|  | 
| 
 Sütün Hazırlanışı ve Dağıtımı 1 Eklenti(ler) Sütün Hazırlanışı ve Dağıtımı http://frmsinsi.net/attachment.php?a...1&d=1259690836 Besin olarak kullanılacak sütün temiz ve zararlı bakterilerden arındırılmış olması gerekir {bak. BAKTERİ). İçinde gelişen bakteriler süt şekerini laktik aside dönüştürerek sütün ekşimesine yol açar. Bu nedenle sütün sağlıklı ve güvenli bir biçimde saklarıabilmesi için çeşitli yöntemler geliştirilmiştir. Sağilansüt her gün çiftliklerden mandıralara güğümlerle ya da içi paslarımaz çelikle kaplanmış, soğuk hava donanımlı tankerlerle taşınır. Mandıraya ulaştığında doğrudan geniş depolara alınarak sıcaklığı ve kokusu kontrol edilir, yağ miktarı ölçülür ve ayrıca kalitesini anlamak için başka bazı testler yapılır. Daha sonra zararlı bakterileri öldürebilmek için yüksek derecelere kadar ısıtılarak pastörize edilir. Bu biçimde içindeki mikroplardan arındırılan süt hızla soğutulur. Pastörizasyon işlemi ilk kez Fransız bilim adamı Louis Pasteur tarafından geliştirilmiştir; bu yüzden de işlem onun adıyla anılır (bak. PASTEUR, Louis). Pastörize edilmiş ve soğutulmuş süt satışa sunulmadan önce şişelenir. Çok temiz olması gerektiğinden şişeler özel şişe yıkama makinelerinde suyla çalkalanı r, sıcak alkali çözeltisi içinde içleri ve dışları fırçalanı r, tekrar çalkalanır, sterilize edilir ve sonra soğuk suyla soğutulur. Daha sonra otomatik makinelerde doldurularak kapakları kapanır, kutulara yerleştirilir ve dağıtımı yapılır. Günümüzde süt kabı olarak cam şişelerin yanı sıra karton ya da plastik kutular da kullanılmaktadır. Bu yüzden temizlik konusundaki aynı özenin kâğıt ve plastik kaplara da gösterilmesi gerekir. | 
	Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.