ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   İyi Balda Bulunması Gereken Özellikler (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=941249)

Prof. Dr. Sinsi 10-16-2012 09:09 PM

İyi Balda Bulunması Gereken Özellikler
 

İyi balda bulunması gereken özellikler

Balların kalitesi, hilesiz ve kalıntısız olmasıyla ilgilidir. Hilesiz ve hiçbir kalıntı içermeyen ballar kaliteli olarak nitelendirilebilir. “Çiçek balı veya çam balı daha kalitelidir” şeklinde bir yaklaşım yanlıştır. Balın tadı, kokusu veya rengine bakarak, kalite kriteri belirlemek doğru değildir. Balın kalitesi, yani tamamen doğal ve sağlıklı olup olmadığı, sadece laboratuvar analizleri ile tespit edilebilir.

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg

Şekerli ballar, arıların şeker şurubuyla beslenmeleri neticesinde elde edilen ballardır. Arı, balı çiçeğin nektarından değil, hemen kovanın önüne konmuş olan şekerden imal eder. Bu şekilde üretilen ballar, doğanın ve çiçeklerin özünü, sağlığını taşımaz ve bal adı altında satışa sunulamaz.

Yapay ballar ise şeker şuruplarına aroma ve boya ilavesi ile üretilen ürünler olup, bu durumun etiketlerinde mutlaka belirtilmesi gerekir. Bunların yanı sıra bir de doğal ballara çeşitli şeker şurupları, su, nişasta vs. katılarak yapılan hile yöntemleri vardır. Burada amaç ucuz maddeler katarak miktarın artırılmasıdır.

Tüm bu uygulamalar balda sahteciliğe girer ve “doğal bal” adı altında satışa sunulamaz. Doğal bal arıların çiçeklerin özlerinden, yani nektarlarından elde ettiği, yani direkt ve yalnız doğadan gelen baldır. Balda hile olup olmadığını sadece balın tadından, kokusundan ya da görüntüsünden anlamak mümkün değildir. Tek yöntem balın yapısının analiz edilmesidir. En iyi netice, tüm bal analizlerinin yapılıp sonuçların, konusunda deneyimli uzman bilim insanları tarafından yorumlanmasıyla elde edilir."




Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.