Yalnız Mesajı Göster

Orman Endüstrisi Orman Endüstrisi Mesleği Orman Endüstrisi Bölümü Orman Endüstrisi

Eski 09-08-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi

Orman Endüstrisi Orman Endüstrisi Mesleği Orman Endüstrisi Bölümü Orman Endüstrisi

MADDE 6 – (1) Faaliyet konularıyla sınırlı olmak üzere ormancılık, orman endüstrisi ve ağaç işleri endüstrisinde faaliyet gösteren kamu kurum ve kuruluşlarında; uzmanlık alanlarıyla ilgili olarak ve belgelenmek koşuluyla, aşağıda Kanunun 4 üncü maddesinde sayılan konuların yürütüldüğü birimlerde çalışanlar, serbest meslek mensupluğu sınavlarına girmeden, serbest meslek mensubu unvanını almaya hak kazanırlar Bu kişiler serbest olarak çalışmak istemeleri halinde, Oda tarafından ruhsat verilir a) Mühendis unvanına sahip olup, kamu kurum ve kuruluşlarında yönetici ve birim amiri konumunda bulunan müsteşar, müsteşar yardımcısı, genel müdür, genel müdür yardımcısı, daire başkanı, başmüfettiş, müfettiş, bölge müdürü, bölge müdür yardımcısı, işletme müdürü, işletme müdür yardımcısı, müdür, müdür yardımcısı, grup müdürü, şube müdürü, kısım müdürü, başmühendis, müessese müdürü, fabrika müdürü, koordinatör, orman kadastro komisyon başkanı görevlerini yapanlar b) Mühendis unvanına sahip olup, kamu kurum ve kuruluşlarında birim sorumlusu konumunda görev yapan orman işletme (bölge) şefi, amenajman heyet mühendisi, kadastro komisyon üyesi, kadastro ve mülkiyet şefi, ağaçlandırma şefi, erozyon kontrolü mühendisi, fidanlık mühendisi, bakım şefi ağaçlandırma mühendisi, fidanlık mühendisi, milli park mühendisi, orman harita ve fotogrametri mühendisi, orman ve köy ilişkileri mühendisi olarak çalışılan görevler ile müfettiş adaylığı, ormancılık araştırma enstitülerinde yapılan araştırmalarda sorumlu mühendis, işletme silvikültür mühendisi, araştırma ormanı şefi veya mühendisi, orman depo şefi, koruma ve imrarat şefi olarak toplam sekiz yıl süreyle görev yapanlar c) Mühendis unvanına sahip olup, kuruluş amaçları içinde orman endüstrisi, selüloz ve türevleri endüstrisi, ağaç işleri endüstrisinde faaliyet göstermek bulunan kamu iktisadi kuruluşları ve iktisadi devlet teşekküllerindeki birimlerde orman ürünleri ve ağaç ürünleri üretimi işleriyle görevlendirilen üretim şefi, üretim mühendisi, atölye şefi ve atölye mühendisi olarak toplam sekiz yıl süreyle görev yapanlar ç) Mühendis unvanına sahip olup, orman fakültelerinin orman mühendisliği ve orman endüstri mühendisliği bölümleri ile ağaç işleri endüstri mühendisi yetiştiren en az dört yıllık lisans düzeyinde yüksek öğretim kurumları ile bu kurumlara bağlı yüksek okullarda öğretim üyesi olarak görev yapanlar ile asistan, araştırma görevlisi, akademik uzman veya uzman olarak toplam sekiz yıl süreyle görev yapanlar (2) Bu maddenin birinci fıkrasının (a), (b), (c) ve (ç) bentlerindeki kamu görevlerini, Kanunun 4 üncü maddesinde sayılan mesleğin konularından biri veya birkaçında çalışarak tamamlayan meslek mensupları, uzmanlık alanları içinde bulunan diğer konularda da çalışmak istemeleri halinde, Oda tarafından açılacak sınavlı mesleki geliştirme eğitimlerine katılarak belge almak zorundadırlar Odanın yayınlayacağı tebliğde, hizmet belgesindeki görevlerin, hangi mesleki konuları kapsadığı belirlenir Serbest meslek mensupluğu görevinde geçmiş sayılan kamu görevleri
