![]() |
Beden Tipinize Göre Zayıflayın
Herkesin farklı bir beden tipi var. Kiminin üst kısmı geniş, kiminin kalça ve bacakları daha dolgun. Yaza hazırlandığımız şu günlerde, uygun bir beslenme diyeti ile ayda 4 kilo verebilir, bölgesel egzersizle dilediğiniz gibi incelebilirsiniz... Çilek Tipi Vücut Üst beden geniş, alt beden dar Kilolarınız en çok sırt, omuz, kol ve karın bölgesinde mi birikiyor? Diyet yaparak kilo veriyorsunuz ama bu bölgeleri bir türlü eritemiyorsunuz. Şuç, şeker metabolizmasını düzenleyen ve yağ birikimini dengeleyen ensülin hormonlarını salgılayan bezlerde. Bunlae üst bedende daha hassas oldukları için kas ve yağlar burada birikiyor. Önerdiğimiz beslenme yöntemi ve egzersizle bu bölgedeki yağları eritip incelebilirsiniz. Ancak unutmayın; sorununuz sadece estetikle ilgili değil... Genetik yapınız dolayısıyla dolaşım bozukluğu ve şeker hastalığı riskiyle de karşı karşıyasınız. O halde öncelikle olarak katı yağlardan, katkı maddelerinden ve soslardan uzak durun. Beslenmenizde meyve ve sebzelere ağırlık verin. Günde en az 8-10 bardak su içmeyi ihmal etmeyin. Pazartesi Kahvaltı 1 fincan light süt 2 dilim kızarmış kepekli ekmek Ara 2 kivi Öğle Zeytinyağlı ve limon ilaveli 100 gr havuç salatası 130 gr karışık sebze çorbası 1 dilim kepekli ekmek İkindi 2 elma Akşam Zeytinyağlı ve limon ilaveli 130 gr haşlanmış karışık sebze 120 gr ızgara biftek 1 dilim ekmek Salı Kahvaltı 1 kase light yoğurt 6 diyet bisküvi Ara 2 portakal Öğle Zeytinyağı ilaveli 120 gr haşlanmış kabak 120 gr baklagil püresi 2 dilim ekmek İkindi 200 gr çilek Akşam Zeytinyağı ve sirke ilaveli 100 gr karışık salata 130 gr ızgara balık 1 dilim kepekli ekmek Çarşamba Kahvaltı 1 fincan light süt 5 diyet bisküvi Ara 2 elma Öğle Zeytinyağı ve limon ilaveli 140 gr haşlanmış sebze 100 gr nohut püresi 4-5 diyet kraker İkindi 2 muz Akşam Zeytinyağı, limon ve 1 domates ilaveli 120 gr yeşil salata 120 gr derisi alınmış tavut but ızgara 2 dilim kızarmış ekmek Perşembe Kahvaltı 1 kase meyveli yoğurt 6 diyet bisküvi Ara 200 gr çilek Öğle Zeytinyağı ve limon ilaveli 150 gr yeşil salata 100 gr ızgara balık 150 gr haşlanmış patates 1 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz İkindi 1 taze ananas Akşam Zeytinyağı ile kavrulmuş 120 gr rendelenmiş kabak 130 gr mercimek çorbası 2 dilim çavdar ekmeği Cuma Kahvaltı 1 fincan sütlü kahve 2 dilim kızarmış kepekli ekmek Ara 2 armut Öğle Zeytinyağı ilaveli 200 gr domates salatası 130 gr patatesli sebze çorbası 1 dilim çavdar ekmeği İkindi 2 portakal Akşam Zeytinyağı ilaveli 100 gr haşlanmış ıspanak 125 gr ızgara biftek 1 dilim ekmek Cumartesi Kahvaltı 1 fincan light süt 40 gr cornflakes Ara 1 elma Öğle Zeytinyağı ilaveli 150 gr haşlanmış bezelye Limonlu ve maydanozlu 120 gr hindi göğüs ızgara 1 dilim kepekli ekmek İkindi 200 gr çilek Akşam Zeytinyağı ve sirke ilaveli 200 gr soya filiz salatası 130 gr teflonda kavrulmuş ıspanak 1 dilim kepekli ekmek Pazar Kahvaltı 1 kase tahıl ilaveli yoğurt 6-7 savoyer bisküvi Ara 2 armut Öğle Zeytinyağı ve limon suyu ilaveli 150 gr karışık salata 130 gr havuç, kabak ve patates karışımı püre 1 