ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   ForumSinsi Ansiklopedisi (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=476)
-   -   Kuşburnu ve Kuşburnunun Faydaları (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=95475)

[KAPLAN] 10-25-2009 09:00 PM

Kuşburnu ve Kuşburnunun Faydaları
 
2 Eklenti(ler)
KuşBurnu

Kuşburnu (Rosa canina). Avrupa, kuzeybatı Afrika ve Batı Asya'da yetişen bir tür bitki. İçi tüylüdür ve çok sayıda tohumu vardır. Sonbaharda olgunlaşır. C vitamini açısından dünyanın en zengin meyvesidir. Taze olarak tüketildiği gibi kurutularak da kullanılır. Çayı yapılır. Ülkemizin hemen her yerinde yetişir. Yabangülü, itburnu, itgülü, gülelması, yiric gibi adlarla da bilinir. İnsanların geçimini saglamak için kullandıkları ticaret. Ülkemize Gümüşhane'de yaygın olarak görülür.

Faydaları; İdrar söktürür, ishali keser.

http://frmsinsi.net/attachment.php?a...1&d=1256493580

KuşBurnu Bitkisinin Faydalı Olduğu Bazı Hastalıklar

Ağrılar (Migren) - Egzama Sedef - Çocuk Felci - Kabızlık - Anjin - Kalp Damarlarında Tıkanma - Alerjik Hastalıklar - Kollestrol - Boyun Fıtığı - Epilepsi (sara) - Bel Fıtığı - Kireçlenme - Astım Bronşit - Guatr - Bademcik İltihabı - Mide Ülseri - Boğmaca - Romatizma - Bronşit - Sarılık - Basur (Hemeroid) - Sinüzit - Ülser - Sivilceler - Felç - Şeker Hastalığı (Diabet) - Gastrit - Tansiyon Düşüklüğü - Grip - Böbrek Taşı - Hepatit (Karaciğer İltihapları) - İdrar Yolları İltihabı - Hipertansiyon - Verem (Tüberküloz) - Ağız Kokusu - Altını Islatan Çocuklar - Adet (aybaşı) Sorunu - Prostat - Akciğer İltihabı - Lösemi (all - aml) - Baş Dönmesi - Bel Soğukluğu - AFT (Ağızda Ülser) - Fil Hastalığı - Akdeniz Anemisi - Rahimde İltihap - Kist - Böbrek İltihabı - MS - Barsak Parazitleri - Gut - İshal - Çocuk Olmama (Erkekten Dolayı) - Cinsel Soğukluk - Çocuk Olmaması
http://frmsinsi.net/attachment.php?a...1&d=1256493580


KUŞBURNU: Başta C vitamini olmak üzere bol miktarda vitamin ve mineral içeren çok besleyici bir besindir.


Kuşburnunun Faydaları: Vücut direncini arttırır. Vücuda ve gözlere kuvvet verir. Cinsel isteği arttırır. Kan dolaşımını hızlandırır ve kanı temizler. Bağırsakları yumuşatan ve sindirimi kolaylaştıran Kuşburnu iyi bir idrar söktürücü olarak kabızlıkta faydalıdır. İshali keser. Vücuttaki atık maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Bağırsak kurtlarını düşürür. Kansere karşı koruyucudur. Romatizma şikâyetlerini ve ağrılarını hafifletir. Kandaki insülin miktarını ayarlamaya yardımcı olduğundan Şeker hastalarına çok iyi gelir. Selülit oluşumunu engeller. Basur rahatsızlığı olanlara da yararlıdır.

Kuşburnu Nasıl Kullanılır? Daha çok Kuşburnu çayı yapılarak kullanılır. Kuşburnundan ayrıca reçel, meyve suyu, bebek maması ve yağ da elde edilmektedir. Kuşburnunun kurutulan yaprakları kaynatılıp soğuduktan sonra suyu süzülerek kırışmış ciltlere konursa faydası görülür. Kuşburnu çekirdeğinden elde edilen kuşburnu yağı Kuşburnu yağı cilt hücrelerini yenileyici, cildi koruyucu, kırışıklıları giderici ve yaşlanmayı geciktirici özellikleri ile kozmetik alanında sıklıkla kullanılmaktadır.





b@ron 10-25-2009 10:30 PM

Cevap : Kuşburnu ve Kuşburnunun Faydaları
 
:orjinal::good:

Şengül Şirin 03-21-2011 10:10 PM

Cevap : Kuşburnu ve Kuşburnunun Faydaları
 
2 Eklenti(ler)
KUŞBURNU

http://frmsinsi.net/attachment.php?a...1&d=1300734567


Kuşburnu, içerdiği C vitamini sayesinde özellikle kış aylarında soğuk algınlığı gibi vakalarda birçok kişinin kurtarıcısı oluyor. Fakat faydası yalnızca bununla sınırlı değil. Dilerseniz faydalarına ve kullanım şekline geçmeden evvel, kuşburnu bitkisini daha yakından tanıyalım.

