ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Şifanın Bileği Karanfil (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=950098)

Prof. Dr. Sinsi 10-19-2012 03:56 PM

Şifanın Bileği Karanfil
 

Şifanın Bileği Karanfil

Şifanın Bileği Karanfil ve önemi

.

Adına türküler yakılan, kokusu dillere destan güzel çiçektir karanfil… Kişinin kendine olan öz,

saygısını ve güzelliği ifade eder.

Karanfil ile ilgili birden fazla anlam vardır. Karanfil baharatı “Syzygium aromaticum” ağacından elde edilirken, Karanfil çiçekleri “Dianthus petraeus” bitkisinden elde edilirler.

İlk olarak Moluk adalarında bulunmuştur. Karanfil ağacı dört mevsim yeşil kalır. Karanfil ağacı, latince adıyla ‘szygium aromaticum’ mersingiller familyasındandır. Karanfil çiçeklerine Karanfil baharatı ile benzer kokuya sahip olduğu için bu ad verilmiştir.

Anavatanı Endonezya olup, tüm dünya mutfaklarında baharat olarak kullanılr. Adı Fransızca clou (çivi) dan gelir; çünkü tomurcuklar belli belirsiz küçük düzensiz tırnak biçimini andırılar. Karanfiller, öncelikle Zengibar, Endonezya ve Madagasgar'da hasat edilir. Aynı zamanda Hindistan ve Sri Lanka'da yetiştirilir. İklimi uygun olmadığından ülkemizde yetişmeyen karanfil ağacı, 15 m’ye kadar boylanabilen ve kışın yapraklarını dökmeyen duyarlı bir bitkidir. Derimsi dokulu, parlak ve iri yaprakları dallarda karşılıklı çiftler halinde dizilmiş olup üzerlerinde salgı bezi benekleri bulunur. Çiçek tohumları başlangıçta soluk renklidir ve dereceli olarak yeşile dönüşürler. Karanfiller boy uzunluğu 1.5-2 cm iken hasat edilirler. Karanfil ağacının çiçek tomurcuklarından elde edilen baharat, odunumsu, siyah renkli ve güzel kokuludur. Acımsı ve ekşi bir tada sahiptir. Hindistan'da yemeklerde çokça kullanılır. Avrupa'da daha çok turşu ve reçellere çeşni katmak amacıyla, bazen de tatlılarda kullanılır.

Çan biçimindeki pembe renkli çiçeklerinin tomurcukları kurutulduğunda kırmızıms,ı

kahverengine döner. Hoş kokulu olan bu tomurcuklara kısaca ‘karanfil’ adı verilir. Kısmen gölgeli, soğuk ve rüzgâra karşı korunmalı yerleri seven karanfil ağacı, suyu iyi akıntılı ve asitli toprakları sever. Tohumuyla ya da gövde çelikleriyle çoğaltılır.

Karanfil, Osmanlı Mutfağının vazgeçilmez bir baharatıdır. Kuvvet macunlarında, aşurede onun kullanımından vazgeçilemez. O, karanfil ağacının tomurcuklu çiçekleridir. Çiçekçilerin satışa sundukları ve halk arasında bilinen karanfil çiçeği ile hiçbir alakası yoktur. Avrupalılar, onu turşu ve tatlılarında çeşni vermesi amacı ile kullanırlar.

Anadolu’da, eczanelerin olmadığı bölgelerde halen çürük diş ağrılarında ağrı kesici olarak kullanılmaktadır. Çürük dişin oyuğuna, ezilmiş kuru karanfilin bir parçası yerleştirilir veya da yağından bir damla damlatılır. Ağrı kesici gücünü içerdiği gallik asitten alır.

Tarihçesi

Milattan Önce 3. yüzyılda Çin imparatorları ve aristokrasisi, bütün ziyaretçilerine ağız kokuları için karanfil ikram etmeden görüşmezlerdi. Eski Romalılar'da karanfili baharat olarak kullanıyorlardı. Romalı Plinus'un, "Bir yıl geçmiyor ki, Hindistan, Roma İmparatorluğunu 50 milyon sesterce kurutuyor" sözünü İlk ve Ortaçağ Batı Uygarlıklarında karanfilin yüksek fiyatına kanıt olarak gösterebiliriz. 17. ve 18. yüzyıl İngiltere'sinde karanfil, yüksek fiyatı sebebiyle altın ile eşdeğerdi. (Sesterce,eski Roma'nın madeni parasıdır. Roma Cumhuriyeti döneminde küçük gümüş madeni para iken; Roma imparatorluğu döneminde büyük bronz madeni para şeklini almıştır.) 15. yüzyıldan itibaren karanfil, Avrupa'da yeniden tanındı. Hollandalılar, karanfil ticaretinde kartel oluşturarak, hayli zenginleştiler.Amsterdam ve Rotterdam hala büyük karanfil pazarlarından sayılmaktadır.