MADDE 7 – (1) Faaliyet konularıyla sınırlı olmak üzere ormancılık, orman endüstrisi ve ağaç işleri endüstrisinde faaliyet gösteren kamu kurum ve kuruluşlarında; uzmanlık alanlarıyla ilgili olarak ve belgelenmek koşuluyla, aşağıda belirtilen görevlerde çalışan meslek mensuplarının çalıştıkları süreler serbest meslek mensupluğunda geçmiş sayılır a) Mühendis unvanına sahip olup, kamu kurum ve kuruluşları, kamu iktisadi kuruluşları, iktisadi devlet teşekküllerinde yönetici ve birim amiri konumunda bulunan müsteşar, müsteşar yardımcısı, genel müdür, genel müdür yardımcısı, daire başkanı, müfettiş, başmüfettiş, bölge müdürü, bölge müdür yardımcısı, grup müdürü, işletme müdürü, işletme müdür yardımcısı, müdür, müdür yardımcısı, şube müdürü, kısım müdürü, başmühendis, müessese müdürü, fabrika müdürü, koordinatör, orman kadastro komisyon başkanı görevlerinde geçen süreler b) Mühendis unvanına sahip olup, orman fakültelerinin orman mühendisliği ve orman endüstri mühendisliği bölümleri ile ağaç işleri endüstri mühendisi yetiştiren en az dört yıllık lisans düzeyinde yüksek öğretim kurumlarında öğretim üyesi olarak geçen süreler c) Mühendis unvanına sahip olup, kamu kurum ve kuruluşlarında birim sorumlusu konumunda görev yapan orman işletme (bölge) şefi, amenajman heyet mühendisi, kadastro komisyon üyesi, kadastro ve mülkiyet şefi, ağaçlandırma şefi, fidanlık mühendisi, bakım şefi, ağaçlandırma mühendisi, erozyon kontrolü mühendisi, fidanlık şefi veya mühendisi, milli park mühendisi veya şefi, orman harita ve fotogrametri mühendisi, orman ve köy ilişkileri mühendisi olarak çalışılan görevler ile müfettiş adaylığı, ormancılık araştırma enstitülerinde yapılan araştırmalarda sorumlu mühendis, araştırma ormanı şefi veya mühendisi, orman depo şefi, koruma ve imrarat şefi, işletme silvikültür mühendisi olarak toplam sekiz yıldan fazla çalışılan süreler ç) Mühendis unvanına sahip olup, orman fakültelerinin orman mühendisliği ve orman endüstri mühendisliği bölümleri ile ağaç işleri endüstri mühendisi yetiştiren en az dört yıllık lisans düzeyinde yüksek öğretim kurumlarında öğretim üyesi olarak çalışılan süreler ile asistan, araştırma görevlisi, akademik uzman veya uzman olarak toplam sekiz yıldan fazla çalışılan süreler (2) Bu maddenin birinci fıkrasının (a), (b), (c) ve (ç) bentlerindeki kamu görevlerinde toplam 10 yıl süreyle çalışan meslek mensupları, Kanunun öngördüğü diğer şartları da yerine getirmeleri halinde, kamu görevlerinden ayrıldıktan sonra uzmanlık alanlarıyla ilgili olarak serbest yeminli meslek mensupluğu sınavlarına girmeye hak kazanırlar
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Aday Meslek Mensuplarının Mesleki Deneyim Kazanma Usul ve Esasları Genel esaslar
