Konu
:
Bu Ispanağın Kilosu 50 Bin Euro
Yalnız Mesajı Göster
Bu İspanağın Kilosu 50 Bin Euro
09-06-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Bu İspanağın Kilosu 50 Bin Euro
Kilosu 50 bin euroya ıspanak ya da aynı fiyata maydonoz ve nane
Bilim adamları bugünlerde insan sağlığına olan yararını artırmak için bu lüks sebzeleri yetiştiriyor
Bitkiler, hastalıklara karşı bazı koruyucu maddeler içerir
Bu değerli maddelerin başında flavonoid adı verilen bileşikler geliyor
Flavonoidlerin en önemli kaynağı da günlük hayatta sıkça tükettiğimiz başta çay olmak üzere baharatlar, çeşitli sebze ve meyveler
Flavonoidler özellikle değerli antioksidan özellikler barındırır
Bu da vücutta birçok hastalığın sorumlusu olan tehlikeli radikalleri yakalayarak etkisiz hale getirmeleri anlamına gelir
Flavonoidlerin kalp-damar rahatsızlıklarından kansere kadar birçok hastalığa karşı koruyucu etkisi var
Flavonoidlerin potansiyelinin ne kadar büyük olduğu bugüne kadar kantılanabilmiş değildi
Bonn Üniversitesi ve Jülich araştırma merkezinde bu etkiyi ortaya çıkarmak için son derece pahalı sebzeler yetiştiriliyor
Maydonoz, ıspanak, nane gibi yüksek miktarda flavonoid içeren bitkilere karbondioksit gazı veriliyor
Bu gaz bitkilerin büyümesi için gerekli
Ancak bilim insanları deneyleri sırasında atmosfere zararlı karbonlar içeren bildiğimiz karbon-12’yi değil, nadir olarak bulunan karbon-13 ağır izotopunu kullanıyorlar
Jülich Araştırma Merkezi’nin biyoloji uzmanı Profesör Ingar Janzik, “Bu ağır izotop doğada da mevcut ancak normal karbondioksit içindeki payı yüzde biri geçmiyor“ diyor
Bu yüzden de oldukça pahalı
4 bin litre karbon-13 ağır izotopu yaklaşık 100 bin euro ediyor
FLAVONOİDLER KANSERE KARŞI KORUYOR MU?
Bu pahalı araştırmanının nedenine gelince;
Bonn Üniversitesi Beslenme ve Gıda Bilimleri bölümünden Maike Gleichenhagen bu karbondan flavonoid elde ettiklerini açıklıyor
Yani bitkilere karbon-12 izotopu yerine daha nadir bulunan karbon-13 verildiğinde, flavonoidler daha da belirgin hale geliyor
Araştırma için belirginleştirilmiş flavonoidler bitkilerden ayrıştırılıp gıda maddeleriyle karıştırılıyor
Daha sonra teste katılan denekler bu gıdaları tüketecek
Bonn Üniversitesi’nden Benno Zimmermann, kan tahlilleri sonucunda örneğin flavonoidlerin vücutta nereye yerleştiklerini kolayca belirleyebilmeyi umuyor
Testlere 2012 yılı başında başlanacak
İlk sonuçlar ise büyük ihtimalle 2012 ortasında alınacak
Uzmanlar henüz işin başında olduklarını hatırlatıyor
İlk sonuçların alınmasından sonra flavonoidlerin kalp-damar rahatsızlıkları ya da kansere karşı korunmada nasıl bir etkisi olduğu ve bu maddenin insan sağlığının korunması için nasıl kullanılabileceği ortaya çıkacak
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul