09-06-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Ne Sağlıktan Ne Lezzetten Vazgeçin!
Ne sağlıktan ne lezzetten vazgeçin!
Diyet yaparken doğru lezzet katıcıları seçer ve bunları doğru miktarlarda tüketirseniz hem sağlığınızı korur hem de ağız tadıyla beslenmiş olursunuz
TAYLAN KÜMELİ
Bazen doğru beslenme alışkanlığını hayatımıza geçirmeye çalışırken yaptıklarımız sanki son derece tekdüze gelmeye başlar İşte o anlarda hiç tadı tuzu kalmadı sanılır yaşamımızın Oysa doğru beslenirken de lezzet yaşamın içindedir
Diyetlerin vazgeçilmez yardımcısı olan salata sosları ve lezzet katıcıların miktarları ve türleri bu bakımdan çok önemlidir
Hardal
Hardal vücut ısısını hafif yükselterek aaaabolik hızı artırır Yemeklere ve salatalara kattığı hoş aroma sayesinde sebze tüketiminin artırılmasına da yardımcı olabileceği için farklı kombinasyonlarda kullanılması iyi olur
Limon suyu, tuzu azaltılmış soya sosu, dereotu, maydanoz, kurutulmuş domatese oldukça yakışan hardal, az miktarda kullanıldığında çok zengin bir tat verecektir
Elma sirkesi
Salatalara, yemeklere, marinasyon soslarına lezzet katan elma sirkesi sağlık açısından faydalarıyla da öne çıkar Besinlerin verimli emilimini, aaaabolizmanın sağlıklı işleyişini desteklerken, uzun süreli kullanımlarında sodyumun etkisini azaltarak yüksek tansiyondan koruyabilir Kalsiyumun emilimini artırabilir, bu nedenle kemik sağlığı için de pozitif etkisi değerlendirilmektedir Mevsim geçişlerinde aaaabolizmanın temizlenmesine yardımcı olabilir Kolesterolün düşürülmesine katkıda bulunduğunu savunan çalışmalar da mevcut
Limon
Hem ev içi hem de sofralar için dekoratif olduğu kadar mükemmel aroması, kokusu ve sağlık açısından faydalarıyla mutfaklarımızın baştacı olan limonu salatalarınıza, haşlanmış sebzelere, yemeklere dilediğiniz kadar ekleyebilirsiniz C vitamini içeriği ile besinlerin emilimine de destek sağlayan limon dolaşım sorunları çekenlere, kendini yorgun hissedenlere de yarar sağlayabiliyor
Akşamdan oda ısısındaki bir bardak suya katılarak beklemiş limon dilimli suyu sabah aç karna içmek bağırsak plaklarının temizlenmesinde yardımcı olabilir Detoks programları için vazgeçilmez olan bu karışımı tavsiye ederiz
Balzamik sirke
Balzamik sirke, koruyucu ya da aromatik madde içermeyen doğal bir sirke türüdür Keskin ve karakteristik kokusu vardır, makarnadan ete çok çeşitli yemekleri zenginleştirebilir
Zayıflama diyetlerinde rahatlıkla kullanılabilir; içine soya, zeytinyağı oldukça yakışır Hardal ve bal ekleyerek orijinal lezzetler de yaratabilirsiniz Roka ve Akdeniz yeşillikleri ile bir uyum içindedir
Nar ekşisi
Nar ekşisi salatalar, bazı et yahnileri ve dolmalarda lezzet verici olarak yer alır Kendine has tatlı ekşi tadıyla yeşil mercimek, kırmızı et, bulgur ve sebzelere yakışan nar ekşisi az miktarda kullanılsa da oldukça zengin aroma verebilmektedir
Sağlık açısından özellikle kış aylarında bol bol tüketilmesi gerekir Antioksidan yani vücudu zararlı saldırılardan koruyacak bitkisel bileşlenler açısından zengindir Bağışıklık sistemini güçlendirerek kalp, kanser gibi önemli kronik hastalıklara karşı koruyabilir Zayıflama diyetlerinde limon, zeytinyağı, elma sirkesi ile veya tek başına kullanabilirsiniz
|
|
|