ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Doğu Anadolu Bölgesi (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=626)
-   -   Refahiye, Yüzölçümü,nüfusu,ekonomisi,tarihi (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=985709)

Şengül Şirin 10-24-2012 12:57 PM

Refahiye, Yüzölçümü,nüfusu,ekonomisi,tarihi
 
1 Eklenti(ler)
REFAHİYE


http://frmsinsi.net/attachment.php?a...1&d=1351072616

Refahiye ,topraklarının büyük bölümü Karadeniz Bölgesi'nde ,güneydeki küçük bir bölümü de Doğu Anadolu Bölgesi sınırları içinde kalan,Erzincan iline bağlı ilçe ve ilçe merkezi kasaba.Yüzölçümü 1,746 km2 olan Refahiye ilçesi doğuda Merkez ilçe,güneydoğu ve güneyde Kemah,güneybatıda iliç ilçeleri ,batı ve kuzeybatıda Sivas,kuzeyde Giresun ,kuzeydoğuda da Gümüşhane illeriyle çevrilidir.

İlin kuzeybatısında yer alan ilçe toprakları oldukça dağlıktır.Doğusunu Karadağ (2.832 m.) orta kesimini Dumanlıdağ (2.447 m.) batısını ise doruğu ilçe sınırları dışında kalan Kızıldağ engebelendirir.Dumanlıdağ ile Karadağ'ın yüksek kesimlerinde yer alan yaylalar hayvancılık açısından önem taşır.Bunların başlıcaları Dumanlı,Sakaltutan ve Kurtlutepe yaylalarıdır.İlçenin orta ve kuzey kesimlerinden çıkan sular Karadeniz'e ,güney kesiminden kaynaklanan sular ise Karasu Irmağı aracılığıyla Basra Körfezine ulaşır.Orta ve kuzey kesimin sularını toplayan Çukurdere ilçe sınırları dışında Kelkit Irmağına katılır.

İlçe ekonomisi tarıma dayalıdır.Yaylacılık yöntemiyle yaygın olarak hayvancılık yapılan ilçede en çok koyun ve kıl keçisi yetiştirilir.Yazın sürülerin çıkarıldığı yaylalarda çok miktarda peynir üretimi yapılır.Hayvancılığın gelişmiş bir dalı da tavukçuluktur.Yetiştirilen başlıca bitkisel ürünler şeker pancarı,buğday,arpa ve patatestir.Ayrıca az miktarda soğan,baklagiller,elma,dut ve zerdali de yetiştirilir.İlçe topraklarında magnezit ve linyit yatakları vardır.Sivas üzerinden gelen önemli karayolu ile Kelkit Irmağı vadisini izleyerek Amasya'dan gelen yol,ilçe topraklarında kesiştikten sonra doğuda Erzincan ve Erzurum'dan geçip Gürbulak'taki sınır kapısına ulaşır.

Tarihine ilişkin yeterli bilgiye rastlanmayan Refahiye yöresinin Erzincan'la benzer bir geçmişi olduğu sanılmaktadır.Refahiye yöresi,19.yüzyıl sonlarında Erzurum vilayetinin Erzincan sancağına bağlı Gercenis kazasının sınırları içindeydi.

19.yüzyılda,eskiden Gercenis adıyla anılan Günyüzü köyünde bulunan Gercenis kaza merkezi 1884'te yeni kurulan Rafahiye yerleşmesine taşındı.İlçenin orta kesiminde yer alan Refahiye kasabası,il merkezi Erzincan'a 72 km.uzaklıktadır.Kızıldağ Geçidini (2.190 m) aşarak Sivas'ı Erzincan'a bağlayan karayolu kasabanın kuzeyinden İliç ve Kemah'ı bu karayoluna bağlayan yollar da Refahiye'nin güneydoğusunda birleştikten sonra kasabadan geçer.Refahiye Devlet Hastanesi kasaba ile çevresine sağlık hizmeti verir.

Rafahiye Belediyesi 1884'te kurulmuştur.Nüfus (1990) ilçe,21.997,kasaba,6.996.

Kaynak;AnaBritannica cilt 26 frmsinsi.net için derlenmiştir.

Şengül Şirin 10-24-2012 01:03 PM

Cevap : Refahiye, Yüzölçümü,nüfusu,ekonomisi,tarihi
 
TARİHİ YERLER


Kutlutepe Kalıntıları


Cengerli köyü çevresinde bulunmaktadır. Roma ve Bizans dönemlerine ait kalıntılar vardır. Çevrede bulunan önemli yerleşim alanıdır. Tarihte Kemah-Başguvar-Dariza üçgeninde, Malatya'ya uzanan yolun kilit noktası özelliğini taşımaktaydı.


Kadıköy Kilisesi


Kadıköy kilisesi, günümüze kadar sağlam olarak gelmiştir. Kesme taştan yapılan kilisenin, giriş kapısı bezemeleriyle dikkat çeker. Kapıdaki atkı taşı üzerinde kabartma olarak işlenmiş haç motifi bulunmaktadır. Kilisenin içinde, duvar resimlerinin izleri mevcuttur. Apsisin önünde, ağaçtan yapılmış ince bir işçiliğe sahip bezemeli pano vardır.

Kutsal Kaya-Roma Antreposu

Kökeni Hititlere kadar uzanmaktadır. Kutsal kayanın kuzey kesiminde bulunan Roma Antreposu üç yuvarlak binadan oluşmaktadır.

Merkez Camii

İlçe merkezinde bulunan Merkez Camii, batılı dönem bezeme özelliklerini göstermekte, avlusunda ise Bahaettin Paşa şehitliği bulunmaktadır.

Köroğlu Mağarası

İlçenin Altköy mevkiinde bulunan mağaraya taş merdivenlerle çıkılmaktadır. Mağaranın içerisinde kesilmiş taşlardan oturma bankları vardır. Mağaranın içinde bulunan izlerin, Köroğlu'nun kır atının izleri olduğu söylenmektedir.

Bal Kaya

Yatan arslan görünümünü andıran kayadaki oluklara, arılar yaz aylarında yuva yapmaktadır. Bu yuvalarda oluşan ballar, oyuklardan aşağıya aktığından, kayaya Bal Kaya adı verilmiştir.


Gölet


Kalkancı köyüne 2 km mesafede bulunan Kalkancı göleti ve Akarsu köyü göleti sulama amaçlı kullanılmakta ve piknik yeri özelliği de taşımaktadır.


Dumanlı Yaylaları


İlçenin batısında, Soğukgöze ve Karaçam mevkiileri arasında yer almaktadır. Denizden yüksekliği 2000 m olan dumanlı yaylaları genelde çam ormanları olmak üzere çayır ve bitkilerle kaplıdır.
Doğal güzelliği, temiz havası, bol soğuksu kaynakları, av hayvanları ve kamp imkanları ile yaz ve kış turizme açıktır.


Refahiye Ormanları


Refahiye ilçesinin çevresinde yer alan çamlık alanlardır. Soğuk suları ve serin havası ile en güzel mesire yerlerindendir.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.