tavuk göğsü ızgara 7-8 diyet kraker İkindi 200 gr çilek Akşam Zeytinyağı ve limon suyu ilaveli 150 gr havuç salatası 120 gr tavuk göğüs eti ızgara 2 dilim çavdar ekmeği Günlük Yağ Miktarı : 20 gr sızma zeytinyağı Günlük Tuz Miktarı : 1 çay kaşığı (5 gr) Günlük Su Miktarı : 2 litre (8 su bardağı) Armut Tipi Vücut Üst beden dar, alt beden geniş Kalçanız omuzlarınıza göre daha geniş. Kilo aldığınız zaman öncelikle o bölge kalınlaşıyor... Suçlu, östrojen hormonu. Vücudunuzun bu bölgesindeki yağ dokuları diğer bölgelere oranla daha hassas. Bu beden tipine sahip olanlar içi şişkinlik ve selülit riski yüksek. Bu incelme programı ile hem kilo verebilir, hem de vücudunuzun kalın bölgelerini biçimlendirebilirsiniz. Bu tip vücut için diyet programınızda bol taze meyve ve sebzeye, bitkisel proteinli gıdalara (özellikle tahıl ve baklagil kaynaklı) ve az tuzlu besinlere yer vermeniz gerekiyor. Hayvansal yağlardan kesinlikle uzak durmalısınız. Ayrıca öğünlerde ve öğün aralarında bol su içmelisiniz. Pazartesi Kahvaltı 1 su bardağı portakal suyu 3-4 kepekli diyet bisküvi Ara 2 armut Öğle Fırında pişirilmiş 100 gr karışık sebze 1 kahve fincanı pirinç ve bir domatesle hazırlanmış pilav 100 gr hindi but ızgara 6 kepekli diyet bisküvi İkindi 200 gr çilek Akşam 70 gr havuç salatası 100 gr ızgara tavuk göğsü 1 dilim kızarmış çavdar ekmeği Salı Kahvaltı 1 fincan sütlü kahve 3-4 kepekli bisküvi Ara 1 elma Öğle Zeytinyağı, sirke ve kapari ilaveli 100 gr karışık salata 40 gr patatesli sebze çorbası 100 gr haşlama dana eti 1 dilim mısır ekmeği İkindi 2 kivi Akşam Zeytinyağı ve sirke ilaveli 150 gr roka salatası 120 gr az yağlı beyaz peynir 2 dilim kızarmış kepekli ekmek Çarşamba Kahvaltı 1 kase light yoğurt 20 gr yulaflı müsli Ara 2 elma Öğle Zeytinyağı, limon ve 1 domates ilaveli 100 gr roka salatası 40 gr ıspanaklı makarna 100 gr ızgara balık 1 dilim ekmek İkindi 2 armut Akşam Zeytinyağı, limon ve 1 turp ilaveli 120 gr marul salatası 130 gr ızgara balık 2 dilim kepekli ekmek Perşembe Kahvaltı 1fincan light yoğurt 20 gr kepekli müsli Ara 1 su bardağı kivi ve portakal suyu karışımı Öğle 150 gr haşlanmış taze fasulye 60 gr enginarlı makarna 100 gr haşlanmış et 1 dilim ekmek İkindi 150 gr çilek Akşam Zeytinyağı ve limon ilaveli 130 gr roka salatası 100 gr haşlanmış hindi but 2 dilim kızarmış ekmek Cuma Kahvaltı 1 fincan limonlu çay 1 çay kaşığı reçel sürülmüş 1 dilim kızarmış ekmek Ara 150 gr light yoğurt Öğle Teflon tavada pişirilmiş 100 gr patlıcan 1 havuç ve 1 kahve fincanı pirinçle hazırlanmış pilav 100 gr balık ızgara 1 dilim çavdar ekmeği İkindi 1 elma Akşam Zeytinyağı ilaveli 100 gr haşlanmış sebze 1 ızgara biftek 1 dilim çavdar ekmeği Cumartesi Kahvaltı 1 su bardağı portakal suyu 1 dilim çavdar ekmeği Ara 2 kivi Öğle 180 gr haşlanmış taze fasulye 1 kahve fincanı pirinçle hazırlanmış pilav 100 gr ızgara balık 1 dilim ekmek İkindi 1 elma Akşam Zeytinyağı ve sirke ilaveli 130 gr yeşil salata 150 gr haşlanmış balık 1 dilim kızarmış çavdar ekmeği Pazar Kahvaltı 1 fincan light süt 3-4 diyet bisküvi Ara 1 kase karışık meyve salatası Öğle Zeytinyağı ve limon ilaveli