![]() |
İsırgan Otu Faydaları, İsırgan Otu Tıbbi Etkileri
Isırgan Otu Faydaları, Isırgan Otu Tıbbi Etkileri http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg Isırgan Otu Latince Adı : Urtica urens Mayıs ekim aylarında çiçek açan, 20-60 cm. boyunda, harabeler, duvar dipleri ve yol kenarlarında bulunan, yaprakları deriye değdiğinde şiddetli kızarma ve kaşıntıya yol açan bir bitkidir. Isırgan kökleri ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde sökülür, ısırgan yaprakları mayıs ve temmuz aylarında, tohumları ise temmuz ve ağustos aylarında toplanarak kurutulur. Yaprak, kök ve tohumların farklı etken maddeler bulundurması sebebiyle farklı hastalıklara karşı kullanılırlar. Büyük ısırgan otlarının boyu bazen 1 metreyi geçebilir. Isırgan Otunun İçindeki Maddeler (Etken Maddeler) ve İçeriği Urticosit isimli glikozit, sekretin, potasyum ve kalsiyum nitrat, formik asit, C vitamini, demir, klorofil ve yakıcı yaprak tüylerinde bu etkinin nedeni olan asetilkolin ile histamin içerir. Ayrıca ısırganın bileşiminde serotonin, flavonol, glukozitler, sitosterol, lektin, kumarin, hidroksisitosterol, skopoletin, tanninler ve lignanlar da bulunur. Özel olarak ısırgan tohumlarında proteinler, sabit yağlar, müsilaj, karotinoid ve klorofil, ısırgan köklerinde sterolen, sterilglikozit, tanen ve lignin, ısırgan yapraklarında ise C vitamini, mineral tuzlar, demir, flavon, bitki asitleri, histamin ve betasitosterin bulundurur. Isırgan Otunun Halk Arasındaki Adı (Diğer İsimleri) Genelde ısırgan otu adıyla bilinmesine karşın dalagan otu, sırgan ve çinçar olarak da adlandırılır. Isırgan Otunun Faydaları (Yararları) ve Tıbbi Etkileri Vücutta hücre yenilenmesini sağlayan ısırgan otu; alyuvar yapımını arttırır. Yaprak ve sürgünleri salata şeklinde veya pişirilerek yenildiğinde, kansere karşı etkili olur. Isırgan otunun faydaları arasında romatizmaya iyi gelmesi, vücudun bağışıklık sistemini kuvvetlendirmesi sayılabilir. Yaprak çayının başlıca özellikleri olarak, idrar artırıcı, ödem çözücü, kan temizleyici, kan yaptırıcı, iltihap giderici, demir eksikliğini giderici nitelikleri sıralanabilir. Gut hastalığı tedavisinde kullanılması, yüksek tansiyona ve eklem hastalıklarına iyi gelmesinin yanında idrar yolları iltihaplarına karşı kullanılması da ısırgan otunun faydaları arasında sayılabilir. Özellikle kış aylarında grip, nezle gibi hastalıklara ve öksürük, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklara karşı fayda sağlayan ısırgan otu, eklem ağrılarına karşı da kullanılabilir. Eklem ağrıları için ısırgan otu banyoları tavsiye edilir. Isırgan otu idrar söktürücü ve ödem atıcı özellikleri nedeniyle de böbrek ve kalp rahatsızlıklarına karşı da kullanılır. Demir eksikliğinin giderilmesi, prostat büyümesi, safra kesesi ve böbrek taşlarının düşürülmesi gibi rahatsızlıklara fayda sağlar. İdrar söktürücü olarak 50 gr. kuru ısırgan 1 lt. suda kaynatılıp günde 3 bardak içilir. İshale karşı 50 gr. ısırgan kökü 1 lt. suda kaynatılarak elde edilen sıvı içilmelidir. Gut hastalığı tedavisi için taze ısırgan otu suyu günde 3 çorba kaşığı içilir. Bu tedavi 4-6 hafta devam etmelidir. Loğusalık döneminde günde 2 fincan ısırgan çayı içmek yararlıdır. Saç bakımı için bir litre su 20 dk. kaynatılır. Kaynayan suyun içine 200 gr. kadar ısırgan otu atılır ve 20-25 dk. kadar daha demlendirilir. 2 günde bir akşamları saç dipleri masaj yapılır şekilde bu suyla ovulur ve ardından saçlar yıkanır. Kepekli, bakımsız, yıpranmış saçlar için rahatlıkla kullanılabilecek ısırgan otu, saçların güçlenmesine de katkı sağlar. Isırgan Otu Banyosu Nasıl Hazırlanır? 400-500 gr kadar ısırgan otu kökü, ısırgan otu yaprağı ve ısırgan otu sapı 5 lt. suya konur, bu su içinde 15 saat bekletilirler. Süre tamamlandıktan sonra 45 dk. kadar kaynatılırlar daha sonra bu su banyo suyuna ilave edilir, bu su ile banyo yapılır. Isırgan Çayı Nasıl Hazırlanır? İki tatlı kaşığı ısırgan otu küçük parçalara ayrılır. İki fincan su 20 dk. kaynatılır, ardından suya ısırgan otları ilave edilir. 7-10 dk. bu şekilde ısırgan otları demlenir. Isırgan çayı ocaktan alınır, biraz soğuduktan sonra süzülerek içilmeye hazırdır. ■ Isırgan Otu Çorbası Nasıl Hazırlanır? Isırgan otu çorbası için 2 adet soğanın kabukları soyulur, yıkanır ve küp küp doğranır. 500 gr. ısırgan otu temizlenir, yıkanır, tencereye doğranır ve daha önceden 20 dk. kaynatılmış olan suya atılarak haşlanır. Bu arada soğanlar tencerede 2 yemek kaşığı ayçiçeği yağı ile kavrulmaya başlanır. Haşlanan ısırgan otları tencereden alınır, süzülür. 3 çorba kaşığı un soğanlara ilave edilir. Üzerine 5 bardak su, 2 çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı karabiber eklenir.5 dk. bu şekilde kaynatılıp üzerine ısırgan otları konulur. 15 dk. daha bu şekilde kaynatıldıktan sonra 1 bardak süt çorbaya ilave edilir ve 10 dk. daha kaynatılır. Çorba kaynarken bir kasede 1 yumurta sarısı ve 4 yemek kaşığı yoğurt iyice çırpıldıktan sonra kaynayan çorbaya ilave edilir. 1 çay kaşığı kırmızıbiber de eklendikten sonra 5 dk. daha kaynatılan ısırgan otu çorbası ocaktan alınır. Isırgan Otu Salatası Nasıl Hazırlanır? Isırgan otu salatası için 5 demet ısırgan otu temizlenir, yıkanır ve doğranır. 2 adet domates, 1 adet soğan ve 2 adet kırmızı biber de yıkanıp temizlenerek ısırgan otunun üzerine doğranır. Yarım çay bardağı zeytinyağı, 2 çay kaşığı tuz, 2 çay kaşığı kırmızı biber, 1 çay kaşığı karabiber ve 1 adet limonun suyu sıkılarak bu karışımın üzerine dökülür. Isırgan otu salatası servis için hazırdır. Isırgan Otu Yemeği Nasıl Hazırlanır? 500 gr. taze ısırgan temizlenir, yıkanır ve süzülür. Tencereye 4 bardak su konularak ısırganlar haşlanır. 2 adet soğan başka bir tencereye küp şeklinde doğranarak 3 kaşık yağ ve 2 kaşık salça ile kavrulur. Daha sonra kavrulan soğanlara ısırganlar eklenir. 15 dk. bu şekilde pişirildikten sonra 2 bardak ılık su, 2 bardak süt ve 2 çay kaşığı tuz ısırgan otu yemeğine ilave edilerek 10 dk. daha pişirilir. Isırgan otu yemeği servise hazırdır. Isırgan Yağı Nasıl Kullanılır? Isırgan tohumlarının preslenmesiyle elde edilen ısırgan yağı, soğuk sıkım olarak üretilirse daha büyük fayda sağlar. Isırgan yağı, bağışıklık sistemini güçlendirerek, bakteri ve virüslere karşı koruma sağlar. Genellikle gençleşmek için kullanılan ısırgan yağı kanı da temizler ve vücudun yenilenmesine katkıda bulunur. Herhangi Bir Hastalığımız Olmadan Isırganı Hastalıkları Önlemek İçin Nasıl Kullanabiliriz? Birçok hastalığa karşı koruyucu olan ve birçok hastalığın ilerlemesini engelleyen ısırgan otu aktarlarda ya da pazarlarda kolaylıkla bulunabilir. Isırgan otu yemeği, ısırgan otu çorbası, ısırgan otu çayı, ısırgan otu salatası gibi çeşitli şekillerde kullanabileceğimiz ısırgan otu, yağı sayesinde de kullanılabilir. Günümüzde saç bakımı için ısırgan özlü şampuanlar mevcuttur. İstenildiği takdirde saçların güçlenmesi ve sağlıklı olması için ısırgan özlü şampuanlar da tercih edilebilir. Isırgan Otunun Zararları ve Yan Etkileri Aşırı tüketilmesi halinde mide rahatsızlıkları görülebilir. Isırganın kan şekerini düşürücü etkisi bulunduğu için şeker hastaları (diyabetik rahatsızlığı bulunan kişiler) tarafında çok tüketilmesi tavsiye edilmez. Ayrıca hamilelik ve emzirme dönemlerinde bayanların ısırgan çayı tüketmeleri önerilmez. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.