![]() |
Yetim Ali - Masal
Ali’nin annesi ve babası yıllarca önce doÄŸalgaz zehirlenmesinden ölmüştü.Ali’yi ninesi bakıp büyütmüştü. Ali,temiz,düzenli,becerikli ve akıllı bir çocuktu.DoÄŸayı,insanları,hayvanları çok severdi.Ninesinin bir dediÄŸini iki etmezdi.Ninesini çok severdi. Bir gün ninesi Ali’ye: -AliciÄŸim,yetim Ali’m,çalışkan oÄŸlum benim!Görüyorsun,artık çalışamıyorum İyice de yaÅŸlandım.Sen ise büyüyüp yakışıklı bir delikanlı oldun.Yaşın küçüktür ama maÅŸallah baban gibi babayiÄŸit oldun. Buradan git,çalış,para kazan.Beni de yanına al.Ömrümün son yıllarını rahat ve mutlu geçireyim,dedi Ali,ninesinin sözünden hiç çıkmazdı.O ne derse onu yapardı.Hemen o gece yoculuk hazırlıklarını yaptı.Sabah erkenden kalktı.Kahvaltısını yaptı.Ninesinin elini öptü. Çantasını aldı. -Haydi hoşça kal nineciÄŸim!Kal saÄŸlıcakla.Hakkını helal et.Gidip gelmemek,gelip görmemek var. SaÄŸlık olursa bir iÅŸe girip çalışacağım. Seni de kısa zamanda yanıma ala- cağım,dedi. Nine: -Güle güle git oÄŸul!Ayağın taÅŸa rastgelmesin.TuttuÄŸun altın olsun.Hakkım ananın ak sütü gibi helal olsun,dedi. Ali,ninesinin elini öperek evden ayrıldı.Ormanlık bir alandan geçerken bir avcıya rastladı.Avcı: -Hayır ola! Sabah sabah nereye gidiyorsun böyle? Boyun uzun ama çok da genç görünüyorsun.Kimsin,kimlerdensin,nerelisin?BakÄ ±yor um omzunda silahın da yok.Bu saatte bu yolda yalnız gitmekten korkmuyor musun? dedi. Ali: -Adım Ali.KomÅŸular bana Yetim Ali derler. Veliköylüyüm.Gurbete gidiyorum,iÅŸ bulup çalışacağım,dedi. Avcı: -İş aramaya gidiyorsan gel benim yanımda çalış.Hem köyüne sevenlerine de yakın olursun.Ben,tavÅŸanları,keklikleri,ceylanları, yaban tavuklarını,yaban keçilerini avlarım. Sen de onları pazarda satarsın.Kazancımızı paylaşırız,dedi. Yetim Ali: -TeÅŸekkür ederim.Ben bütün canlıları seviyorum.KuÅŸları,ceylanları,tavÅŸanları hatta bütün hayvanları çok seviyorum.Onları öldürerek para kazanmak istemem.Sonra senin avlanma izin zamanları dışında avlanma yapmayacağına nasıl inanayım.Hayır hayır yapamam!Avcılık benim iÅŸim deÄŸil,istemem.Yine de iÅŸ önerdiÄŸin için teÅŸekkür ederim. Yetm Ali,avcıyla vedalaÅŸarak ayrıldı.Epey bir süre yürüdü.Bir akarsuyun çaÄŸlayan sesini duydu. Ormanlık yoldan çıkınca ÅŸarıl ÅŸarıl akan dereyi gördü.KuÅŸların üzerinde takla attığı, kurbaÄŸaların öttüğü,kelebeklerin uçuÅŸtuÄŸu dere kenarındaki yolda hayli yürüdü.Biraz ilerde bir deÄŸirmen olduÄŸunu görünce sevindi.Biraz hızlı yürüyerek deÄŸirmenin yanına gitti.YaÅŸlı bir deÄŸirmenci un çuvallarını silkeliyordu. DeÄŸirmenciye selam verdi: -İyi akÅŸamlar deÄŸirmenci amca!Kolay gelsin,dedi. DeÄŸirmenci: -SaÄŸ ol oÄŸul!Kimsin,kimlerdensin?Nerden gelip nereye gidiyorsun? -Adım Ali.Veliköylüyüm.Gurbete iÅŸ aramaya gidiyorum.Evde beni büyüten dünya tatlısı bir ninem var.İş bulup onu yanıma alacağım. -Sen ,çok akıllı bir çocuÄŸa benziyorsun.Sana ÅŸimdilik vereceÄŸim bir iÅŸ yok.Ancak kabul edersen sana bu gecelik bir iÅŸ verebilirim.Ben bu gece evime gideceÄŸim.Sen deÄŸirmeni bekleyeceksin.Ancak dikkatli olman lazım. Çünkü hırsızlar gelip un çuvallarını çalıyorlar. Yetim Ali,yaÅŸlı deÄŸirmencinin önerisini kabul etti.O gece deÄŸirmende kaldı.Un çuvalla- rının aÄŸzını baÄŸlamak için kullanılan iplerden bir tuzak hazırlayıp kapının elceÄŸine baÄŸladı. Sonra gidip deÄŸirmen taşının yanında beklemeye baÅŸladı.Sabaha doÄŸru bir ses duydu.Gelen bir hırsızdı.Hırsız kapıyı açar açmaz tuzaÄŸa düştü. Ali de tuzaÄŸa düşen hırsızın ellerini ve ayaklarını baÄŸladı. YaÅŸlı deÄŸirmenci sabahleyin gelip bir hırsızın yakalandığını görünce çok sevindi.Ali’nin hazırladı tuzaÄŸa ise ÅŸaÅŸtı kaldı.Hırsızı,güvenlik görevlilerine teslim ettiler. Ali,vedalaÅŸa- rak deÄŸirmencinin yanından ayrılmak istedi.YaÅŸlı deÄŸirmenci ,Ali’ye yalvararak bir hafta daha yardımcı olmasını istedi.Ali,yaÅŸlı deÄŸirmencinin isteÄŸine yok diyemedi.Bir hafta daha deÄŸirmende nöbet tuttu. O arada Ali’nin ve hazırladığı tuzağın ünü her tarafta duyuldu.Hiçbir hırsız deÄŸirmenden un çalmaya gelmedi. Ali’nin çalışmasından çok memnun olan deÄŸirmenci Ali’ye çalışmasının karşılığından daha fazla para verdi. Ali’yi yolcu ederken dedi ki: -Güle güle git evlat1Yolun açık olsun! Çok dürüst ve akıllısın.Senin iyi bir iÅŸ bulacağını ileride iyi yerlerde olacağına inanıyorum.Senin gibi birisine herkes iÅŸ verir.Haydi git saÄŸlıcakla.Ayağın taÅŸa rastgelmesin. Gün gelirde yolun buralara tekrar düşerse beni de ziyaret edersen mutlu olurum. Yetm Ali,on beÅŸ saatlık bir yolculuktan sonra İstanbul’a geldi.Bir matbaada iÅŸ bulup çalışmaya baÅŸladı.Ali hem çalıştı hem de üniversitede okudu.Makine mühendisi oldu.Ali, ÅŸimdi matbaa makineleri üreten bir fabrikada müdür.Evlendi.İki de çocuÄŸu var.Ninesi ve ailesiyle çok mutlu ve huzurlu yaşıyor. |