MADDE 8 – (1) Orman mühendisi, orman endüstri mühendisi ve ağaç işleri endüstri mühendislerinin, aday meslek mensubu olarak yetiştirilmeleri ve mesleğe hazırlanmaları için; mesleki deneyim kazanma programları, deneme süreleri, denemelerde uygulanacak değerlendirme yöntemleri ve ilgili diğer hususlarda bu yönetmelik hükümleri uygulanır Genel ilkeler
MADDE 9 – (1) Aday meslek mensuplarının mesleki deneyim kazanmalarına ilişkin genel ilkeler aşağıda belirtilmiştir: a) Mesleki deneyim kazanmanın amacı; mesleki disiplin, bilgi, deneyim ve yeterliliğe sahip meslek mensubu yetiştirmektir b) Aday meslek mensuplarının kendilerini yetiştirmelerine imkan sağlayacak, yanında veya gözetim ve denetiminde mesleki deneyim kazanma çalışmaları yapılacak meslek mensubunun mesleki faaliyetlerini aksatmayacak bir programın uygulanması esastır c) Meslek mensupluğu adaylığın tamamlanabilmesi için, aday meslek mensubunun mesleki deneyim kazanma programını bitirme değerlendirmeleri ile yanında çalışılan meslek mensubunun verdiği tezkiyesinin olumlu olması gerekir ç) Mesleki deneyim kazanma programları; TEMDEM tarafından hazırlanan program çerçevesinde orman mühendisleri, orman endüstri mühendisleri ve ağaç işleri endüstri mühendisleri için ayrı düzenlenir ve yürütülür Mesleki deneyim kazanmanın hedefleri
MADDE 10 – (1) Mesleki deneyim kazanmanın hedefleri: a) Mesleğin gerektirdiği ahlaki nitelikler ve meslek bilincini yerleştirmek, b) İlgili mevzuatı ve uygulamayı doğru ve etkili bir biçimde öğretmek ve mesleki bilgileri geliştirmek, c) Meslekte standartlaşmayı temin etmek ve sürekli geliştirmektir Aday meslek mensubu olma şartları
MADDE 11 – (1) Serbest meslek mensupluğu mesleki deneyim kazanmak programlarına başlayabilmek için; a) Kanunun 6 ncı maddesindeki genel ve özel şartlar ile öğrenim şartlarına sahip olmak, b) TEMDEM tarafından gerekli görülmesi halinde mesleki deneyim kazanma programlarına ilişkin değerlendirmelerden 100 üzerinden en az 60 puan almış olmak, c) Oda tarafından belirlenen mesleki deneyim kazanma programı giderlerini yatırmış olmak Mesleki deneyim kazanma süresi
MADDE 12 – (1) Serbest meslek mensupluğu adayları için mesleki deneyim kazanma süresi bir yıldır Bu süre, Kanunun 4 üncü maddesinde belirtilen uzmanlık alanlarının tamamını kapsayacak şekilde kullanılması esastır Bunu sağlamak için gerektiğinde TEMDEM tarafından eğitim programları düzenlenebilir (2) Mücbir sebepler, mesleki deneyim kazanma süresinin fiilen yapılmasına engel olacak derecede ağır kaza, ağır hastalık ve tutukluluk hali ile yangın, yer sarsıntısı, su basması gibi afetler ve kişinin iradesi dışında meydana gelen hallerdir Mesleki deneyim kazanma programları mücbir sebepler dışında kesintisiz olarak sürdürülür Ancak, mücbir sebeplerden dolayı eksik kalan mesleki deneyim kazanmak süresi Oda yönetim kurulu kararı ile tamamlattırılır Mesleki deneyim kazanmak için ön görülen çalışma süreleri
