![]() |
Yüksek Oksalik Asit İçeren Gıdalar Hangileridir
Yüksek Oksalik Asit İçeren Gıdalar Vücutta oksalik asit yoğunlu arttığında vücut dokusuna zarar verebilecek kristaller yoğunlaşmakta ve böbrek taşı gibi oluşumların meydana gelmesine sebep olmaktadır. Oksalik asit kalsiyumla birleştiği zaman alınan gıdaların besin değerini üzerinde olumsuz etki yaratmaktadır. Aşağıda yüksek oksalik asit içeren gıdalar listesini bulabilirsiniz. Sebzeler Bazı sebzeler oksalik asit açısından oldukça zengindir ve börek taşı sorunu hastalar tarafından tüketilmesi sakıncalı olabilir. Amerikan Tarım Bakanlığı’nın yaptığı araştırmaya göre her 100 gramında 1,7 gram oksalik asit bulunan maydanoz en yüksek oksalik asit içeren sebzeler sıralamasında bir numaradadır. Diğer sebzeler ise şöyledir. Pancar Tatlı patates Kereviz Karahindiba Patlıcan Brokoli Havuç Yeşil Biber Patates Kabak Ispanak Şalgam Su teresi Bamya Karalahana Pırasa Semizotu Turp Meyveler Kivi Limon kabuğu İncir Yaban mersini Ahududu Erik Mandalina Yemişler Fıstık Badem Susam Haşhaş tohumları Ayçiçeği tohumları Kaju Baklagiller ve Tahıllar Siyah kuru fasulye Nohut Lima Fasulyesi Brüksel lahanası Yulaf ezmesi Karabuğday Yukarıda bulunan gıdalar haricinde pek çok baharat ve çeşnide oksalik asit yönünden zengindir. Çay yapraklarında yüksek yoğunluklu oksalik asit bulunduğu bilinmektedir. Ancak evde çay yaparken kullanılan yaprak sayısı az olduğu için makul seviyelerde çay tüketiminin bir zararı yoktur. Tarçın, zencefil, marul, soya ürünleri, çikolata, kakao ve bira yüksek oranda oksalik asit içermektedir. Tüm bu gıdalar ve içecekler oksalik asit içermekle birlikte oksalik asit organik olarak az miktarda tüketildiğinde zararsızdır. Ancak her şeyin fazlasının zararlı olduğu gibi aşırı miktarda oksalik asitli gıda tüketimi de zaman içinde vücutta bazı sorunların oluşmasına yol açabilir. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.