ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Genel Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=630)
-   -   Çocuklarda Bebeklerde Kulak Ağrısı Ve Tedavisi (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=948235)

Prof. Dr. Sinsi 10-19-2012 05:47 PM

Çocuklarda Bebeklerde Kulak Ağrısı Ve Tedavisi
 

Çocuklarda Bebeklerde Kulak ağrısı ve Tedavisi

Çocukta sık rastlanan bu sorun, içerdiği potan-siyel tehlike nedeniyle önemli bir kaygı kaynağıdır. Diş çıkarma, çocuklarda sık karşılaşılan bir kulak ağ-rısı nedenidir ve çocuğun kulağını çekelemesine neden olur. Bir başka sık karşılaşılan neden, enfeksiyondur. Kulak zarının arkasındaki ortakulak, kısa bir tüple (östaki borusu) gırtlağın arkasına bağ-lanır. Bu tüp, boğazdaki ve burundaki bakterilerin ko-laylıkla orta kulağa geçmelerine olanak sağlar.

Kulak Ağrısı Belirtileri

Acının yanı sıra diğer belirtiler, ateş, genel hal-sizlik, arada bir kusma ve burun akıntısıdır. Bu belir-tilerin tümü, her zaman görülmeyebilir. Kulaktan bir akıntı ve akıntıdan sonra orta kulaktaki iltihabın yap-tığı basıncın azalması nedeniyle bir rahatlama olabi-lir. Akıntının görülmesi durumunda büyük bir olasılıkla antibiyotik tedavisi gerekeceği için çocuk, hemen doktora götürülmelidir.

Kulak ağrısının orta kulak iltihabından mı ya da diş çıkarma gibi başka bir nedenden mi kaynaklan-dığını belirleyebilmek için önce çocuğun dikkatini dağıtmalı, sonra kulağını hafifçe öne ve arkaya doğru çekmelidir. Bu çekişin çocuğa acı vermesi, rahatsız-lığın büyük bir olasılıkla orta kulak iltihabından kaynaklandığını gösterir ve hemen doktora baş-vurulmalıdır.

Kulak Ağrısı Tedavi

Acıyı gidermek amacıyla aspirin ya da benzeri ilaçlar verilir. Ağrıyan kulağa birkaç damla kulak dam-lası damlatılması, yine acıyı azaltmak açısından ya-rarlı olabilir. Ancak damlanın aşırı sıcak olmamasına özen gösterilmelidir. İltihaplar, kısa sürede geçer.

Ne zaman doktora başvurmalı?

Ağrı çok şiddetliyse ya da 12 saatten uzun sürer-se, Kulak akıntısı varsa, Çocuk, genellikle iyi değilse, ateşliyse ve ku-suyorsa




Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.