ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve SaÄŸlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Diyet/ Diyet ÇeÅŸitleri / Diyet Hakkında Her Åžey (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=941310)

Prof. Dr. Sinsi 10-16-2012 08:58 PM

Diyet/ Diyet Çeşitleri / Diyet Hakkında Her Şey
 

KAN GRUBU DİYETİ !

0 grubu
Yapısal özellikler :
-etobur.
-dayanıklı sindirim sistemi.
-fazlasıyla aktif bağışıklık sistemi.
-çevresel ve beslenme değişimlerine karşı toleranssız.
-yoğun fiziksel etkinlik sayesinde gerilime karşı en iyi yanıt veren.
-dinç ve enerjik kalabilmek için verimli bir metabolizmaya gereksinimduyan.
-kilo almayı destekleyen gıdalar:buğday,gluteni,mısır,kuru fasulye,mercimek, lahana,karnıbahar,yeşil hardal.
-kilo vermeyi destekleyen gıdalar:deniz ürünleri,iyotlu tuz,karaciğer,kırmızı et,ıspanak,brokoli.

AYRICA: yağsız sığır,kuzu,hindi,tavuk ve önerilen balık etlerini istediğiniz kadar sık yiyin,egzersiz programınızın ağırlığı ve işinizin gerilimi ölçüsünde yoğun protein alın.bir yemekte 180 gramdan fazla tüketmemeye çalışın.eti uygun meyve ve sebzelerle tüketmeye çalışın.

A grubu
Yapısal özellikler:
-ilk vejetaryen.
-ürün yetiştirir.
-hassas sindirim sistemi.
-toleranslı bağışıklık sistemi.
-sabit beslenme ve çevre koşullarına kolaylıkla uyum sağlama.
-gerilim karşısında dingin tavrıyla başarılı mücadele.
-formda ve üretken kalabilmek için tarımsal beslenmeye gereksinim.
-kilo almayı destekleyen gıdalar:et,süt ürünleri,fasulye,buğday(fazla tüketildiğinde).
-kilo vermeyi destekleyen gıdalar:bitkisel yağlar,soya ürünleri,sebzeler,ananas. AYRICA:her türlü eti diyetinizden çıkarın.kırmızı et ve tavuk yerine hafta birkaç kez balık yiyin.et arzu ettiğinizde bulabileceğiniz en yağsız olanı tercih edin;tavuk eti olabilir.eti ızgara veya fırınlayarak hazırlayın.dilbalığı gibi beyaz etli balıklardan kaçının.

B grubu
Yapısal özellikler:
-dengeli.
-güçlü bağışıklık sistemi.
-sabırlı sindirim sistemi.
-süt ürünleri tüketicisi.
-gerilime karşı yaratıcılıkla en iyi yanıt veren.
-dinç ve istekli olmak için fiziksel ve zihinsel aktivite arasında dengeli olmak isteyen.
-kilo almayı destekleyen gıdalar:mısır,mercimek,yerfıstığı,susam,buÄ Ÿday.
-kilo vermeyi destekleyen gıdalar:yeşil sebzeler,kırmızı et ,yumurta ve düşük yağlı süt ürünleri.
AYRICA:tavuk etinden kaçının.kabuklu deniz ürünlerinin tümünden uzak durun.süt ürünlerini istediğiniz kadar tüketebilirsiniz.diyetinize mutlaka zeytinyağını da koyun.

AB grubu
Yapısal özellikler:
-A ve B gruplarının modern bir bileşimi.
-değişen çevre ve beslenme koşullarına bukelamun gibi yanıt verir.
-hassas sindirim sistemi.
-yaratıcı enerji ve fiziksel gayretle gerilime karşı en doğru ruhsalyanıtı verir. -devrimsel nitelikte bir sır.
-kilo almayı destekleyen gıdalar:et,fasulye,çekirdekler,mısır,esmer buğday,buğday. -kilo vermeyi destekleyen gıdalar:sebzeler,elma,deniz ürünleri,süt ürünleri. AYRICA:tavuk etinden uzk durun.her türlü işlem görmüş kırmızı et ürününden de sakının.yumurtanın sarısını yemek yerine iki yumurtanın beyazını tercih edin.bitkisel yağlar yerine zeytinyağını tercih edin.

TEMİZLİK DİYETİ !

HER ÖĞÜNDE PROTEİN

Protein hayatımızın vazgeçilmez bir parçası.Öncelikle kaslarımız için önemli bir madde olan protein, hormonal dengemizi de sağlıklı tutmak için birebir.protein dengenizi ayarlamak için ideal kilonuzla 1,2 ve 1,5 i çarpınız.Örneğin ideal kilonuz 55 kg ise, sizin 66(55 X 1,2) ila 83(55 X 1,5) arası proteine ihtiyacınız var demektir.Protein ihtiyacınızı giderebilmek için, proteini çok kalorisi az balık, yağsız et, yoğurt, beyaz peynir ve yumurta gibi ürünleri tercih etmeniz yerinde olur.

İSTEĞE BAĞLI OLARAK SEBZE

Vitamin bakımından zengin olan sebzeler formda kalmanız için de iyi bir yoldur.Özellikle de lifli sebzeler sindirimi kolaylaştırdığından dolayı mide ve karın bölgesindeki şişkinliği gidermek için birebirdir.Öğlen ve akşam yemeklerinde minimum 200 gr sebze yemeniz de tavsiye olunur.

GÜNDE İKİ KAŞIK SIVI YAĞ

Bitkisel yağların içinde bulunan asitler hücre oluşumuna yardım ettiği gibi beyin fonksiyonlarının işlevliğini de sağlıyor.Kanın akıcılığını hızlandırdığı gibi cildimizin de güzelleşmesi için idealdir.Bundan dolayı öğlen ve akşam yemeklerinizde özellikle de rejimde iseniz birer kaşık sıvı yağı salatanıza katmak suretiyle kullanabiliriniz.

AZ MİKTARDA YAPAY ŞEKER

Hızlı bir şekilde kilo vermek için, yavaş rejimlerin tersine vücudunuzdaki şeker oranını en aza indirmeniz gerekmektedir.Böylece vücudunuzdaki yağları daha çabuk yakabilirsiniz.Ancak dikkat edilmesi gereken en önemli nokta şekeri azaltmak tamamen yok etmek demek değildir.Sabahları bir adet meyve yiyerek bünyenizin ihtiyacı olan şekeri almalısınız bol lif bulunan bu şekerli besinleri organizmanız zamanla yakacaktır.

SU İÇİN
Hızlı rejimde, metabolizmanın da çalışma hızı yüksek olacağından idrar yolları da fazla çalışacaktır.Ancak organizma bunu dışarı atamazsa nikris krizine girilebilir ya da böbrek hastalıklarına ve ağrısına neden olabilir.Bu yüzden günde en az 2 litre su içmeniz gerekmektedir.

ÜÇ GÜN İÇİN İDEAL MÖNÜNÜZ:

KAHVALTI

Bir tabak doğal yoğurt, 200-250 ml süt ya da 100 gr yağsız beyaz peynir.Süt sevmeyenler için bu ürünlerin yerine 2-3 yumurta ya da 2 parça jambon veya 100 gr et tavsiye edilebilir.Bir adet meyve (meyve suyu olmamalı),
suni tatlandırıcılı bir sıcak içecek.

ÖĞLE YEMEĞİ

150 gr et ya da 200 gr balık(200 gr uskumru, 4 parça pişmiş jambon, 1 adet tavuk butu ya da 4 adet haşlanmış yumurta) 200 gr sebze; yeşil salata, domates, havuç, salatalık, hindiba, karnıbahar ya da sebze yemeği...
(10 gr zeytin yağı ile beraber)

AKŞAM YEMEĞİ

150 gr et ya da 200 gr balık.(200 gr buğulama balık, 1-2 parça soğuk et, 1 kutu ton balığı ya da 3-4 parça
somon füme) 200 gr sebze; patlıcan, mantar, şalgam kökü, kereviz, yeşil ya da kırmızı biber, kabak, ıspanak, kuşkonmaz...(10 gr zeytinyağı ile beraber) Eğer çok aç iseniz, proteini arttırabilirsiniz.Örneğin tavuk yiyebilirsiniz.

BİRAZ HAREKET

İşte yıllardır öğle yemeklerinizi salatayla geçiriyorsunuz ancak bir kilo veremediniz.Üstelik hafif kilo aldığınız bile söylenebilir.Protein eksikliğinden zayıflayan kaslarınızım yerini yağlar almaya başladı.Çözümü ise biraz kaslanmak ve yağlarınızı yakmak için hareket etmektir.Bir step seansı sadece su atmanıza ve kafanızı boşalmanıza yarar.yağlarınızı yakmak ve kaslanmak için yüzme ya da yürüyüş gibi daha uzun süreli ve dengelisporlar yapılması geremektedir.Böylece metabolizma enerjiye ihtiyaç duyacak ve yağları yakmaya başlayacaktır.Ancak spor yaparken mideniz boş olmalıdır.
Aksi takdirde organizmanız yağları değil vücudunuzdaki şekeri yakacaktır.
Yürüyüş sırasında organizma 40 dakkadan sonra yağ yakmaya
başladığından dolayı haftada 6 gün 30 dakka
yürümektense, 3 gün 60 dakika yürümek
gerekmektedir.

ÜÇ GÜN DİYETİ !

Fazla kilolardan üç günde kurtulun...

Uzman diyetisyenler tarafından hazırlanan sıkı bir rejim programıyla kısa sürede ideal kilonuza ulaşabilirsiniz

Kilo vermek için uzun süreli bir diyeti uygulamak istemeyenler, haftasonunda giyecekleri elbisenin içine girebilmek için sabredemeyenler aşağıdaki üç günlük program tam size göre:

Kahvaltı
Bir tabak doğal yoğurt, 200-250 ml süt ya da 100 gr yağsız beyaz peynir.Süt sevmeyenler için bu ürünlerin yerine 2-3 yumurta ya da 2 parça jambon veya 100 gr et tavsiye edilebilir.Bir adet meyve (meyve suyu olmamalı), suni tatlandırıcılı bir sıcak içecek.

Öğle yemeği
150 gr et ya da 200 gr balık(200 gr uskumru, 4 parça pişmiş jambon, 1 adet tavuk butu ya da 4 adet haşlanmış yumurta) 200 gr sebze; yeşil salata, domates, havuç, salatalık, hindiba, karnıbahar ya da sebze yemeği...(10 gr zeytin yağı ile beraber)

AkÅŸam yemeÄŸi
150 gr et ya da 200 gr balık.(200 gr buğulama balık, 1-2 parça soğuk et, 1 kutu ton balığı ya da 3-4 parça somon füme) 200 gr sebze; patlıcan, mantar, şalgam kökü, kereviz, yeşil ya da kırmızı biber, kabak, ıspanak, kuşkonmaz...(10 gr zeytinyağı ile beraber) Eğer çok aç iseniz, proteini arttırabilirsiniz.Örneğin tavuk yiyebilirsiniz.


Prof. Dr. Sinsi 10-16-2012 08:58 PM

Diyet/ Diyet Çeşitleri / Diyet Hakkında Her Şey
 

MANKEN DİYETİ !

Manken diyetini deneyin...

