ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Domatesin Kanseri Önleme Etkisi 3 Kat Artacak (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=950059)

Prof. Dr. Sinsi 10-19-2012 04:03 PM

Domatesin Kanseri Önleme Etkisi 3 Kat Artacak
 

Domatesin kanseri önleme etkisi 3 kat artacak

İçindeki likopenin kanseri önlemede etkili olduğu bilimadamlarınca ispatlanan domates, daha etkili oluyor. "Hibrit Domates Geliştirme Projesi" kapsamında kanseri önlemede 3 kat daha etkili domates üretilebilecek

Kansere üç kat etkili domateslerin üretilmesi yakın. Alata Bahçe kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. Davut Keleş, İl Özel İdaresinin desteğiyle yaklaşık 4 yıl süren çalışma sonucunda, domateste yeni bir tür geliştirdiklerini söyledi. Yeni türü geliştirirken gerek yurt içi, gerekse yurt dışından getirdikleri çeşitli materyaller üzerinde çalıştıklarını ifade eden Dr. Keleş, "Elde ettiğimiz ürün çeşitleri üzerinde yaptığımız incelemede, gerek C vitamini, gerekse antioksidan madde açısından değerleri 3 kat yüksek olan genotipler tespit ettik" dedi. Üretmeyi hedefledikleri domatesle ilgili çalışmanın 3 yıl, üreticinin kullanacağı duruma getirmelerinin ise 2 yıl süreceğini anlatan Dr. Keleş, gerekli desteği bulmaları halinde 5 yıl sonunda kanseri önlemede daha etkili domatesleri piyasaya sürebileceklerini vurguladı.

DİRENCİ ARTTIRIYOR Domates ile ilgili birçok araştırmanın yapıldığına işaret eden Dr. Keleş, "Domatese kırmızı rengini veren içindeki likopenin, çeşitli kanser risklerini önlediği ve sağlık sorunlarına karşı vücudun direncini arttırdığı biliniyor. Likopen, C vitamini ve antioksidan 2 kansere karşı koruyucu etki gösteriyor”dedi.




Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.