yeşil salata 50 gr sebze çorbası 100 gr ızgara balık 1 dilim çavdar ekmeği İkindi 200 gr çilek Akşam Zeytinyağı ve limon ilaveli 130 gr marul salatası Sebze ile birlikte haşlanmış 100 gr et 1 dilim kepekli ekmek Günlük Yağ Miktarı : 20 gr (1.5 çorba kaşığı) sızma zeytinyağı Günlük Tuz Miktarı : 5 gr (1 çay kaşığı) Günlük Su Miktarı : 2 litre (8 su bardağı) 4 Altın Kural Armut Tipi 1- Yağsız et ve balık çeşitleri, taze peynir ve light yoğurt tercih edin. 2- Salamura yiyecekler, konserve ve uzun süre bekletilen peynirleri yemeyin, çünkü bu tür besinler iyot açısından zengindir. İyot da, dokuların su tutmasına neden olur. Bu da yağ birikimine yol açar. 3- Yemekleri tatlandırmak için baharatları keşfedin. Böylece tuzu azaltıp farklı lezzetlerle tanışabilirsiniz. 4- Yemek pişirme yöntemi çok önemli. Yağsız pişirme için, ızgara, haşlama, fırın, kağıtta ya da buharda pişirme yöntemlerini tercih edin. Çilek Tipi 1- Mönülerinizde et, balık, peynir gibi besinlerin az yağlı olmasına dikkat edin. Kepekli besinler, meyve ve sebzelere ağırlık verin. 2- Tereyağı, süt kreması, konserve gibi yiyeceklerden uzak durun. Konservelerdeki yağ ve tuz, sizin için risk taşıyan hastalıklara davetiye çıkarabilir. 3- Kesinlikle zeytinyağından vazgeçmeyin. Hayvansal yağlardan uzaklaşıp kalbinizi koruyun. 4- Her türlü kızartma yiyecekten uzak durun. 5- Soda, çay gibi içecekleri su olarak değerlendirmeyin. Günde en az 8-10 bardak su içmelisiniz. |
Beden Tipinize Göre Zayıflayın
Beden tipinize göre beslenin Artık devir sadece kalori hesabına dayalı klasik diyetle zayıflama devri değil. Beden tipinize uygun beslenme hangisi? Siz hangisisiniz? Ayurveda sistemine göre Vata, Pitta ve Kapha beden tiplerinin hayat biçimleri birbirinden farklı. Kalori hesabına son Akşam gazetesinin haberine göre, artık devir sadece kalori hesabına dayalı klasik diyetle zayıflama devrini geçti. Beden tipinize uygun, yaşa, cinsiyete uygun, mevsime uygun ve yaşamsal özelliklerinize uygun sağlıklı ve bilinçli doğal beslenme var artık. Verdiğinizi geri almayacaksınız Çünkü sadece kalori hesabına dayalı diyetlerle zayıflıyorsunuz ama sonra verdiğiniz kiloları fazlasıyla geri alıyorsunuz. Vata tiplerinin özellikleri • Hafif, ince bir yapı • Etkinlikleri çabuk yerine getirme • Düzensiz acıkma ve sindirim • Hafif ve sık sık kesilen bir uyku, uykusuzluk • Coşku, canlılık, düşgücü • Kolay heyecanlanma, değişen ruh halleri • Yeni bilgiyi çabuk kavrama ve çabuk unutma • Endişeli olmaya eğilim • Kabızlığa eğilim • Kolay yorulma • Patlamalar halinde gelen zihinsel ve bedensel enerji Vata tipinin ana teması 'değişkenlik' • Vata kişilerinin ne yapacağı belli olmaz. İşleri başlatmakla sorumludur, bitirmekle değil. • Bu tip kimseler bir şey satın almadan sürekli alışverişe çıkarlar, bir sonuca varmadan devamlı konuşurlar ve kronik olarak doyumsuzdurlar. • Birçok Vata'nın üzüntüye eğilimi vardır ve uykusuzluk çekerler. Normal Vata uykusu bütün tipleri içinde en kısasıdır, altı saat ya da daha az ve yaş ilerledikçe süre kısalır. • Sindirim sistemi ile ilgili tipik şikayetleri kronik kabızlık ya da gazdır. Dengeli bir Vata kişisi mutlu, çoşkulu ve enerjiktir. Zihin açık ve kıvraktır. Çevre değişikliklerine karşı oldukça hassastırlar. Sese ve temasa karşı keskin tepki gösterirler ve yüksek tondan hoşlanmazlar. • Canlı hareketli, kolay heyecanlanan, ne yapacağı belli olmayan, düşgücü kuvvetli kişilerdir. 