Mankenlerin nasıl bu kadar ince kaldıklarına şaşırıyormusunuz. Bir de onların yaygın olarak kullandığı şu diyeti deneyin

Sık sık yeni bir diyet listesi incelemekten sıkıldıysanız, diyet menülerini hazırlamak zor geliyorsa bir de buna göz atın...
1. gün
Kahvaltı: Kurutulmuş meyve, yulaf lapası ve biraz süt.
Öğle yemeği: Mercimek çorbası, yulaflı kek, bol limonlu salata.
Akşam yemeği: Karışık sebzelerle yapılmış baharatlı, az yağlı ve tuzsuz yemek, yanına biraz pilav.

2. gün
Kahvaltı: Bol miktarda taze meyve ve salata.
Öğle yemeği: Haşlanmış sebze üzerine az yağ koyarak kendi seçeceğiniz sebzelerden bir yemek hazırlayın.
Akşam yemeği: Etsiz türlü, kırmızı mercimek - pirinç çorbası.

3. gün
Kahvaltı: Ballı yulaf lapası.
Öğle yemeği: Bu kez sebzeleri az yağda hafif kızartarak bir yemek hazırlayın. Yanında biraz yoğurt yiyebilirsiniz.
Akşam yemeği: Haşlanmış sebze ve fırında yağsız pişmiş patates. Bol miktarda istediğiniz meyveden yiyebilirsiniz.

4. gün
Kahvaltı: Yağsız kızarmış ekmek ve yanında bal.
Öğle yemeği: Mercimek ya da sebze çorbası.
Akşam yemeği: Kurutulduktan sonra kızarmış sebze ve üzerine soya sosu (yağsız başka bir tür sos da hazırlayabilirsiniz. )
5. gün
Kahvaltı: Büyük bir kase dilimlenmiş kavun ve üzerine pekmez.
Öğle yemeği: Haşlanmış mısır salatası ve yanında çorba.
Akşam yemeği: Yanında yoğurtlu dolma yiyebilirsiniz.

6. gün
Kahvaltı: Yalnız meyve.
Öğle yemeği: Domates soslu makarna.
Akşam yemeği: Pilav ve sebze kebabı.

7. gün
Kahvaltı: Ballı yulaf ezmesi ve süt.
Öğle yemeği: Sebze çorbası, salata, bir dilim kepekli ekmek ve mısır.
Akşam yemeği: Yağsız ve sossuz makarna. Üzerine çok az kızdırılmış yağ ekleyebilirsiniz

ŞİFALI BİTKİ DİYETİ !

[size="3">Şişmanlık; alınan kalori miktarının,yakılan kaloriden daha fazla olması sonucu ortaya çıkan bir metabolizma bozukluğudur. Tıp dilinde "][/size]

HOLLYWOOD DİYETİ !

Madonna, Carmen Electra, Catherine Zeta Jones ve Sharon Stone gibi ünlülerin tercih ettiÄŸi ‘Hollywood Diyeti’ne 1 ay boyunca devam edenler 12 ila 16 kilo verebiliyor. Diyetin temeli, sıvı alımına dayanıyor. Haftanın 2 günü üst üste sadece meyve suyu içiliyor. Bu arada günde en az 8 bardak su da tüketiliyor.

Hollywood Diyeti’nin mucidi Dr. Joel Fuhram, ani kilo kaybına karşın diyetin hiçbir saÄŸlık sorunu yaratmadığını belirterek şöyle diyor:

‘Hem de çok saÄŸlıklı’ "Bu diyet, meyve suları sayesinde vücudun ihtiyaç duyduÄŸu vitamin ve minerallerin yüzde 75’ini karşılıyor. Ayrıca 2 gün sadece meyve suyu içtiÄŸiniz için, meyvelerin antioksidan özelliÄŸi ile vücudunuzu yiyeceklerin, sigara ve alkolün zehirli artıklarından arındırmış oluyorsunuz. Kalan günler sadece salata, piÅŸmiÅŸ sebze ve beyaz et yeniyor." İşte ‘mucize’nin formülü:

1. GÜN
Gün boyunca dilediğiniz kadar mevye suyu içebilirsiniz. Bunun dışında yiyecek yok. 6-8 bardak kadar da su için.

2. GÜN
Dilediğiniz kadar meyve suyu için, yiyecek kesinlikle yasak. 6-8 bardak da su için.

3. GÜN
Kahvaltı: 2 dilim kepek ekmeği, 2 dilim yağsız dil peyniri, domates, salatalık, 1 katı yumurta, ıhlamur veya meyve çayı.
Öğle: Limonlu ve çok az zeytinyağı gezdirilmiş bol yeşil salata.
Akşam: 100 gr. yağsız ızgara tavuk eti ve az miktar zeytinyağı ile pişmiş, limonlu 1 tabak taze brokoli.

4. GÜN
Kahvaltı: 2 dilim yağsız dil peyniri, domates, salatalık, ıhlamur veya meyve çayı.
Öğle: Bol yeşil salata.
Akşam: 150 gram mantar ve 2 yumurta ile yapılmış yağsız omlet.

5. GÜN
Kahvaltı: 2 dilim yağsız beyaz peynir, domates, salatalık, ıhlamur veya meyve çayı.
Öğle: Bol yeşil salata.
Akşam: 150 gram ızgara balık eti, yanında haşlanmış brokoli.

6. GÜN
Kahvaltı: 2 dilim yağsız dil peyniri, 1 kaşık diyet reçel, meyve çayı veya ıhlamur.
Öğle: Bol yeşil salata.
Akşam: 150 gram ızgara tavuk, yanında az yağda pişmiş 1 porsiyon kabak.

7. GÜN
Kahvaltı: 2 dilim yağsız dil peyniri, 1 kaşık diyet reçel, meyve çayı veya ıhlamur.
Öğle: Bol yeşil salata.
Akşam: 150 gram balık eti, yanında haşlanmış 1 porsiyon brüksellahanası.

BU KURALLARA DİKKAT!

• Diyet boyunca kırmızı et, ÅŸeker, yaÄŸ, unlu gıda, baklagiller kesinlikle yasak.
• AkÅŸam yemekleri en geç 18.00'de; daha sonra hiçbir ÅŸey yenmeyecek.
• Kremalı, sütlü kahve, alkol yasak.
• Hamileler ve diyabet hastaları bu diyeti uygulayamaz.
• Haftanın 5 günü en az 30'ar dakikalık yürüyüş veya orta tempolu egzersiz yapılacak.
• Bu diyete baÅŸladınız mı, 1 hafta devam etmeniz ÅŸart.


Prof. Dr. Sinsi 10-16-2012 08:58 PM

Diyet/ Diyet Çeşitleri / Diyet Hakkında Her Şey
 

DOĞAL DİYET !

Diyet tedâvisi yüzlerce yildir tatbik edilmektedir. Geçen yillar boyunca büyük gelismelere sahne olan bu tedâvi, bugün tibbin ayrilmaz bir parçasi olmustur. Baslica bes çesit gidâ maddesi veya bunlarin metabolik ürünleri vücut için zarûrîdir. Bunlar proteinler, yaglar, karbonhidratlar, vitaminler ve bâzi minerallerdir. Günlük diyet bunlari kâfi miktarda ihtivâ etmelidir. Beslenme ve diyetetik mütehassislari yaptiklari arastirmalar netîcesinde dünyâda yaygin olarak tüketilen gidâlari gruplandirmislar ve besin degerlerini tespit etmislerdir. Bu gruplar süt grubu, et grubu, sebze-meyve ve tahil grubudur. Günlük olarak her gruptan belli miktar gidâ alinmasi gerekir. Bu kâideye dikkat edilmeyen pahali bir beslenme uygun ve dengeli bir beslenme olmayacagi gibi çok daha ucuza dengeli bir beslenme düzeni de kurulabilir. Tedâvi maksadiyla hekimin perhiz tavsiye ettigi kisiler için de bu kâideye uyulmalidir.


Prof. Dr. Sinsi 10-16-2012 08:59 PM

Diyet/ Diyet Çeşitleri / Diyet Hakkında Her Şey
 

Seker hastaliginda perhiz: Perhiz ile tedâvi edilen en eski hastaliklardan birisi seker hastaligidir (Diabetes mellitus). Seker hastalarinin bünyesi kan sekeri seviyesinin asiri yükselmesini önleyemediginden, günlük gidâlarindaki karbonhidrat miktari uygun bir perhizle sinirlandirilir ve düzenli bir sekilde alinmasi saglanir. Böylece hastanin kan sekerinin asiri yükselmesi önlenir. Sismanlarda seker hastaliginin kontrolu daha zor oldugundan ayrica zayiflama perhizleri de tatbik edilir. Perhizden maksat hem karbonhidratlari kismak hem de yiyecek ve içecekten alinacak kalorinin hastanin ideal kilosu için belirlenen miktari asmayacak bir düzendir. Perhiz tedâvisine kâfi cevap vermeyen hastalarda perhize ilâveten ilâçlara da basvurulur.

--------------------------------------------------------------------------------

Tuzsuz perhiz: Bu perhiz baslica karaciger sirozu, gebelik toksemisi (EPH sendromu), yüksek tansiyon, kalp yetmezligi, böbrek hastaliklarinda ve (kartizonlu, tuz tutucu veya terkibinde sodyum bulunan) ilâçlarla uzun süreli tedâvi görmesi îcâbeden hastalarda uygulanir. Esas îtibâriyle perhiz, tuzun içindeki sodyuma karsidir. Zîrâ sodyumun vücutta su tutma özelligi yukaridaki hastaliklari agirlastirir. Günlük hayatta en önemli sodyum kaynagi sofra tuzu oldugu için bu perhize tuzsuz perhiz denilegelmistir. Ancak tuzsuz perhizde olan hasta, hekimine danisarak sodyum ihtivâ eden gidâ ve ilâçlar hakkinda bilgi almalidir. Misâl olarak süt ve bâzi antiasit ilâçlar sodyum ihtivâ ederler.

--------------------------------------------------------------------------------

Dogustan metabolik hastaliklarda perhiz: Bu hastaliklarda vücûdun kullanamadigi gidâ maddeleri günlük diyetten kismen veya tamâmen uzaklastirilir. Misâl olarak fenilketonüri hastaligi ile dogan çocuklarda, vücutta fenilalanin amino asidini normal yolla metabolize edecek fenilalanin hidroksilaz enzimi yoktur. Bu sebeble gidâlarla alinan fenilalanin ve bunun anormal metabolik ürünleri vücutta birikerek beyni harap eder. Bu hastaligin kontrolü için sâdece gelisme için zarûri olan miktarda fenilalanin ve normal miktarlarda diger amino asitleri ihtivâ eden endüstriyel gidâlar (mamalar) dogumdan îtibâren kullanilir. Yas ilerledikçe uygun perhizlerle normal gidâlara geçis mümkündür. Bu geçis tamâmen hekim kontrolünde yapilmaktadir.

--------------------------------------------------------------------------------

3 Ögün Diyet

Bu diyeti, uzun sürede, yavas yavas ve saglikli olarak kilo vermek, normal zamanda da formunuzu korumak için uygulayabilirsiniz.

Kahvaltı

a) 1 Bardak greyfurt suyu, küçük bir tabak yagsiz, sirkeli salata ve ince bir dilim beyaz peynir. (Mevsimine göre salatalik, domates, lahana, havuç, marul vb.)

b) 1 Kase yagsiz yogurt ve ince bir dilim tuzsuz ya da kepekli ekmek.

c) 1 Haslanmis yumurta ve bir yemek kasigi dolusu reçel

Öğlen Yemeği

Tuzunu ölçülü koymak kaydiyla, yagsiz et ve sebzelerden olusan, haslama ya da firinda pisirilen bir yemek. Bir mikter sivi yag kullanilabilir. Bir dilim tuzsuz ya da kepekli ekmek

AkÅŸam YemeÄŸi

Öglen yemeginde yenilenler, ekmek olmadan yenilebilir.

Tatlı

Tatli ihtiyaci hissedilirse, en geç aksam yemeginden önce olmak kaydiyla, 100-300 Kalori arasinda, küçük bir bardak dondurma, vanilyali puding ya da mevyali yogurt yenilebilir.

Tuz Ihtiyaci

Tuz ihtiyaci hissedilirse, ögün aralarinda, bir paketten az, tuzlu kraker yenilebilir.

--------------------------------------------------------------------------------

Meyve ve Sebze Sulari ile Diyet

Taze meyve ve sebzelerin çesitli yollarla elde edilen sulari, bol miktarda vitamin ve bir miktar da mineral içerir. Bazi dietisyenlerin, mevye yerine taze sikilmis meyva ve sebze suyunu tavsiye ettikleri görülür. Meyve ve sebze sularinin bir diger faydasi da, kesinlikle hayvansal yag içermemeleri ve sindirimlerinin, ham olarak yenilen birçok sebze ve meyvadan çok daha kolay olmasidir. Diger taraftan, devamli sivi tüketimi, vücuttaki zararli toksinlerin atilmasina yardimci olurken, özellikle taze meyve sularinda bulunan asitler, sindirime yardimci olur, vücutta fazlaliklarin tutulmasini önler. Bu sekilde, normal ögünlere devam ederken, sikça taze meyva suyu içilmesiyle saglikli olarak formda kalmak ve dengeli bir diet mümkündür.

--------------------------------------------------------------------------------

Üç Günlük Diyet

Özellikle sporcularin, müsabakalar öncesi kisa sürede kilo verme maksadiyla kullandiklari bir yöntemdir. 3 Gün süreyle bu programin uygulanmasi halinde, kisa bir sürede farkedilir derece kilo vermek mümkündür.

1. Tercih

Kahvalti

1 Greyfurt, ya da suyu. 1 Çay kasigi findik ezmesi sürülmüs 1 dilim ekmek.

Öglen Yemegi

1 Yemek kasigi dolusu ton baligi konservesi. 1 Dilim ekmek. 1 Fincan çay ya da kahve.

Aksam Yemegi

1 Parça haslama et. 1 Kase haslanmis bezelye. 1 Tane havuç. 1 Tane elma.

2. Tercih

Kahvalti

1 Haslanmis yumurta. 1 Fincan çay. 1/2 Muz.

Öglen Yemegi

1 Yemek kasigi dolusu lor peyniri. 10 Tane tuzlu çubuk kraker. 1 Fincan çay ya da kahve.

Aksam Yemegi

1 Parça izgara biftek. 1 tane haslanmis kabak. 1/2 Ölçü vanilyali dondurma.

3. Tercih

Kahvalti

1 Fincan kahve. 5 Tane tuzlu çubuk kraker. Ince bir dilim peynir. 1 Elma.

Öglen Yemegi

1 Tane haslanmis yumurta. 1 Dilim ekmek. 1 Bardak meyva suyu.

Aksam Yemegi

1 yemek kasigi dolusu ton baligi konservesi. 1 Kase haslanmis karnabahar. 1 Tane havuç. 1 Dilim karpuz, ya da 1 Ölçü vanilyali dondurma.

--------------------------------------------------------------------------------

Bir Haftalık Diyet

Üç günlük diete nazaran, biraz daha töleransli olan bu programla, bir haftada forma girmeniz mümkün. Fakat diet programinin sone ermesinden sonra tekrar eski düzene birden geçis yapmamalidir.

Uygulama:

Hergün, en az 4 bardak soda ya da su tüketin.
Yemeklerinize, çesitli bitki ve baharatlar ile, tuz, aci biber ve sirke ekleyebilirsiniz.
Ögün aralarinda, bitkisel istah kesiciler kullanabilirsiniz.
PAZARTESI Muz hariç, bütün meyvalari yiyebilirsiniz.
SALI Istenilen bütün sebzeler yenilebilir.
ÇARSAMBA Bütün meyva ve sebzeler yenilebilir.
PERSEMBE 5 Muz ve 5 bardak süt.
CUMA Haslanmis sebze ile, izgarada pismis, 1 Parça biftek, tavuk ya da balik.
CUMARTESI Çig sebze (havuç, kereviz, domates, lahana vb.) ile birlikte 2 parça izgara biftek.
PAZAR Çig sebze (havuç, kereviz, domates, lahana vb.) ile birlikte 2 parça izgara biftek.

--------------------------------------------------------------------------------

Kolesterol ve Trigliserid Düsürücü Diyet

Önerilen Gidalar Ölçülü Yenecek Gidalar Kaçinilmasi Gereken Gidalar
Ekmek-Tahil Kepekli bugday
Çavdar ekmegi
Yulaf ezmesi
Misir Gevergi
Makarna
Pirinç
Bulgur Açma
Kruvasan
Pogaça vb..
Sütlü Ürünler Yagsgz süt
Az yagli peynir
ve eritme peyniri
Yagsiz yogurt
Yumurta aki Yarim yagli süt
yarim yagli peynir (dil peyniri)
Yarim yagli yogurt
Yumurta (Haftada 2) Tam yaglg süt
Konsantre süt
Taklit sütü
Yaglg peynir ve yogurt
Kaymak, santi
Çorbalar Sebze Çorbasi
Et suyu çorbasi Iskembe Çorbasi
Paça
Balik Bütün beyaz etli ve yagli baliklar
(Izgara, bugulama)
Uygun yagda kizartilmis balik Belirsiz yagda kizartilmis baliklar
Balik yumurtasi
Havyar
Et Tavuk
Hindi
Dana
Av eti Yagsiz sigir
Kuzu (Haftada 1-2)
Ciger (Ayda 1)
Dana jambon
Dana ve tavuk sosis Yagli görünen tüm etler
Kümes hayvanlari derisi
Ördek, kaz
Sosis, salam
Pastirma, sucuk
Yaglar Çoklu doymamis yaglar
(Ayçiçegi, misir özü, soya)
Tekli doymamis yaglar
(Zeytinyagi, hidrojene
olmamis yumusak margarin) Tereyagi
Hidrojene yaglar
Sert margarinler
İç yagi, kuyruk yagi
Sebze ve Meyva Tüm taze ve dondurulmus sebzeler
Kuru baklagiller
Haslama patates Uygun yagda kizartilmis
patates ve sebze Belirsiz yagda kizartilmis patates ve sebze
Cips
Tuzlu konserve sebzeler
Tatlilar Yagsiz sütle yapilan tatlilar
(Muhallebi, sütlaç, vs..)
Meyva salatasi
Limon dondurmasi
Asure, pestiller
Kuruyemisli sucuklar, cezerve Çoklu doymamis yag ve margarinle yapilan pasta ve bisküviler
Badem tatlisi
Helva Dondurma
Baklava
Kremali pasta
Hazir pasta ve bisküviler
Hazir pudingler
Çikolata ve tüm hazir tatlilar
Kuruyemis Ceviz
Badem
Kestane Yer fistigi
Antep fistigi Hindistan cevizi
Tuzlu eglencelik
Içecekler, Soslar Çay
Kahve, neskafe
Az kalorili mesrubat Az yagli soslar Fazla tuz
Hazir salata soslari
Mayonez

--------------------------------------------------------------------------------

Lahana Çorbası Diyeti

Çorba malzemeleri:

6 Tane irice yesil sogan, 2 yesil biber, 1 tane rendelenmis ya da dogranmis domates
1 Demet kereviz, 1/2 lahana
1 Paket tavuk ya da sigir bulyon
SIstege göre, tuz, karabiber, sarmisak ve maydanoz

1. Gün - Istediginiz kadar meyva ve lahana çorbasi
2. Gün - Istediginiz kadar çig ya da haslanmis sebze ve lahana çorbasi
3. Gün - Birinci ve ikinci günün yenilenlerin hek ikisi de lahana çorbasi
4. Gün - En fazla 4 tane muz, kremasi alinmis süt ve lahana çorbasi
5. Gün - Bir porsiyon biftek, bir tane domates, en az 6 bardak su ve lahana çorbasi
6. Gün - Istediginiz kadar biftek, sebze ve lahana çorbasi
7. Gün - Bir porsiyon pirinç lapasi, meyva suyu ve lahana çorbasi

Not: Diyet boyunca kesinlikle ekmek, alkol diet dahi olsa soda ve kolali içecekler alinmamalidir. Istenildigi kadar çorba içilebilir.

--------------------------------------------------------------------------------

İdeal gençlik rejimi

Günde 1 kez: Yesil salata, sebze (yesil, turuncu ve kirmizi), tahillar, baklagiller, aromali otlar.

Günde 2 kez: Çig sebze, bir dilim karisik tahilli ekmek, srap (30 ya da 40cl

Günde 3 kez: Yogurt

Günde 5 kez: Taze ya da az pisirilmis meyveler, çay, gazsiz mineral sular, bitki çaylari, çorbalar (günde 1,5 litre)

Günde 12 tane: Badem ya da findik

Haftada 1 kez: Kirmizi et (erkekler 18 yasindan sonra, kadinlar 50 yasindan sonra)

Haftada 2 kez: yagsiz baliklar, beyaz etler.

Haftada 3 kez: Yagli baliklar

Haftada 3 ila 4 kez : Biyolojik ya da köy yumurtasi

Haftada 3 ila 7 kez: Turpgiller, sogan, sarmisak, tahil ve baklagil karisimi (hayvansal protein yerine bitkisel protein)

--------------------------------------------------------------------------------

10 Günlük Diyet

1. Gün

Sabah: 1 Tane mevsim meyvesi, bir dilim kızarmış kepek ekmeği, şekersiz çay.

Öğle: Bir parça haşlanmış ya da ızgara et. Söğüş domates, şekersiz çay veya kahve.

Akşam: Bir dilim kızarmış kepek ekmeği. İstenildiği kadar yeşil salata, bir tane meyve, şekersiz çay ya da kahve.

2. Gün

Sabah: 1 tane mevsim meyvesi veya bir bardak greyfurt suyu. 1 dilim kızarmış kepek ekmeği.

Öğle: Haşlanmış ıspanak, domates, kereviz salatası.

Akşam: Dilediğiniz kadar meyve salatası. Şekersiz çay ya da kahve.

3. Gün

Sabah: 1 Tane mevsim meyvesi, 1 dilim kızarmış kepek ekmeği, şekersiz çay veya kahve.

Öğle: Haşlama veya ızgara balık. Mevsim meyvesi, şekersiz çay veya kahve.

