ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Fesleğen Yararları, Fesleğen Tıbbi Etkileri (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=949858)

Prof. Dr. Sinsi 10-19-2012 04:36 PM

Fesleğen Yararları, Fesleğen Tıbbi Etkileri
 

Fesleğen Yararları, Fesleğen Tıbbi Etkileri

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg

■Fesleğen Latince Adı: Ocimum basilicum

Fesleğen – Ocimum basilicum

Kuvvetli ve güzel kokulu, 30-40 cm. boyunda, yaz aylarında beyaz veya pembe renkli çiçekler açan tek yıllık bir bitkidir. Bitkinin tohumları, kurutulmuş ve taze çiçekli dalları, yaprakları kullanılır. Fesleğen bitkisinin yaprakları açık yeşilden koyu yeşile kadar çok farklı renkler alırlar. Soğuk havalardan pek hoşlanmayan fesleğen, daha çok sıcak ve kuru havaları sever. Çiçeklenme aşamasındayken yapraklar toplanıp kurutularak kurutulmuş fesleğen elde edilebilir. Kurutulduktan sonra kaplarda saklanır ve gerektiğinde kullanılabilir. Ayrıca fesleğen eve saksılarda da yetiştirilebilir.

■İçindeki Maddeler (Etken Maddeler) ve İçeriği

En önemli maddesi uçucu yağda bulunan estragol, linalol, cineol, pinen gibi maddelerdir.

■Fesleğenin Halk Arasındaki Adı (Diğer İsimleri)

Genellikle reyhan adıyla anılmasına rağmen bazı yörelerde fesliyen, peslan, rahan, reyhanotu ve ırıhan adlarıyla da anılır.

■Fesleğenin Faydaları (Yararları) ve Tıbbi Etkileri

Fesleğen öncelikle sindirim sistemini ve sinir sistemini olumlu etkiler; şişkinlik, mide krampı, kolikler ve sindirim problemleri kullanım alanıdır. Mide bulantısını yatıştırır ve bağırsak parazitlerini öldürebilir.

Yatıştırıcı etkisi sayesinde, sinirlilik, depresyon, gerginlik, stres ve uykusuzluk durumlarında yardımcı olur. Reyhan adıyla da anılan fesleğenin balgam söktürücü etkisi de vardır.

Ağızda çıkan yaralar veya pamukçuk fesleğen ağız banyosu yoluyla tedavi edilebilir. Ayrıca migren, baş ağrıları, epilepsi ve boğmaca rahatsızlıklarına karşı da fesleğen kullanılabilir.

Arı, akrep sokması, böcek ve sinek ısırıkları durumlarında ağrıyı dindirmek için 1 tatlı kaşığı fesleğen 2 bardak suyla 10 dk. kaynatılır. Soğuması beklenerek arı sokan yere sürülür.

Bağırsak gazları, hazmı kolaylaştırıcı ve iştah açıcı etkileri için 20 gr. kuru fesleğen 1 lt. suda kaynatılır ve günde 3 kez birer bardak içilir.

Migren tedavisi için 2 su bardağı kaynar su içerisine birer tatlı kaşığı hafif ezilmiş defne, oğul otu ve fesleğen koyularak 15 dakika demlenir. Ilık olarak yudumlayarak yavaş yavaş içilir. Şeker hastalığı olmayanlar bir kaşık bal ile tatlandırabilirler. Günde 2-3 bardak içilebilir. Düzenli olarak en az 1 ay devam edilmelidir.

Öksürüğe karşı fesleğen tohumu 30 gr. olarak 1 lt. suda kaynatılıp günde 3 bardak içilir.

■Fesleğen Çayı Nasıl Hazırlanır?

Bir çay kaşığı fesleğen 2 bardak kaynar suyla 10-15 dk. kadar haşlanır, daha sonra ocaktan alınarak 10 dk. üzeri kapalı tutulup bekletilerek demlendirilmiş olur. Süzüldükten sonra içilmeye hazırdır.

■ Fesleğen Sosu Nasıl Hazırlanır?

Fesleğen sosu tarifi oldukça basit bir tariftir. Genellikle fesleğen sosu, makarnalar için kullanılır fakat dana etiyle birlikte de fesleğen sosu kullanılabilir. Kızarmış dana eti veya ızgara yapılmış etlerin yanında servis etmek üzere, 2 dal geniş yapraklı fesleğen ve 5 diş kabukları soyulmuş sarımsak 1 çay kaşığı tuz eklenerek havanda dövülür. Daha sonra içine 1.5 bardak zeytinyağı ve 1 çay kaşığı karabiber eklenerek 10 dk. kadar çırpılır. Fesleğen sosu servis için hazırdır. Makarnalar için hazırlanacak fesleğen sosu aynı şekilde hazırlanır fakat fesleğenler ile sarımsaklar havanda dövülürken içine 4 adet çam fıstığı ve zeytinyağı karışıma ilave edildiği sırada içine permasan peyniri ilave edilir.

■ Herhangi Bir Hastalığımız Olmadan Fesleğeni Hastalıkları Önlemek İçin Nasıl Kullanabiliriz?

Fesleğen pişirilmeden taze olarak kullanılacağı gibi pişirilerek de kullanılabilir ve yemeklere ilave edilebilir. Ayrıca evde saksılarda fesleğen yetiştirmek oldukça kolay olduğu için evde fesleğen yetiştirilmesi önerilir. Böylece taze tüketimi karşılayacak fesleğen elde edilebilir. Fesleğenin soslara konularak yemeklere ayrı bir tat katması nedeniyle yetiştirilmesi tavsiye olunur.

■Fesleğen Zararları Veya Yan Etkileri

Çok yüksek oranda ve çok sık kullanılması vücutta olumsuz etkiler yaratır, kanseri tetikleyebilir, bu yüzden fazla tüketilmemelidir. Ayrıca hamile kadınların kullanması da sakıncalı olabilir.




Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.