ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Şeftali İle İlgili Bilgiler Şifalı Bitkiler (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=949327)

Prof. Dr. Sinsi 10-19-2012 06:05 PM

Şeftali İle İlgili Bilgiler Şifalı Bitkiler
 

Şeftali

Yaz aylarının en sevilen meyvelerinden biri olan şeftali kiraz ve kayısı gibi gülgiller ailesindendir.Dünyaya Çin'den yayıldığı düşünülen şeftali uzun yaşam ve ölümsüzlük sembolü olarak Çin sanatında çömlek ve porselen dekorasyonunda kullanılmıştır. En iyi sıcak iklimlerde yetişen şeftali Avrupa'ya İran'dan İspanyollar tarafından getirtilmiştir. Şeftali ağacı ortalama 30 yıl yaşar, çok uzun ömürlü bir ağaç değildir. Bol sulu ve tatlı meyvesinin en önemli özelliği kabuğunun tüylü olmasıdır. Bu kadifemsi dokudan hoşlanmayanlar için nektarin denilen tüysüz bir çeşidi de vardır. Çekirdeği tek ve serttir. Çekirdeği kolay ayrılana yarma şeftali, ete yapışık olana et şeftalisi denir. Yarma şeftali genellikle taze meyve olarak tüketilir. Et şeftalisi ise konserve yapımında kullanılır. Ülkemizde beyaz ve sarı etli olarak bilinen iki tür vardır. Şeftali alırken özellikle hoş kokulu olmasına dikkat edin. Eğer olgun şeftali alacaksanız hemen tüketin. Olgunlaşmamış şeftalileri evde oda sıcaklığında bir kese kağıdı içinde 2-3 saat bekletirseniz olgunlaşmalarını sağlarsınız. Şeftalinin olgunlaştığını dokunduğunuzda yumuşamasından ve hoş kokusundan anlayabilirsiniz. Seftali ciçekleri kabizligi giderir ve barsak solucanlarini düsürür. Meyvesi hazmi kolaylastirir. Idrar yollarini temizler. Bol miktarda idrar söktürür. Basurdan dogan sikayetleri giderir. Safra kesesi ve böbrekler için faydalidir -------------------------------------------------------------------------------- ÇİLEKLİ ŞEFTALİLİ KOKTEYL Malzemeler : 5 adet şeftali veya 3 su bardağı şeftali suyu 1 adet limon suyu 1/2 kilo çilek 4 çorba kaşığı toz toz şeker 8-10 parça buz Hazırlanışı : Çileklerin üzerine 3 çorba kaşığı toz şekeri döküp 15 dakika bekletin. Daha sonra çilekleri mikserden geçirin. Bu karışıma şeftali ve limon suyunu ilave edin. İyice karıştırın. Buz parçalarını iyice kırıp birlikte servis yapın.



Prof. Dr. Sinsi 10-19-2012 06:05 PM

Şeftali İle İlgili Bilgiler Şifalı Bitkiler
 

teşekkürlerde kopyalnmıyor



Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.