su perisi |
11-17-2009 07:15 PM |
Nar Ekşisi Soslu Nohutlu Patlıcan Sarma
içindekiler
Nohutlu İç Malzeme : - 1 su bardağı nohut, bir gece önceden suda bekletilmiş
- 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 soğan, küçük küçük doğranmış
- 2 diş sarımsak, dövülmüş
- 1 çay kaşığı kimyon
- 2 yemek kaşığı tahin
- 2 yemek kaşığı limon suyu
- 2 yemek kaşığı soğuk su
- Tuz, karabiber
Közlemek İçin : - 1 kg patlıcan (2 büyük patlıcan)
- Tuz
- Zeytinyağı
- 3 kırmızı biber
Sos İçin : - 1 diş sarımsak, dövülmüş
- 2 yemek kaşığı nar ekşisi
- 6 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
- Tuz, karabiber
hazırlanışı
Nohutlu İçin Hazırlanması : - Nohutun suyunu süzün. Nohutları soğuk su dolu tencereye alıp kaynatın.
- Kaynayınca altını kısıp yumuşayana kadar (1 saat) pişirin. Suyu tekrar süzüp nohutları irice dövün.
- Bir tavayı ısıtın, zeytinyağını ve soğanı ekleyin.
- Orta hararetli ateşte soğan rengini kaybetmeden yumuşayana kadar kavurun.
- Ardından sarımsağı ve kimyonu ekleyip aromalarının ortaya çıkması için 1 dakika daha kavurun.
- Nohutları ekleyip üzerlerinin soğanlı karışımla kaplanmasını sağlayın.
- Tahini, limon suyunu ve suyu ekleyin.
- Tuzu ve karabiberi ilave edip soğuması için bir kaba alın.
Közlemenin Hazırlanması : - Patlıcanları alacalı soyun. Her birini 6 parçaya kesip tuzlayın ve acısının çıkması için suda 1 saat bekletin.
- 1 saat sonunda dilimleri yıkayıp kağıt havlu ile kurulayın.
- Yağlı kağıt serili fırın tepsisine patlıcanları dizip üzerlerine fırçayla zeytinyağı sürün.
- Biberleri dörder bölün, çekirdeklerini çıkarın. Tepsiye dizip üzerlerine zeytinyağı sürün.
- Patlıcanları ve biberleri 180 C fırına koyup 20-30 dakika közleyin.
- Közlenen patlıcanları soğumaya bırakın.
- Biberleri bir kaba koyun. Kabın üzerine streç geçirin.
- Kap ılınınca biberlerin kabuklarını soyun (bu yöntemle biberler daha kolay soyuluyor).
Nar Ekşili Sosun Hazırlanması : - Tüm malzemeyi bir kaseye alıp karıştırın. Tuz ve karabiber ekleyin.
- Patlıcanların içine nohutlu içten yayıp sarın.
- Her birini biber dilimlerinin üzerine yerleştirip sarın.
- Üzerlerine nar ekşili sostan dökün
|