ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Yemek Tarifleri (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=609)
-   -   Çocuk Menüsü-Yemek Tarifleri (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=937341)

Prof. Dr. Sinsi 10-15-2012 12:27 AM

Çocuk Menüsü-Yemek Tarifleri
 

Çocugun fiziksel, zihinsel,duygusal ve
sosyal gelişiminin sglııklı olabilmesi için dengeli beslenmesi gerekir. Çocuklar 2 yaşından itibaren sofradan beslenebilirler. Sofrada yemek yemeye başlayan çocu un önüne en az 3 çeşit yemek konulmalı ve mutlaka protein, karbonhidrat ve ya dengesi oluşturulmalıdır.
Çocu unuz büyüdükçe onu yeni tatlara alıştırmalı, yemek saatlerini zevkle beklemelerini sa lamalısınız.
Çocu un yemek yeme alışkanlı ı kazanmasında büyüklerin tutumunun önemli bir rolü vardır. Çocuklara iyi bir yemek yeme alışkanlı ı kazandırmak için onları seçim yapma konusunda serbest bırakmak, istemedi i yiyece i vermekte ısrar etmemek gerekir. Reddedilen yiyecekler de işik şekillerde hazırlanarak, bu yiyecekleri vücuttaki görevleri ilginç ve e lenceli şekilde anlatılarak çocu un sevmesi ve yemesi sa lanmalıdır. Yemek hazırlarken çocu un da katılımını sa layarak ilgisini arttırabilir ve böylece yemek e itimi vermek için uygun ortam hazırlayabiliriz.


Prof. Dr. Sinsi 10-15-2012 12:27 AM

Çocuk Menüsü-Yemek Tarifleri
 

Ballı mus

Malzemeler :
4 yumurtanın sarısı
4 yumurtanın akı
1 su barda ı bal
1 çorba kaşı ı taze portakal suyu

Hazırlanışı :
Orta boy bir kasede yumurta sarıları, bal ve portakal suyunu iyice çırpın

Başka bir kasede yumurta aklarını elektrikli çırpıcıyla kar haline getirerek ballı karışıma ekleyin
Hazırladı ınız bu musu kaşıkla ayaklı bardaklara doldurup buzdolabında bir saat so uttuktan sonra servis yapın


Prof. Dr. Sinsi 10-15-2012 12:28 AM

Çocuk Menüsü-Yemek Tarifleri
 

çikolatali Bisküvi

Malzemeler :
3 yumurta
1 su barda ı toz şeker
4 su barda ı un
125 gr. margarin
1 su barda ı dövülmüş fındık
1/2 paket kabartma tozu
100 gr.erimiş bitter çikolata

Hazırlanışı :
Yumurta sarılarına margarini ekleyip karıştırın. Unu, şekeri, kabartma tozunu ilave edin. Kulak memesi kıvamında bir hamur yapın.

Hamurdan küçük parçalar koparıp şekil verip, üzerine hafifçe bastırın.Hamurun bir yüzüne yumurta akını bulayıp fındık içi serpin.

Tepsiye dizin ve orta ısılı fırında hafif pembeleşene kadar pişirin. Üzerine erimiş çikolata gezdirin.


Prof. Dr. Sinsi 10-15-2012 12:28 AM

Çocuk Menüsü-Yemek Tarifleri
 

ÇİLEK REÇELLİ KEK ( 4 kişilik )
Malzemeler :
1 yumurta
1, 5 su barda ı un
1/ 2 su barda ı toz şeker
1/ 2 su barda ı süt
1/ 2 su barda ı çilek reçeli
60 gr. margarin

Hazırlanışı :
Margarin, şeker ve yumurtayı yumuşak kıvama gelinceye kadar çırpın. İçine un, kabartma tozunu ve sütü ekleyip tekrar çırpın.
Derin ve ısıya dayanıklı bir fırın kalıbını ya layın. En alta reçeli dökün. Hazırladı ınız karışımı dikkatlice reçelin üzerine dökün. Üzerine alüminyum folyoyu kapatın. Kenarlarını sıkıştırın.
Kalıbı içinde 5 cm. su olan başka bir tencerenin içine oturtun. Yüksek ateşte biraz piştikten sonra ateşi kısın. Bir saat daha pişirin. Suyu eksildikçe tekrar ekleyin.
Kabı ateşten alın ve tatlının kenarlarını bıçakla kalıbından ayırın.So uduktan sonra kekinizi servis taba ına ters çevirerek çıkartın.


