09-08-2012
|
#2
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Askorbik Asit Nedir? Askorbik Asit Özellikleri Nelerdir?
Askorbik asit Nedir? Nerelerde Kullanılır
Askorbik asit Nedir? Nerelerde Kullanılır
askorbik asit nedir - askorbik asit özellikleri - askorbik asit kullanım yerleri
Askorbik asit Nedir? Nerelerde Kullanılır
C vitamini veya askorbik asit, skorbüt hastalığına tedavi bulmak için yüzyıllar süren araştırmalar sırasında keşfedilmiştir Askorbik ismi “anti-scurvy” (skorbüt’e karşı) anlamnına gelmektedir ve bu hastalığı tedavi ettiği için konulmuştur
Askorbik asit, suda eritilebilen ve birçok görevi olan bir vitamindir Çoğu hayvanlar ve bitkiler, kendi C vitaminlerini glikozdan üretebilirler İnsanlar, bazı meyve yarasaları, hint domuzu ve insan benzeri primatlar C vitamini üretemediklerinden bunu besinlerden almak zorundadırlar
Bütün taze sebze, meyve ve etler bir miktar C vitamini içerir Ancak C vitamini ısıya hassas olduğundan pişirme esnasında hızla bozulur
Yoğunluğu 1 65 g/cm3 , 189ºC'de erir ve 192ºC'de bozulmaya başlar
Bazı Meyve ve Sebzelerin Askorbik Asit İçerikleri:
Askorbik Asit  (mg/100g  Askorbik Asit (mg/100g)
Erik
3 Havuç 6
Elma 6 Eski Patates
8
Şeftali 7 Bezelye 25
Muz 11 Yeni Patates
30
Ananas 25 Kabak 40
Domates 25 Karnıbahar 60
Narenciye 50 Brokoli 110
Çilek 60 Yaban Turbu
120
Kuş Üzümü
200 Tatlı Kırmızı Biber
140
Kuşburnu 1000 Maydanoz 150
C vitamininin yararları:
Demir emilimini artırır
Vücuda giren virüslerin hareketliliğini azaltır ve bağışıklık sistemini güçlendirir
Yaraların kapanmasını sağlayan enzimlerin oluşumunda etkilidir
Demir, kalsiyum, A, B, E vitaminlerinin vücutta daha iyi kullanılmalarını sağlar
Damar içi hücrelerin yapısını koruyarak, koroner kalp hastalığı oluşum riskini azaltır
Güneş ve çok güçlü ışıklara karşı gözlerimizi koruyarak, katarakt oluşumunu geciktirir
Kanserle savaşta en etkin maddelerden biridir
Kılcal damar yapısını kuvvetlendirir
C vitamini yetersizliğinde oluşan rahatsızlıklar:
Enfeksiyonlara karşı direncin azalması
İştah azalması
Yaraların iyileşmesinde gecikme
Diş eti şişmesi ve kanaması
Kansızlık
Yorgunluk
Eklemlerde şişmeler
Ateş
Skorbüt hastalığı
Kullanım Alanları:
Askorbik asit oksijen tutma özelliğine sahip olması nedeniyle, antioksidan olarak kullanılır Yağların ve yağlı besinlerin uzun süre saklanabilmesi, beyaz renkteki sebze ve meyvelerin kararmasının önlenmesi için kullanılır
Ayrıca çabuk soğutularak dondurulmuş meyveler, erime sırasında doğal renk ve kokularını yitirir Dondurulmadan hemen önce, bu meyvelere saf askorbik asit katılarak, bu sakıncalar önlenebilmektedir Bu işlem sonucunda, oksijen askorbik asit tarafından tutulur ve istenmeyen değişiklikleri yapamaz Bu şekilde dondurulmuş kayısı, şeftali, elma, üzüm, muz, armut, ananas gibi meyvelerde, 25 yılı aşkın bir süredir askorbik asit, antioksidan olarak kullanılır
Bunun dışında askorbik asit birçok preparatta, besin ve içeceklerin vitamince zenginleştirilmesinde kullanılır
C vitamini, asitli ortamda meyve suyu üretimi sırasında oldukça kararlıdır Bu kararlılık sitrat ve flavanoid etkisiyle güçlendirilir
Et ürünlerinde, iyi kalitede pembe renk için gerekli olan nitrit konsantrasyonunu azaltmak için, indirgen olarak kullanılır ve modern ekmek üretiminde lezzet arttırıcı olarak kullanılır
Tüketim Dozu:
C vitamini alındıktan en az iki saat sonra, ince bağırsak tarafından emilir
Günlük tüketim miktarı 100 mg ile 150 mg arasında olduğunda, vücut tarafından yüzde 75'i emilirken, alınan miktar 1000 mg'a çıktığında sadece yüzde 50 kadarı emilebilmektedir C vitamini yüksek dozda tüketildiğinde, B vitaminini azaltmakta ve bazı toksik etki yapan vücutlarda böbrek taşı oluşmasına neden olmaktadır
Günlük C vitamini alım miktarı sigara içenlerde normal insanın iki katı kadar olmalıdır
Hamileler ve sporcular da, günlük dozun üzerinde C vitamini kullanabilir
Yetişkinlerde günlük kullanım miktarı, 75 mg ile 100 mg arasında yeterlidir
Sporcular, günlük doz olarak, 250 mg ile 500 mg arasında kullanabilir
C vitamini diğer vitaminler ile kıyaslandığında, çok dayanıksızdır Bu yüzden tüketim öncesi gıda maddelerinin hazırlanması sırasında, titiz davranmak gereklidir Doğal yolla alınan C vitamini emilimi, saf olarak alınan vitaminden daha fazladır Askorbik asit Nedir? Nerelerde Kullanılır Askorbik asit Nedir? Nerelerde Kullanılır
|
|
|