Anavatanı Baharat Adaları Filipinler’dir. Eski Mısır mezarlarının duvarlarında ipe dizilmiş,

karanfil resimleri vardır. Karanfili tedavi amaçlı ilk kez Bingenli Hildegard yer vermiştir. Hekimler Avrupa’da koleranın ve vebanın yaygın olduğu dönemlerde boyunlarına karanfilden yapılmış kolye takar, hasta muayenesinde dudaklarının arasında bir karanfil tutarlardı. Hastayı muayene edip yanından ayrıldıktan sonra da karanfil çiğnerlerdi.

Diğer İsimleri: Caryophyllus aromaticus, Syzygium aromaticum, Eugenia caryophyllata, Clove Tree, Giroflier’dir.



Prof. Dr. Sinsi 10-19-2012 03:56 PM

Şifanın Bileği Karanfil
 

Besin değerleri;

Mükemmel bir manganez kaynağı olan karanfil aynı zamanda iyi bir omega - 3 yağ asidi, vitamin K, diyet lif, magnezyum, kalsiyum, reçine ve tanen kaynağıdır.

Karanfil tomurcuklarında ogenol (ojenol) adı verilen hidrokarbon, şahsilik asit ve karyofillin içeren bir uçucu yağ (esans) bulunur. Karanfil yağı da denilen bu esans, diş hekimliğinde sıkça yararlanılan antiseptik ve ağrı kesici ilaçların yapımında kullanılır. Karanfil tomurcukları ise, bazı reçel, yemek, turşu ve baharatlı şarapların yapımında çeşni olarak kullanılmaktadır.

Birleşimi: Karanfilin (kurutulmuş karanfil goncası) birleşimindeki maddeleri önemine göre şöyle sıralayabiliriz;
a) Eter yağ türevleri %15 oranında olup bununda en önemlisi %70-90 ile Eugenol (Ögenol) olup onu %10-15 ile Aceteugenol, %5-12 ile β-Caryophyllen takip eder. Bu dört madde eter yağın %99’unu oluşturur. Ayrıca Benzaldehyd, Benzylalkol, α-ve γ-Caryophyllen, Fanesol, Ozoeugenol ve Limonen içerir.
b) Flavonlara; Quercetin ve Kampferol ile bunların glikozitlerini içerir.
c) Tanenler; başta Gallusasidi, Ellagasit ve Fenolkarbonik türevlerinden (%10) Ferulasit, Kaffeasidi, Salicylasit ve Vanillinasidi sayabiliriz.
d) Triterpenler %2 civarında olup başta; Oleanolasit, Crataegolasit, β-Sitosterol ve Stigmasterol’u sayabiliriz.

Tesir şekli: Antimikrobik (mikropları öldürücü), antiviral (virüsleri öldürücü), krampları çözücü, iltihapları önleyici, kanı inceltici, kusma, bulantı ve şişkinliği önleyici, mantarları yok edici ve E-coli bakterilerin azmasını önleyicidir.

Kalitesini öğrenmek

Yüzdürme testi, karanfilin kalitesini öğrenmek için kolay bir yoldur. Kaliteli karanfil suya,
atılınca ya dibe iner ya da suda dikey şekilde asılı kalır. Âdi karanfil ise, su üzerinde yatay bir biçimde yüzer.

Kullanımı

Karanfil, öğütülerek baharat olarak kullanılmakla birlikte, ağızda bir süre tutularak kullanılabilir. Çiğnendiğinde nefesi taze ve temiz tutar. Karanfil, güzel kokusu sebebiyle ağız kokusuna karşı kullanılır. İçerdiği "Eugenol" maddesinin etkisi ile hafif ve orta şiddette diş ve dişeti ağrılarına karşı lokal uyuşturucu olarak kullanım alanı bulunur. Anti bakteriyel etkisi vardır.

Soğana daldırılan birkaç diş karanfil söğüşe, çorbaya, av ve kümes etlerine, toz halinde köfteye, keklere, meyva salatasına, aşureye, zerdeye, helvaya, baharatlı ekmeğe katılır.

