![]() |
Elma Kesilince Neden Kararıyor
ELMA KESİLİNCE NEDEN KARARIYOR? Meyve ve sebzelerin bazılarında kesildiklerinde, kabukları soyulduğunda veya herhangi bir şekilde zedelendiklerinde farklı tonlarda renk değişimleri oluşur. Elma, armut, ayva, patates gibi birçok sebze ve meyve bu özelliği gösterir. Elmayı kestiğiniz veya kabuğunu soyduğunuz zaman, kesilme yüzeyinde bölünen hücrelerin içindeki “polifenol oksidaz” isimli enzim havadaki oksijenle birleşerek elmanın yüzeyinde bir renk değişimine vesile olur. Aynen demirin paslanması gibi. Yere düşen elmaların yüzeyinde oluşan kahverengi noktaların nedeni de aynıdır. Elmanın kararmasını önlemenin yolu onları keser kesmez suya koymak ve hava ile alakalarını kesmektir |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.