ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Tatlı (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=687)
-   -   Vanilyalı Sürpriz Tatlı Tarifi (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=935771)

Prof. Dr. Sinsi 10-15-2012 12:17 AM

Vanilyalı Sürpriz Tatlı Tarifi
 

Vanilyalı sürpriz


Hazırlama süresi 20 dakika
4 adet
410 kalori
Malzemeler:

4 top vanilyalı dondurma
50 gram tereyağı
50 gram un
50 gram pudra şekeri
1 tutam tuz
625 gram çay üzümü
150 ml. su
1 tatlı kaşığı şeker
20 gram tereyağı
Hazırlanışı:
*Bir kasede, tüm malzemeleri yoğurun. Elde ettiğiniz hamuru 180oC’lik fırında 15 dakika pişirin, soğutun. Keki bir kaba alın. Küçük parçalara ayırarak kırıntılar elde edin.
* Nektar için: 375 gr. çay üzümüne su ve şeker ekleyerek huni biçimindeki bir süzgece alın.
* Elde ettiğiniz nektarı buzdolabında bekletin. Tereyağını eritin. Rengi koyulaşınca, geri kalan çay üzümlerini ekleyin. 15 saniye kadar ateşte çevirip ateşten alın. 30 ml. nektarla ıslatın.
* Servis tabağının en altına nektardan dökün. Ardından kek kırıntıların şerbetin üzerine alın.
* Bir top vanilyalı dondurmayla servis yapın.



Prof. Dr. Sinsi 10-15-2012 12:17 AM

Vanilyalı Sürpriz Tatlı Tarifi
 

TATLILAR HAKKINDA Şeker tadında olan, içinde şeker bulunan yiyeceklerdir. Tatlılar birkaç çeşide ayrılır. Süt ve meyve ile yapılan tatlılar hafif ve hazmı kolaydır. Hamurlu tatlılar una yağ, fındık, fıstık gibi yardımcı yiyeceklerin konulması ile yapılır. Pişirildikten sonra üzerine şurup dökülür. Diğer tatlılara nazaran hazmı daha zordur. Şurupla yapılan hamur tatlılarında sıcak tatlıya sıcak şurup döküldüğü zaman tatlı hamur olacağından bunlardan biri sıcak biri soğuk veya ikiside ılık olmalıdır. Hamur tatlılarında şurup orta kıvamda hazırlanmalıdır. Koyu olursa tatlı şurubu emmez ve sert olur. Sulu olursa tatlı fazla yumuşar. Bütün tatlılar servis tabağına konduktan sonra hindistan cevizi rendesi, kıyılmış fındık, fıstık, badem ve ceviz ile süslenebilir. Türk mutfağında, diğer bütün Ortadoğu ve Balkan mutfaklarında olduğu gibi, tatlının ayrı bir önemi ve ağırlığı vardır. Özellikle halk arasında, tatlı, bir yiyecek olmanın çok ötesinde "sembolik" anlamlar taşır. En acı günlerden en mutlu günlerimize kadar tatlının ikram edilmesinin âdet olmadığı bir anımız yok gibidir. Yaslarımızı, sevinçlerimizi hep bu yiyecek türüyle ifade ederiz.



Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.