Akşam: Söğüş domates, yağsız ve etsiz pişirilmiş kereviz yemeği, şekersiz çay veya kahve.

4. Gün

Sabah: 1 tane mevsim meyvesi, 1 dilim kızarmış kepek ekmeği, şekersiz çay veya kahve.

Öğle: 1 Tane haşlanmış yumurta veya bir parça yağsız, tuzsuz peynir. Çok az yağlı fasülye yemeği. 1 Dilim kepek ekmeği, şekersiz çay veya kahve.

Akşam: Çiğ yeşil biber (veya haşlanmış ıspanak) mevsim salatası, şekersiz çay veya kahve.

5. Gün

Sabah: 1 Tane mevsim meyvesi, 1 dilim kızarmış kepek ekmeği.

Öğle: Izgara balık, yağsız mevsim salatası, 1 dilim kızarmış çavdar ekmeği, şekersiz çay ya da kahve.

Akşam: Yağsız ve tuzsuz beyaz peynir, haşlanmış ıspanak, 1 dilim kepek ekmeği, şekersiz çay ya da kahve.

6. Gün

Sabah: 1 Tane mevsim meyvesi, 1 dilim kızarmış kepek ekmeği, şekersiz çay veya kahve.

Öğle: Çeşitli mevsim meyveleri, şekersiz çay ya da kahve.

Akşam: Yeşil salata, domates, bir parça yağsız peynir, mevsim meyvesi, şekersiz çay veya kahve.

7. Gün

Sabah: 1 Tane mevsim meyvesi, 1 dilim kızarmış kepek ekmeği, şekersiz çay veya kahve.

Öğle: Izgara tavuk eti, domates, havuç, haşlanmış lahana, mevsim meyvesi, şekersiz çay veya kahve.

Akşam: Yeşil salata, haşlanmış lahana, mevsim meyvesi, şekersiz çay veya kahve.

8. Gün

Sabah: 1 Tane mevsim meyvesi, 1 dilim kızarmış çavdar ekmeği, şekersiz çay veya kahve.

Öğle: Haşlanmış lahana, bir tane haşlanmış yumurta, şekersiz çay veya kahve.

Akşam: Mevsim meyveleri, şekersiz çay vaya kahve.

9. Gün

Sabah: 1 Tane mevsim meyvesi, 1 dilim kızarmış çavdar ekmeği, şekersiz çay veya kahve.

Öğle: Izgara yağsız et, domates, haşlanmış lahana, şekersiz çay veya kahve.

Akşam: Haşlanmış tuzsuz karnabahar, mevsim meyveleri, şekersiz çay veya kahve.

10. Gün

Sabah: 1 tane mevsim meyvesi, şekersiz çay veya kahve.

Öğle: Haşlama veya ızgara yağsız balık, 1 tane mevsim meyvesi, şekersiz çay veya kahve.

Akşam: Yağsız kereviz yemeği, mevsim meyveleri, domates, şekersiz çay veya kahve.

Not: Diyete en fazla iki defa tekrar edilebilir. İki tekrardan sonra üçüncü kez devam etmek için arada bir hafta aşırıya kaçmadan normal seyirde yemeğe devam edilmelidir.






Prof. Dr. Sinsi 10-16-2012 08:59 PM

Diyet/ Diyet Çeşitleri / Diyet Hakkında Her Şey
 

AkdenizDiyeti

İlk kez 1950-60 lı yıllarda Amerikalıların da içinde olduğu 7 ülkeden 12000 erkeğin yaşam tarzları ve beslenme alışkanlıkları ile ilgili yapılan araştırmada Akdeniz diyeti ilgi çekmeye başlamıştır.
Bu araştırma Girit ve Yunanistan'ın bazı bölgelerinde yaşayan erkeklerde koroner kalp hastalığı görülme sıklığının oldukça düşük olduğunu göstermiştir. Yunanlı erkeklerde koroner kalp hastalığına bağlı erken ölüm oranı Amerikalı erkeklerden % 90 daha azdır. Yunanlı erkekler dünyada en uzun ortalama yaşam süresine sahip erkeklerdir.

Yapılan başka çalışmalarda Akdeniz diyeti ile beslenen koroner kalp hastalarında ikinci kalp krizi görülme riskinin % 70 azaldığını göstermektedir.
Bu beslenme alışkanlığı geleneksel olarak zeytin ekiminin yapıldığı İtalya'nın diğer bölgeleri, İspanya ve Portekizin bazı bölgeleri, Güney Fransa'nın bazı bölgeleri, özellikle Fas ve Tunus gibi Kuzey Afrika'nın bazı bölgeleri, Türkiye'nin bazı bölgeleri, Bazı Balkan ülkeleri, Lübnan ve Suriye gibi Ortadoğu ülkelerinde de yaygındır.

Nedir bu Akdeniz Diyetinin sırrı?
Akdeniz bölgesinde geleneksel olarak bol miktarda yeşil sebze ve meyve, fasulya, mercimek, bezelye gibi taneli sebzeler ve baklagillerin bütün türleri yetişmektedir. Kırmızı et seyrek yenir ve mandıra ürünleri fazla yağlı değildir. Diğer yağ tipleri yerine zeytinyağı kullanılmaktadır.
Akdeniz Diyetinin Temelleri:

Ayda Birkaç Kez:

Kırmızı Etler. ( aylık 350-450 gr)

Haftalık Ilımlı miktarlarda Balık (kümes hayvanlarından daha fazla yararlı)
Ilımlı miktarlarda kümes hayvanları
4 taneye kadar yumurta

Günlük Ilımlı miktarlarda peynir ve yoğurt ( az yağlı veya yağsız tipleri)
Bol miktarda taze meyve sebze, hububatlar, baklagiller, tohum cinsi yiyecekler ve kuruyemiÅŸler.

Diğer yağlar yerine en önemli yağ olarak az miktarlarda zeytinyağı.

Yemeklerle birlikte ılımlı miktarlarda, örneğin erkekler için günde iki, kadınlar için günde bir kadeh kırmızı şarap.

Ekmek, makarna, pirinç, bulgur, kuskus, patates vs.

Ayrıca günlük fiziksel aktivite ve günlük 6 bardak su.

Bunların dışında sarmısak, bazı yeşillikler ve otlarda Akdeniz Diyetinin temel besinleri olabilirler ancak bunlar hakkında yeterli araştırma yapılmamıştır.


Prof. Dr. Sinsi 10-16-2012 08:59 PM

Diyet/ Diyet Çeşitleri / Diyet Hakkında Her Şey
 

Uzmanlara Göre
“Bilinçli Beslenme, SaÄŸlık ve Siz” adlı SaÄŸlıklı YaÅŸam Konferansı’nda Amerika’da yaÅŸayan Kalp Cerrahı Prof. Dr. Mehmet Öz, Kardiyolog Dr. Özgen DoÄŸan ve AkciÄŸer Hastalıkları Uzmanı Dr. Selim Acarsoy, saÄŸlıklı yaÅŸam ve kilo verme konularında bilgiler verdi.

Uzmanların üçü de sigaranın bırakılması, kilo verilmesi ve egzersiz yapılmasının insan hayatındaki önemine dikkat çekti. Biyolojiye karşı irademizin herzaman yenik düştüğünü söyleyen New York Presbyterian Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Mehmet Öz, akıllı perhiz yapmak gerektiği belirterek, kilo vermek konusunda şu açıklamaları yaptı:

“Kilo vermek için geleneksel katı diyetleri yürütmek çok zor. Sırrım ÅŸu; günde 100 kalorilik daha az yemek yemek, ya da 100 kalori daha fazla harcamak. Böylece bel çevrenizi inceltebilirsiniz. Kilo vermek çok mühim ama bel çevresi çok daha önemli. Bel çevresi boyunuzun yarısı kadar olacak. Türkiye’de 30 milyon aşırı yaÄŸlı insan var. Prostat kanseri, meme kanseri ve aşırı ÅŸiÅŸmanlık aynı oranda öldürür.”

Biyolojinizi İyi Anlayın!
İradenin hiçbir zaman biyolojiyi yenemeyeceÄŸini ifade eden Mehmet Öz, bu nedenle için ne kadar uÄŸraşırsak uÄŸraÅŸalım biyolojimizin bizi bir yerden sonra yeneceÄŸini vurguladı. Bu nedenle biyolojiyle karşı karşıya gelmemek gerektiÄŸini aktaran Öz, "Biyoloji ile beraber perhiz yapmaya baÅŸlamak gerekir. Bu, suyun altında nefes tutmaya benzer. Suyun altında nefes tuttuÄŸunuz zaman bir yerden sonra nefes almak için yüzeye çıkmak zorunda kalırsınız. EÄŸer sıkı bir perhiz yaparsak bir yerden sonra baÅŸarılı olamayız. Bir yerden sonra kızıp her ÅŸeyi yemeye baÅŸlarız. Onun için biyolojiyi anlamak gerekiyor. Vücutta iÅŸtahı artıran hormon düşmesi yemeÄŸe baÅŸladıktan sonra 30 dakikayı bulur. Onun için gerektiÄŸinden fazla yemek yeriz. Ama yemeÄŸe oturmadan 30 dakika önce bir avuç kuruyemiÅŸ, biraz sebze veya meyve yersek iÅŸtah azalır. 30 dakika sonra yemeÄŸe oturduÄŸunuz zaman kendinizi tok hissedersiniz, daha az yersiniz. Sıcak havalarda en güzel içeçek ayrandır. Bol bol su için ama meyve suyunu tavsiye etmiyorum çünkü içinde ÅŸeker var” diye konuÅŸtu.

Bel Ölçüsüne Dikkat!
Kilo verirken odağın genel kilo sayısından çok bel çevresi ölçüsü olması gerektiğini belirten Mehmet Öz, bu konuda da şu açıklamalarda bulundu:
“Organlarınıza yakınlığı nedeniyle göbeÄŸiniz taşıyabileceÄŸiniz en tehlikeli yaÄŸdır. Diyet sayesinde bel ölçünüzü indirmenin yanı sıra bunu korumanız için egzersize de önem vermeniz gerekiyor. Türkiye’de aşırı yaÄŸlı ve ÅŸiÅŸman yaklaşık 30 milyon kiÅŸi var. Bunlar kilo vermeye karar verir ve her birinin beli 10’ar santimetre düşerse, 30 milyonla 10 santimetreyi çarparsak 3 bin kilometrelik uzunluÄŸa ulaşılacak. Bu da İstanbul’dan Londra’ya kadar olan uzaklığa eÅŸit. Göbek deliÄŸinize mezurayı koyarak göbeÄŸinizi sonuna kadar içe çekerek belinizin çevresini ölçün. EÄŸer bu rakam boyunuzun yarısından az ise saÄŸlıklısınız, fazla ise saÄŸlığınız risk altında demektir. Türkiye’de fazla kilo sorunu önemli, ancak ondan da önemli olan sigara içme alışkanlığı. Aşırı kilolardan arınmak ve sigara alışkanlığını bırakmak gerekir. Kilo vermek için yapılması gereken en etkili diyet Akdeniz diyeti ve beslenme biçimidir.”

Diyetiniz Sabote Olmasın!

