09-06-2012
|
#1
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kadın Sağlığı İçin Soya

Soya Fasulyesi
Rahim, göğüs kanseri gibi kadınların yüksek risk altında olduğu hastalıklara karşı sağlıklı beslenme ve doğru gıda seçimi ile koruma sağlanabiliyor
Soya grubundaki besinler sağlıklı ve uzun bir yaşamın sırrı olarak nitelendiriliyor
Soya, içerisinde östrojen hormonuna benzer işlev gören ve bu hormonun etkilerini sulandıran bir madde içerir ve bu da kadın bünyesi için son derece yararlıdır
Çünkü, hücre yenilenmesini hızlandıran östrojen hormonunun aşırı üretimi, göğüs, rahim ve boyun kanserine yakalanma riskini çok arttırır
Soya fasülyesi son derece besleyici, çok çeşitli kullanım alanı ve özellikleri bulunan bir gıdadır Ayrıca soya proteinleri kalp hastalığı ve kanser gibi birçok kronik hastalıkla savaşmada önemli rol oynamaktadır Yapılan çalışmalar soya proteinlerinin kandaki kolestrolü düşürdüğünü göstermiştir
Soya katkılı gıdalarıyla beslenenlerin kansere yakalanma olasılığı diğerlerine oranla çok daha azdır Bilim adamları, soya proteinlerinin, böbrek hastalarının beslenmelerinde önemli bir yere sahip olduğunu vurgulamaktadır
Soya Nedir?
Soya fasülyesinin tarihine bakılırsa doğu mutfağında oldukça önemli bir yeri olduğu görülür Yaklaşık 5 bin yıl önce Doğu Asya ovalarında keşfedilen ‘soya’ Asya halkının beslenme alışkanlığında bir devrim yaratmıştır Batı ülkelerinde soyanın önem kazanması 20 yüzyılda başlamıştır İkinci Dünya Savaşı sırasında protein ve yağ teminindeki yetersizlikler soya fasülyesinin insan gıdası olma yönündeki önemini artırmıştır
Soya Fasülyesi
Günümüzde ise soya, dünyada en çok yetiştirilen ürünlerden biridir Yaratıcı aşçılar soya kullanarak yemeklerine çeşit katmışlardır Soya ile yapılan yemekler lezzetli olduğu kadar sağlık yönünden de oldukça yararlıdır
Soya fasülyesinin insan sağlığı açısından önemini ilk olarak Amerika Birleşik Devletleri keşfetti ve Amerikalı üreticiler bu önemli keşfe vakit kaybetmeden cevap verdiler İlk önce Orta ve Batı Amerika’da yetiştirilmeye başlanan soya fasülyesi, seri bir şekilde ülke geneline yayıldı ve 26 eyalette soya fasülyesi ekimine başlandı
Amerika’daki soya fasülyesi yetiştiriciliği Meksika Kanalı‘ndaki büyük limanlara yapılacak nakliyatı kolaylaştırmak amacı ile daha ziyade Mississippi Nehri etrafındaki eyaletlerde gelişti
Soya fasülyesi diğer yağ tohumlarına göre bazı avantajlara sahiptir: Örneğin uzun süreli depolama ve uzun mesafeli sevkıyatlara elverişlidir Soya fasulyesinin hasadı diğer yağ tohumlarına göre daha kolaydır Bütün hasat işlemi tam otomatik olarak el değmeden yapılabilir
Soya fasulyesinin başka bir avantajı da yetişme süresinin çok kısa olması nedeniyle (ekilen tohumlar 3-4 ay içinde hasada hazır hale gelir) ürünün dünyadaki talebe adapte edilebilmesidir
100 g Soya Filizinin Besin Değeri
* Su: 65,09 Gr
* Protein: 13,09 Gr
* Yağ: 6,7 Gr
* Karbonhidrat: 9,57 Gr
* Kolesterol: 0 Gr
* Lif: 1,1 Gr
* Kalsiyum: 67 Mg
* Demir: 210 Mg
* Fosfor: 164 Mg
* Magnezyum: 72 Mg
* C Vitamini: 15,30 Mg
* Tiamin (B-1): 0,34 Mg
* Enerji: 122 Kcal
|
|
|
|