09-08-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Gazi Üniversitesi Hakkında
Gazi Üniversitesi
1982 yılında Ankara'da Devlet Üniversitesi olarak kurulmuştur (1926 yılı da kuruluş yılı kabul edildiğinden, Üniversite logosunda her iki tarih de gösterilmektedir ) Türkiye'nin en büyük üniversitelerinden birisidir Türkiye'de en büyük Eğitim Fakültesi'ne sahiptir Türk Cumhuriyetleri, akraba ve topluluklarından gelen 1500'den fazla öğrencisi ile Gazi Üniversitesi, yurt dışından en çok öğrenci kabul eden üniversitedir Mevcut 4 Yerleşkeye sahiptir Bunlar:
Beşevler,
Emek,
Maltepe Yerleşkeleri
Gölbaşı Yerleşkeleri
Tarihçe
Cumhuriyetin ilanından hemen sonra Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının girişimiyle bir enstitü kurulması kararlaştırılır Bu karar 1926 yılında "Orta Muallim Mektebi ve Terbiye Enstitüsü" nün açılmasıyla sonuçlanır
Enstitünün adı 1929 yılında "Gazi Orta Muallim Mektebi ve Terbiye Enstitüsü" olarak değiştirilir ve bu isimle uzun yıllar hizmet verir 1976 yılında ise Gazi Eğitim Enstitüsü ismini alır
1982 yılında 2809 sayılı kanunla bu kurum Gazi Üniversitesi'ne dönüştürülür Aslında bu, Cumhuriyetle başlayan geleneğin yeni isimle devamıdır
Geleneğin oluşmasında Gazi Eğitim kadar kuruluşu 1935'e kadar giden Ankara Yüksek Teknik Öğretmen ve Ankara Kız Teknik Yüksek Öğretmen Okulları ile Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi büyük rol oynar
Üniversite çatısı altına girdiğinde Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi zaten bir üniversite konumundaydı
Akademi' ye bağlı olarak bugünkü İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinin bütün bölümleri, Tıp Fakültesi, daha sonra da fakülte olacak olan Diş Hekimliği ve Eczacılık Yüksek Okulları ile ismi daha sonra İletişim Fakültesi olan Gazetecilik ve Halkla ilişkiler yüksek okulu eğitim ve öğretimini sürdürmekteydi
Yine Ankara Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi de Gazi Üniversitesi çatısı altında yerini alır
Kuruluşunda 9 fakülte, 12 yüksek okul ve 4 enstitüyü bünyesinde barındıran üniversitede bu sayı daha sonra hızla artar Gazi Üniversitesi'nin şu an eğitim-öğretimini sürdüren 22 fakültesi, 7 yüksek okulu, 12 meslek yüksek okulu, 26 araştırma merkezi ve 5 enstitüsü bulunmaktadır Ankara merkez olmak üzere Kastamonu, Kırşehir, Çorum ve Nevşehir illerinde bulunan birimleri ile de eğitim-öğretim çalışmalarını yürütmektedir
|
|
|