Prof. Dr. Sinsi 10-15-2012 12:28 AM

Çocuk Menüsü-Yemek Tarifleri
 

CEVİZLİ ÇİKOLATA ( 10 kişilik)

Malzemeler :
1 su barda ı ceviz içi
1 su barda ı mısır gevre i
1 çorba kaşı ı tahin
250 gr. sütlü çikolata

Hazırlanışı :
Cevizi ve mısır gevre ini mikserde karıştırın. Üzerine tahini ekleyin.

Çİkolatayı benmari usulü eritip bu karışıma ekleyin. Hepsini karıştın.

Ya lı ka ıt üzerine parçalar halinde dizip dondurun


Prof. Dr. Sinsi 10-15-2012 12:28 AM

Çocuk Menüsü-Yemek Tarifleri
 

Domatesli Ketçap

Malzemeler :
500 gr. yeşil ve kırmızı dolmalık biber
2 adet az acı kırmızı sivri biber
3 adet so an
3 yemek kaşı ı sıvı ya
100 gr. esmer şeker
1,5 kg. domates
125 ml. sirke
Karanfil
Zencefil
Karabiber
Tuz

Hazırlanışı :
Domatesleri küp şeklinde do rayın. Dolmalık biber ve sivri biberleri ayıklayıp çekirdeklerini çıkartın. So anlarla birlikte küb şeklinde do rayın ve kızgın ya da kavurun. Domatesleri ilave edin. Tuzla tatlandırın ve 20 dakika pişirin.
Karışımı tel süzgeçten geçirin. Sirke, şeker ve baharatları ilave edip hepsini 40-45 dakika koyulaşana kadar kaynatın.

Karışımı kavanozlara veya şişelere doldurup a zı kapalı olarak buzdolabında saklayın.


Prof. Dr. Sinsi 10-15-2012 12:28 AM

Çocuk Menüsü-Yemek Tarifleri
 

DONDURMALI MUZ ( 4 kişilik )

Malzemeler :
3/4 su barda ı toz şeker
1/2 su barda ı süt
4 adet muz
4 top vanilyalı dondurma
2 çorba kaşı ı margarin
2 çorba kaşı ı su
3 çorba kaşı ı kakao
1 paket vanilya

Hazırlanışı :
Sütü, şekeri, kakao ve suyu küçük bir tencereye koyun ve hafif ateşte kaynamaya başlayana kadar ısıtın. 5 dakika kaynatın. Margarin ve vanilyayı ekleyip karıştırın.Tencereyi ateşten alıp so umaya bırakın.
Muzları soyun ve uzunlamasına ikiye bölün. Her servis taba ına 2 adet yarımşar muzu yerleştirin. Üzerlerine birer top vanilyalı dondurma koyun. En üstüne çikolata sosu koyup servis yapın


Prof. Dr. Sinsi 10-15-2012 12:28 AM

Çocuk Menüsü-Yemek Tarifleri
 

EKMEK PUDİNGİ ( 3 kişilik )

Malzemeler :
6 ince ekmek dilimi
3/4 su barda ı çekirdeksiz üzüm
1 tatlı kaşı ı tereya ı
3 çorba kaşı ı toz şeker
1 çay kaşı ı hindistan cevizi rendesi
2 su barda ı süt
2 yumurta

Hazırlanışı :
Orta boy bir fırın tepsisini bir tatlı kaşı ı tereya ı ile ya layın. Ekmek dilimlerini dörde bölün. Kabuklarını kesip bolca ya layın. Ya lı tarafları üste gelecek şekilde tepsiye dizin. Üstüne üzümlerin ve hindistan cevizlerinin yarısını ve 1 çorba kaşı ı toz şekerini serpin. Ekmek dilimleriyle ya lı tarafları üste gelecek şekilde ikinci bir kat yapıp, kalan üzümleri,hindistan cevizi rendesini ve 1 çorba kaşı ı şekeri serpin. Ya lı yanları üste gelecek biçimde son bir ekmek katı yapın.
Sütlü karışımı hazırlamak için yumurtaları bir kasede çırpın. Sütü ve şekeri küçük bir tencerede ısıtın. Isıttı ınız bu karışımı karıştırarak çırpılmış yumurtalara katıp tepsideki ekmeklerin üstüne dökün. 30 dakika kadar bir kenarda bekletin.
Fırınınızı orta sıcaklı a getirip ( 190 derece ) ısıtın. Hazırladı ınız pudingi fırının ortasına sürüp 40 dakika kadar üstü pembeleşip çıtır çıtır oluncaya kadar,pişirin.Tepsiyi fırından çıkarıp servis yapın.






Prof. Dr. Sinsi 10-15-2012 12:29 AM

Çocuk Menüsü-Yemek Tarifleri
 

FISTIKLI TOPLAR ( 6 kişilik )

Malzemeler :
1 adet muz
10 adet bebe bisküvisi
1/2 su barda ı süt
200 gr. fıstık içi

Hazırlanışı :
Muz ve bebe bisküvilerini çatalla ezin. Sütü ilave edip elinizle toplar yapın. Fıstıkları bir taba a koyup yaptı ınız topları fıstı a bulayın. Şekil verip taba a dizin.


Prof. Dr. Sinsi 10-15-2012 12:29 AM

Çocuk Menüsü-Yemek Tarifleri
 

FIRINDA PATATES ( 4 kişilik )

FIRINDA PATATES ( 4 kişilik )
Malzemeler :
5 adet patates ( püre halinde ve sıcak )
2 orta boy do ranmış so an
1, 5 su barda ı süt
2 su barda ı kaşar rendesi
1/4 su barda ı un
2 çorba kaşı ı tereya ı
1 çay kaşı ı karabiber
1 tatlı kaşı ı tuz

Hazırlanışı :
Fırınınızı 180 derece ısıtın. 1 tatlı kaşı ı ya la orta boy bir fırın tepsisini ya layın. Patates püresini ayrı bir kaba koyup bir kenara bırakın.

Bir tencerede kalan ya ı eritin. Ya kızınca so anları ekleyip sürekli karıştırarak pembeleşinceye kadar pişirin. Tencereyi ateşten alıp tahta kaşıkla unu, tuzu, biberi ekleyip karıştırın. Yavaş yavaş sütü ilave edin.

Tencereyi ateşe oturtup sos düzgün ve kalın bir hale gelene kadar 5 dakika pişirin. 1, 5 su barda ı kaşar rendesini ekleyip, peynir eriyene kadar pişirin.

Tencereyi ateşten alıp peynir sosunu patateslerin üstüne dökerek, karışım düzgün bir hal alana kadar tahta kaşıkla karıştırın. Bu karışımı ya ladı ınız fırın tepsisine yayın. Üzerine kalan 1/2 su barda ı kaşar rendesini serpin.
Tepsiyi fırına sürüp üstü kızarana kadar pişirin.


Prof. Dr. Sinsi 10-15-2012 12:29 AM

Çocuk Menüsü-Yemek Tarifleri
 

FRİGO
Malzemeler :
500 gr. süt
1 su barda ı toz şeker
1, 5 çorba kaşı ı un
1, 5 çorba kaşı ı nişasta
1, 5 çorba kaşı ı kakao
1 küçük paket margarin

Hazırlanışı :
Bir tencerede süt ve ya dışındaki di er malzemeleri karıştırın. Sütü yavaş yavaş karıştırarak ilave edin. Ya ı da ekleyerek orta ateşte pişirmeye devam edin.