Her pazartesi başladığınız diyetlerin bir türlü sonu gelmiyorsa ya da yılın yarısını aç gezdiğiniz halde etrafta dolaşan incecik kadınlara kıskanç gözlerle bakmaya devam ediyorsanız bu işin içinde sadece yanlışlık değil aynı zamanda diyetinizi sabote edici etkenler var demektir.
Hayatınızın yarısı çikolatalara imrenerek bakmakla mı geçti ya da her tatlı yediğiniz bir gün için üç gün pişmanlık duyduğunuz halde yine de değil bir kilo bir gram bile vermiyorsanız bu duruma bir son vermenin vakti geldi demektir. Diyetlerinizin işe yaramadığını düşünerek beslenme düzeninizi değiştirmeden önce derinlemesine bir araştırma yapmalı yanlışın nerede olduğunu öğrenmelisiniz.
Diyetinizi Sabote Edecek 15 Neden
1. Hızlı yemek
Hızlı yemek yemek kilo almanıza neden olur bu nedenle yavaş yemelisiniz. Yiyecekleri uzun süre çiğnedikten sonra yutmak, beynin vücuda giren besinleri kaydetmesine zaman tanımak anlamına geliyor. Bu şekilde tat alma duyusu da tatmin oluyor. Böylece doyduğunuzu anlamanızla, yemeye son vermeniz arasındaki zaman kısalıyor.
2. Teknoloji
Diyetlerinizin bir işe yaramamasının en büyük etkenlerinden biri hareketsiz yaşamdır. Eskiden bir arkadaşınızla görüşmek için belki de 10 ya da 15 dakika yürürken şimdi sadece mailleşerek görüşmüş kadar oluyor ya da internet üzerinden sohbet edebiliyorsunuz. Böyle olunca da hareket yerine oturmayı seçiyorsunuz.
3. Tatlandırıcılar
Kilo almamak için sürekli şeker yerine tatlandırıcı kullanıyor olabilirsiniz. Fakat yapılan araştırmalar yapay tatlandırıcıların alınan doğal kalori alımı konusunda vücudu kandırdığını ve bu nedenle de daha fazla şeker kullanma isteğini ortaya çıkardığını gösteriyor.

4. Sebzeler
Sebzelerinizi ve salata malzemelerinizi iyi yıkadığınızdan emin olmalı ve organik olarak yetiştirilmiş olanları seçmelisiniz. Hormonlu sebze ve meyvelerden uzak durmalısınız.
5. Yağ oranı düşük yiyecekler
Yağ oranı yüksek ve düşük yiyecekler arasında aslında sanıldığı kadar çok fark yoktur. Yoğurt, süt ya da peynirde bu oran önemliyken yağ oranı düşük bir kek yemekle yağ oranı yüksek olanı yemek arasında hiçbir fark yoktur.
6. Stres
Beyin, vücutta enerjinin azaldığını fark eder etmez açlık hissetmemize yol açan kimyasal maddeler salgılar. Bu kimyasal maddeleri salgılayan kısmı, aynı zamanda duyguları da kontrol eder ve sıkıldığımız veya kendimizi kötü hissettiğimizde hemen buzdolabına koşmamızın başlıca sebebi de budur.
7. Öğün atlamak
Her yemek yediğinizde metabolik hızınız iki saat içinde yüzde 20 - 30 artar fakat öğünleri atlarsanız metabolizmanız yavaşlar. Özellikle de kahvaltı yapmamak en büyük problemdir ve gece boyunca yüzde 5 yavaşlayan metabolik hızınız bir daha yemek yiyene kadar aynı hızda kalır.
8. Meyve suları
Früktoz seviyesi yüksek olan meyve suları iştahınızı açar. Bu nedenle taze meyve suyu içmek ya da meyve yemek çok daha yararlıdır.
9. Toksinler
Karaciğer vücudun yağ yakan organıdır ve eğer alkol gibi toksinlerle doluysa yakma işlemi için daha yoğun çalışarak çok enerji harcar ve yorulur. Bu nedenle içki içerken yağ ya da şekeri çok fazla tüketmemeye dikkat etmelisiniz.
10. Salata
Diyet yaptığınız için salata yemeyi tercih edebilirsiniz fakat salatayı dışarıda yiyecekseniz soslu bir salata yememelisiniz. Çünkü özel soslarla yapılan bu salataların kalori bakımında bir hamburgerden çok da farkı yoktur.

11. Doğumgününüz
Kış mevsiminde doğduysanız baştan kaybetmiş olma ihtimaliniz yüksek çünkü yapılan araştırmalar kış bebeklerinin obeziteye daha yatkın olduklarını gösteriyor. Bunun sebebi ise daha yavaş çalışan bir metabolizmaya sahip olmaları.
12. DoÄŸum kontrol
Kadınların en büyük sorunlarından biri de doğum kontrol yöntemleri nedeniyle alınan kilolardır. Özellikle doğum kontrol hapları bazı kadınlarda iştah açarlar.
13. Uyku düzeni
Yapılan araştırmalara göre geceleri dört saatten az uyuyan kişiler daha çok uyuyanlara oranla daha fazla kilo alırlar. Çünkü yorgun bir vücut, normal günde yakılan enerjiyi yakamaz ve metabolizması yavaşlar. Bunun için her gün uykunuzu düzenli almaya dikkat etmelisiniz.
14. Evlilik
Yeni evli çiftler hep evlendikten sonra kilo aldıklarından şikâyet ederler. Bunun nedeni ise birlikte bir yaşam paylaşma sonucu herşeyi aynı anda yapma isteğidir. Fakat sözkonusu yemek olunca bu yanlıştır eşinizle aynı miktarda ya da aynı şeyleri yemeden de mutlu bir evliliğe sahip olabilirsiniz.
15. Tiroid sorunu
Sürekli yorgun hissediyorsanız, kilo almaya başladıysanız ve sürekli üşüyorsanız tiroidiniz tembelleşmiş olabilir. Bu da metabolizmanızın daha yavaş çalışmasına neden olur. Bunun için bir uzmana başvurun ve balık, fındık gibi yararlı besinler almaya dikkat etmelisiniz.

Beslenmede Doğru Bilinen Yanlışlar

Halk arasında beslenme konusunda rivayetler dolaşır durur. Balık ve yoğurdu birlikte yemek insanı zehirler, diyet yaparken mutlaka light ürünler tüketilmelidir, aç karnına limon suyu içmek yağları eritir... gibi. Peki bunların ne kadarı doğru, ne kadarı yanlış hiç düşündünüz mü?
Etik Diyet Danışmanlık'tan Uzman Diyetisyen M. Turgay Köse, beslenme konusunda doğru bilinen yanlışlarla ilgili bilgiler verdi. Her gün çeşitli yayın organlarında beslenme konusunda birtakım haberlerle karşılaştığımızı fakat bunların bir kısmının bilimsel olmasına karşın, bazılarının doğruluktan tamamen uzak olduğunu vurgulayan Köse, "Ancak maalesef asılsız haberlerin daha çok prim yapması doğru bilinen birtakım yanlışların ortaya çıkmasına zemin hazırlamaktadır. Halbuki bilim doğruların artmasından ziyade, bazen yanlışların azalması ile ilerlemektedir" diye konuştu. Uzman Diyetisyen M. Turgay Köse'nin verdiği bilgilere göre, doğru bildiğimiz yanlışlar ise şöyle:

Kabak Çekirdeği Zayıflatır, Bağırsakları Çalıştırır...

Ay çekirdeğinin 100 gramı 560 kkal. enerji vermektedir. Somut bir örnek vermek gerekirse; enerjisi yaklaşık bir bütün somun ekmeğe tekabül etmektedir. Hem de hastalık gibidir, elimizi verir kolumuzu kaptırırız. Buna karşılık kabak çekirdeğinin zayıflatıcı etkisi olduğu, bağırsakları çalıştırdığı, ay çekirdeği kadar zararlı olmadığı düşünülür. Sanılanın aksine kabak çekirdeğinin kalorisi daha yüksektir (100 gramı 610 kkal.). Hiçbir zaman için bağırsakları çalıştırıcı, kabızlığı önleyici bir etkisi yoktur. Öte yandan her iki çekirdek türü de doymuş, yani kötü yağ içerdiği için kalp - damar sağlığı açısından zararlıdır. Kilo aldırıcı etkileri de göz ardı edilmemelidir.

Balık ve Yoğurt Beraber Yenirse Zehirlenme Yapar...

TazeliÄŸini yitiren balıkta “histamin” adında bir proteinin miktarı artmakta ve bu madde aynı zamanda yoÄŸurtta da bulunmaktadır. Aynı öğünde her ikisi de tüketilirse vücuttaki histamin miktarı artmaktadır. Bu durum özellikle alerjik durumu olan bireylerde bazı olumsuz tepkimelere yol açabilmektedir. Besin zehirlenmesi açısından olayı incelersek; balık bayat ise yanında yoÄŸurt yenilse de yenilmese de zaten zehirlenmeye yol açar. O nedenle besinleri taze olarak tüketmeye dikkat etmeli, tazeliÄŸinden şüphe edilen besinleri imha etmeliyiz.

Light / Diyet Ürünler Zayıflama Diyetlerinde Serbestçe Tüketilebilir...

Bir ürünün üzerindeki “light” veya “diyet” ibaresi o besinin gün içerisinde serbestçe tüketilebileceÄŸi, enerjisinin olmadığı anlamına gelmemektedir. Sonuçta lezzet veren birtakım öğeler (yaÄŸ, ÅŸeker, un, tuz...) mevcuttur. Unutmayınız ki bunlardan herhangi birinde yapılan bir azaltma diÄŸerindeki artış ile kapatılmakta ve lezzet bu ÅŸekilde korunmaktadır. O nedenle besinler satın alınırken etiketleri iyi bir ÅŸekilde okunmalı ve yorumlanmalıdır. Uygun olan ürün de serbestçe tüketilmemeli, eÅŸdeÄŸeri olan baÅŸka bir besinin yerine tercih edilmelidir. Aksi taktirde farkında olunmadan yüksek oranda enerji alımına, dolayısıyla kilo kazanımına yol açabilir.

Aç Kalmak Zayıflatır..

Zayıflamak uÄŸruna aç kalmak, öğün atlamak sanılanın aksine genelde kilo alımı ile sonuçlanmaktadır. Çünkü yeterince beslenemeyen metabolizma, durumu “kıtlık” olarak algılamakta ve tüketilen her besini savunma mekanizması olarak (yarın bir gün tekrar aç kalırsam enerji olarak kullanırım mantığı ile) vücutta yaÄŸ ÅŸekline depo etmektedir. Tıpkı bizlerin sular kesildiÄŸinde depo ettiÄŸimiz suyu kullanıp, suların geri gelmesi ile birlikte depoyu tekrar doldurmamız ve fazladan yedekleme yapmamız gibi. Önerilen; dengeli bir beslenme programına eÅŸlik edecek egzersiz ile fazla kilolardan kurtulmaya çalışmaktır.

Zeytinyağı Mucize Bir Yağdır...

