ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Motorlu Taşıtlar (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=649)
-   -   Motosikletle Hareket Etmeden Önce Motosiklet Dünyası (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=974271)

Prof. Dr. Sinsi 10-21-2012 06:26 PM

Motosikletle Hareket Etmeden Önce Motosiklet Dünyası
 

:: EGITIM ILE ILGILI GENEL BILGILER :: Motosiklet Dünyası

Kalkis: Motosikletle hareket etmeden önce sol ayak yerde sag ayak fren pedalina basili durumda sol el debriyaj levyesinde ve sag el ön fren levyesinde olmalidir.

Vitese takmak için sag ayak yere basilmali ve debriyaj levyesi sikilarak sol ayak burnu ile vites pedali asagiya dogru bastirilmalidir.Vitese takma islemi tamamlandiktan sonra debriyaj levyesi sikili durumdayken yine sag ayak arka fren pedalina basilarak sol ayak yere koyulmalidir

Kalkis için frenler serbest birakilmali, sag elle hafifçe gaz açilirken sol eldeki debriyaj levyesi gazla koordineli olarak ve yavasça serbest birakilmalidir Motor hareket ettikten sonra debriyaj tamamen serbest birakilmalidir

Normal olarak fren levyesi yavasça sikilip hizli birakilirken debriyaj levyesi hizli sikilir ve yavasça gevsetilir

Dönme : Viraja girmeden önce nasil bir viraj alacaginizi tespit edin...

Doksan derecelik viraj : Viraj tipine bagli olarak hizinizi azaltin. Viraja girdikten sonra çok mecbur kalmadikça fren yapmayiniz ve gazi açmayiniz.Viraja distan girin ve virajdan en kisa zamanda çikabileceginiz bir çizgi belirleyin.

Genis açili viraj : Dizlerinizi yakit deposuna yapistirin ve motosikletle birlikte dönüs yönüne dogru hafifçe yatin. Düsük hizlarda santrifüj kuvvetin etkisi az olacagindan sadece motorun yatirilmasi daha yararlidir.

Tam dönüslü virajlar : Ileriyi açik olarak göremediginiz noktalarda daha fazla dikkat sarfedin. Aniden umulmadik bir engel, park etmis bir araçla karsilasabilirsiniz.Yol kenarlarina fazla yaklasmayin. Yolun dis kesimlerinde bulunabilecek kum, çakil gibi malzemeler motosiklet için tehlikeli olabilir.

Sürekli virajlar : Sürekli virajlarda bir viraj çikisinin izleyen virajin girisi oldugunu unutmayin. Düz ve ters egimli yol virajlarinda daha yavas ve daha dikkatli gidilmelidir. Virajlara yavas girilmeli ve göreceli olarak hizli çikilmalidir. Bu nedenle viraj çikisinda gazi hafifçe açiniz. Dönme sirasinda gazin aniden açilmasi arka tekerlegin kaymasina neden olur. Motosiklet normal sartlarda araçlarin görüs açisi içinde olmak için orta yol çizgisinin sag yakininda sürülmelidir. Ancak virajlarda yolun dis çizgisine yaklasilmali ve viraja distan girilmelidir. Orta çizgiye yakin dönüslerde motosiklet yattigi zaman sürücü karsi yönden gelen aracin yoluna geçebilir. Bu durum bir tür serit ihlali olup son derece tehlikelidir. Virajlarda daima bas çevirilmeli ve göz virajin çikisina yönlendirilmelidir.

Durma ( Fren Yapma ) : Fren yapmadan önce gazi tamamen kesin. Ileriye dogru bakin ve her iki freni (ön ve arka ) ayni anda kullanin. Frenlerin ayri ayri kullanilmasi hem motosikletin dengesini bozar hem de durma mesafesini artirir. Motosiklete tek kisi bindiginde frenleme esnasinda yükün yüzde 60'i ön tekerlege, 40'i arka tekerlege biner. Bu nedenle ön fren arka frenden daha kuvvetlice sikilmalidir. Ani fren yaparak tekerlekleri bloke etmekten kaçinin. Tekerleklerden biri ya da ikisinin bloke olmasi motosikletin dengesinin bozulmasina, hatta devrilmesine neden olabilir.

Kesikli fren yapmayin. Frenleri yavastan kuvvetliye dogru ve sürekli olarak uygulayin. Motor iyice yavaslayip durmaya yaklasinca, durmadan hemen önce; debriyaja basarak vitesi bosa alin. Böylelikle motor freninden azami sekildede faydalanmis olursunuz. Fren esnasinda tekerleklerden biri bloke olursa, o tekerlege ait freni gevsetin ve yeniden yavasça fren uygulayin.Frenleme sirasinda motosikletin ataletini ve durma mesafesini hesaba katarak öndeki vasitayi emniyetle durabileceginiz bir mesafeden takip edin.

