriniz uykuda kapalı hiçbir şey görememeniz ve yeriniz sabit olduğundan, hiçbir şey yapamamanız ve hiçbir yere gidememeniz gerekirdi
Ruh bedenden ayrılınca; berzah alemine gitmektedir Ölüm yokluk ve hiçlik değildir Kim yok olmak ister ki,Ezeli ve Ebedi, bir ve tek olan Allah”ın sevgili mahlukatı da ebedi olmalıdır Fakat mahlukatın ebediliği bizatihi değil, Allah”ın dilemesiyledir
Ey sevgili ruh; cennette ebedi; bir daha ölmemek üzere tüm sevdiklerinize ve sevgilinize kavuşmak;her istediğinizi yapmak, Ruyetullaha ve Muhabbetullaha mahzar olmak ve Allah”ı görmek istemez misin?
Evet evet;hem Cennetini, hem de Cemalini görmek isteriz Senin gibi; ölümsüz ve Baki olmak isteriz Evet; biz bir hiçiz; ama hiç olmak da istemeyiz
Hem kim sevgilisinin yok olmasını ister ki Hem gönül; o sevgiliyi ebede kadar bırakmaz ki, hem gönül uslanmaz ve usanmaz ki Hem sevgi, muhabbet, merhamet, hürmet,Af olmaz ise;yaşanmaz ki
Hey gönül sen;ahirette istediğini alacaksın Hey nefis sen;ahirette tatmadığın zevk ve tatları tadacaksın Hey akıl sen;ahirette bilmediğin ve bilemediğin sırlara vakıf olacaksın Hey ruh sen;ahirette Rabb”ine kavuşacaksın
HULASA;
Allah; birdir, her şey O”na muhtaçtır Ne bir başkası Allah’ı yaratmıştır Ne de Allah’ın bir çocuğu vardır Allah’ın; eşi, benzeri, misli, rakibi ve ortağı yoktur
Hz Muhammed Mustafa (Aleyhisselam) Allah”ın;abdi ve son peygamberidir Tüm Peygamberler ve kutsal Kitaplar; La İlaheillallah demiştir
Kuran-ı Kerim; Hakkı batıldan ayıran, farklı; değişmeyen ve değiştirilemeyen; mucize bir Kitap,İlahi bir hitap ve sonsuz bir Nur”dur ” La İlahe illallah, Muhammed”un Resulullah”
|