Koyulaşınca ateşten indirin. Karıştırarak so utun. Dar dikdörtgen bir kalıba boşaltın.

Buzlu a yerleştirip dondurun. Üstüne dövülmüş fındık veya fıstık serpip dilim dilim keserek servis yapın.

--->: Çocuk Menüsü frmacil sayfa 2iki --->: Çocuk Menüsü




Prof. Dr. Sinsi 10-15-2012 12:29 AM

Çocuk Menüsü-Yemek Tarifleri
 

KOLAY SİMİT Malzemeler :
2 yumurta sarısı
1 çay barda ı erimiş margarin
1 çay barda ı yo urt
1/2 çay barda ı sıvıya
1 paket kabartma tozu
Tuz
Aldı ı kadar un

Hazırlanışı :
Ya ları, yo urdu ve yumurta sarısını bir kaba koyup karıştırın. Kabartma tozu karıştırılmış unu yavaş yavaş katın. Kulak memesi yumuşaklı ında bir hamur yapın.

15 dakika dinlendirip ceviz büyüklü ünde parçalar koparın. Simit şekli verin ve üzerlerine yumurta sarısı sürün.

Ya lanmış fırın tepsisine dizin. Altını ve üstünü pembe renkte kızartın. Tazeyken servis yapın.


Prof. Dr. Sinsi 10-15-2012 12:29 AM

Çocuk Menüsü-Yemek Tarifleri
 

MASKARA
Malzemeler :
500 gr.bö ürtlen
1 su barda ı krema
1/4 su barda ı su
3/4 su barda ı şeker

Hazırlanışı :
Bö ürtlen, su ve şekeri orta boy bir tencereye koyup kapa ını kapatarak kısık ateşte bö ürtlenler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.

Tencereyi ateşten alıp bö ürtlenleri tahta bir kaşıkla bastırarak süzgeçten geçirin. Bir kenarda so umaya bırakın.

Ayrı bir kaseye so uk kremayı koyup yumurta teli ile koyu ve sert olana kadar çırpın. Bö ürtlenleri kremaya katıp tek kişilik kaselere boşaltın. Buzdolabında so uttuktan sonra servis yapın.


Prof. Dr. Sinsi 10-15-2012 12:29 AM

Çocuk Menüsü-Yemek Tarifleri
 

MUHALLEBİ
Malzemeler :
1 kg. süt
1 su barda ı toz şeker
1/2 su barda ı pirinç unu
2 yumurta sarısı
1 su barda ı su

Hazırlanışı :
Sütü şekerle kaynatın. Pirinç ununu 1 bardak su ile iyici ezin. Pirinç ununa 2 yumurta sarısı ilave edin ve karıştırın.

Bu karışımı kaynamakta olan sütün içine karıştırarak ilave edin.Sürekli karıştırarak koyulaşıncaya kadar pişirin.Üstü kabuk ba lamaması için tekrar 1-2 dakika karıştırıp sıcaklı ını azaltın.

Ilıyınca küçük kaselere boşaltın. Dilerseniz üzerine tarçın, hindistan cevizi rendesi veya dövülmüş fındıktan birini serperek servis yapın.


Prof. Dr. Sinsi 10-15-2012 12:30 AM

Çocuk Menüsü-Yemek Tarifleri
 

MUZLU TOST
Malzemeler :
4 Muz
2 çorba kaşı ı bal
1 çorba kaşı ı ceviz (çekilmiş)
1 tatlı kaşı ı limon suyu
4 dilim tost ekme i (tereya sürülmüş ve sıcak)

Hazırlanışı :
Izgaranızı ısıtın

Küçük bir kasede muz,limon suyu ve balı pürtüksüz bir hal alana kadar iyice ezin

Karışımı tost dilimlerinin üzerine sürüp, ızgarada ballı karışım cızırdayıncaya kadar pişirin

Izgaradan çıkarıp üzerine cevizleri serperek servis yapın



Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.