Genel olarak kuşburnu:

Kuşburnu 1000 metreye kadar yükseltilerde verimli olarak yetişen. Çok yıllık bir bitkidir. Gülgillerden olan kuşburnu kökleri suyu gövdesi güneşi seven bir yapıya sahiptir.
Kuşburnu bitkisi genelde bahar aylarında yapraklanıp çiçeğe dursa da sonbahar aylarında yapraklarını döker ve meyve verimi yapar. Meyveleri genelde parmak ucu büyüklüğünde turuncu veya kırmızı olabilen, içi açıldığında 15–20 çekirdek barındıran tüylü bir yapıya sahiptir. Diğer meyvelerden farklı olarak kuşburnu bitkisinin meyve tüyleri meyvenin içinde çekirdeklerin etrafında kümelenmiştir.
Kuşburnu bitkisinin yaprakları; kenarı tırtıklı olan bir çıkış noktasına 5–6 adet kümelenmiş koyu yeşil ve mat yapılıdır.
Büyüme noktasında oldukça nazlı olan kuşburnu gövdesi; Yıllar boyunca azar azar büyüyen bir düzenle meydana gelir. Hatta büyümesi o kadar azdır ki 3–4 yıl gibi bir zaman diliminde ancak bir odunsu gövde görünümü sergiler.

Şifalı bitki olarak kuşburnu;

Kuşburnunu meşhur yapan onu eşsiz aromadaki çayıdır. Bugün dünyanın birçok ülkesinde gerçekten çok fazlaca tüketilen kuşburnu çayı C vitamini B ve E vitamini açısından oldukça zengindir. Karotenler açısından da zengin olan bu bitkinin aynı ağırlıktaki bir portakal veya mandalinadan yaklaşık 20–30 kat daha fazla c vitamini içeriğine sahip olduğunu belirtmemiz gerekir(NOT: Bu oranlar her çeşitte farklılık gösterecektir. Aslında bir kesinlik ihtiva etmez. Ancak kesin olan bir şey vardır ki C vitamini yönünden kuşburnu normal turunçgillerden-portakal, mandalina vs.- kat kat üstündür.)
Kuşburnu çay olarak değerlendirilirken diğer yönden


http://frmsinsi.net/attachment.php?a...1&d=1300734567


  • Marmelât sanayinde,
  • Reçel sanayinde,
  • Taze içecek sanayinde,
  • İlaç sanayinde,
  • Özellikle at yetiştiriciliği açısından üstün olan ülkelerde at haralarında kuvvet yemi olarak, bolca kullanılmaktadır.
Kuşburnunun faydaları;

  • Kuşburnu içerdiği C vitamini nedeniyle vücuda direnç sağlar,
  • Grip nezle ve bunlara bağlı vücut direncini kıran vakalarda destekleyici tedavide kullanılır.
  • Kuşburnu gerçekte çok iyi bir anti oksidandır. Bu özelliği onu kanserle savaşta haklı bir üne kavuşturur.
  • Özellikle kabuklu yapısı bağırsaklarda düzenleyici etkiye sahiptir.
  • Ülkemizde Ayrıca şeker hastalıklarına, yan ağrılarına ve ishale karşı kullanımı çok yaygındır.
  • Ülkemizde de basur-hemoroit’e, raşitizme ve romatizmaya karşı iyi bir besindir.
  • Bağırsaklarda kurt düşürücü olarak da kullanıla gelmektedir.
Kuşburnu tüketimi:

Kuşburnu reçel olarak, marmelât olarak ve en çok da çay olarak tüketilmektedir. Özellikle kış aylarında günde alınan birkaç bardak kuşburnu çayı vücudun ihtiyacı olan C vitaminini karşılamakta çok başarılıdır.

Kuşburnunun Elde edilmesi:


Kuşburnu şifalı bitkisinin sonbahar aylarında meyveleri olgunlaşınca toplanması gerekir. Meyvelerin ortadan 2 ye bölünerek kurutulduğu göz önüne alınmalıdır. Kuşburnu meyvesi toplamaya durumu müsait olmayanlar şifalı bitkiler satan yerlerden bu meyvenin kurutulmuşunu temin edebilirler.




Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.