Zeytinyağı önerdiğimiz yağlardan biridir. Omega - 9 adı verilen yağ asitlerini içermektedir. Ancak ekmeğinizi zeytinyağına bandırarak, salatalarınıza gönlünüzce zeytinyağı gezdirerek bolca tüketmeyiniz. Sonuçta katı da olsa sıvı da olsa 1 gram yağ 9 kkal. enerji vermektedir. Dolayısıyla fazlası kilo aldırmakta ve oluşan şişmanlığa bağlı olarak birtakım sağlık problemleri de ortaya çıkmaktadır. O nedenle katı yağlar kötü olarak tanımlanıyorken, zeytinyağı da kötünün iyisi olarak görülmeli, aşırı kullanımdan kaçınılmamalıdır.

Karbonhidratlarla Proteinleri Karıştırmamak Gerekir...

Pratikte ve teorikte bu durum pek mümkün değildir. Örnek olarak bir süt kutusunun üzerindeki etiket bilgilerine bakacak olursanız içerisinde hem karbonhidrat hem de protein olduğunu göreceksiniz. Aynı şey yoğurt için de geçerlidir. Hatta karbonhidrat diye bildiğimiz pirinç ve makarna paketlerinin üzerindeki etiket bilgisini incelediğimizde protein de içerdiklerine tanık oluruz. Demek ki ayırma diyeti temelinde yanlış. Bu durumda bizim hiç süt ve yoğurt tüketmememiz gerekir. Peki ya kemik sağlığımız? Dolayısıyla bu durum kişiyi yetersiz ve dengesiz beslenmeye sürüklemektedir.

Aç Karına Limon veya Greyfurt Suyu İçmek Yağları Eritir...

Maalesef herhangi bir yiyecek veya içeceğin tüketilmesi ile vücuttaki depo edilen yağlardan kurtulmak mümkün değildir. Keşke kilo vermek bu kadar kolay olabilse, ancak beslenme tedavisi ve egzersiz programı birlikte sürdürülmeden fazla kilolardan ve depo edilen yağlardan kurtulmak pek mümkün olmamaktadır. Dilerseniz deneyebilirsiniz, bir paket katı margarin üzerine limon veya greyfurt suyunu dökün ve bekleyin. Yağda hiçbir değişmenin olmadığını göreceksiniz. Özellikle mide rahatsızlığı olan bireylerin aç karına bu içecekleri içmesi zararlı olabilir. Çözümü bilimde aramak gerekmektedir.

Diyette Yağı Kesmek Depo Edilen Yağların Yanmasını Sağlar...

Zayıflamaya yönelik diyet uygulasak da vücudumuzun belirli oranlarda yağa ihtiyacı vardır. Bu ihtiyacın diyetle karşılanmadığı durumlarda vücut savunma mekanizması olarak karbonhidrat ve proteinlerden yağ sentezler ve bu yağ, oldukça yüksek oranlarda kolesterol içerir. Halbuki yağda eriyen vitaminlerin kullanılması vücuda alınan yağlara bağlıdır. Hatta bazı yağ asitleri vücut tarafından üretilemediği için besinler yolu ile alınmak durumundadır. Ayrıca yağlar mideyi yaklaşık 3 saatte terk ettiği için uzun süre tokluk hissi verirler.

Bol Bol Soda İçmek Zayıflatır...

Soda, sindirimi bir miktar kolaylaştırdığı için özellikle yemeklerden sonra tercih edilen bir içecektir. Hazmı kolaylaştıran bu içeceğin yağ yakıcı bir fonksiyonu bulunmamaktadır. Zayıflatıcı etkisi bulunmayan soda, aşırı miktarlarda içildiği taktirde iştah açıcı bir etki göstermektedir.

Ekmek, Pilav ve Makarnayı Kesmek Zayıflatır...

Zayıflama ile kilo vermek arasında önemli bir fark vardır. Önemli olan nereden kilo verildiÄŸidir. EÄŸer ki kas ve su kaybı saÄŸlayan bir yöntem uyguluyorsanız onun adı tedavi deÄŸildir. ÅžiÅŸmanlık vücuttaki yaÄŸ oranının fazlalığı olduÄŸuna göre; ÅŸiÅŸmanlıktan kurtulmak, zayıflamak için de vücutta depo edilen yaÄŸlardan kurutulmak gerekmektedir. Ekmek, pilav ve makarna gibi tahıl ürünleri kimyasal yapılarında bulunan hidroksil (OH) molekülü sayesinde su tutucu bir özelliÄŸe sahiptirler. EÄŸer ki diyette bu besinlerin tüketimini en aza indirirseniz vücudunuz da su tutamayacağı için kısa sürede birkaç kilo ağırlık yani su kaybedeceksiniz. Tabi vücudunuzdaki %20’lik bir su kaybı saÄŸlığınızı tehlikeye atacağı için savunma mekanizması olarak daha fazla su kaybetmemeye, kilo verememeye baÅŸlayacaksınız. Sonrasında ise kaybedilen su vücudunuza geri geldiÄŸinde eski ağırlığınıza geri döneceksiniz. Hatta uyguladığınız bu yanlış diyet sonrası daha bile fazlasına.

Kepekli Ürünlerin Kalorisi Düşüktür...

Hemen hemen hiçbir ürünün kepekli alternatifi, normal çeşidinden daha düşük enerji içermemektedir. Hatta bazı kepekli ürünlerin enerjisi normallerine göre daha bile fazladır. Bir ürünün kepekli olması onun lif yani posa içerdiğinin bir kanıtıdır. Şeker, kolesterol ve tansiyon seviyelerini dengelediği, doygunluk ve tokluk hissi verdiği, dışkılama sayısını ve miktarını artırdığı için kepekli ürünler daha sağlıklıdır.

Çay, Kahve, Kola Suyun Yerini Tutar...

İçilen çay, kahve, kola gibi içecekler diüretik oldukları için asla suyu yerini tutmamakta, vücuttan su atımını artırmaktadır. En iyi çözücü, saf, katkısız ve doğal olan içecek su olduğu için günlük su tüketimine önem vermek gerekmektedir.

Gıda Katkı Maddeleri Kansere Yol Açar...

Yapılan bilimsel çalışmalar tüm kanser nedenlerinin % 1’inden daha azının gıda katkı maddelerinden kaynaklı olabileceÄŸini göstermektedir. Hatta bazı katkı maddeleri sanılanın aksine kanserojen maddelerin oluÅŸumunu ya da etkisini engelleyici niteliktedir. Genelde koruyucu amaçlı kullanılan gıda katkı maddeleri besinin raf ömrünü artırıcı, lezzet verici niteliktedir. Unutulmamalıdır ki, hiçbir gıda katkı maddesi toksik deÄŸildir. Toksik olan dozudur.


Prof. Dr. Sinsi 10-16-2012 08:59 PM

Diyet/ Diyet Çeşitleri / Diyet Hakkında Her Şey
 

Kanser Kalkanı Besinler

Kanser Kalkanı Besinler

Kanser 200’den fazla türde olan bir hastalık grubu olup, kontrolsüz çoÄŸalan ve yayılan anormal hücreler ÅŸeklinde tanımlanır. Kanserin görülme sıklığını iki temel faktör etkiler. Bunlar kalıtımsal faktörler ve çevresel faktörlerdir. Kalıtımsal faktörler, ailemizden aldığımız genetik mikrastır ve deÄŸiÅŸmesi mümkün deÄŸildir. Çevresel faktörler ise, sigara içimi, saÄŸlıksız beslenme, fiziksel aktivite yetersizliÄŸi, obezite, belirli bazı enfeksiyona neden olan organizmalar, bazı ilaç tedavileri, güneÅŸ ışınları, besinlerin içerisinde bulunan kanser yapıcı maddeler, çalışma alanlarında bulunabilecek kanser yapıcı öğeler ve soluduÄŸumuz havada, içtiÄŸimiz suda ve besinlerimizin temelini oluÅŸturan toprakta bulunabilecek kanser yapıcı ajanlardır. Bu nedenle kanseri bir alın yazısı olarak görmek doÄŸru deÄŸildir.

Anadolu SaÄŸlık Merkezi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı ÇaÄŸatay Demir'in verdiÄŸi bilgilere göre; kanser oluÅŸumunda beslenmenin çok önemli bir faktör olduÄŸunun anlaşılması üzerine bilim adamları bitkilerde bulunan bir takım maddeler üzerine daha çok çalışmalar yapmıştır. Bu çalışmalar neticesinde “fitokimyasal” terimi ortaya çıkmıştır. Fitokimyasal terimi, bitkisel besinler tarafından üretilen çok çeÅŸitli bileÅŸiklerden ileri gelmektedir. Fito Yunanca’da bitki anlamına gelmektedir, kimyasal ise bitkilerde doÄŸal olarak oluÅŸan kimyasal bileÅŸikleri belirtmektedir. Bu bileÅŸikler meyvelerde, sebzelerde, fasülyede, tahıllarda ve diÄŸer bitkilerde bulunmaktadır. Çok çeÅŸitli fitokimyasal içeren sebze ve meyvelerin tüketimi arttırılarak kanser riskinin yüzde 30 ila yüzde 40 oranında azaltılabileceÄŸi bilimadamları tarafından bulunmuÅŸtur. Fitokimyasalların çeÅŸitli mekanizmalarla kanser oluÅŸturan hücreleri etkisiz hale getirdiÄŸi bilinmektedir. Bütün meyve, sebze ve baklagiller fitokimyasal içerdiÄŸi için bu maddeleri vücuda almakta oldukça basittir. Örnek olarak havuç 100’den fazla fitokimyasal içerir. Fitokimyasalların 8 binden fazla olduÄŸu bilinmekte olup, günümüzde bunların 150 kadarı üzerinde çalışmalar yapılmıştır. İşte kansere karşı savaÅŸta birkaç etkili besin.

Domatesin Gücü

Antikanserojen aktivite gösteren karotenoidlerden biri olan likopen, domateste bulunan vitamin A benzeri bir bileÅŸik olup prostat, meme ve akciÄŸer gibi bazı kanser türlerinde kanser riskini azalttığı yönünde araÅŸtırmalar mevcuttur. Likopenin antikansorejen etkiyi antioksidan özelliÄŸi ile yerine getirdiÄŸi düşünülmektedir. Son yıllarda 47.000 kiÅŸi üzerinde yapılan bir çalışmada, domates ve ürünlerini haftada 10 porsiyon ve daha fazlasını tüketenlerde prostat kanser riskinin %35 oranında azaldığı kanıtlanmıştır. 1994 yılında İtalya’da yapılan bir araÅŸtırmada yüksek miktarda domates tüketiminin sindirim sistemi kanser riskini düşürdüğü bildirilmiÅŸtir. Likopenin en iyi kaynağı domatesten yapılmış ürünlerdir. Likopen, iÅŸlenmiÅŸ domates ürünlerinin (salça, ketçap, domates çorbası vs.) yaÄŸ ile birlikte tüketilmesiyle, vücut tarafından çiÄŸ domatese göre daha iyi kullanılır. ÇeÅŸitli araÅŸtırmalarla kanıtlanan bu özellik, likopenin yaÄŸda eriyen bir besin öğesi olmasından ve domateste trans formunda bulunan likopenin piÅŸirme veya benzeri iÅŸlemler sırasında cis formuna dönmesinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Likopen karpuz, greyfurt ve kayısı gibi kırmızı meyve ve sebzelerde de bulunur.