'Vata tiplerinde görülen hastalıklar' • Uykusuzluk, kronik kabızlık, gerilime bağlı mide rahatsızlığı, kaygı ve depresyon, adale spazmları ve krampları, PMS (adet öncesi sendromu), hassas barsaklar, kronik ağrı, yüksek tansiyon, artrit. Vata'yı sakinleştiren yiyecekler Yenmeli: Kuşkonmaz, pişmiş soğan ve sarmısak, pancar, havuç, salatalık, yeşil fasulye, bamya, kabak,turp, tatlı patates, şalgam. Azaltılmalı veya yenmemeli: Brokoli, lahana, karnabahar, kereviz, patlıcan, domates, biber, patates. Genelde çiğ sebzeler yenmemelidir. Meyveler Yenmeli: Kayısı, avakado, muz, çilek, böğürtlen, mango, karpuz, kavun, kiraz, incir, üzüm, hurma, şeftali, ananas, portakal. Yenmemeli: Elma, kızılcık, armut, nar. Tahıllar Yenmeli: Yulaf (pişmiş olarak, kuru değil) Yenmemeli veya azaltılmalı: Arpa, mısır, esmer buğday, darı, çavdar. Süt ürünleri: Hepsi yenebilir. Etler Yenmeli: Tavuk, hindi, deniz ürünleri Yenmemeli veya azaltılmalı: Kırmızı et. Pitta tipinin özellikleri • Orta derecede beden yapısı • Orta derecede güç ve dayanıklılık • Girişimci kişilik, mücadeleden hoşlanma • Keskin bir zeka • Keskin açlık ve susuzluk, güçlü hazım • Öfke'ye ve gerilim altında asabiyete eğilim • Çoğunlukla çilli, açık ya da pembe cilt • Güneşten ve sıcaktan hoşlanmama • Açık ve tane tane konuşma • Öğün atlayamama • Sarı, açık kahverengi ya da kızıl saç Pitta'yı sakinleştiren yiyecekler Yenmeli: Kuşkonmaz, brokoli, lahana, karnabahar, kereviz, salatalık, yeşil fasulye, yapraklı yeşil sebzeler, marul, bamya, bezelye, patates, kabak. Yenmemeli veya azaltılmalı:Havuç, patlıcan, sarmısak acı biber, soğan, tur ıspanak, domates Meyveler Yenmeli: Elma, avakado, kiraz, hindistan cevizi, incir, üzüm, mango, kavun, portakal, armut, ananas, kuru üzüm, kuru erik. Yenmemeli veya azaltılmalı: Kayısı, muz, böğürtlen, çilek, kiraz, kızılcık, greyfurt, şeftali. Tahıllar Yenmeli: Arpa, buğday, yulaf, beyaz pirinç, mısır, darı çavdar Süt ürünleri: Hepsi yenebilir. Etler Yenmeli: Tavuk, hindi, karides (az miktarlarda) Yenmemeli: Kırmızı et ve deniz ürünleri. Kapha tipinin özellikleri • Sağlam, güçlü bir beden yapısı, fiziksel güç • Düzenli enerji, yavaş ve zarif hareket • Sakin ve yumuşak kişilik, yavaş öfkelenme • Serin, düzgün, sert, soluk ve yağlı cilt • Yeni bilgiyi yavaş kavrama, iyi bellek • Ağır, uzun uyku • Şişmanlığa eğilim • Yavaş sindirim, hafif açlık. • Sevecen, hoşgörülü, affedici • Sahiplenmeye ve kendini beğenmeye eğilim 'Kapha'yı sakinleştiren yiyecekler Sebzeler • Salatalık, tatlı patates, domates, yeşik kabak dışındaki bütün sebzeler yenebilir. Meyveler Elma, armut, kayısı, nar, kurutulmuş meyveler Tahıllar Arpa, mısır, darı, çavdar Süt ürünleri Kaymağı alınmış süt, az miktarlarda yağda pişirilmeden yumurta. Etler Tavuk, hindi, karides |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.