|
Prof. Dr. Sinsi
|
Endüstri Mühendisliği Endüstri Mühendisi Endüstri Mühendisliği Mesleği Endüstri Mühen
Endüstri mühendisliği bütün sektörde (pazarlama, dağıtım, güç, afiyet, finans) dizayn, hesaplama, değerlendirme, kurma, geliştirme, sosyo-teknik sistemlerin kontrolü gibi görevleri içeren geniş 1 alana yayılan mühendislik dalıdır Bu mühendislik dalında amaç, elde edilebilir kaynakları en verimli biçimde kullanarak, sistemlerin performansını optimum hale getirmektir Endüstri mühendisliğinde operasyon araştırması ya da yönetim bilimleri birlikte sistemler daha verimli ve randımanlı hale getirilebilir ya da veri sistemleri birlikte geliştirilebilir buna ilave olarak insanlar bulundukları iş ortamının dizaynı, makineler ve imaj sistemleri birlikte daha verimli hale getirilebilirler, bunu da düzenleyen endüstri mühendisidir
Kaynak: Iesm at the university of toronto[MBÇ1]
www mie utoronto ca/undergrad/ıe_faq htm
Endüstri mühendisleri insanlar, veri, güç, malzemeler ve makinelerin üretim sürecine sokulmasını düzenler Bu mühendisler fabrika tasarımı ve yönetimi, nitelik kontrolü ve insan kaynaklarıyla uğraşırlar Yüksek teknoloji üreten şirketlerin yepyeni fabrikaları için en iyi yerleşim yerini tespit etmeye çalışırlar
Kaynak: Uluslararasiegitim com 1999-2000
Oldukça yepyeni 1 mühendislik dalı olan endüstri mühendisliği birçok alanda çalışma imkanı sağlayabilen 1 meslektir Endüstri mühendisliğinin en belirgin özelliği, sunduğu esnekliktir 1 ürünün dağıtımı, o ürünün nitelik kontrolu, iş planlaması ya da üstün kalitede mahsüller üretmek 1 endüstri mühendisinin günlük işleri arasındadır Endüstri mühendisleri, nitelik ve üretimi geliştirmek amacıyla sistem ve yöntemleri nasıl en iyi biçimde organize edebileceklerini bulmaya çalışırlar Endüstri mühendisleri, eşdeğer zamanda, daha iyi 1 iş ortamı sağlayarak çalışanların verimliliğini artırır ve böylelikle para tasarrufu konusunda da işverenlerine kritik 1 katkıda bulunmuş olurlar Bu nedenle günümüzde imalat firmalarında, diğer endüstri hizmetlerinde, bilgi-işlem sistemlerinde, finans, satış ve pazarlama ve benzeri alanlarda, hayli kritik sayıda endüstri mühendisi görevlendirilmektedir
Kaynak: http://sinan ciu edu tr/ciu/turkce/dgieneering doc
Endüstri mühendisliğini ise; insan, makina, malzeme, güç, veri vb üretim kaynaklarından oluşan , mamul ve/veya hizmet üreten üretim sistemlerinin üretim ve yönetim bazında daha faal ve verimli çalışması için sistemler kuran , metotlar geliştiren, bunları uygulayan ve değerlendiren 1 bilim dalı bi şekilde tanımlayabiliriz
Temel amacı, etkinliği ve verimliliği artırmak olan endüstri mühendisliğinin başlıca konuları olarak; verimlilik analizi, değerlendirmesi ve yönetimi, işbilim ve iş etüdü, iş yeri düzenleme, iş güvenliği, yatırım analizi ve planlaması, kuruluş yeri seçimi, finansman yönetimi, mühendislik ekonomisi, karlılık analizleri, üretim planlama ve denetim, satış tahminleri, malzeme yönetimi, lojistik ve stok denetim, nitelik denetim ve güvenilirlik, standardizasyon, kıymet analizi, maliyet düşürme, araştırma ve geliştirme yönetimi, teknoloji transferi, bilgisayar destekli tasarım, imalat ve planlama, grup teknolojisi, esnek imalat sistemleri, suni zeka ve uzman sistemler, bakım planlaması ve kontrolü, stratejik planlama, yönetim ve organizasyonel planlama, insan gücü planlama, iş değerlendirme ve ücret yönetimi, proje yönetimi vb sayılabilir
Endüstri mühendisliği, herhangi 1 sektör ayırımı gözetmeksizin uygulanabilen 1 bilim dalıdır Tarihsel gelişimi açısından imalat sektöründe daha epey uygulama alanı bulmakla beraber günümüzde bankacılık, basın, dış ticaret, güç, doğal kaynaklar, etraf koruma, yapı, kimya, afiyet, sigortacılık, taahhüt hizmetleri, tekstil, turizm, ormancılık ve orman ürünleri, tarım işletmeleri, metal, besin, kağıt, toprağa dayalı endüstri, ulaşım, finans kurumları, madencilik vb Sektörlerde başarıyla uygulanmaktadır
Kaynak: --İTÜ EMK--
Son Karma Tanım
Temel amacı, etkinliği ve verimliliği artırmak olan endüstri mühendisliğinin başlıca konuları olarak; verimlilik analizi, değerlendirmesi ve yönetimi, işbilim ve iş etüdü, iş yeri düzenleme, iş güvenliği, yatırım analizi ve planlaması, kuruluş yeri seçimi, finansman yönetimi, mühendislik ekonomisi, karlılık analizleri, üretim planlama ve denetim, satış tahminleri, malzeme yönetimi, lojistik ve stok denetim, nitelik denetim ve güvenilirlik, standardizasyon, kıymet analizi, maliyet düşürme, araştırma ve geliştirme yönetimi, teknoloji transferi, bilgisayar destekli tasarım, imalat ve planlama, grup teknolojisi, esnek imalat sistemleri, suni zeka ve uzman sistemler, bakım planlaması ve kontrolü, stratejik planlama, yönetim ve organizasyonel planlama, insan gücü planlama, iş değerlendirme ve ücret yönetimi, proje yönetimi vb sayılabilir
Sonuç bi şekilde,endüstri mühendisliği epey muhtelif, geniş 1 hizmet alanına yayılmış, insanları, bilgiyi, meteryalleri, malzemeyi, enerjiyi, işlemleri integre ederek, bu karışımı en iyi 1 biçimde kullanıp,sistemlerin performansını optimum düzeye indiren, şirketlerin ya da herhangi 1 organizasyonun ilerleme kaydedebilmesi için en büyük potansiyele sahip mühendislik dalıdır
|