Karoten Zengini Mandalina

Yapılan çeÅŸitli araÅŸtırmalar sonucu, mandalinada bulunan ve ona turuncu rengini veren karoten maddesinin saÄŸlık üzerine birçok olumlu etkisi ortaya kondu. Japonya’da yapılan iki farklı çalışmaya göre karoten deposu olan mandalinanın, kansere yakalanma riskinin azalttığı azalttığı bulundu. Mandalinanın bunun yanında karaciÄŸer hastalıkları, damar sertliÄŸi ve ÅŸeker hastalığı riskini azalttığı, mandalina suyu içen hepatit hastalarının ise karaciÄŸer kanserine yakalanmadıkları tespit edildi.

Brokoli, Karnabahar, Lahana ve Brüksel Lahanası

Bu gruptaki besinlerin yapısı oldukça karmaşık olduÄŸu için, yapılarında bulunan kanser önleyen bileÅŸikler veya bileÅŸik toplulukları tam olarak açıklanamamaktadır. Kanser türleri arasında üçüncü sırada görülme sıklığıyla kolon kanseri ve Amerika’da yaÅŸam boyunca her 6 erkekten birinde görülen prostat kanseri riskini azaltan bu besinler, yüksek oranda C vitamini, beta-karoten, lif, kalsiyum, folik asit ve birçok fitokimyasal madde içerirler. Bu besinlerin yapısında bulunan bileÅŸikler DNA zedelenmesini baskılayan veya bloke eden enzimleri tetikler, tümör büyüklüğünü ve östrojen benzeri hormonların etkinliÄŸini azaltır.

Geçmiş Yılların İlacı, Sarımsak

Sarımsak yüksek miktarda saponin, fosfor, potasyum, kükürt, çinko, orta miktarda selenyum, A ve C vitaminleri ile az miktarda da kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir, manganez ve B kompleks vitaminlerini içerir. Sarımsağa karakteristik kokusunu veren ve biyolojik aktivitesinin çoğunu sağlayan içindeki allisin, allilik sülfitler gibi organik kükürtlü bileşiklerdir. Soğan ve sarımsakta bulunan bu maddeler karsinojenlerin atılımını arttırır ve tümör hücre çoğalmasını baskılayan enzimleri uyarırlar. Ayrıca sarımsağın antibakteriyel olduğu bilinmektedir.
Sarımsağın bir baÅŸka bilinen özelliÄŸi ise midede bulunan Helikobakter Pilori adlı bakterinin üremesini önleyerek, bu bakterinin midedeki miktarını azaltmaktır. Bu bakteri mide kanseri ile iliÅŸkilendirildiÄŸi için, sarımsak dolaylı yoldan mide kanserinden de koruyabileceÄŸi konusunda veriler bulunmaktadır. Çin’de geniÅŸ bir grupta yürütülen bir çalışmada, soÄŸan ve sarımsak tüketimi ile mide kanseri geliÅŸme riski arasında ters bir iliÅŸki bulunmuÅŸtur. Kırk bin menopoza girmiÅŸ kadında yapılan bir çalışmada sarımsak tüketiminin kolon kanserine karşı koruyucu olduÄŸu bildirilmiÅŸtir. İtalya ve İsviçre’de yapılan araÅŸtırmalara göre soÄŸan ve sarımsak tüketen yaÅŸlı yetiÅŸkinlerin, barsak, yumurtalık, gırtlak ve böbrek gibi bazı kanser türlerine yakalanma risklerinin en düşük seviyede olduÄŸu bildirilmiÅŸtir.
Sarımsaktan en iyi şekilde faydalanmanın yolu, çiğ olarak doğrayıp tüketmektir. Sarımsağa uygulanan pişirme dahil çeşitli işlemler, sarımsağın sağlık için yararlı aktivitesini engellemektedir.

Antioksidan Deposu Üzüm

İnsan vücudunda meydana gelen birtakım olaylar sonucunda serbest radikaller oluşur. Serbest radikaller ise hücre hasarına neden olarak kanser gibi pek çok rahatsızlığın ortaya çıkmasına neden olurlar. Örneğin hücrenin yapısını oluşturan lipitleri etkileyerek, hücre zarını zedeleyebilir ve neticesinde hücrenin yapı ve bütünlüğünde bozulmalar meydana gelebilir. Ayrıca bir nükleik asit olan ve genetik bilgi taşıyan DNA molekülüne zarar vererek genlerde bozulmalara neden olabilirler. Serbest radikallerin bu gibi etkileri başta kanser olmak üzere, kalp damar hastalıkları ve diyabet gibi çok ciddi hastalıkların ortaya çıkmasına neden olur.
Üzüm içerdiği flavonoid bileşenlere bağlı olarak potansiyel antioksidan (serbest radikalleri etkisiz hale getiren) etkinlik gösterir, bu özelliği nedeniyle plazma antioksidan kapasiteyi yükselterek oksidasyona bağlı DNA hasarını ve hücrelere zarar veren bileşenlerin düzeyini azaltır. Yapılan çalışmalar üzümün bu etkisinden dolayı başta kanser olmak üzere bir çok hastalığın oluşumunu önlediğini göstermiştir.

Doğal Östrojen Hormonu Soya

Soya ve soya ürünleri fitoöstrojen kaynakları olup bu besinler insan vucudunda üretilen doğal östrojen hormonu gibi davranır. Bu bileşiklerin östrojenik etkisi zayıf olmakla beraber, insan vücudunda hem östrojenik aktivite yaparlar, hem de doğal östrojen etkilerini baskılayıcı etki gösterirler. Menopoz sonrası kemik erimesinin temel nedeni östrojen eksikliğidir. Özellikle menopoz sonrası kadınlarda fitoöstrojenik etki gösteren soya ürünleri önem taşır.
Fitoöstrojenler özellikle hormon bağımlı olan kanserleri kontrol ve önlenmesinde rol oynarlar. Meme kanseri, testis ve prostat kanseri gibi östrojen ilişkili kanserler fitoöstrojen alımının yüksek olduğu ülkelerde daha düşük oranlarda görülmektedir.
Soyanın kanserden koruyucu etkisinin yanı sıra, kemik erimesi, diyabet, böbrek hastalığı, menopoz semptomları, kolesterol ve kardiyovasküler hastalıklar üzerine olumlu etki gösterdiği birçok çalışma ile desteklenmiştir.
Soyafasülyesi diğer bitkisel kaynaklı besinlere göre daha yüksek protein içermesinden dolayı, doymuş yağlardan zengin et ürünleri yerine tüketilmesi oldukça sağlıklı bir tercihtir. Soya sütü ve tofu da günlük beslenmede yer verilmesi gereken besinlerdir.

Kanser Hücrelerinin Büyümesini Engelleyen Yeşil Çay

Yeşil ve siyah çay, Camellia Sinensis bitkisinin yapraklarından elde edilir. Yeşil çay, siyah çayla aynı bitkiden elde edilmesine rağmen; aralarındaki tek farklılık, işleme tekniğinden kaynaklanır. Siyah çay kurutulurken oksijenle tepkimeye girerken yeşil çayda bu işeleme izin verilemez, dolayısıyla içerisindeki antioksidan maddelerin azalmasına karşı korunmuş olur. Her iki çayda da kafein bulunur, ancak yeşil çaydaki kafein oranı daha düşüktür.
Çinliler sağlık durumlarını geliştirmek için yaklaşık 3.000 yıldır yeşil çay içmekteler. Yeşil çay özellikle Japonya ve Çin gibi Asya bölgelerinde tüketilmekte olup, sağlık üzerine olumlu etkieri ortaya çıktığından beri batı ülkelerinde de popülerlik kazanmıştır.
Çaydaki antioksidan polifenolik bileşikler kanser ve kardiyovasküler hastalıklara karşı koruyucu etkisi olduğu bilinmektedir. Çayda bulunan temel antioksidan madde kateşindir. Bu bileşik, kanser hücrelerinin büyümesi için gerekli olan enzimi bloke ederek kanser hücrelerinin büyümesini önler. Japon kadınlarda günde beş bardak ya da daha çok çay içilmesinin evre I ve II meme kanseri tekrarını azalttığı göstermiştir. Bazı araştırmalar ise yeşil çayın prostat, mide ve yemek borusu kanser riskini azalttığını belgelemiştir.

Kanserden Yüzde 75-80 Oranında Korunmak İçin...

· Günde en az 5 porsiyon çeşitli renkte meyve ve sebze tüketin.
· Sağlıklı kilonuzu sürdürebilmek için kalorisi düşük yiyecek ve içecekler tercih edin.
· İşlenmiş tahıl ürünleri yerine, tam tahıllı ürünleri tercih edin.
· Kırmızı et tüketimini sınırlandırın, işlenmiş et ürünleri (sucuk, salam, sosis, hazır köfte vs.) tüketmeyin.
· Sigara içmeyin.
· Haftada 5 gün en az 30 dakikalık orta derecede fiziksel aktivite yapın.
· Sağlıklı kilonuzu hayatınız boyunca sürdürün.

Brokoli ve Brüksel Lahanasını Haşlamadan Yiyin

Brokoli ve brüksel lahanasının kansere karşı faydalı olduğu biliniyor. Ancak uzmanlar, bu sebzelerin kaynatılarak pişirilmesi durumunda içindeki kanserle savaşan maddelerin büyük bölümünün yok olduğunu belirtiyorlar.

Kansere karşı faydalı olduÄŸu bilinen “glucosinolates” adlı maddeleri içeren brokoli ve brüksel lahanasının kaynatılarak piÅŸirilmeleri halinde, bu sebzelerde bulunan kansere karşı savaÅŸan maddelerin yaklaşık yüzde 80’i suya geçerek heba oluyor.
Daily Mail’in internet sitesinde yer alan habere göre, Warwick üniversitesi'nden bir grup bilimadamı, piÅŸirme yöntemlerinin bu sebzelerdeki glucosinolates seviyelerini nasıl etkilediÄŸini araÅŸtırdılar. AraÅŸtırma sonucunda, brokolinin 30 dakika haÅŸlanması halinde glucosinolates miktarının yüzde 77, 10 dakika haÅŸlanması durumunda ise yarısının azaldığını tespit ettiler.

Yarım saat haÅŸlanan karnabaharda yararlı maddelerin yüzde 75’inin, lahanada yüzde 65’inin, brüksel lahanasında yüzde 58’inin kaybolduÄŸu belirlendi. Bu sonuçlar doÄŸrultusunda sebze tüketiminden azami faydayı saÄŸlanabilmesi için kaynatmaktan vazgeçilmesi gerektiÄŸini belirten uzmanlar, sebzelerin buharda, mikrodalgada veya kızgın yaÄŸda piÅŸirilmesini öneriyorlar. Uzmanlar, bu sebzeleri dondurmanın da yararlı maddelerin seviyesinin azalmasına yol açtığını vurguluyorlar.

