Yalnız Mesajı Göster

Lizozom Faaliyetlerinin Canlı Metabolizmasına Etkileri

Eski 09-06-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Lizozom Faaliyetlerinin Canlı Metabolizmasına Etkileri







Lizozom Faaliyetlerinin Canlı Metabolizmasına Etkileri
Lizozomların içlerinde sindirim enzimleri bulunur ve stoplazma içinde dağınık halde bulunurlar Lizozom içinde büyük moleküllü besinler, parçalanarak küçük moleküller haline getirip sindirilir Fagositoz için özelleşmiş hücrelerde çok sayıda lizozom bulunur Tüm hayvan hücrelerinde lizozom vardır fakat bitki hücrelerinde lizozom bulunmuyordur Nükleik asitler, proteinler, lipidler (yağ) ve karbonhidratların yıkımında kullanılan hidrolaz enziminin yapısında lizozom vardır

Canlılar öldükleri zaman, lizozomlar açılır; açılan bu lizozomların içindeki sindirim enzimleri hücreleri sindirir Bu enzimlerin etkisiyle hücreler ölürler

Lizozom, sindirici enzim içeren bir moleküldür Eritrosit (Alyuvar) haricinde, tüm hayvansal hücrelerde bulunur Akyuvar hücrelerinde de bulunur ve mikropları parçalar Hücre belli bir seviyeye gelince yani yaşlanınca lizozomlar kendiliğinden patlar mesela kurbağa larvalarında, kuyruğun kaybolmasının nedeni lizozomdur Hücreler bu şekilde kendi kendilerini sindirmiş oluyor bu duruma da otoliz deniyordur Otoliz olayında, canlı öldükten sonra hücre içindeki lizozomlar hücre zarını parçalar ve lizozom içindeki asidik enzimler aktifleşerek bütün hücreye temas eder ve hücre ölür Cesetlerde görülen çabuk çürümelerin bir nedeni de budur

Alıntı Yaparak Cevapla