MADDE 13 – (1) Mesleki deneyim kazanma olarak kabul edilen süreler aşağıdadır a) Bu yönetmeliğin 5 inci maddesinde sayılan kamu görevlerinde geçen süreler b) Resmi tatil ve izinlerle, Oda ve TEMDEM ce yapılan eğitim veya değerlendirmelerde geçen süreler c) Lisansüstü diploma ve tezinin ibraz edilmesi, bu bentteki haktan yararlananların (a) bendindeki haktan yararlanmamaları şartı ile genel ormancılık, orman endüstrisi ve ağaç işleri endüstrisi ile ilgili alanlarda lisansüstü eğitim görenlerin bu eğitimde geçen sürelerinin üç ayı, ç) Doktora diploması ve tezinin ibraz edilmesi, bu bentteki haktan yararlananların (a) bendindeki haktan yararlanmamaları şartı ile genel ormancılık, orman endüstrisi ve ağaç işleri endüstrisi ile ilgili alanlarda doktora yapanların altı ayı, (2) Mesleki deneyim kazanma programı süreleri, Kanunun 4 üncü maddesindeki uzmanlık alanlarını ilgilendiren faaliyet konularını kapsayacak şekilde TEMDEM tarafından belirlenir Bir yıllık mesleki deneyim süresi içinde, aday meslek mensupları bu konularda mesleki deneyim kazanma amaçlı çalışmaları sürdürmek veya programlanan eğitimleri almak zorundadır Mesleki deneyim kazanma programı
MADDE 14 – (1) Aday meslek mensuplarının mesleki deneyim kazanma konuları, çalışma programları ve mesleki deneyim kazanmaya ilişkin zorunlu eğitim programları, TEMDEM tarafından hazırlanır (2) Oda ve TEMDEM Şubeleri; mesleki deneyim kazanma konuları, çalışma programları ve zorunlu eğitim programlarını mensuplarına duyurur ve uygulanmasını denetler (3) Zorunlu eğitim programları; teorik ve uygulamalı olarak, mesleki deneyim kazanma çalışmalarının yapılacağı her yıl yeniden hazırlanır ve uygulanır Başvurma
MADDE 15 – (1) Aday meslek mensupları, mesleki deneyim kazanma çalışmalarına başlamak için Odaya başvuruda bulunurlar (2) Başvuru dilekçesine aşağıdaki bilgi ve belgelerin eklenmesi gereklidir a) Adayın Kanunun 6 ncı maddesinde belirtilen suçları işlemediğine dair savcılıktan alınacak adli sicil belgesi, b) Yanında mesleki deneyim kazanma çalışmalarını yapacağı meslek mensubunun muvafakat yazısı veya meslek mensubunun ilgili Odaca belirlenmesine ilişkin yazılı talebi, c) Aday hakkında bilgi alınabilecek, adayın birinci ve ikinci derecede yakın hısımı dışında iki kişinin adresi ve telefon numaralarını gösterir dilekçe, ç) Mesleki deneyim kazanma çalışma giderlerinin ödendiğini gösteren belge, d) Kanunun aradığı şartlara uygunluğu gösterir Oda tarafından belirlenen diğer belgeler, (3) Her başvuru sahibi için Oda tarafından bir dosya açılır Aday meslek mensubunun, mesleki deneyim kazanmaya yönelik çalışmalarını sürdürdüğü süre içinde yapılacak işlemlerine ait belge ve yazışmaları bu dosyada saklanır Bu dosya, mesleğin ifası sırasında her türlü işlem ve yazışmanın saklanması için kullanılmaya devam edilir (4) Oda, mesleki deneyim kazanma çalışmalarına başlayanlar için aday meslek mensubu kütüğü tutar Meslek mensubu olanların bu kayıtları kapatılır ve meslek kütüğüne kaydı yapılır (5) Mesleki deneyim kazanma başvuruları; Nisan, Ağustos ve Aralık aylarında yapılır Başvuruların incelenmesi
MADDE 16 – (1) Oda Yönetim Kurulu adayın gerekli nitelikleri taşıyıp taşımadığını ve meslekle bağdaşmayan işlerle uğraşıp uğraşmadığını araştırarak bir rapor düzenlemek üzere TEMDEM i görevlendirir TEMDEM başvuruları bir ay içinde inceler ve Oda yönetim kuruluna bir rapor halinde bildirir Oda yönetim kurulu raporda eksiklikler var ise tamamlatır Aday meslek mensuplarının ilanı
MADDE 17 – (1) TEMDEM in yapacağı mesleki deneyim kazanma programlarına başlama değerlendirmelerine katılacaklar, başvuru tarihlerinden itibaren iki ay içinde, (2) Mesleki deneyim kazanma programlarına başlama hakkını elde edenler ise, mesleki deneyim kazanmaya başlama değerlendirmelerinden itibaren bir ay içinde, ilan edilir İtiraz
MADDE 18 – (1) Aday Meslek Mensubu; aleyhine verilmiş TEMDEM kararının tebliğ tarihinden itibaren on beş gün içinde Odaya itiraz edebilir İtiraz üzerine onbeş gün içinde Oda yönetim kurulunun vereceği karara göre işlem yapılır Yanında mesleki deneyim kazanma çalışmaları yapılacak meslek mensupları
MADDE 19 – (1) Serbest meslek mensubu adayları, mesleki deneyim kazanma çalışmalarını serbest meslek mensubu ve serbest yeminli meslek mensupları yanında ve onların denetim ve gözetiminde yapabilirler (2) Oda aday meslek mensuplarının, yanlarında mesleki deneyim kazanma amacıyla çalışma yapacak ormancılık ve orman ürünleri bürolarının bulunmasında yardımcı olur Oda bu bağlamda idare ile işbirliği yapma olanaklarını araştırır (3) Oda iktisadi işletmesi kanalıyla, aday meslek mensuplarının mesleki deneyim kazanma amacına yönelik çalışmalar yapabilmelerine ilişkin olarak, gerekli çalışma ortamlarını hazırlayacak tedbirlere yönelik çalışmalar yapabilir Mesleki deneyim kazanma çalışmalarının yapılması ve yöntemi
MADDE 20 – (1) Mesleki deneyim kazanma çalışmalarına her yılın Mayıs, Eylül ve Ocak aylarında başlanır Mesleki deneyim kazanma çalışmaları kesintisiz yapılır Aday meslek mensuplarının devamıyla ilgili hususlar, yanında çalıştığı meslek mensubunun devam çizelgesiyle takip edilir Yapılan denetlemelerde bir yılda üç gün mücbir sebep olmaksızın mesleki deneyim kazanma mahallinde bulunmayan adaylar başarısız sayılır (2) Mesleki deneyim kazanma çalışmaları sırasında mesleğin icrasına ait tüm konuların, çalışma mahallinde aday meslek mensubuna öğretilmesi esastır Mesleki deneyim kazanma çalışmalarına devam zorunluluğu
MADDE 21 – (1) Mesleki deneyim kazanma çalışmalarında devam zorunludur Çalışma süresi hiçbir şekilde kısaltılamaz Aday meslek mensubu, yanında veya gözetim ve denetiminde mesleki deneyim kazanma çalışmaları yaptığı meslek mensubunca verilen işleri zamanında yapmaya mecburdur (2) Mesleki deneyim kazanma programına uyulmadığı ya da yanında veya gözetim ve denetiminde çalışma yaptığı meslek mensubunun uygun olmayan davranışlarda bulunduğu kanaatine varan aday meslek mensubu, kendiliğinden mesleki deneyim kazanma çalışmalarını kesemez Aday bu durumu, bir dilekçe ile Oda Yönetim Kuruluna bildirerek tedbir alınmasını isteyebilir Oda yönetim kurulunun incelemesine göre gerekli işlem yapılır (3) Yanında veya gözetim ve denetiminde çalışma yapılan meslek mensubunun ölümü, işi terki, aday meslek mensubunun sigorta primlerinin ödenmemesi, disiplin ya da ceza uygulaması dolayısıyla meslekten ayrılması durumunda; kalan mesleki deneyim kazanma süresinin yanında geçirileceği meslek mensubunu Oda belirler Temel eğitim ve mesleki deneyim kazanma merkezi (TEMDEM)

Alıntı Yaparak Cevapla