Konu
:
Burun Tıkanıklığı Burun Estetiği
Yalnız Mesajı Göster
09-06-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Burnumuz bir eve benzetilirse; dış kısmı kıkırdaktan yapılmış bir çatıya, içindeki "septum" denilen orta bölüm de bu çatıyı ayakta tutan direğe benzetilebilir
Genellikle burun tıkanıklıkları, bu orta bölmenin eğriliklerine bağlı olmaktadır
Burnumuz doğumdan itibaren 18 yaşına kadar büyümeye devam etmektedir
Septum eğrilikleri ya gelişimsel anormallikler ya da sonradan travmaya bağlı olabilmektedir
Burun başlıca nefes alma organıdır
Hava ancak buradan girerse akciğerler, tam kapasite çalışabilirler
Giren havayı ısıtmak, nemlendirmek, tozundan toprağından arındırmak hep burnun görevidir
Ağız daha büyük olmasına rağmen bunları yapamaz, yapmak zorunda kalırsa da problemler çıkar
Burun görevlerini yaparken içini döşeyen solunum zarından, bezeler tarafından salınan salgıdan ve yanlarda yer alan "konka" denilen yapılardan yararlanır
Septum eğrilikleri dışında bu konka ve çatıyı oluşturan kıkırdak yapının anormallikleri de burnu tıkayabilir
Irksal özelliklere de bağlı olan burun gelişimsel bozukluklarında septum eğrilikleri ancak cerrahi ile düzeltilebilir
Septum eğriliklerine tıp dilinde "deviasyon" demekteyiz
Deviasyon ameliyatları hem lokal hem genel anesaaai altında yapılabilir
Burun yapı olarak oldukça iyi uyuşan bir organdır ve lokal anesaaai ile hastanın ciddi bir ağrı problemi olmadan operasyon gerçekleşebilir
Septum yani orta bölme kıkırdak ve kemikten oluşmuştur
Eğrilikler her iki kısımda da olabilir
Bugünkü modern septum cerrahisinde eğrilikler kabil olduğunca düzeltilirken burun desteğini bozmamak hedeflenir
Bunun anlamı eğri yapıların düzeltilip, gerekirse tekrar yerine yerleştirilmesidir
Yani orta bölme tam anlamı ile onarılmakta, yok edilmeğe çalışılmamaktadır
Bazen orta bölme eğrilikleri yanında konkalarda da kalıcı şişlik vardır
Bu durumda aynı anda onlara da müdahale edilerek uygun cerrahi işlemler yapılır
Operasyonun sonunda burun için tamponlar yerleştirilerek onarılan septum desteklenir ve kanama önlenir
Ortalama 2 gün tamponlar burunda tutulur ve sonunda çekilir
Tamponlu burunda baskı hissi ve ağrılar ağrı kesici ve ödem çözücüler ile hafifletilmeye çalışılır
1 hafta süre ile antibiyotik kullanılarak oluşabilecek enfeksiyonlara engel olunur
Tampona rağmen sızıntı şeklinde kanama hafif derecede olmak koşuluyla normaldir
Ağız açık solumağa kısmen engel olmak için de hava deliği bulunan yumuşak burun tamponları modern cerrahi de kullanılmaktadır
Tamponların alımını takiben yaklaşık 1 haftada burun içinin iyileşme si tamamlanır
Bu dönemde de burnun aşırı kurumasına engelolmak için fizyolojik serumlar kullanılabilir
Burun dış görünümünün bozukluğu ile orta bölmenin eğrilikleri her zaman birbirine paralel değildir
Yani dışı oldukça düzgün olduğu halde aşırı derecede septum eğriliği olanlar olduğu gibi tersi de doğrudur
Burun dış kısmının estetiği düzeltilirken hava yollarının kapanmamasına özen gösterilmelidir
Bazen aşırı abartılı burun estetiği olanlarda fizyoloji bozulabilmekte ve harika görünüm altında fonksiyonlarını yapamayan bir burunla karşılaşılabilmektedir
Bugünün modern tıp anlayışı; fonksiyonları tam ve estetiği tabii olan bir burnu hedeflemektedir
* Polip
- Burun iç zarında kabarcıklar ve şişlikler oluşması halidir
Bu durum genellikle çocuklarda görülür
Belirtileri:
- Burundan soluk almada ve konuşmada güçlük
Tedavi:
- Cerrahi müdahale ile polipin alınması gerekir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul