ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Şeker Hastalığı Soru Cevap (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=96554)

Şengül Şirin 11-07-2009 08:21 PM

Şeker Hastalığı Soru Cevap
 
Şeker Hastalığı Soru Cevap


Şeker hastalığının aile içi yatkınlığı varmıdır? Kişilerin ailesinde şeker hastalığı olması (anne-baba veya kardeşinde şeker hastalığı olması) onlarında ileride şeker hastalığına yakalanma ihtimalini artırır.

Şeker hastalığı nedeni ile diğer organlar zarar görür mü?
Şeker hastalığı olanların kan şekerlerini iyi ayarlayamamasına bağlı diğer organlar da etkilenmeye başlar. Küçük damarların bozulmasına bağlı en başta göz ve böbrek etkilenip bozulmaya başlar. Ellerde ayaklarda keçeleşme, uyuşma, karıncalanma ve yanma başlar ve yaralar oluşabilir. Büyük damarlarda etkilenip bozulursa kalp hastalıkları, beyin hastalıkları ortaya çıkabilir.

Hangi organlar ne şekilde zarar görür?
Gözlerdeki küçük damarlada şeker birikmesine bağlı sağlamlığı azalır ve ufak kanamalar oluşabilir. Sonunda bunlara bağlı körlük olabilir. Böbreklerdeki küçük damarlada şeker birikmesine bağlı böbrek proteinleri tutamayıp atmaya başlar. Sonunda böbreğin kanı temizleme işlevi bozulabilir. El ve ayaktaki küçük damarlarda şeker birikmesine bağlı keçeleşme, uyuşma, karıncalanma ve yanma başlar. Hissizlik olur ve buna bağlı oluşan küçük yaralar büyüyebilir. Yine kalp damarlarında veya beyin damarlarında şeker birikimine bağlı olarak bozulmalar başlayabilir ve kalp krizi veya inme görülebilir.
Şeker hastalarında kan şekeri düşebilir mi?
Evet. Bilhassa yaşlı hastaların insülini yaptıktan sonra yemek yemeyi geciktirmesine bağlı kan şekeri çok düşebilir. Tablet kullanan hastalarda da dozun fazla gelmesine bağlı kanşekeri çok düşebilir.

Şeker hastalığına yakalanmamak için bazı tedbirler alınabilirmi?
Gün içinde bedensel bir aktivite alışkanlığının olmaması, Hipertansiyon, Kanda koruyucu kolesterolünün az, yağ oranının fazla olması ve şişmanlık gibi faktörler düzeltilebilir. Yani kişiler gün içinde belli bir süre egzersiz yaparak, kilosunu normale getirerek, kolesterol düzeyini azaltıp iyi kolesterolü artırarak ve tansiyonunu normale getirerek şeker hastalığına yatkınlığını giderebilirler.

Şeker hastalarında diyetin Önemi nedir?
Şeker hastalarında diyet çok önemlidir. Kırmızı eti azaltıp beyaz eti artırarak, katı yağları azaltarak kolesterol seviyesini düşürebiliriz. Egzersiz yapılması ve sebze meyve yenmesi de kolesterol seviyesinin düzeltilmesinde yardımcı olur. Tansiyonu sınırda veya yüksek olanların öncelikle tuzsuz yemeye alışmaları gerekmektedir. Ayrıca fazla kilolu olanların da diyetini düzenlemesi ve kilo vermesi gerekmektedir.

Egzersizin Şeker hastalığında yeri nedir?
Egzersiz yapılması şeker hastalığı dahil bir çok hastalıkta tavsiye edilir. Zaten güncel hayatımızda da sağlıklı kalabilmek için egzersiz şarttır. Şeker hastaları egzersiz yaparak normal kilolarını korurlar, kolesterol seviyelerini düzenlerler, insülinin daha iyi çalışmasını sağlarlar ve günlük hayatın streslerine karşı daha iyi dururlar.

Şeker hastalarının ev içinde yaşayışlarında dikkat etmesi gereken Şeyler nelerdir?
Şeker hastalığı olanların her gün akşam yatmadan önce ellerini ve ayaklarını ılık su ile yıkayıp kurulaması uygundur. El ve ayak tırnaklarını dipten kesmeleri sakıncalıdır. Kendileri iyi görmüyorsa bir yakını kesmelidir. El ve ayaklarda yanma veya üşüme var diye buza sokma veya sıcak bir yere koymak veya yaklaştırmak sakıncalıdır. Duyu kaybından dolayı el ve ayakları zarar görebilir. Ev içinde terliksiz gezmemelidirler. Tüm bunlarda amaş yara oluşmasını engellemektir. Zira oulşan yaralar şeker hastalarında geç iyileşir ve kolay enfeksiyon kaparlar.

Şeker hastalığının uzun vade komplikasyonları nelerdir?
Şeker hastalığı olanlarda uzun vadede böbrek hasarı, göz hasarı, el-ayakta his kusurları, kalp krizi ve inme gelişebilir.

Şeker nöropatisi ne demektir?
Şeker nöropatisi; şekerin sinirleri besleyen küçük damarlarda birikmesi sonucu onların işlevlerini engellemesine bağlı gelişir. En sık el ve ayakta his kusurları gelişebilir.

Şeker nefropatisi ne demektir?
Şeker nefropatisi; şekerin böbrekteki küçük damar yumağında birikmesi sonucu onların işlevlerini engellemesine bağlı gelişir. Vucudun proteinlerini tutamaz hale gelir ve proteinler idrarla atılmaya başlar. Zamanla böbreğin kanı temizleme görevi de aksayabilir.

Şekere bağlı göz hastalıklarınde neler olur?
Göz dibinde özellikle yeni damarlanmalar olur. Bu damarlar zayıf olduğundan kolay kanar ve görme kaybı ile sonlanabilir. Günümüzde lazer tedavisi ile bu damarlar erken dönemde yakılabilmekte ve kanama engellenmektedir.:kimvar:

Şengül Şirin 12-01-2009 12:35 AM

Şeker Hastalığı
 
1 Eklenti(ler)
Şeker Hastalığı


http://frmsinsi.net/attachment.php?a...1&d=1259616907


Şeker hastalığının tıp dilindeki yaygın adı diyabeftiı. "Sifon" anlamındaki bu Yunanca kökenli sözcüğü, şeker hastalarının çok su içip çok idrar çıkarmalannedeniyle Eski Yunanlı hekimler önermişlerdi. Ama bu belirtiler yalnızca şeker hastalığına özgü değildir; değişik nedenlerden ileri gelen ve diyabet adı altında toplanan bazı hastalıklarda da aynı belirtiler görülür.

Bu yüzden daha sonraki çağlarda Romalılar hastalığın adına "şekerli" sözcüğünü eklediler; çünkü şeker hastalığının en önemli belirtisi kandaki şeker oranının yüksek olması ve idrarda bol şeker bulunmasıdır. Nitekim bugün de şeker hastalığını öbür diyabetlerden, özellikle yalnızca aşırı susamaya ve işemeye yol açan şekersiz diyabetten ayırt etmek için "şekerli diyabet" adı kullanılır. Ama, sözcüğün başına herhangi bir sıfat eklemeden yalnızca diyabet dendiğinde de ilk akla gelen gene şeker hastalığıdır.

Şeker hastalığı, midenin arkasındaki pankreas bezinden salgılarıan ensülin hormonunun eksikliğinden ileri gelir. Karbonhidrat metabolizmasını düzenleyen, yani vücudun temel enerji kaynağı olan nişasta ve şeker gibi besinlerin hücrelerce kullanılmasını sağlayan bu hormonun eksikliğinde, kullanılmayan fazla şeker dokularda birikir ve idrarla birlikte dışarı atılır. Bu olay, hücreler için gerekli olan enerjinin bir ölçüde yok olması demektir. Bu nedenle şeker hastaları sürekli kilo kaybeder, hatta tedavi uygulanmazsa ölebilirler.
Şeker hastalığının nedeni, daha doğrusu ensülin eksikliğine yol açan etkenler tam olarak bilinmiyor.

Gene de uzmanlar bu eksiklikten hem kalıtsal, hem çevresel etkenlerin sorumlu olduğunu düşünüyorlar. Hastalık her yaşta ortaya çıkabilir; ama, daha çok kalıtsal etkenlere bağlı olduğu düşünülen çocukluk çağı şeker hastalığı 20 yaşından küçüklerde, çevresel etkenlerin de rol oynadığı yaşlılık çağı şeker hastalığı ise genellikle 40 yaşın üstündeki şişman kişilerde görülür. Çağımızda birçok ülkede her 100 kişiden biri şeker hastasıdır.

1921'den önce şeker hastalığının tedavisi yoktu. O tarihte, Frederick Banting ve Charles Best (bak. Banting ve Best) adında iki Kanadalı, hayvanların pankreasından ensülini özütlemeyi başardılar. Şeker hastası olan köpeklere bu hormonu şırınga ettiklerinde hastalık belirtilerinin yok olduğunu gördüler Hemen ardından insanlar üzerinde başarıyla uygularıan bu tedavi yöntemi pek çok şeker hastasının yaşamını kurtardı.

Günümüzde, iyileşme umudu olmayan şeker hastalanbile ensülin tedavisiyle normal bir yaşam sürdürebilirler. Bunun için yapmalangereken şey, şekerli yiyeceklere yer vermeyen bir beslenme rejimi uygulamak, çok fazla yorulmamaya özen göstermek ve her gün deri altına bir ensülin iğnesi yapmaktır. Bazı şeker hastalarında, deri altına yerleştirilen minicik bir pompa bir anlamda pankreasın görevini üstlenerek her gün belirli dozda ensülini yavaş yavaş dokulara verir ve şeker hastalarını iğne yapma zorunluluğundan kurtarabilir.

Şeker hastalarında göz, böbrek ve damar hastalıklarının görülme olasılığı oldukça yüksektir. Ama, doktorun öngördüğü tedavi ve beslenme rejimine uyulduğu sürece şeker hastalığı insanın yaşam süresini kısaltmaz.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.