Rejim Yaparken Süt İçin

Özellikle kadınlarda genç yaşlarda zayıflama amacıyla yapılan sağlıksız diyetler, ilerleyen yaşlarda başta osteoporoz olmak üzere bir çok hastalığa neden olabiliyor. Bu nedenle, sağlıklı bir zayıflama programının yeterli miktarda süt ve süt ürünü içermesi gerekiyor.
Diyetisyen Aysen Arıcan, güçlü bir kemik yapısı için gereken kalsiyumun en iyi kaynağının süt ve süt ürünleri olduğunu belirterek, zayıflama programlarında yağı alınmış veya yağ oranı azaltılmış sütlerin içilebileceğine dikkat çekiyor. Yağ oranı azaltılmış veya yağı alınmış sütlerin kalsiyum miktarı azalmadığı için, sağlıklı diyetlerin önemli bir unsurunu oluşturuyor. Genç yaşlarda zayıflamak için uygulanan sağlıksız diyetler, yaşlılıkta özellikle kadınlar açısından osteoporoz, bir başka deyişle kemik erimesi hastalığı riskini artırıyor. Bu nedenle tek tür besin tüketimine dayanan, yeteri kadar süt ve süt ürünleri içermeyen diyetlerin uygulanmaması gerekiyor. Süt ve süt ürünleri, bedenin ihtiyaç duyduğu kalsiyumu vücuda kazandırıyor.

Az Yağlı veya Yağsız Süt Tercih Edebilirsiniz

Sütün biyoyararlılığı en yüksek kalsiyum kaynağı olduÄŸunu belirten Diyetisyen Aysen Arıcan, özellikle diyet uygulanırken süt tüketiminin ihmal edilmemesi gerektiÄŸini kaydetti. YaÄŸ oranı azaltılmış veya yağı alınmış sütlerde kalsiyum miktarının azalmadığını, diyet sırasında rahatlıkla bu sütlerin tüketilebileceÄŸini sözlerine ekleyen Arıcan, şöyle konuÅŸtu: “Kalsiyum için en iyi kaynak süt ve süt ürünleridir. 1 su bardağı sütte ortalama 240 mg kalsiyum bulunuyor. Günlük tüketilecek 2 bardak süt 480 mg kalsiyum saÄŸlıyor. DiÄŸer kalsiyum kaynağı olan süt ürünlerinin de tüketimiyle günlük gereksinim böylece tamamlanabiliyor. İnce bağırsaklardan kalsiyumun toplam yüzde 20-40’ı emilebiliyor. Yapılan bazı çalışmalar, sütün yüksek oranda emildiÄŸini ortaya koyuyor. Zayıflama programı uygularken yaÄŸ oranı azaltılmış veya yağı alınmış süt içilebilir, böylece yeteri kadar kalsiyum alımı saÄŸlanabilir. YaÄŸ oranı azaltılmış veya yağı alınmış sütlerde kalsiyum miktarı azalmıyor. Böylelikle, kemiklerden kalsiyum çekilmesi önlenebiliyor.”

Günlük Minimum 600 mg Kalsiyum Almak Obeziteyi Önlüyor

Yeni yapılan bir araştırmada günlük 600 mg ın altında kalsiyum alan bireylerin Beden Kitle İndekslerinin daha yüksek olduğu, obezitenin neden olduğu hastalıkların görülme sıklığının arttığı tespit edilmiştir. Diyette tüketilen süt ve ürünlerinin, enerjisi planlanarak ve yağ oranı azaltılarak tüketilen 3 bardak süt tüketiminin kilo kontrolünü sağlamada etkin olduğu belirtilmiştir.

Sağlıklı Zayıflamak İçin Diğer Altın Kurallar

· Besinleri iyi tanıyın: İyi bir etiket okuyucusu olun, tükettiğiniz besinlerin ambalajının üzerindeki kalori, besin değeri tablosunu inceleyin.
· Çeşitlilik ve denge yaratın.
· Ölçülü olun.
· Yediklerinizi kaydedin. Gün sonunda kayıtlarınızı değerlendirin, farkına varmadan yediğiniz küçük atıştırmalıkların ne kadar fazla kalori içerdiğini gözleyin ve bunları zamanla azaltın.
· Fiziksel aktivitenizi arttırın. Fiziksel aktivite kalori harcatması bir yana gençlikte kemik kütlesini artırır, yaşlılıkta ise kemik kaybını önler. Her yaş döneminde haftada en az 3- 4 kez 45- 60 dakika yürüyüş gereklidir.
· Aç kalmayın. Açlık metabolizmanın yavaşlamasına ve vücutta su oranının azalmasıyla, yağ oranının artmasına neden olur.
· Günde 2-3 lt su için. İnsan vücudunun %60-70 i sudur. Kilo vermek ve metabolizmanın hızlanması için su içmek çok önemlidir.
· Süt-yoğurt tüketimini ihmal etmeyin. Yapılan araştırmalar diyetle yeterli kalsiyum alındığında yağ yakımının arttığını ve yağlanmanın engellendiğini ortaya koyuyor hem kemik ve eklem sağlığınız hem de kilo kontrolünüz için yağı alınmış süt ve ürünlerini diyetinizden eksik etmeyin.
Süt İçemeyenler Dereotu Yesin
Süt içmeyi sevmeyenlere müjde! Uzmanlar, yemeklerde ve salatalarda tüketmeye alışkın olduğumuz dereotunun inek sütünden daha fazla kalsiyum içerdiğini belirtiyorlar. Bu nedenle süte alternatif olabileceğini vurgulanan dereotunun, kemikleri kuvvetlendirdiği aktarılıyor...
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Bölümü Metabolizma ve Beslenme Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Aydın, dereotunun sütün alternatifinin olduğunu belirtti. Dereotunun sütten daha fazla kalsiyum içerdiğini kaydeden Prof. Aydın, "İnek sütünde 117 miligram kalsiyum bulunurken, dereotunda bu oran 208'dir. Ayrıca dereotu magnezyum ve potasyum açısından zengin olması bakımından da kemik sağlığına daha faydalıdır. Çocuklar, anne ve babalar kemiklerinin kuvvetli olması için mutlaka dereotu tüketmeli" diye konuştu.

Dengeli Beslenmenin Püf Noktaları
Hızlı yaşam, yoğun iş temposu ve yaşam standartlarındaki değişim yemek alışkanlıklarını da etkiliyor. Günlük hayatta ve iş hayatında beslenme dengesini koruyabilmek için ise doğru tercihler yapmak gerekiyor.
Anadolu SaÄŸlık Merkezi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Öngün, saÄŸlıklı besin seçiminin, açlığı ve kiÅŸisel tercihleri yatıştırıcı olması gerektiÄŸini belirterek, çeÅŸitliliÄŸi ve dengeyi koruyarak, aşırıya kaçmadan saÄŸlığı koruyucu ve arttırıcı besinlerin seçilmesi gerektiÄŸini söylüyor.
"Yanlış beslenme alışkanlıklarından vazgeçilmeli, beslenme konusunda mucize reçeteler ya da mucize besinler olmadığı unutulmamalıdır!" diyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Öngün'ün sağlıklı ve dengeli beslenme konusundaki önerileri işe şöyle:

Sağlıklı ve Zinde Kalabilmek İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

· Besin seçimlerini yavaş yavaş değiştirin. Değişime gün içindeki bir öğünü veya yemeği değiştirerek başlanabilir. Yağda kızarmış balık yerine ızgara tercih etmek gibi.
· Her gün temel besin gruplarından bir yiyeceği tüketmeye özen gösterin. Tabağınızın dörtte üçünü sebze ve tahıl grubu ile; kalan kısmını et grubundan bir besinle tamamlayabilirsiniz. Ek olarak az yağlı süt veya yoğurt ile öğün tamamlanabilir. Herhangi bir sağlık sorununuz yoksa, yiyecekleri yaşamınızdan tamamen çıkarmak yerine azaltmaya çalışın: Az yağlı besinleri yüksek olanlara tercih edin.
· Besin grupları içinde çeşitliliğe dikkat edin.
· Yaşam şeklinizi değiştirip, günlük enerji harcamanızı arttırın. Düzenli fiziksel aktivite sağlıklı yaşam için vazgeçilmezdir.

Sağlıklı Seçimler İçin Pratik Öneriler

· Ekmeğin üzerine tereyağı ve reçel sürmek yerine meyveli yoğurdu tercih edin.
· Öğün atlamamaya özen gösterin. Öğün atlamak için çeşitli bahaneler vardır: Zamansızlık, yoğun iş temposu, isteksizlik, aç hissetmemek gibi... Zaman içerisinde öğün atlama kişinin doğal bir alışkanlığı haline gelebilir. Ancak bunun çalışma verimini ve konsantrasyonu azalttığını , halsizliği arttırdığını, sonraki öğünde daha fazla yemeye neden olduğunu hatırlamakta fayda var.
· Ara öğünler çoğunlukla iş yoğunluğunun yüksek olduğu saatlere veya toplantı saatlerine rastlamaktadır. Çekmecenizde bulundurabileceğiniz kuru veya taze meyveler, kepekli bisküviler, kutu süt veya meyve suyu ara öğünleriniz için pratik bir seçim olabilir.
· Gün içine yayılan uzun toplantılarda genellikle ikram edilen çay, kahve yerine bitki çayları tercih edin. Tatlı veya tuzlu, yağ içeriği yüksek kurabiye gibi besinler yerine taze veya kuru meyvelerden oluşan ikramları tercih edin.
· Tuz tüketiminize dikkat edin. Tuz tüketimi ile hipertansiyon arasında yakın bir ilişki vardır.
· Şeker ve tatlı tüketiminizi azaltın, şeker içeriği az olan besinleri tercih edin. Şekerler saf karbonhidrattır ve yoğun enerji kaynağıdır. Bu besinlerin fazla miktarda tüketimi, aşırı enerji alımının nedenidir. Ayrıca şişmanlığa ve besleyici değeri yüksek olan besinlerin tüketiminin de azalmasına neden olur.
· Sebze ve meyveler posa, vitamin ve mineral içeriği zengin olan besinlerdir. Bunun yanında kurubaklagiller, yulaf, mercimek, mısır, buğday ve ekmek gibi posa yönünden zengin besinler diyette yer almalıdır. Buğday ununun kepeği alınmadan tüketilmesi tercih edilmelidir. Her gün 4-5 porsiyon meyve, 2-3 porsiyon sebze tüketilmelidir.

İş Yemekleri İçin Öneriler

· Yemek yenilecek mekana çok aç gitmeyin,
· Ana yemeği beklerken ikram edilenleri tüketmeyin,
· Lezzetli olduğu kadar besleyici ve sağlıklı da olan bir yemek seçin. Krema ve tereyağı eklenmemiş çorbalar, ızgara tavuk , balık veya hindi eti, zeytinyağlı dolma, sarma ve sebze yemekleri ile kurubaklagil yemekleri, sebzeli hazırlanmış ve katı yağ eklenmemiş hamur işleri (sebzeli makarna, sebzeli börek gibi) gibi.
· Tatlılardan aşure, kabak talısı, ayva tatlısı veya sütlü tatlıları, şuruplu tatlılara tercih edin.
· Meze olarak mayonez eklenmemiş yoğurtlu sebze salataları, kısır, mercimek köftesi, patlıcan salatası veya humusu tercih edebilirsiniz.
· Çerez olarak leblebiyi tercih edin. Ek olarak, günde 4-5 adet fındık veya 2-3 adet ceviz tüketebilirsiniz.



Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.