Çok zorunlu olmadikça virajlarda fren yapmayin.


Prof. Dr. Sinsi 10-21-2012 06:26 PM

Motosikletle Hareket Etmeden Önce Motosiklet Dünyası
 

Emniyetli Sürüs Kurallari

Kasksiz yola çikmayin:Çogu motosiklet kazalarinda sürücünün kasksiz olmasi kafanin sert bir yere çarpmasi nedeniyle ölümlere varan agir sonuçlar dogurabilmektedir. Kask giydiginizde çene kayisini mutlaka kilitleyiniz. Aksi halde ani bir harekette kaskiniz firlayacak ve sizi koruyamayacaktir.


http://frmsinsi.net/images/frmsinsim...sinsi.net_.jpg


Koruyucu giysiler giyin:Motosiklette vücudunuz dis etkilere açik oldugu için vücudu saran fakat sikmayan elbise, dar paçali pantalon, motosiklet çizmesi ya da lastik tabanli ayakkabi ve eldiven giyilmelidir.
Kaskiniz ve elbisenizde diger sürücüler tarafindan görülmenizi saglayacak reflektör olmalidir.
Yola çikmadan önce motosikletinizi kontrol edin: Yola çikmadan önce motosikletin kontrol edilmesi motosikletten kaynaklanabilecek kazalarin önlenmesi bakimindan son derece önemlidir. Bu nedenle yola çikmadan önce asagidaki kontrolleri yapmayi aliskanlik haline getiriniz.

http://frmsinsi.net/images/frmsinsim...sinsi.net_.jpg

Yakit : Depo dolu olmali.
Motor Yagi : Tamam olmali.
Lastikler : Lastiklerde yarik, kesik olmamali, hava basinçlari yeterli olmali.
Jantlar : Jant telleri gevsek, jant egik ya da ezik olmamali.
Zincir : Zincir yagli olmali, zincir boslugu 15-20 mm olmalidir.
Motor : Yag kaçagi olmamali, civata, somun ya da vidalar gevsek olmamalidir.
Frenler : Balatalar asinma sinirini asmamali, ön fren levye boslugu 10-20 mm, arka fren pedal boslugu 20-30 mm olmalidir.
Debriyaj : Debriyaj balatalari asinma sinirini asmamali, levye boslugu 10-20 mm olmalidir.
Far, sinyaller ,korna ve fren lambalari : Tüm elektriksel uyari ve aydinlatma elemanlari çalisir, lambalar yanabilir durumda olmalidir.
Akü : Akü sulari tamam olmali(kuru akü degilse), havalandirma borusu tikali olmamali.
Aynalar : Dikiz aynalari saglam ve arkayi rahatça görebileceginiz sekilde ayarli olmali.
Civata ve somunlar : Disardan görülebilen bütün civata ve somunlar kontrol edilmeli ve gerekirse sikilmalidir.

Biz Motosiklet kullanmayi niye seviyoruz ?

• Biz Dogayi, kirlari, agaçlari ve herseyden önemlisi rüzgari seviyoruz.
• Biz günlük hayatimizda toplumun bize giydirdigi rollerden siyrilip aslimiza, özgürlügümüze dönmeyi seviyoruz.
• Biz birlikte sürerken olusan dostlugu, kardesligi, sevinci ve kederi paylasmayi, yol arkadasligini, ince duygularimizi, sevgilerimizi ve asklarimizi seviyoruz.
• Bu isiltili çelik atlarimiz üzerinde kendimizi özgür, mutlu ve bütün keyifleri birlikte paylasan insanlar olarak görüyoruz ve bu duyguyu seviyoruz.
• Bu isiltili makinalarin milletlerden, politikalardan ötede insanlari birlestirmesini seviyoruz.
Eger bir motosiklet kullanicisiysaniz dogayla bütünlesen, komutlariniza aninda cevap veren bir makinaya hükmederek, özgürlük tutkusunu yasama imkanina sahipsiniz demektir. Ancak size sunulan bu macera ve özgürlük keyfini yasayabilmeniz büyük ölçüde motosikletinizi güvenli ve emniyetli bir biçimde kullanmaniza baglidir


Prof. Dr. Sinsi 10-21-2012 06:27 PM

Motosikletle Hareket Etmeden Önce Motosiklet Dünyası
 

Motosiklet Dünyasından bir resim

http://frmsinsi.net/images/frmsinsim...sinsi.net_.jpg



Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.