Konu
:
Yazın Verdiğiniz Kiloları Kışın Almayın
Yalnız Mesajı Göster
Yazın Verdiğiniz Kiloları Kışın Almayın
09-06-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Yazın Verdiğiniz Kiloları Kışın Almayın
Uzmanlar yaz aylarında verilen kiloların kışın gelmesiyle birlikte yeniden alındığını belirtiyor
Yaz aylarında verilen kiloların kışın gelmesiyle birlikte yeniden alındığını belirten uzmanlar
kış aylarının daha hareketsiz geçirilmesi nedeniyle kilo alımına karşın dengeli beslenmeyi öneriyor
Özel Bahar Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ruhan Süme
dönemsel olarak sağlıklı beslenmeden öte
yeterli ve dengeli beslenmenin çok önemli olduğunu belirtiyor
Bu sayede
her türlü vitamin ve mineralini yeterli miktarda alınacağı için güçsüz
halsiz
mutsuz olma gibi endişelerin ortadan kalkacağını kaydeden Süme
kış ayları ile birlikte enfeksiyonlara yakalanma riskinin de ortadan kalkmış olacağının altını çizdi
Hastalıklardan korunmak ve bağışıklık sistemini korumak adına yeterli ve dengeli beslenmenin kış aylarında daha da önem kazandığını belirten Söme
şöyle devam etti:
“Bunun yanında kış ayları ile birlikte soğuktan korunmak adına evde veya kapalı yerlerde hareketsiz geçirilen zaman artar
bunun yanında soğuk hava aaaabolizma hızını az da olsa arttırır ve kişi enerji ihtiyacını sağlayabilmek adına daha fazla yeme isteği duyabilir
Bu istek karbonhidrat ve yağdan zengin besinlerle giderildiğinde kilo artışı görülmektedir
Kışın hastalıklardan korunmak adına vitamin
mineral ve antioksidan alımımızı arttırmalıyız
Bunun için A
C
E vitaminleri ile bağışıklık sistemimiz için önemli olan demir
selenyum gibi mineralleri besinler yolu ile yeterli miktarda almalıyız
”
Kışın alınan kiloların önüne geçmek için ise yeterli ve dengeli beslenin önemine değinen Söme
şu önerilerde bulundu:
“Öğün sayısını arttırıp içeriğini azaltmak oldukça önemlidir
Düzenli olarak 3 ana ile 3 ara öğün tüketmeliyiz ve ara öğün tercihimizi meyvelerden yana kullanmalıyız
Porsiyonlarımızı küçük tutup bunu alışkanlık haline getirmeliyiz
A vitamininden zengin olan havuç
brokoli
kayısıyı
C vitamininden zengin olan kuşburnu
yeşil yapraklı sebzeler
turunçgilleri E vitamininden zengin olan karışım olarak kullanılacak olan sıvı yağları
demirden zengin olan kuru meyve
pekmez
et ve et ürünlerini ve selenyumdan zengin olan deniz ürünleri
yağlı tohumları ana ve ara öğün olarak dengeli bir biçimde tüketmeliyiz
Seçtiğimiz pişirme yöntemi ve süresi oldukça önemlidir
Bunlardan birkaçı; yağda kızartma ve kavurmalardan kaçınılmalı
sebzeler önce yıkanıp sonra doğramalı ve az su ile pişirilmeli
kuru baklagillerin ıslatma suyunu atılıp
pişirme suyunu atılmamalı
yumurta 8-10 dakikadan uzun süre pişirilmemelidir
Su tüketimi oldukça önemlidir
Günde 8-10 bardak su içmeliyiz
Su içmeyi alışkanlık haline getirmeli içmek için susamayı beklememeliyiz
”
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul