![]() |
Malta Humması
Malta Humması Malta humması: Virüs taşıyıcı hayvanın keçi, koyun, inek veya domuz olmasına göre, Malta hummasının birçok türü vardır. Hastalık hayvan sahiplerine, ço-banlara ve kasaplara deri yaralarına doğ-rudan dokundukları zaman geçer. An-cak kaynatılmamış süt ve taze peynir gi-bi besinlerin yenmesi ya da kirli suların içilmesiyle de bulaşabilir. Hastalık uzun süren yükselip alçalan bir ateşle meyda-na çıkar. Ateş yavaş.yavaş 40 dereceye çıkar, sonra düşerek yeniden yükselme-ye başlar. Ateşle birlikte terleme ve ağ-rılar görülür. Malta hummasının yolaçtığı bozukluklar arasında eklem yangı-lanması ve romatizması gibi kemik eklem bozuklukları, kulak altı bezi yangı-sı, kalkanbezi yangısı, böbreküstü bezi yangısı gibi salgıbezi bozuklukları ağrı-ları, omurilik yangısı, tümbeyin yangısı, beyin zarı yangısı gibi sinir bozuklukla-rı, karaciğer yangısı, kanamalar, karın-da sıvı toplanması, sarılık gibi karaciğer bozuklukları akciğer bozuklukları, kalp damar ve böbrek bozuklukları sayılabi-lir. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.