ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Gebelik & Doğum (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=411)
-   -   Yumurta Dondurma İşlemi (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=952692)

Prof. Dr. Sinsi 10-19-2012 02:52 PM

Yumurta Dondurma İşlemi
 

Yumurta dondurma İşlemi

Yumurta dondurma işleminin Türkiye'de bazı yasal sı-nırlamaları var. Yumurta ve sperm bankacılığı yasak oldu-ğu için dondurma işlemi ancak tıbbi zorunluluk halinde ve yalnızca kişinin kendisine kullanılmak üzere yapılabiliyor. Kanser tedavisi olma durumunda, erken menopoz riskin-de ve yumurtalık ameliyatları öncesinde üreme fonksiyon-larını kaybetme riski olan kadınlarda dondurma işlemi ya-pılabiliyor. Sperm veya yumurta dondurma işlemi, tıbbi gerekçe olmadan isteğe bağlı yapılamıyor. Saklanan yu-murta ileri yaşta da kullanılabilir. Çünkü rahim yaşlan-maz. Yumurta dondurulduğu anda saati durur. 30 yaşında dondurulduysa kadın 40 yaşma bile gelse yumurta 30 ya-şında kalır. İleri yaşta hamile kalmanın zor olmasının se-bebi yumurtanın da yaşlanmış olmasıdır ki bunu daha ön-ce anlattım.

Olgun yumurtalar donduruluyor

İlk Tüp Bebek

İlk önce sperm mi başarıyla dondurulmuştu?

Evet doğru. İlk olarak sperm başarıyla dondurulup çö-züldükten sonra embriyo dondurulmasına başlandı ve ru-tin olarak uygulamaya konuldu. Dondurulmuş ve çözül-müş insan embriyosundan elde edilen ilk gebelik 1983 yı-lında Trounsen tarafından bildirildi. Bu ilk başarıdan sonra dünyada birçok merkezde yumurta dondurma tek-nolojisinin geliştirilmesi için çalışmalar yapıldı. Yumurta büyük ve karmaşık bir yapı olduğundan düşük ısılara kar-şı çok hassastır. İlk çalışmalarda olgun olmayan yumurta-ların dondurulması önerilirken, bugün yapılan çalışmalar-da olgun olan yumurtaların dondurma işlemine daha da-yanıklı olduğu gösterilmiştir. Toplama işlemi sonrasında yumurtalar etrafındaki hücrelerden temizlenir ve normal olan olgun yumurtalar dondurulur.

Dondurma işlemi es-nasında ısının hangi hızla azalacağı, hangi koruyucu mad-denin kullanılacağının seçilmesi çok önemlidir. Yumurta dondurma işleminden sonra, dondurulmuş yumurtalar sı-vı nitrojen içerisine (-196°C) konulur. Sıvı nitrojen içeri-sindeki yumurta genetik olarak uzun süre bozulmadan ka-labilir. Yumurta dondurma-çözme sonrası doğan bebek-lerde bir sakatlık görülmedi. İlk zamanlarda çözme işlemi sonrasında yüzde 60 yumurta canlı kalırken günümüzde bu oran yüzde 80-90'lara ulaştı. Aynı zamanda, yumurta çözme işlemi sonrasında başlangıçta düşük olan döllenme oranları mikroenjeksiyonun kullanılmaya başlamasıyla birlikte arttı.




Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.