6 diş karanfil, 2 bardak suda, yaklaşık 20 dakika, üstü kapalı, hafif ateşte, sıvı yarıya ininceye kadar kaynatılır, süzülür. Hazımsızlık, ishal, şişkinlik ve karın ağrısı için, yemeklerden sonra bu çaydan 1 çorba kaşığı içilir. Aynı çaya bal katılırsa nefes darlığına, bronşite ve sinüzite iyi gelir. Yemekten sonra çiğnenen bir diş karanfil ağız kokusunu giderir.

Yan tesiri
Kabızlık etkisi vardır.

Telafisi
Kavak yaprağıyla beraber kaynatılır.

İshale karşı Kuru Karanfil…

Kuru karanfil; Allah’ın bir mucizesidir. Kuru karanfilde bizleri şaşırtan durum, içeriğinde alpha-kadinol, alpha-kubeben ve maslinik asit etkin maddelerinin aynı anda bulunmasıdır. Bu üç ana etkin maddeyi başka hiçbir bitkinin çiçeğinde aynı anda bulamazsınız. Bu özellik karanfile özgüdür. Onun bu ayrıcalığı, ishale karşı, bu üçlünün bir arada bulunmasında saklıdır. Kuru karanfil, ani gelişen ishale karşı muhteşem bir karşı etki gösterir. Deyim yerinde ise, kuru karanfil ishale karşı muhteşem etkilidir ve bıçak keser gibi ishali keser. Eğer, ishal oldu iseniz, hiç çekinmeden karanfil kürünü birkaç gün uygulayabilirsiniz. İshale bağlı karın sancılarını, bağırsak hareketliliğini kısa zamanda (uyguladıktan birkaç saat sonra) nasıl ortadan kaldırdığını hayretle gözleyebilirsiniz.

İshal olunduğu zaman; 7-8 karanfili ortadan bölüp çiğnemeden bir kaç yudum suyla yutulur. Öğleden evvel bir kere öğleden sonra bir defa daha alınmalıdır.10-11’e kadar çıkabilirsiniz. Bıçak keser gibi keser ishali…

İleri yaş grubunda olup da günler süren ishal şikâyetleri sonunda elektrolit dengesi (tuz ve mineral dengesi) ve vücutlarının su dengesi bozulmuş yaşlı insanlar, uyguladıkları sıkı diyete rağmen ishalleri devam ederkendestekleyici olarak karanfil kürünü uyguladıklarında, ertesi gün karın ağrılarının, bağırsak hareketlerinin azaldığını ve çok daha seyrek tuvalete çıktıklarını gözlemleyebiliriz. Mucizevi bir yardımcıdır..(Ama hekime mutlaka gidilmelidir.)

Kanser hastaları

Kemoterapi veya radyoterapiye bağlı gelişen ishaliniz var ise, birkaç günlük karanfil kürü mükemmel bir yardımcıdır.

Zihin ve beden yorgunluğuna karşı

Karanfilin alternatifi yoktur. Onun sahip olduğu bazı özellikleri ve kimyası başka hiçbir bitkiyle,
veya baharatla mukayese edilemez. Kendinizi yorgun mu hissediyorsunuz? Zihin yorgunluğunuz da mı mevcut? Başınızda veya üzerinizde bir ağırlık mı hissediyorsunuz? Veya gergin misiniz? Bir bardak su kaynatın ve hemen sıcakken üzerine dokuz-on adet karanfil tanelerinden ilave ediniz. Beş-altı dakika bekledikten sonra karanfilleri içerisinden çıkarmadan yudum yudum içiniz. En geç on dakika sonra yorgunluğunuzun gittiğini, vücut direncinizin arttığını gözlemleyebilirsiniz. Çok daha önemlisi, günün yorgunluğuna bağlı zihin yorgunluğunuzun ortadan kalktığını daha dinamik düşünsel güce sahip olduğunuzu hayretle hissedebileceksiniz. Var ise, üzerinizdeki gerginliğin de yavaş yavaş ortadan kalktığını göreceksiniz. Karanfilin bu konudaki etkilerini daha da artırmak istiyorsanız, kendinize bir çay demleyip içerisine 10-12 adet karanfil atınız, birkaç dakika bekledikten sonra çayınızı yudumlayarak keyfini çıkartınız. İçtikten 5-10 dakika sonra zihin yorgunluğunuzun kayıp olduğunu ve zindeleştiğinizi hayretle gözlemleyebilirsiniz. Bu amaçla uygulayacağınız karanfilli çayı haftada 3-4 defadan fazla uygulamayınız ve alışkanlık haline getirmeyiniz.



Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.