Konu
:
Enzimler Ve Özellikleri
Yalnız Mesajı Göster
Enzimler Ve Özellikleri
09-06-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Enzimler Ve Özellikleri
Enzimler ve Özellikleri
Enzimler, canlılarda devam etmekte olan binlerce reaksiyonu hızlandıran biyolojik katalizörlerdir
A
Enzimlerin Kimyasal Yapısı
Enzimler yapılarına göre iki gruba ayrılır
1
Basit enzimler
Sadece protein molekülünden oluşurlar
2
Bileşik enzimler
Protein yapısına protein olmayan kofaktör veya koenzim denen yapıların bağlı olduğu enzimlerdir
Bunlara holoenzim de denir
İkinci gruba giren enzimlerde protein özelliğinde olan ve yalnızca amino asitlerden oluşan taşıyıcı kısma apoenzim, buna bağlı protein olmayan gruba ise koenzim adı verilir
Enzimlerin çoğu bileşik yapıdadır
Koenzim olmadan protein kısım iş göremez
Koenzim olarak; bazı vitaminler ve bazı mineraller (kofaktör) olmak üzere iki molekül çeşidinin herhangi birisi görev yapabilir
Prostetik grup :
Organik bileşiklerdir
Apoenzim’e devamlı bağlı kalırlar
Örneğin, katalaz enzimi'nin prostetik grubu hem isimli bir moleküldür
Vitaminler :
Organik bileşik olan bu yapılar geçici olarak Apoenzime bağlanırlar
Metal iyonlar
: Enzim aktivitesinin çoğunda metal iyonlarına ihtiyaç vardır
Bunlara kofaktör de denir
B
Enzimlerin Çalışması
Enzimler etki ettiği molekül olan substrata, anahtar-kilit uygunluğu gösterecek biçimde bağlanır
Bağlanma geçici bir süre devam eder
Reaksiyon sonunda enzim aynen kalır
Substrattan ise yeni ürünler oluşur
Bu olay geri dönüşümlü olarak da gerçekleşebilir
C
Enzimlerin Genel Özellikleri
Enzimler aktivasyon enerjisini düşürürler
Tepkime sonucu enzimlerin miktarları değişmez
Reaksiyondan değişmeden çıktıkları için tekrar tekrar kullanılabilirler
Enzimatik reaksiyonların çoğu tersinir (dönüşümlü) olarak gerçekleşebilir
Bazı enzimler hücre dışında da aktiftirler
Her reaksiyon için özel bir enzim vardır
Sindirim enzimleri sindirim boşluklarına özel kanallarla taşınırlar
D
Enzim Reaksiyonunun Hızını Etkileyen Faktörler
1
Enzim ve Substrat Miktarı
Ortamdaki madde (substrat) ve enzim miktarlarına bağlı olarakgerçekleşen reaksiyonların grafikte gösterimi aşağıdaki gibidir
2
Sıcaklık
Her enzim belirli bir sıcaklıkta maksimum hızda çalışır
Enzim aktivitesi 0 °C’den düşük sıcaklıkta görülmez
Fakat 0 °C’deki sıcaklık enzim yapısını bozmaz
Sıcaklık artmasıyla enzim aktivitesi artar
40 °C den sonra tepkime hızı yavaşlar
3
pH Derecesi
Enzimler pH değişimlerine karşı çok duyarlıdırlar
Genellikle nötr ortamda en iyi reaksiyon verirler
Ancak bazı hallerde enzimler en yüksek etkinliği belirli bir pH derecesinde gösterirler
Örnek : Midedeki pepsin enzimi pH: 2 de en aktiftir
4
Substrat Yüzeyi
Enzimden etkilenen maddenin yüzeyindeki artış tepkimeyi hızlandırır
5
İnhibitörler ve Aktivatörler
Bazı kimyasal maddeler enzimleri etkisiz hale getirir
Bazı yılan, akrep zehirleri de kimyasal olarak enzim aktivitesini etkilerler
Bunlara inhibitörler denir
Bazı maddelerin ortamda bulunması enzim çalışmasını hızlandırır
Böyle maddelere aktivatör denir
Bazı iyonlar ve su aktivatöre örnek verilebilir
Her gen bir polipeptid (protein) dizisinin sentezinden sorumludur
Bu gen mutasyona uğrarsa, olayın ilgili reaksiyon basamağı gerçekleşemez ve son ürün oluşmaz
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul