![]() |
Şifalı Bitkilerden İhlamur
Şifalı Bitkilerden Ihlamur Bir tutam bitkinin berrak suyla buluşması... Daha doğal ve içten ne olabilir ki... Yanıbaşımızda bulunmalarına, hatta balkonumuzdaki saksı kadar yakın olmalarına rağmen onları pek az tanıyor ve tüketiyoruz. Bizlere sunulan bu eşsiz koku ve aromaları, güzel bedenlerinde bizlere taşıyan bitkilere, ninelerimiz yüzlerce yıl boşuna değer vermemiş olsalar gerek. Grip salgınının yoğun olduğu şu günlerde, bizi hastalıklara karşı koruyacak şifalı içeceklere fazlasıyla ihtiyacımız var. Kendi damak tadınıza göre bir miktar bitki ve suyla yapacağınız çayların size ne kadar yararlı olduğunu bir kez daha hatırlatalım istedik . Bugün faydalarından söz edeceğimiz bitki ıhlamur. Ormanlarda tabiî olarak bulunan, park ve bahçelerde de süs ağacı olarak yetiştirilen ıhlamur, haziran-ağustos ayları arasında beyazımsı-sarı renkli, hoş kokulu çiçekler açan, yüksek boylu bir ağaçtır. Yaprakları saplı, ucu sivri, kenarları dişli, taban kısımları kalp biçiminde, üst yüzü yeşil, alt yüzü beyazımsı yeşil ve tüylüdür. Çiçekleri, en az üçü bir arada olmak üzere sarkıktır.. Ihlamurun, kış ıhlamuru, yaz ıhlamuru ,kırmızı ıhlamur ve gümüşî ıhlamur gibi türleri de var. Bu hoş kokulu tanıdık bitki aynı zamanda iyi bir ev ilacıdır. Ihlamurun içinde uçucu yağ, tanen, şeker, C ve P vitamini reçine ve enzimler bulunur. Her derde deva sayılan ıhlamur beyaz çiçek kümeleri, hatta yaprakları ile birlikte baharda toplanıp kurutulmalı, her evde muhakkak bulundurulmalıdır. Kurutulmuş yapraklar çay gibi haşlanarak içilir, odunu oymacılıkta, modelcilikte, kutuculukta kullanılır. Hafif ve yumuşak olduğu için maketçiler ıhlamur tahtasını çok makbul tutarlar. Ihlamurun en etkili olduğu alan, sinir sistemimizdir. Sinirleri güçlendirir, melankoli, sinir spazmı gibi hastalıkları tedavi eder. Sar'a ve migrene iyi gelir, kalp çarpıntılarını geçirir Dolaşım sistemine de iyi gelen ıhlamurun kansızlığı giderdiği, damarların ve beynin kireçlenmesini önlediği de bilinmektedir. Ayrıca, böbreklerde mesaneyi kuvvetlendirir, böbrekleri temizler, bol idrar söktürür. Terletici olduğu için, grip ve soğuk algınlığından yatan hastalara bol limonlu ıhlamur içirmelidir. Böylelikle göğüs ve bronşlar yumuşar. Balla karıştırılıp içilirse, midedeki ülseri de tedavi eder. Ihlamurun gribe, soğuk algınlığına, bronşite ve öksürüğe iyi geldiğini bilmeyen yok. Ihlamur çayı, organizmanın savunma gücünü arttırdığı için gribe karşı birebir. Ateşli hastalıklarda ıhlamur çayı aspirin ile birlikte kullanıldığında etkili olur Aspirinle birlikte içilmesi bu hastalıkların atlatılmasında gerekli olan terlemeyi de sağlar. ıhlamurun Çiçekleri ve yaprakları da deri kaşıntıları, yanık ve iltihaplarda kullanılıyor. Ayrıca ıhlamur Uykusuzluk ve gerginliğe karşı birebir Uykusuzluk ve gerginlik pek çok kişinin şikayeti. Bu yüzden de, özellikle akşam yemeklerinden sonra çay yerine ıhlamur içenlerin sayısı çoğalıyor. Stres için ıhlamur çayı iyi gelir. İçine çok az karanfil atarsanız hem tadına güzel bir tat katmış olursunuz, hem de sizi sakinleştiren etkisini arttırırsınız. ,Ihlamuru başka bitkilerle birlikte demleyerek içtiğimizde, kimi hastalıklara karşı daha etkili oluyor. Örneğin; portakal çiçekleriyle birlikte kaynatılıp içildiğinde migrene iyi geliyor. Ihlamur tek başına demlenip içildiğinde hazmı kolaylaştırıyor. Biraz kekik, nane ve rezeneyle birlikte demlendiğinde hem mide yanmalarına, hem de kusma türü rahatsızlıklara iyi geliyor. Ihlamurun ağrı kesici etkisi ile nanenin sindirimi kolaylaştırıcı özelliğinden bir arada yararlanmak mümkün. 2 fincan suyun içinde 1 çay kaşığı kurutulmuş nane ile 1 çay kaşığı kurutulmuş ıhlamur çiçeğini demleyip, içebilirsiniz. Cildinizde lekeler varsa, ıhlamuru suda iyice kaynatıp sıvı yoğunlaştığında lekelere sürüp iyi sonuç alınabilirsiniz. Ihlamuru bu biçimiyle cilt kırışıklıklarına karşı kullananlar da var. Saç bakımında da ıhlamur özlü şampuanların yanı sıra ıhlamur suyu kullanılıyor. Ihlamur ayrıca göz çapaklanmasını da önlüyor, gözleri dinlendiriyor. Ihlamuru kaynatıp süzdükten sonra, bu suya pamuk batırıp ıslatın. Gözlerinizi kapatıp ıslak pamukla kompres yapın. Sırada ıhlamuru alırken , kullanırken ve saklarken dikkat etmemiz gereken hususlar var: 1.Ihlamur ağacının çiçekleri ve yaprakları kurutulup elendikten sonra hava almayan kaplarda ya da poşetlerde korunmalı. Açıkta kalınca kokusu ve etkisi azalır. Açıkta satılan ıhlamur yerine, poşette satılanları tercih etmelisiniz. Ihlamuru kesinlikle kaynatmayın. Kaynamış suya katmanız ve 6-8 dakika demlemeniz yeterli. 3. Ihlamuru şeker yerine bal ile tatlandırarak içtiğinizde, bronşit ve öksürüğe karşı daha iyi sonuç alırsınız. Ihlamurun Bilinen hiçbir yan etkisi yoktur.Yalnız çok uzun süreli ve fazlaca kullanımda dikkatli olmalıdır. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.